Ako zvládať bývanie v partnerovom byte?
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, ako dokážete bývať v partnerovom byte/dome, ak viete, že je jeho a nie je to váš spoločný majetok? Nie ste manželia, nemáte spoločné deti... Ja si úprimne pripadám ako nájomca a povedala som si, že v ďalšom vzťahu už takúto chybu neurobím. Prípadne budem radšej bývať sama. Zaujímajú má len reálne skúsenosti. Ďakujem
@osky ja nikde nepíšem, že chcem prepísať polovicu... skôr som rozmýšľala kúpiť niečo spoločné...
@anonym_autor načo by kupoval niečo spoločné keď on už má svoje . Ty si kúp tiež niečo sama .
@anonym_autor Istotu a stabiltu vravis ? Tak ked rozmyslas o pripadnom rozvode, rozchode, so spolocnou nehnutelnostou to bude tazsie, ako ked patri len jednemu z vas.
Typicka pasca rozchadzajuceho sa paru je neschopnost toho druheho vyplatit ...
Ty pekne byvaj u neho, na domacnost das 1/2, udrzbu a opravy hradi len on, lebo je to jeho. Popri tom si odkladas vlastne zarobene peniaze, z ktorych mozes v pripade rozchodu nieco na byvanie kupit. Toto riesenie je pre teba len plus.
@patrike je to skôr tak, že niekto vie veľmi dobre oddeliť financie a lásku, alebo ako to nazvať. Ale ja si predstavujem život s partnerom tak, že máme spoločné, spolu splácame... ale týmto cítim neistotu... lebo aj tým, že sa žena stará o domácnosť, zveladuje domov... a po pár rokoch jej niekto povie, že sa môže zbaliť a odísť... proste nie som s tým stotožnená...
@anonym_autor načo by kupoval niečo spoločné keď on už má svoje . Ty si kúp tiež niečo sama .
@parvinka0001 lebo povedal, že chce byť so mnou do konca života...
@anonym_autor reálne skúsenosti sú také, že na chlapa sa nemôžeš nikdy spoľahnúť!!!! A to by som radila aj tebe. !!! Starať sa o svoje, lebo môžeš zle skončiť. Obzvlášť, ak si je chlap vedomý svojej prevahy nad tebou ohľadom bývania a vie, že nemáš kde ísť. Radila by som ti:
1. V žiadnom prípade nepristúpiť na to, že on platí bývanie a opravy, úpravy a investície SVOJHO domu, bytu a ty
2. Ty budeš platiť jedlo, jedlo pripravovať, peniaze dávať do spoločného jedla, drogérie a spotrebného materiálu, zábavy.
Toto nikdy, tvojej peniaze sa prežeru a on si dá svoje peniaze do svojho.
Najlepšie je mať : jedlo si platiť svoje, len pomernú časť z ubytovania,( bez hypotéky, opráv, úprav, investícií) a energie, tiež len pomernú časť.
Kúpiť byt a splácať ho cez prenájom,.alebo niekde investovať, aby si tie peniaze nepreflakala na neho a jeho DOM.
Ak sa tam necítiš dobre, ako vo svojom, ani sa nikdy cítiť nebudeš a preto konaj skôr ako bude neskoro!!!!!
@anonym_2261b3 áno, to je veľmi realistické... ale aj tak to nevyrieši ten problém, že unho som vlastne podnájomníčka...
@sissy27 Ona s nim chce spolocne splacat nieco spolocne. Rozumej, on bude splacat za oboch to, co uz bude od zaciatku spolovice napisane na nu.
@anonym_6356ca a rozumej, ona bude živiť jeho brucho, upratovať, nakupovať, pod nos nosiť jedlo, ešte podrží, keď bude mať pabko chuť. A to všetko za " ďakujem miláčik", že?
@parvinka0001 lebo povedal, že chce byť so mnou do konca života...
@anonym_autor a to je podmienka že musí si niečo stebou kúpiť ??? Veď ty si kúp sama pre seba . Ty by si len tak svoje predala a šla kupovať niečo iné ?
@anonym_6356ca a rozumej, ona bude živiť jeho brucho, upratovať, nakupovať, pod nos nosiť jedlo, ešte podrží, keď bude mať pabko chuť. A to všetko za " ďakujem miláčik", že?
@anonym_2261b3 ale môj nie je taký, on kúpi jedlo... ja tiež kúpim... tak si to striedame... a teda varím, pečiem... bežná starostlivosť o domácnosť
@anonym_autor a to je podmienka že musí si niečo stebou kúpiť ??? Veď ty si kúp sama pre seba . Ty by si len tak svoje predala a šla kupovať niečo iné ?
@parvinka0001 no ved môže to tak byť... ale potom kde sa mám cítiť ako doma? takto mi z toho vychádza kúpiť si svoje a stretávať sa, keď bude chuť
@anonym_2261b3 To ma vzdy pobavi "ona mu podrzi", to moze napisat len zena, ktora sa vlastne predava a sex ju nebavi. Tie, ktore bavi, hovoria o obojstranne prijemnom zazitku.
@anonym_autor Problem je v tvojom uvazovani, ked za lepidlo vztahu povazujes nejake spolocne majetky.
@patrike prečo? ved teda on môže byť vo svojom a ja vo svojom
@anonym_autor Dospeli ludia vo vztahu chcu byvat spolu, ale samozrejme si to mozete nastavit, ako chcete, len potom neplac, ked ti povie, ako ste len kamosi s vyhodami.
@patrike nech si každý žije podľa seba, ja mám nejaké predstavy o spoločnom živote, patri do toho aj spoločné zázemie... priznávam sa, že mám dilemu, nie som rozhodnutá... ale život to už zariadi
@patrike Môj cieľ... ťažko povedať, ale ak sa rozídeme, som bez strechy nad hlavou... roky utekajú a podmienky na bývanie sa zhoršujú, tkaže jediné čo mi vychádza je kúpiť sama byt, alebo niečo spoločné... ale ak chcú byť dvaja spolu, dáva mi význam ísť do niečoho spoločného..
@anonym_autor Ty chces ist do niecoho spolocneho, ked sa obavas, ze co bude ked nebude uz partner? to si trocha protirecis. asi to je presne co si musis ujasnit. byvanie zdarma nikdy nemoze byt zle
A prečo nič vlastne nemáš, aj ty si si mohla kúpiť, čo si robila doteraz? Ani ty by si na nikoho nič neprepísala, to už človek by musel byt ozaj mimo.Dnes ste spolu, o pár rokov už môžeš byt s inym.Kup si svoju vlastnu nehnutelnost a vybavené.Ak ste starší, neplánujete deti a rodinu, môže kazdy bývať vo svojom a stretávať sa na všetko pekné, mám 3 také pary v okoli ale majú už 40+ a už neplánujú zakladat rodiny.Su šťastní, funguju skvele.Alebo das do podnájmu a po rozchode sa máš kde vrátiť
To si ty, co byvas so synom u priatela a vy ste 1 izbe a priatel v druhej? Vsak si minule tvrdila, ze si ides kupovat svoj byt. Zase vahas?
@sissy27 vieš čo, súhlasím... najlepšie je bývať sám, investovať si do svojho... ak ľudia nemajú spolu deti, asi to asi nemá význam byť v jednej domácnosti...
@anonym_autor čo sa hneď urážaš? Veď žiť v spoločnej domácnosti kľudne môžete, na to nemusíte byť obaja na jednom liste vlastníctva. Tebe principiálne vadí to, že nemáš nič svoje, a keby sa niečo zomlelo, tak si na ulici so svojimi dvoma igelitkami. Chápem tvoje obavy, ale prečo čakáš, že tento problém vyrieši za teba niekto druhý? Veď si zober hypo, kúp byt, hoc len garsónku a vybavené. Môžeš ju prenajímať a máš proste nejaký záložný plán "keby náhodou".
Ja som v pozícii tvojho partnera, takže to vidím z tej druhej strany. Mám svoj byt, bývame u mňa a ja absolútne nevidím dôvod predávať môj byt aby sme mali spoločný, ešte nedajboh sa zasekať v banke kvôli tomu. Ale on má aj svoju nehnuteľnosť, takže takýto nezmysel po mne ani nechce. A nemá ani problém s tým, že by sa necítil doma.
Vieš, aj keby ste išli do spoločného, tak si nič nevyhrala. Pri rozchode nastanú naťahovačky a boj o to, kto v byte zostane, kto koho vyplatí, pravdepodobne nebudete mať ani jeden na to vyplatiť toho druhého, takže byt pôjde do predaja, vyplatíte banku a ste s holým zadkom na tej ulici dvaja. Alebo budete spolu trpieť v nefuknčnom vzťahu lebo "nemám kam ísť".
Takže za mňa najlepšie čo môžeš urobiť, je zaobstarať si ten byt sama na seba.
Buď rada, že máš kde bývať teda
Snáď nieje jeho chyba, že nemáš vlastnú strechu nad hlavou a on má
@anonym_b0980b áno ale keď sa stretnu dvaja čo vlastne bývanie majú a ani jeden nechce ustúpiť? a ani predať a na spoločne už nemajú? tiež problém..
Na mňa hneď po svadbe prepísal polovicu a neriešime žiadne moje tvoje.. Je len my a nič iné nebude.
@patrike Môj cieľ... ťažko povedať, ale ak sa rozídeme, som bez strechy nad hlavou... roky utekajú a podmienky na bývanie sa zhoršujú, tkaže jediné čo mi vychádza je kúpiť sama byt, alebo niečo spoločné... ale ak chcú byť dvaja spolu, dáva mi význam ísť do niečoho spoločného..
@anonym_autor NO SKOR VYPOCITAVOST...vsak si vezmi hypo alebo rodicov nemas kam by si sla?
@patrike nech si každý žije podľa seba, ja mám nejaké predstavy o spoločnom živote, patri do toho aj spoločné zázemie... priznávam sa, že mám dilemu, nie som rozhodnutá... ale život to už zariadi
@anonym_autor ale ty mu teda nic neplat (alebo teda polku nakladov... ako chcete)... a setri / investu vlastne peniaze, co setris, kedze nemas hypo... ak by sa daco stalo, budes mat "na stare kolena" desiatky / stovky tisic, tak uz len niekde hlavu zlozis...
@sissy27 Ona s nim chce spolocne splacat nieco spolocne. Rozumej, on bude splacat za oboch to, co uz bude od zaciatku spolovice napisane na nu.
@anonym_6356ca podľa mňa je problém v tom, že jej príjem na samostatnú hypo nestačí, nehovoriac o cca 20% vlastných zdrojov, ktoré potrebuje. A potom to má byť nejaká forma "poistky" aby jej tak ľahko nezdrhol. A samozrejme, keď nebude mať ona na splátku, tak on potiahne, lebo čo iné mu zostáva, keď je úver spoločný...
Obávam sa, že takto nejak uvažujú niektorí ľudia...
@osky ja nikde nepíšem, že chcem prepísať polovicu... skôr som rozmýšľala kúpiť niečo spoločné...
@anonym_autor A presne toto sprav. Zober byt aj malinký jednoizbák na úver. Daj do prenájmu a samozrejme partnerovi na réžiu + stravu prispievaj (nie na hypo) a ak sa náhodou rozídete, dáš nájomcom výpoveď a do troch mesiacov bývaš vo svojom.
Alebo ak z vás bude rodina, podľa možností už máte s čím kalkulovať, keďže po rokoch cena oboch nehnuteľností stúpne a bude časť hypo splatená. Toto je najlepšie spravodlivé riešenie. Len na tú hypo musíš mať príjem....
U nas v pohode, byvame u mna, ona si svoj byt nechala.
Nechapem, co riesis, mala by si byt rada, ze chlap si zabezpecil za vlastne peniaze byvanie a nie je to nejaka socka.
Tvoj ciel je co ?
1. Ma prepisat na teba polovicu darovacou zmluvou ?
2. Ma to predat, aby ste si kupili nieco spolocne ?
@patrike autorku chápem, čo keď sa rozídu, alebo sa ozaj niečo stane? Odíde na ulicu?
@patrike autorku chápem, čo keď sa rozídu, alebo sa ozaj niečo stane? Odíde na ulicu?
@2691 Ked on vedel mat vlastnu nehnutelnost, preco ju nema ona? Ak je mladsia od neho, tak ju kupi, zacne splacat a v jeho veku bude mat splatenu.
Tieto myslienkove pochody. Pride s holym zadkom a miesto too, ako by rozmyslala, kupit si uz davno svoje a splacat, zacne spekulovat nad lashou cestou, ako ho dotlacit k tomu, aby jej partner daroval tu svoju ...
@2691 Ked on vedel mat vlastnu nehnutelnost, preco ju nema ona? Ak je mladsia od neho, tak ju kupi, zacne splacat a v jeho veku bude mat splatenu.
Tieto myslienkove pochody. Pride s holym zadkom a miesto too, ako by rozmyslala, kupit si uz davno svoje a splacat, zacne spekulovat nad lashou cestou, ako ho dotlacit k tomu, aby jej partner daroval tu svoju ...
@anonym_6356ca domyslas si, ale v pohode... ja som chcela, aby sme kupili nieco spolocne ... Vlastny byt mi da istotu, ale pocit, ze sa nemozem u neho usadit ako doma, nie...
@anonym_6356ca domyslas si, ale v pohode... ja som chcela, aby sme kupili nieco spolocne ... Vlastny byt mi da istotu, ale pocit, ze sa nemozem u neho usadit ako doma, nie...
@anonym_autor
A kde si byvala doteraz?
A keby si si nikoho nenasla akoby si to riešila? Musela by si si poradiť sama.Kolko máš rokov?
Je hodne vypočítavych zien a veľmi radi by prišli k nejakým majetkom, majú holú rit, nevedia si same nič nadobudnúť, ideálne aby hneď muzi prepísali polovicu nehnuteľnosti na zenu, ale už takych truľkov nieje veľa./nepíšem, že ty si taka/
@anonym_autor my sme tak fungovali zopar rokov 🙂 ani jednemu z nas to nijako nevadilo, ja som mala moznost si odkladat nejake peniaze a manzel vlastne tiez, ked na to nebol sam, dnes mame aj spolocny byt, lebo sme potrebovali vacsi, ak by sme nepotrebovali a boli by sme u neho dlhsie (ako par rokov), kupila by som si cosi vlastne a skusila prenajat.
Ak realne nepotrebujete vacsi byt, tak neviem akym argumentom, by ma niekto presvedcil, aby som svoj byt predala a kupila si vacsi s priatelkou, pripadne zobrala dalsiu hypoteku, aby som mala dva. Ved si kup nieco vlastne, ak citis potrebu mat nejaku istotu, co chapem.
Ako dokážem bývať? Úplne normálne. Prečo si pripadala ako nájomca? Dáva ti to pocítiť? Necitis sa tam ako doma? Platíš mu nájom?

@anonym_autor reálne skúsenosti sú také, že na chlapa sa nemôžeš nikdy spoľahnúť!!!! A to by som radila aj tebe. !!! Starať sa o svoje, lebo môžeš zle skončiť. Obzvlášť, ak si je chlap vedomý svojej prevahy nad tebou ohľadom bývania a vie, že nemáš kde ísť. Radila by som ti:
1. V žiadnom prípade nepristúpiť na to, že on platí bývanie a opravy, úpravy a investície SVOJHO domu, bytu a ty
2. Ty budeš platiť jedlo, jedlo pripravovať, peniaze dávať do spoločného jedla, drogérie a spotrebného materiálu, zábavy.
Toto nikdy, tvojej peniaze sa prežeru a on si dá svoje peniaze do svojho.
Najlepšie je mať : jedlo si platiť svoje, len pomernú časť z ubytovania,( bez hypotéky, opráv, úprav, investícií) a energie, tiež len pomernú časť.
Kúpiť byt a splácať ho cez prenájom,.alebo niekde investovať, aby si tie peniaze nepreflakala na neho a jeho DOM.
Ak sa tam necítiš dobre, ako vo svojom, ani sa nikdy cítiť nebudeš a preto konaj skôr ako bude neskoro!!!!!