icon

Ako vyriešiť financie v spoločnej domácnosti?

tamarasuch
19. jan 2025

Ahojte, onedlho sa budeme s priateľom sťahovať a zaujímal by ma váš názor. Byt do ktorého pôjdeme patrí jeho rodičom, no je starší a preto sa chceme postupne pustiť do prerábky, či kúpy novšieho vybavenia a podobne. Ako by ste to riešili s fananciami? Samozrejme na energii, strave, nevyhnutne veciach a výdavkoch budem mať svoj polovičný podiel, no pri kupé ostatného nemám záruku, že pri nejakých budúcich nezhodách sa mi to dostane späť. Ja investujem, kúpim, prerobím a potom ja odídem a jemu ostane všetko. Ako vyriešiť to aby som aj ja mala istotu, že keď investujem aj sa poprípade vráti? Či nechať všetko na ňom? Samozrejme, robím to rada, no idem nato logicky 🙂

Strana
z3
kamowa
19. jan 2025

Tiez sme sa tak stahovali, bol to byt mojich rodicov a vsetko, co sa nedalo odniest (podlahy, prerabku kupelky, kuchynsku linku, elektrinu, malovku...)som platila ja. Ked sme sa vzali, kupili sme si byt na hypoteku a financovali uz vsetko spolu.

petamich
19. jan 2025

Jednoducho neinvestovat 🙂 suhlasim s @kamowa

petracandle
19. jan 2025

@tamarasuch nech si investuje on, čo ty s tým máš.. je to priateľ a nie manžel. Ty plať pekne energie, stravu atď, ale do nejakej prerábky ani cent!

liz_lemon
19. jan 2025

do cudzieho nic neinvestovat, platit energie za seba a pod. je v poriadku, ale ziadne financovanie prerabok

colsami
19. jan 2025

Nedala by som do prerabky ani cent, nech ho akokolvek milujem. Ak to bude vazne o x rokov, mozes mu navrhnut vyplatit ho z polovice a byt 1/2 vlastnik.
Len si pekne setri svoje peniazky, jemu plat energie, nejaky najom, a potom svoje investuj do bytu, ked aj investicneho.

biba_18
19. jan 2025

ako písali baby - do prerábky ani cent - a všetko hnuteľné zapisovať, čo si kúpila ...

domkakvet
19. jan 2025

@tamarasuch nie nic nekupovat, kedykolvek ta moze odtial vyhodit.

tamarasuch
autor
19. jan 2025

Ďakujem som rovnakého názoru 🙂 a čo sa týka hnuteľných veci? Napríklad televízia, skrine a podobne ani neprispieť?

biba_18
19. jan 2025

prispieť môžeš, ale pekne zapísať niekam, odložiť bloček a pod ...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
janettdamian
19. jan 2025

Ja napíšem trošku iný pohľad. V podstate súhlasím, že do cudzieho neinvestovať, ALE zas len platiť vlastnú spotrebu (energie, bytové družstvo atď.) tiež nie je fér voči majiteľovi bytu, ktorý do neho musel investovať. Ty vlastne ten byt a zariadenie iba "vybývaš".

brrunetkaa
19. jan 2025

My keď sme sa spolu sťahovali ja som mala svoj nábytok (manželská posteľ, skriňa nejaké poličky, stôl so stoličkami, gauč) to som si priniesla. Potom sme gauč predali a penaize som si odložila a stôl so stoličkami som predala a kúpila vacsi lepší za moje peniaze a keď by sme sa rozisli, tak áno vezmem si to alebo to odpredam partnerovi. 99% veci ale financoval vo svojom byte on. Ja len doplnky a drobnosti, ktoré by som si aj pri odchode vzala

brrunetkaa
19. jan 2025

@janettdamian súhlasím, tiež by som platila viac aj nejakú pomernú časť akoby nájmu. Za energie a príspevok na stravu ma predsa neubytuju nikde…

michaela789
19. jan 2025

Úprimne, ja by som do takého bývania asi ani nešla. Nielenže tam tebe nepatrí ani kachlička, ale nepatrí tam nič ani jemu - píšeš že byt je jeho rodičov.
Nešla by som. Ak, tak do spoločne podpísaného nezávislého podnájmu a tam si riešiť veci na polovicu.

anjelicek26
19. jan 2025

Naklady na energie, poistky, stravu, to si treba podelit... investovat do prerabky jednoducho nie, ked budes nejake veci kupovat, tak nie na pol, ale jednu vec kupi on, druhu ty, aby ste mali jasne, co je koho... momentalne ste spolubyvajuci s vyhodami, aj ked to znie blbo... ked chces investovat, tak to, co by si inde davala do najomneho, zober hypoteku na malicky byt a prenajimaj a splacaj ho... aby si raz mala aj svoje... ked sa bude priatel blbo tvarit, co si kupujes byt, ked idete byvat spolu - tak mu jasne povedz, ak sa vezmete, budete mat prijem s prenajmu a na skodu to nikdy nie je...

ace123
19. jan 2025

@janettdamian lenze ona nie je podnajomnicka ale partnerka takze tu sa to berie inak a urcite by som neplatila frajerovi najomme. Ty ano?

eeffka
19. jan 2025

@tamarasuch pri takejto situcii by som ja kupovala nabytok, on podlahu

muchotrafka298
19. jan 2025

V ziadnom pripade by som nefinancovala prerabku cudzieho bytu. A uz vobec nie takeho, ktory patri rodicom frajera. V pripade rozchodu sa Ti urcite nic nevrati. Dobre si premysli akekolvek financovanie niecoho cudzieho. Prispievat na byvanie a stravu je OK, financovat prerabku bytu co su tisive EUR urcite nie.

biba_18
19. jan 2025

@brrunetkaa ale niekomu v podnájme nebudeš pripravovať ani raňajky do postele alebo mu nebudeš prať trencle ...

janettdamian
19. jan 2025

@ace123 napíšem ti to takto. Ja som v pozícií tých rodičov, ktorý kúpili byt. Býva v ňom moje dieťa s partnerom. Byt sa rokmi "vybýval" a treba do jeho rekonštrukcie (zariadenia) investovať niekoľko tisíc €. Kto ich má zaplatiť tie investície, keď partner býval roky za cca 70€ (jeho osobná spotreba) mesačne? Vždy sa na to dá pozrieť z rôznych strán.

biba_18
19. jan 2025

@janettdamian a dieťa samé by ten byt nevybývalo?

janettdamian
19. jan 2025

@biba_18 možno áno, ale moje dieťa nemá problém sa finančne podieľať na investícií na rozdiel od neho. To je o charaktere človeka. Nehovorím, že má partner platiť stovky € mesačne, ale nejaká symbolická suma, by sa patrila.

ace123
19. jan 2025

@janettdamian no ano kde sa zije tam sa vybyva ale aj tak to co hovoris nedava zmysel. Ked raz byt nie je moj nebudem donho investovat. Je to dokonca byt rodicov a nepatri ani tomu jej priatelovi. Cize ak sa rodicia pominu tak este bude musiet brat vyplatit surodencov ak tam nejaki su, jedine zeby rodic upravil poslednu volu ale aj vtedy to surodenci mozu napadnut lebo nie sme v amerike ale na slovensku a tu su ine zakony. Cize ak by autorka investovala do prerabky tak by byt zhodnotila a nic by z toho nemala. Aj keby sa zobrali stale by bol byt jeho rodicov cize maximalne by som kupila nejaky nabytok na polovicu ale v ziadnom pripade nova kuchyna, kupelka ci podlahy. Moja sesternica prerobila cely priatelov byt kym on bol na misii a veselo ju podvadzal s kolegynou. Aspon bol ochotny ju vyplatit z penazi ktore tam investovala ale namahu a lasku co do toho vlozila jej nikto nevratil. Cize autorka urobi lepsie ak si bude sporit na zalohu pre vlastny investicny byt

michaela789
19. jan 2025

@janettdamian nehnevaj sa, ale prečo ho tam nechávate bývať za 70e? Mne to nedáva zmysel ani z tvojej strany ako majiteľky.

janettdamian
19. jan 2025

@ace123 Ja nepíšem o žiadnych peniazoch do investícií. Ale o nejakej symbolickej mesačnej sume, aby sa "šetrilo" na prerábky, keď budú potrebné po užívaní bytu. Kde by v dnešnej dobe človek našiel bývanie za 70€???

janettdamian
19. jan 2025

@michaela789 No vidíš nedáva ti to zmysel, a druhým nedáva zmysel , ako si "dovoľujem" od neho pýtať "nájom", no tak si vyber... Ja som nechcela riešiť našu situáciu, iba som poukázala autorke iný pohľad na vec.

michaela789
19. jan 2025

@ace123 veď celé je to na hlavu. Nech idú na neutrálnu pôdu a nie rodinkárčiť takto. Už teraz to celé smrdí odrbom buď z jednej alebo druhej strany. Dnes sa ľúbia, za tri roky si budú pchať účtenky do krkov že kto má väčšie právo na čo. Nechápem, ako niekto môže na toto pristúpiť.

lulu1812
19. jan 2025

@tamarasuch platim len to co si moze v pripade nudze zobrat 😉😂😂

ace123
19. jan 2025

@janettdamian no ano 70 eur je malo. To nepokryje ani polovicu energie podla mna. To uz nech potom kupi aspon nejaky nabytok ked tak setri na mesacnych poplatkoch

michaela789
19. jan 2025

@janettdamian ako si dovoľuješ?? Letel by jak handra 😂 70e v dnešnej dobe oplieskaš za plnú nádrž a novú sadu nohavičiek, to kde sme.... je to tvoj byt, ktorý ti nespadol z neba a niečo stál a stále stojí.... Ale ako si kto nastaví, tak má no...

Strana
z3