icon

Ako vyriešiť financie v spoločnej domácnosti?

tamarasuch
19. jan 2025

Ahojte, onedlho sa budeme s priateľom sťahovať a zaujímal by ma váš názor. Byt do ktorého pôjdeme patrí jeho rodičom, no je starší a preto sa chceme postupne pustiť do prerábky, či kúpy novšieho vybavenia a podobne. Ako by ste to riešili s fananciami? Samozrejme na energii, strave, nevyhnutne veciach a výdavkoch budem mať svoj polovičný podiel, no pri kupé ostatného nemám záruku, že pri nejakých budúcich nezhodách sa mi to dostane späť. Ja investujem, kúpim, prerobím a potom ja odídem a jemu ostane všetko. Ako vyriešiť to aby som aj ja mala istotu, že keď investujem aj sa poprípade vráti? Či nechať všetko na ňom? Samozrejme, robím to rada, no idem nato logicky 🙂

janettdamian
19. jan 2025

@ace123 to nech si už rieši moje dieťa, to je medzi nimi. Len som chcela poukázať na to, že nie je úplne v poriadku platiť v cudzom byte iba vlastnú spotrebu.

janettdamian
19. jan 2025

@michaela789 máš pravdu... a vidíš niektorým to aj tak nedochádza, že bývajú vlastne "zadarmo"

michaela789
19. jan 2025

@janettdamian no ale to si si zariadila ty tak. Pripadá mi, že sama vidíš že je to nesprávne a aj tak povieš nech si rieši dieťa, že to je medzi nimi. Podľa mňa medzi nimi nie je absolútne nič na riešenie pokým sú pod tvojou strechou. A presne to isté čaká aj autorku len z opačnej strany zrkadla. Ale to je zas opačný extrém... Sponzorovať prerábku bytu ktorý nie je a zrejme ani nikdy nebude môj - blbosť jak Brno. Nepýtať spravodlivé peniaze na réžiu od obyvateľa bytu - taky tak. 🤷🏻‍♀️
Tento scenár jednoducho nikdy nedopada dobre a je jedno či z perspektívy nájomníka alebo majiteľa.

janettdamian
19. jan 2025

@michaela789 "nech si rieši dieťa" to bola reakcia na inú užívateľku ohľadom kúpi nábytku (to financuje dieťa)

janettdamian
19. jan 2025

@michaela789 nechcem tu verejne rozoberať súkromné veci, ja si viem urobiť poriadok, keď bude treba.

lopka1313
19. jan 2025

Ja som mala byt, kde som zila s ex priatelom. Platil mi najom ako za 1 izbu v danom meste - vtedy to bolo 150-180 eur. Plus polku stravy. Teraz zijem zas v priatelovom byte. Neprerabal ho, ja platim komplet stravu, drogeriu, on komplet byvanie... Ale byvanie je tu drahe (drahsie ako strava, zijeme v AT) a on zaraba viac, ako ja. Jedine, co som tu investovala, je, ze som platila polku chladnicky (ktoru sme obstaravali kvoli tomu, ze som to chcela ja a povodna mi nevyhovovala velkostou), a nejaky nabytok, ktory som kupovala pre seba. Tv je tiez moja. Coskoro sa stahujem, byvanie spolu nam uz nevyhovuje, hlavne nie v tomto byte (ja nedokazem zit na mieste, ktore som nezariadovala aj pre svoje potreby a podla seba a on nedokaze zit na mieste, kde je tolko mojich veci na ociach - logicky, kedze som si to nemohla prisposobit a on to pre mna neprisposobil). Tv a nabytok si planujem vziat prestahovani, chladnicku a mycku sme pouzivali roky, ostavaju tu...

renesance80
19. jan 2025

@janettdamian určite ale nebudem financovať cudzi byt z ktorého si nič neodnesiem

brrunetkaa
20. jan 2025

@biba_18 Hm tak ale podľa tejto logiky by som mala teda platiť rozhodne viac lebo raňajky mi pripravuje každý deň on a aj vyperie keď treba, navarí, uprace, hocičo. Ma ruky, je dospelý a necka na môj full servis.

martinadomianova
20. jan 2025

@tamarasuch ja by som do prerábky neinvestovala, pretože nemám nikde záruku, žeby sa mi to v prípade rozchodu vrátilo. A, okrem toho ten byt patrí jeho rodičom. Nie je váš spoločný.

biba_18
20. jan 2025

@brrunetkaa to bolo obrazne. akože frajerovi platiť za to, že používam jeho posteľ alebo kuchynskú linku??

brrunetkaa
20. jan 2025

@biba_18 áno, normálne sa podieľať na nákladoch na bývanie. To isté by som čakala od neho, keby je byt môj aby mi platil pomernú časť nájmu (nebavime sa Napr o polovice platby za hypotéku, to nie) a nie len časť na energie a časť stravy. Keby bývame v inom byte, ktorý by nepatril ani jednému z nás, tak rovnako by sme sa obaja podieľali na platení.

darmasiswa
20. jan 2025

ja vnimam muza v muzskej roli - to znamena, mal by sa postarat o svoju rodinu, zenu. Zena ma zensku rolu, obrazne povedane - ma vytvorit teplo domova. Co sa tyka investicii do bytu muza by som nic neinvestovala, a to aj z dovodu inflacie. Ak by som dnes zainvestovala do jeho bytu priklad 5000, v pripade rozchodu napriklad o 10 rokov, ak by mi aj vratil tych 5000, v tom buducom case tych 5000 bude stacit mozno na lepsie cizmy, ale nie investicne. Ja by som si kupila vlastny byt, a mali by sme z toho aj najom, a ak ostaneme spolu, bude to spolocna investicia do spolocnej buducnosti. (mimochodom, muza vyjde lacnejsie, ak ma doma priatelku s vyhodami, ktora, aj keby vobec nic neplatila, tak ho to vyjde lacnejsie, ako platit profesionalne spolocnicky a pomocnicky)

procrastique
20. jan 2025

Prispievať polovicu na jedlo, energie a nejaký pseudo nájom. Určite nekupovať nič, ani len lyzičky do domácnosti. Načo ti budú keď pôjdeš pod most? Aby sa ti tam dobre stolovalo? 😀

lujza123
20. jan 2025

@tamarasuch
- drobné opravy a prerábky typu maľovanie by som neriešila a platila spolu na polovicu. Predsa len budete byvat len za energie, treba ten byt aj zveľaďovať, nie iba vybývat, je to fér voči majiteľom bytu
- ostatne kupujte každý zvlášť, co sa dá odniesť kupuj ty, co ostáva nech kúpi frajer. Kľudne si založte taký fond opráv kde každý mesiac prispejete rovnakou sumou a potom sa rozhodnete co treba kúpiť a koho to bude

biba_18
20. jan 2025

@brrunetkaa ale nebývajú v prenajatom byte - bývajú v jeho byte, resp. v byte rdičov - teda nájom neplatia…

lujza123
20. jan 2025

@biba_18 mne môj plati menší nájom, áno zato ze používa posteľ aj kuchynskú linku. Za tých 10 rokov co bývame v mojom dome sa kupoval už druhý matrac, nová posteľ, v kuchyni je už druha umývačka riadu …Kuchynská linka je tiez nová
Prečo by som to mala platiť všetko ja? Príjem mame rovnaký, on ma svoj byt ktorý mu splácajú nájomníci a ja dom ktorý splácam ja. Prečo by som iba ja mala platiť za komfort ktorý užívame obidvaja ? A vlastne koli môjmu bývaniu sa mu bezbolestne spláca to jeho … Nie neplatí mi moju hypoteku, ked to tak zrátam platí si to co minie a to co našim užívaním pomaly odchádza
Keby bývame opačne tiez platím nájom.

biba_18
20. jan 2025

@lujza123 prečo by si ty mala platiť všetko neviem, asi preto že je to tvoje a rovnako by si to menila aj keby tam on nebýval… ja by som po 10 rokoch nežila v nehnuteľnosti ktorá nie je naša… teda pre mňa je to hypotetická otázka…

sense
20. jan 2025

Do prerábky by som investovala len v prípade že budem mať papier o Tom koľko som investovala a čo dostanem v prípade rozchodu.
Hmotné veci sa dohodnite,kto čo kúpi si aj odnesie

janettdamian
20. jan 2025

@lujza123 presne toto sa tu snažím vysvetliť. Nikto nejde na druhom zarábať.

janettdamian
20. jan 2025

@renesance80 tak si treba obstarať vlastné bývanie, alebo ísť do klasického podnájmu k cudziemu. Potom človek pocíti reálne koľko stojí bývanie, a nie prispieť iba čiastkou na vlastnú spotrebu (energie atď.)

lujza123
20. jan 2025

@biba_18 nuž keby bývam sama tak mi stačí single matrac za polovičnú cenu, umývačka by nešla tak často atd ….
Tak isto keby u niekoho bývam tak by mi to bolo asi blbe ze ten druhý sám kupuje spotrebiče, nábytok ktoré ja používam a nijako neprispiet. Ked sme mali chvilu len jedno auto v domácnosti tiez som automaticky prispela na jeho réžiu ked bolo treba, lebo som na ňom jazdila prišlo mi to prirodzené.

Spoločná nehnuteľnosť je super a ideálna, nevznikajú takéto problémy koho co je a ako spravodlivo prispieť , keby mám po 20 tke a s niekym plánujem rodinu tak super majme niečo spolocne 🙂
Ja mám 40 a z predošlého vzťahu okrem dietata aj dosť blbe skúsenosti ohľadom delenia majetku po rozchode, takže nie, v žiadnom prípade už nic spoločne, moje auto, môj dom, moje zadné vrátka ktoré sú moja istota. A som rada ze som s niekym kto to ma rovnako, aspoň vieme ze sme spolu pretože chceme, nie preto ze musime koli financiam

darmasiswa
20. jan 2025

pokladam za dolezite si ujasnit, ci ide o spolubyvanie so spolubyvajucim, alebo ci ide o partnersky vztah zalozeny na rolach muza a zeny. Ak som spolubyvajuci zdieljuci spolocne byvanie, platim moje naklady a najom, ak som partner s vyhodammi, vyuctujem si aj ja moje sluzby a moze byt zapocet, mozno este mi aj spolubyvajuci priplati 😝, ak som plnohodnotny partner s viziou byt navzdy spolu, ocakavam rolu muza a zeny s tradicnymi hodnotami

lienka.7
20. jan 2025

@tamarasuch ako prve si ujasniť, koho byt to vlastne bude. Nieže budete opravovať byt, z ktorého budete o iks rokov vyplácať ďalších súrodencov.
Po ďalšie, je uplne jasne, ze ako žena budeš asi v tom byte viac "pracovat" (upratovať, variť a pod.), pokial mu mas teda platit viac, bude ti on platit tiež?
Co sa tyka mňa, určite by som mu platila viac, ako nejakých 70€ réžiu, ale zase určite nie výšku komerčného nájmu, lebo snáď nás vzťah je trosku iný ako najomca-prenajimatel.
Nemala by som problém kúpiť napr.uteraky ci osušky do kupelky, ale zase aby som financovala na pol jej prerabku, to asi ťažko. Vsak prerábať by ju musel tak ci tak, so mnou ci bezo mňa.

margotka17
20. jan 2025

@tamarasuch a ako dlho ešte plánuje byť priateľom nie manželom? Skôr by som riešila vzťah priateľ, manžel. Ak by sa to už teraz posúvlo do manželstva, určite by som zvažovala, či zrenovujeme starší byt jeho rodičov, alebo ho predáme a kúpime väčší spoločný 50/50 vlastníctvo. Zoberiete hypotéku a bývate vo svojom. Keďže zrejme on by dal viac na začiatok financií, ty by si mala vyššie splátky, aby sa to vyrovnalo.

lenuska215215
20. jan 2025

@tamarasuch tak popravde ak byt patrí rodičom tak by som nič neriešila- žiadne prerábky . Nábytok by som kúpila na poly- bločky odložila a urobila si dôkaz že ste dali polku napríklad .

nicegirl369
20. jan 2025

@tamarasuch ak sa mozem opýtať, rozprávali ste sa o prerábke a on by bol ok s tým, že by si prerábku spolufinancovala? Ak áno, tak za mňa poriadne vychcaný.

karolinakr
20. jan 2025
muchotrafka298
20. jan 2025

Ja osobne by som NIKDY nefinancovala ziadnu prerabku bytu,ktory by nebol moj a uz nie takeho, ktory by patril rodicom partnera. Aj dlhorocneho. Proste nie. Dnes sa ludia bezne rozchadzaju a moze sa stat to, ze s partnerom neostanete a budes odchadzat len s osobnymi vecami. Alebo sa rapidne zmeni situacia a z prerobeneho bytu, do ktoreho nalejes tisice EUR, odidete aj s partnerom a nikto Ti neda ani cent. Lebo byt je rodicov a oni sa mozu rozhodnut, ze co s nim. Dnes je taka doba, raz je tak, potom inak. Ja poznam pripad, ked partneri zili v byte, ktory patril jeho rodine. Tiez tam poprerabali veci, vlozili do toho peniaze a po rokoch z neho museli odist, lebo sa v danej rodine zmenila situacia /rozvod majitelov bytu/ a byt potreboval majitel pre seba.

culienka
20. jan 2025

Kompletnú prerábku financovať určite nie ale dáke veci a drobné opravy, aby sa tam dalo bývať tak to asi áno . Ak je predpoklad že tam pár rokov budeš bývať, veci sa zničia po pár rokoch už nemajú takú hodnotu. Jeden môže napríklad kúpiť chladničku a druhý práčku. Samozrejme ak by bol milionár nekupujem nič a idem jak do hotela 🤣

karolinakr
20. jan 2025

ja som už taku haluz počula, že dvojica prerabala byt v ktorom boli v podnajme.. a ked som sa pytala,čo potom, ked dostanu vypoved, že tam sa neda byvat, museli ho prerobiť, o tom, že by mali platiť menši najom nechcela ani počuť a na konci, že su zapôžičkovaní až až...ktorý súdny človek bude svojmu majiteľovi prerábať byt v podnájme zo svojich peňazí?
a toto tu je tiež dobra haluz, byt patrí jeho rodičom, ani nie jemu..ty vlastne cudzim ludom ideš prerábať byt, frajer sa môže s rodičmi pohnevať, nie je tam nejaka zmluva, že byt bude patriť vylučne jemu, datum svadby nemáte, nechapem vôbec načo sa nad tým zaťažovať