Ako spoločne plánovať budúce bývanie v partnerstve?
Ahojte, už asi rok a pol mám vzťah s mužom, obaja sme okolo 45 rokov. On rozvedený, nemá deti, býva posledné 3 roky so svojou mamou, ktorá je už chorá a stará sa o ňu. Ja som slobodná, bezdetná, mám svoj vlastný byt. Povedali sme si, že do budúcnosti, keď tu jeho mama nebude, by sme mohli bývať spolu. Avšak, neviem si to prakticky predstaviť. Byt v ktorom on býva je jeho matky. Po jej smrti ho nebude dediť iba on, ale budú ho dediť aj súrodenci. Tých bude musieť vyplatiť. Nebude mať z čoho... jedine úver. Okrem toho byt treba prerobiť. Je to pôvodný, aj keď udržiavaný stav (elektriku treba novú, určite jadro, kuchyňu a aj izby - stierky, maľovku apd.) Môj byt popravde nie je veľmi uspôsobený na bývanie dvoch ľudí. Čo je najpodstatnejšie, nemám balkón a ten on potrebuje, lebo je fajčiar. Ja som ex fajčiar.
Padol taký návrh, že predáme môj byt, ich byt a jemu ostane jedna tretina a kúpime si niečo iné. Ale toto ja nechcem robiť. Mohla by som svoj byť prenajať a z nájmu platiť časť hypo. Ale v našom veku už ani jeden z nás nechce ísť do hypotéky. Priznám sa, že sama neviem, ako v tom ďalej. Nemyslím si, že ho súrodenci nechajú bývať ďalej v byte bez vyplatenia. Obaja majú rodiny, záväzky a peniaze budú potrebovať. Nechali by ho možno bývať iba vtedy, ak on do toho investuje, prerobí a dediť po ňom budú oni. Táto situácia ešte nenastala samozrejme. Len sa zamýšľam, ako budeme ďalej. Jeho mama má vysoký vek a stať sa môže hocičo hocikedy. Ako by ste to riešili vy?
@anonym_autor tak ako je možné, že tam už nie je miesto pre pána bezdomovca?
@aurelia2000 ten byt je v zásade jeden veľký open space, mám tam priečky, ale nemám to zatvorené, nie sú zárubne, ani dvere. Veľká kuchyňa, jedáleň s obývačkou, predelenie len priečkou a ide spálňa, pracovňa aj šatník..
Autorka neviem či sa len nudíš na víkend, ale na všetko máš odpoved alebo to takto nechceš, polovicu veci si tajomné zamlčala alebo sú “súkromné” a pýtaš sa tu na rady tipu “keby bolo keby” … Držím palce
@aurelia2000 ten byt je v zásade jeden veľký open space, mám tam priečky, ale nemám to zatvorené, nie sú zárubne, ani dvere. Veľká kuchyňa, jedáleň s obývačkou, predelenie len priečkou a ide spálňa, pracovňa aj šatník..
@anonym_autor a čo tak prerobiť tvoj byt za jeho našetrené?
@rachel36a mohol, keby mohol. Nie každý môže a je mu dopriate mať pevné zdravie. Lebo ani sa nenazdáš, ako môžeš o neho prísť.
@anonym_autor nie je mu dopriate mať pevné zdravie, ale musí mať balkón lebo fajčí a tak by si mohla predať byt a kúpiť s balkónom 😄 fakt hotové termo tento chlap, asi tá žena vie prečo ho vyhodila
Len mimochodom keby tie stovky až tisíce € ktoré prefajčil odložil, aj na základ hypo by vyšlo.
@anonym_autor a čo tak prerobiť tvoj byt za jeho našetrené?
@anonym_d521a9 teraz sa prerábal pred 2 rokmi, investovala som do neho nemálo peňazí...
@milanemila máme spoločnú minulosť, veľmi intenzívnu a silnú. Čiže ten náš vzťah je trochu iný. My sa už poznáme ako manželia po 35 rokoch. Spolužiaci na ZŠ, na SŠ, spolu sme roky tancovali, trénovali, chodili sme spolu dávno, potom sme sa rozišli, ale ostali sme v kontakte... rodiny sa poznajú. Toto je iné, ako keď stretneš v 45tke cudzieho človeka a ste spolu rok a pol.
@anonym_autor ok to si v prispevku nepisala, ale skor mi to pride ako dlhorocn kamos, resp povedz si sama co ti ten vztah prinasa. Nehovorim, ze teraz clovek ma vypocitavat a prepocitavat a s tym ist do vztahu, to nie. Len mozno ta brzdi toto v niecom dalsom 🤷🏼♀️ sama najlepsie vies preco ste spolu a co ti na nom imponuje. Je od neho pekne, ze sa stara o mamu, ale to sa da aj bez toho aby sa absolutne vzdal svojho zivota a nejakeho posunu vpred.
@anonym_d521a9 teraz sa prerábal pred 2 rokmi, investovala som do neho nemálo peňazí...
@anonym_autor No ujasni si priority hlavne ty, on mi príde ešte ok ak už je rozvedený a teda žil s niekým, ale ty zjavne si človek čo sa prispôsobiť nevie a dupľom už nie v takomto strednom veku... Máš byt čo má m2 že by sa tam zmestil a nemôže tam ísť, však izby sa dajú predeliť aj dočasnými priečkami alebo nábytkom a ty cez deň budeš doma pracovať a on bude v práci tak ako ťa bude rušiť? Príde mi to že sama nevieš čo chceš, ty by si chcela chlapa ale chcela aj súkromie, ideál by pre teba bol keby býva v byte vedľa že ho máš nablízku aj máš súkromie...
@anonym_autor No ujasni si priority hlavne ty, on mi príde ešte ok ak už je rozvedený a teda žil s niekým, ale ty zjavne si človek čo sa prispôsobiť nevie a dupľom už nie v takomto strednom veku... Máš byt čo má m2 že by sa tam zmestil a nemôže tam ísť, však izby sa dajú predeliť aj dočasnými priečkami alebo nábytkom a ty cez deň budeš doma pracovať a on bude v práci tak ako ťa bude rušiť? Príde mi to že sama nevieš čo chceš, ty by si chcela chlapa ale chcela aj súkromie, ideál by pre teba bol keby býva v byte vedľa že ho máš nablízku aj máš súkromie...
@marsmykkok žila som 15r s mužom a jeho dieťaťom. Bola som matka, priateľka, domáca, kuchárka, náhradná matka, najlepšia kamarátka. Vzťah sa rozpadol. Tak áno, kúpila som si vlastný byt, pre seba a urobila som si ho presne podľa seba. Vzťah som už nehľadala.
@marsmykkok žila som 15r s mužom a jeho dieťaťom. Bola som matka, priateľka, domáca, kuchárka, náhradná matka, najlepšia kamarátka. Vzťah sa rozpadol. Tak áno, kúpila som si vlastný byt, pre seba a urobila som si ho presne podľa seba. Vzťah som už nehľadala.
@anonym_autor je to úplne zbytočné riešiť teraz keď potrebujete počkať pokiaľ jeho matka zomrie. To môže naozaj trvať roky aj keď to lekári nepredpokladajú. A za ten čas môžete byť natom úplne inak a možno budeš veci vidieť inak ako teraz. Mne osobne to pripadá že on si len potrebujete nájsť niekoho kto sa o neho v budúcnosti postará a ty sa zase vracias do kruhu obetavej ženy z ktorého si už raz vystúpila
@anonym_autor No autorka, vela veci od bab ako moznosti tu odmietas, ale teda, ked vam vztah vydrzi (co podla mna zatial riesis skoro tieto veci, lebo za ten cas mozu prist kadejake zmeny), tak tam vidim len 2 moznosti pre teba/vas, a to bud usposobis svoj byt, aby teda bol obyvatelny pre dvoch, co taka prerabka by nemusela byt zas problem, kedze aj on ma cosi nasetrene a je v otazke aj svatba, alebo tvoj byt das do prenajmu a pojdete aj vy do prenajmu. Uz naozaj po vsetkych tvojich odmietackach mozností, ine vychodisko nie je🙂🤷♀️
A inak nechapem tu tie silne slova o bezdomovcovi, pripadne ohladne veku,ze na stare kolena a stary chlap atd🤦♀️ Boze zeny, to vazne su pre vas ludia cca okolo 45 starí? Vy mate kolko rokov, tie co toto tvrdia, 15? - ze vam pridu starí?🙄 Ach jaj to je nátura teda. A ten jej priatel nie je ziaden bezdak, aktualne byva u mami, ma nasetrene peniaze a keby sa nedajboze stane, ze by sa aj s autorkou rozisli, stale ma moznost ist byvat do prenajmu. Ale s autorkou planuju buducnost a nie, ona si nezavesila stareho chlapa k sebe, oni sa zalubili a autorka podla mna napriek ruzovym oblacikom z lasky stale pouziva rozum, co vela zien nerobi. Ja neviem taketo odsudzovanie hned, nikdy neviete, kedy vy co to pisete zaplacete, zial zivot je nevyspytatelny a su ludia co nemaju ani tolko co ma autorkin priatel🤷♀️ Kolke tu uz nariekali v temach, ze pomaly nemaju ani na najom, alebo na nakup atd...Takze treba trosku brzdit, a hlavne aby sa vase slova neobratili proti vam (co vam samozrejme neprajem, ale treba sa trosku aj nad sebou zamysliet co napisem a nie len rychlo od brucha hocico).
@anonym_autor No autorka, vela veci od bab ako moznosti tu odmietas, ale teda, ked vam vztah vydrzi (co podla mna zatial riesis skoro tieto veci, lebo za ten cas mozu prist kadejake zmeny), tak tam vidim len 2 moznosti pre teba/vas, a to bud usposobis svoj byt, aby teda bol obyvatelny pre dvoch, co taka prerabka by nemusela byt zas problem, kedze aj on ma cosi nasetrene a je v otazke aj svatba, alebo tvoj byt das do prenajmu a pojdete aj vy do prenajmu. Uz naozaj po vsetkych tvojich odmietackach mozností, ine vychodisko nie je🙂🤷♀️
A inak nechapem tu tie silne slova o bezdomovcovi, pripadne ohladne veku,ze na stare kolena a stary chlap atd🤦♀️ Boze zeny, to vazne su pre vas ludia cca okolo 45 starí? Vy mate kolko rokov, tie co toto tvrdia, 15? - ze vam pridu starí?🙄 Ach jaj to je nátura teda. A ten jej priatel nie je ziaden bezdak, aktualne byva u mami, ma nasetrene peniaze a keby sa nedajboze stane, ze by sa aj s autorkou rozisli, stale ma moznost ist byvat do prenajmu. Ale s autorkou planuju buducnost a nie, ona si nezavesila stareho chlapa k sebe, oni sa zalubili a autorka podla mna napriek ruzovym oblacikom z lasky stale pouziva rozum, co vela zien nerobi. Ja neviem taketo odsudzovanie hned, nikdy neviete, kedy vy co to pisete zaplacete, zial zivot je nevyspytatelny a su ludia co nemaju ani tolko co ma autorkin priatel🤷♀️ Kolke tu uz nariekali v temach, ze pomaly nemaju ani na najom, alebo na nakup atd...Takze treba trosku brzdit, a hlavne aby sa vase slova neobratili proti vam (co vam samozrejme neprajem, ale treba sa trosku aj nad sebou zamysliet co napisem a nie len rychlo od brucha hocico).
@motylik2559 ja som prave ten najom vobec neodmietla a to je pre mna aktualne jedine mozne riesenie.
@motylik2559 ja som prave ten najom vobec neodmietla a to je pre mna aktualne jedine mozne riesenie.
@anonym_autor Tak sa toho pre zatial drz a nelam si hlavu uz teraz nadtym🙂 Este ozaj sa moze cokolvek zmenit pocas dalsich rokov, a teda neviete, ci jeho mamina zial odide o rok alebo o 5. Zatial je stale tu a zije, takze drz sa pre taky svoj vnutorny pokoj tejto moznosti a zvysok poriesite az ked to bude aktualne. Ved nevies ake budu ceny v buducnu, co sa mozno zlepsi na strane tvojho priatela, alebo ake zmeny nastanu aj u teba. Kazdopadne vam obom prajem vela peknych spolocnych dni, zdravia a nech vam to klape🙂🤗
@anonym_autor 1. Nepredavaj svoj byt
2. Určite nepredavaj svoj byt
3.Najvacsia chyba by bola predať svoj byt.
Vyskúšajte si to aj naďalej "dochádzať" . Uvidíš ako to vám to pôjde.Prerobeny byt je fajn,ale nie je to základ pre váš vzťah.
@anonym_2fdc56 este raz, u mna nie. Moj byt nie je na byvanie pre viac ako jedneho cloveka. Je to tak koncipovane. Mam tu len jeden open space, kde mam spalnu, aj pracovnu, aj obyvacku viac menej v jednom. Samostatna je iba kupelna, WC a kuchyna. Tym, ze pracujem. domu, porebujem tu klud a ticho.
@anonym_autor takže ty máš len garsónku?
Cize, ked sa o 5 rokov jeho mama pominie chces zacat byvat s 50 rocnym chlapom? A naco si chces zavesit na krk "stareho" pana? Vsak on nech si byvanie riesi a ty mas svoje. Mozte nadalej chodit po vyletoch, navstevovat sa, a uzivat si krasy zivota. Uz tu boli viac krat rozumne napisane nazory zien okolo 40tky. Ak by si este nasli chlapa tak bez spolocneho byvania. Je to velmi rozumny nazor, inspiruj sa s nim.
@anonym_autor nechala by som to tak, ako to je. V žiadnom prípade by som nič spoločné nekupovala. Ty svoj byt mas, nech sa o seba postara on sám.
@rachel36a lebo ho mám rada? Lebo mi je s ním dobre? Lebo ho milujem? Nie každá žena je s mužom kvôli tomu, aby sa o mňa postaral. Ja som samostatná žena, postarám sa sama o seba. Niekedy sa tomu hovorí láska.
@anonym_autor on opatruje matku oficiálne? cize pobera opatrovak tých cca. 670€?
@rachel36a Na svoj názor má právo každý, ale môže sa stať, že sa náš názor zmení, keď spoznáme okolnosti prípadu.Napr.poznam muža, ktorý pri prvom rozvode nechal byt svojej ex a deťom, lebo mal dobre platenú prácu a dokázal si kúpiť nový byt.Po druhom rozvode si mohol ledva dovoliť garsónku, lebo ochorel, skončil na ID+ nízky plat.Samozrejme, napriek zmenám v jeho živote ďalej platil výživné, neskôr pomáhal dcére, ktorá už mala rodinu.Pri tretej žene sa rozhodol ostať vo svojom a v rámci možností si užívať život s partnerkou.Prv sa s ňou chcel oženiť, ale potom mu vlastná sestra povedala, že ak sa nebodaj aj 3.krat rozvedie, môže pri svojej dobrote skončiť ako bezdomovec
@anonym_9c91f3 a to ti príde normálne...za mna nezodpovedne sa niekoľkokrát rozvádza a zakladat zase rodinu
@rachel36a lebo ho mám rada? Lebo mi je s ním dobre? Lebo ho milujem? Nie každá žena je s mužom kvôli tomu, aby sa o mňa postaral. Ja som samostatná žena, postarám sa sama o seba. Niekedy sa tomu hovorí láska.
@anonym_autor ôk láska, ty si sebestačna, ale on podľa toho čo píšeš nie je schopný sa postarať o seba...čokoľvek ti tu kto napísal, tak si odmietla..tak ťažko ti radit
S priateľom sme kupovali byt na hypotéku keď mal 53 a ja 50. Hypotéku bral on, byť je napísaný na oboch, každý máme polovicu. Medzitým sme sa zobrali. Hypotéku sme splatili po 6 rokoch namiesto 12 rokov z dedičstva.
@anonym_9c91f3 a to ti príde normálne...za mna nezodpovedne sa niekoľkokrát rozvádza a zakladat zase rodinu
@rachel36a Dotyčný si založil rodinu len raz a to v období, keď mal slušný príjem.V čase, keď sa ženil druhý krát, mal stále dobry príjem, ale ďalšie deti uz nemal.Pocas jeho 2.manzelstva ochorel a vďaka tomu už nedokázal pracovať v pôvodnom zamestnaní.Myslim, že budúcnosť nikto z nás nevie predvídať,a tak to, čo sa nám zdá ľahkovážne v súčasnosti,v minulosti, keď dotyčný bol veľmi dobre zabezpečený, nebolo ľahkovážne.Vycitat mu štedrosť a prajnost voči deťom a ex síce môžeme,ale stále lepšie, než keby ich nechal žiť v nejakom malom bytiku
Autorka, ja mam zhruba tolko rokov kolko ty, mam maleho syna a svoju nehnutelnost. Moj manzel zomrel pred 4 rokmi, odvtedy som sama. Keby mi aj teraz niekto prisiel do cesty, tak latka je sakra vysoka. A o cloveka, ktory po 40zije v detskej izbe, by som nezakopla ani nahodou. Ja som si nieco v zivote vybudovala a tiez az mi pride chlap do zivota, tak to iste ocakavam od neho. Ja som v mladosti tvrdo makala a setrila, aby som sa po prichode dietata mala ok.
O svadbe rozmyslate a o tom, ako a kde budete byvat, to nie. Pre teba sa nic neda, nic nie je pripustne, hypoteka uz vobec nie. Ty si uz maximalne stara dievka, chyba ti tu flexibilita. A co sa tyka tvojho partnera, tak to je tiez taky, ze sa spolieha na smrt svojej matky, aby sa v zivote pohol. Matka moze teraz narobit dlhy, alebo pojde do starobinca (ak bude mat fajn demnciu, ze bude fekalie jest a hadzat ich po vas, tak to nedate (zazila som u pacientov), tak ju tam date (to , ze oni by to nikdy neurobili, som uz pocula) a peniaze z bytu jeho matky pojdu na nu. Tvoj suhaj zostane so svojimi 40 K vo vrecku, ktore uz za 5 rokov, ako si oznacila life spam jeho mamy nebude vela pri sucasnej inflacii.
Namiesto toho, aby si teraz zobral hypoteku a kludne nech ten byt necha aj neprenajaty (toto sa robi v UK bezne), tak za par rokov ten byt iba stupne na cene.
To, ze ho poznas roky, s jeho sestrou ste ako sestry, no vsak pockaj, ked matka zomrie, uz nebudete sestry.
Najdi si seberovneho ambiciozneho partnera, ktory ta niekam potiahne, na ktoreho sa pozries a povies si, ze ta s nim caka super buducnost. Tuto s tymto zaseknutym sa len zaseknes. Pekne od neho, ze sa stara o matku, ale to dnes vela ludi v jeho zivote hovori, ze to robi a pritom byvaju za minimalne, alebo ziadne najomne v detskej izby a ked mama zavola, ze obed, tak utekaju k stolu.
@rachel36a Dotyčný si založil rodinu len raz a to v období, keď mal slušný príjem.V čase, keď sa ženil druhý krát, mal stále dobry príjem, ale ďalšie deti uz nemal.Pocas jeho 2.manzelstva ochorel a vďaka tomu už nedokázal pracovať v pôvodnom zamestnaní.Myslim, že budúcnosť nikto z nás nevie predvídať,a tak to, čo sa nám zdá ľahkovážne v súčasnosti,v minulosti, keď dotyčný bol veľmi dobre zabezpečený, nebolo ľahkovážne.Vycitat mu štedrosť a prajnost voči deťom a ex síce môžeme,ale stále lepšie, než keby ich nechal žiť v nejakom malom bytiku
@anonym_9c91f3 kto sa ženil niekoľkokrát? Voči ex a deťom? Toto je asi mimo moju situáciu, že?
@anonym_9c91f3 kto sa ženil niekoľkokrát? Voči ex a deťom? Toto je asi mimo moju situáciu, že?
@anonym_autor Ty si rachel36a???Ak nie, tak pochopiť môžeš moj príspevok, ktorý som písala pre ňu len tak,ak si prečítaš celú našu komunikáciu
@anonym_autor Ty si rachel36a???Ak nie, tak pochopiť môžeš moj príspevok, ktorý som písala pre ňu len tak,ak si prečítaš celú našu komunikáciu
@anonym_9c91f3 vy ste si tu v tomto prispevku rozvinuli uplne inu story? Vlastnu? Ved si zalozte diskusiu alebo si napiste spravu a nespamujte tu pls.
@anonym_9c91f3 vy ste si tu v tomto prispevku rozvinuli uplne inu story? Vlastnu? Ved si zalozte diskusiu alebo si napiste spravu a nespamujte tu pls.
@anonym_autor To nebola iná story.Ked si prečítaš všetky naše príspevky od začiatku, zistíš súvislosť s tvojou témou...a možno aj nie 😃
@anonym_autor To nebola iná story.Ked si prečítaš všetky naše príspevky od začiatku, zistíš súvislosť s tvojou témou...a možno aj nie 😃
@anonym_9c91f3 ja si čítam veci, kde mi ľudia priamo radia, alebo sa pýtajú. Ak si dve osoby tu medzi sebou riešia vlastné veci, neriešim to. Ale prečo nejdete niekde mimo, nechápem.

Keby sa moj muz pozeral kolko som zarobila ja a kolko on pocas nasho manzelstva, byvam v zahradnom domceku a muz v krasnom velkom dome.