Ako zvládať napätý vzťah so svokrou?
Ahojte, mám najlepšiu svokru na svete - ako človek je neskutočne dobrá, snaživá, viem že ma má rada, ale vždy keď u nej strávim 2 hodiny na návšteve, 2 dni sa musím dávať dokopy, nervový systém úplne rozhodný, je to proste tak neskutočne neempatický nadradený človek že ju nedávam.
Pritom vidím ako sa snaží, aby so mnou dobre vychádzala, aby sme boli spokojní, neviem ako sa mám pri nej správať lebo na jednej strane ju mám naozaj rada a som vďačná za taký vzťah s ňou, na druhej u nej naozaj trpím a nedá sa jej ani nič povedať lebo nepochopí.
Príklady jedného dňa stráveného s ňou: vie že ako dieťa som bola zneužitá jedným chlapom. Ona o tom vie. Ešte aj dnes keď sa ocitnem niekde sama s cudzím mužom v blízkosti (v prírode, v miestnosti, hocikde), tak mi zdrevenejú nohu a neviem sa pohnúť. Rozprávali sme sa o ľuďoch ktorí zamrznú na ferate a musia pre nich prísť záchranári a ona sa tak schuti smiala na nich akí sú neschopní - snažil sa jej to muž vysvetliť že to robí mozog a nie je to také ľahké prekonať - stále sa smiala - tak som jej povedala príhodu keď aj mne prestali nohy fungovať keď som sa ocitla v lese sama a za mnou bol cudzí muž - jej poznámka - ty si taká labilná.
A ja mám chuť jej streliť do xichtu že a vy ste hnusná, necitlivá a nadradená - ale nespravím to lebo to by bol asi koniec.
Alebo - navarila, zavolala nás na obed. Trvala na tom. Tak sme prišli, najedli sa, poďakovali. Šla som umyť riad, nepustila ma k nemu. Keď sa začnem s ňou doťahovať, tak ona drží tak tvrdo že ma muž zastaví že to mám nechať tak, nemá to význam (ona musí vždy vyhrať). Tak som sa už ani moc nesnažila. Vlastným telom ma zastavila.
Potom sme šli do obchodu (nemá auto tak nech si nakúpi), prechádzame sa pomedzi regále a ona zrazu začne rozprávať ako som sa dnes narobila. Pozerám na ňu že ako to myslí. A ona že - veď si si tam spokokne sedkala na gauči a nič si nerobila. No do mňa sto jedov, ale udržala som sa, povedala som si že nemá zmysel reagovať, nechala som ju tam a šla k pokladni zaplatiť svoj nákup ktorý som ani nedokončila.
Ďalšia príhoda z toho istého obchodu len kúsok vedľa že som si šla kúpiť čižmy na zimu. Lebo sa mi moje rozpadli. Ona mi ich pred pokladňou vytrhla z ruky (doslova) že mi spraví radosť a kúpi mi ich na narodeniny ktoré mám koncom marca. Chcela som si ich vziať naspäť ale tak držala že ma muž zastavil že to nemá zmysel. Tak ich zaplatila, ďakujem svokra. A ona že mi ich dá až v marci! Do mňa zas jedy že tak takto nie, že jej vrátim peniaze ale potrebujem ich teraz v zime a nie na jar. Nie. Je to darček a hotovo. Normálne rozmýšľam zajtra si ich ísť kúpiť a just tie isté.
Toto je len príklad jedného dňa a ja som už zúfalá. Lebo na jednej strane je to dobrá žena, snaží sa, len proste jej nedochádzajú základné veci. Kedysi som sa na takýchto situáciách dokázala zasmiať, necitlivé poznámky ignorovať, ale čím som staršia, tým viac cítim že proste tie stretnutia s ňou nedávam. Nech sa snažím ako sa snažím, prídem od nej domov, klepe ma, som unavená ako zbitý pes, muž nechápe prečo - veď ona je už taká a keď niečo poviem tak on mi len povie že bude to jej vekom len horšie, mám si zvykať, aj on si zvyká, má dve uši.
Ako si na to zvyknúť? Ako si tie veci proste nechať mimo seba, neriešiť, nepripúšťať?
Proste chcem ísť od svokry a povedať jej - svokrička zlatá ďakujem za obed, prísť domov vysmiata, aby ma neklepalo, neriešiť a nechať tak. Ozaj neviem ako mať takýto prístup.
váš nervový systém sa snaží prežiť v prostredí, ktoré sa tvári ako bezpečné, ale v skutočnosti v ňom musíte byť neustále v strehu...vo vzťahu so svokrou sa vo vás aktivuje starý vzorec bezmocnosti a potlačenej hranice a ten, ktorý hovorí „ak sa ozvem, stratím vzťah... ak mlčím, stratím seba.“ ...to je telo, ktoré sa učilo, že vzdor znamená ohrozenie a preto sa bráni zamrznutím alebo únikom aj vtedy, keď rozum hovorí „veď o nič nejde“...neskúšajte si „zvykať“ to by len prehĺbilo ten starý mechanizmus popierania vlastného pocitu...začnite si namiesto toho vedome dovoliť krátke ,,mikroodpojenia" napr počas návštevy si na chvíľu odskočte vydýchajte sa rozhýbte telo...nepotrebujete meniť svokru...stačí že vrátite telu pocit, že máte voľbu...druhých ovládať / zmeniť nemôžeme, svoje reakcie na nich áno..druhá úroveň je mentálna.. skúste si pred návštevou jasne povedať „idem tam ako dospelá žena, nie ako dieťa, ktoré musí vydržať“ táto vnútorná pozícia robí obrovský rozdiel....nedávajte si za cieľ od nej „nič necítiť“ to by znamenalo, že sa opäť odpájate od seba....cieľom je cítiť ale netostať v tom paralyzovaná...čo by sa vo vás zmenilo, keby ste si namiesto „ako to vydržať“ začali klásť otázku „ako chcem chrániť svoju energiu a dôstojnosť aj v prítomnosti ľudí, ktorých mám rada?
@anonym_b112e5 ... Čo sa ti nezdá milý anonym? Či len tak z nudy mi dávaš takéto blbé otázky?
@doriiis blbé? podľa mňa normálna otázka na niekoho kto tu visí nonstop.😆rozkliknem xy náhodných,fakt náhodných diskusii a všade strašíš ..a jedla si,hej?😆aby si tu neodkvacla,kto by tu dával také ctené rady
@doriiis blbé? podľa mňa normálna otázka na niekoho kto tu visí nonstop.😆rozkliknem xy náhodných,fakt náhodných diskusii a všade strašíš ..a jedla si,hej?😆aby si tu neodkvacla,kto by tu dával také ctené rady
@anonym_b112e5 ... 🙄.Tak vieš, 18 dni voľna. 😂Čo budem iné robiť,ako odpovedať anonymným hrdinkam na ich blbé otázky.🤷🏻♀️
Je to toxicka osoba, akokolvek moze mat dobre vlastnosti. Aj vrahovia vedia byt mili. Je to manipulatorka, general, meexistuje ze by som si taketo nieco nechala. Zajtra si tie boty chod kupit. Proste fakt chod. Ak ta v nich bude vidiet povies, hovorila som ti, ze ich potrebujem teraz. A porozpravaj sa s muzom co to s tebou robi, povedz ze ak si to s nou nevyriesis a nezacne sa chovat normalne, ze s nou prerusis kontakt lebo ti je z toho fyzicky zle. Skus nevybuchnut, ale rozpravat komstruktivne. Moj muz by si ma inak zastal, ak by vedel ze topanky potrebujem teraz, dohovoril by mame a hned by sme ich kupili. Bodka.
U nej uz nechod umyvat riad a prac sa odtial cim skor tym lepsie. U seba doma si panou ty a nenechaj aby tam robila co chce ona. Nikdy. Ale bude to tazke
vies, co cakala, ked ti 'zakazala' pomoct jej umyt riady? ze ju zacnes do neba vychvalovat, aka je uzasna, ked ti aj navarila, aj riady umyla a ty si sa mohla 'cely den valat na gauci' .. ty si ju ale dostatocne nevychvalila, tak ti to musela pripomenut.. lebo ona robi veci pre pochvalu a uznanie.. a to musi byt dostatocne 'dramaticke', lebo ona neciti, nevie ocenit skutocnu vdaku, ktoru staci prejavit aj usmevom, potrebuje co najvacsie divadlo.. pre ludi s narcistickym prezivanim su emocie len naucene divadlo..
vies, preco si z nej vycucnuta? lebo ona ti naozaj vysava tvoju energiu.. ty si empaticka, ty jej svoju energiu das, ako by si ju dala 'normalnemu' cloveku.. das jej zaujem, das jej doveru, das jej skutocnu pozornost.. a ona to zozerie, ale naspat neda nic.. lebo to nevie.. v nej sa energia straca ako v ciernej diere.. medzi dvoma 'normalnymi' ludmi energia prudi - od jedneho k druhemu.. tuna prudi len jednosmerne.. ty ju zivis.. a ked jej 'nechces dat', tak si to vynuti..
ona ma chore nastavenie.. s takym clovekom sa nedaju mat normalne dobre vztahy.. hlavne, ked si empaticka 'dobra dusa'.. lebo pre teba je prirodzene ludom davat a nevies fungovat ako tvoj muz, ktory je zrejme tiez uzavrety a nic nikomu len tak automaticky nedava.. pre teba je jedine riesenie sa s nou co najmenej stretavat..
inak s muzom mas ok vztah?
váš nervový systém sa snaží prežiť v prostredí, ktoré sa tvári ako bezpečné, ale v skutočnosti v ňom musíte byť neustále v strehu...vo vzťahu so svokrou sa vo vás aktivuje starý vzorec bezmocnosti a potlačenej hranice a ten, ktorý hovorí „ak sa ozvem, stratím vzťah... ak mlčím, stratím seba.“ ...to je telo, ktoré sa učilo, že vzdor znamená ohrozenie a preto sa bráni zamrznutím alebo únikom aj vtedy, keď rozum hovorí „veď o nič nejde“...neskúšajte si „zvykať“ to by len prehĺbilo ten starý mechanizmus popierania vlastného pocitu...začnite si namiesto toho vedome dovoliť krátke ,,mikroodpojenia" napr počas návštevy si na chvíľu odskočte vydýchajte sa rozhýbte telo...nepotrebujete meniť svokru...stačí že vrátite telu pocit, že máte voľbu...druhých ovládať / zmeniť nemôžeme, svoje reakcie na nich áno..druhá úroveň je mentálna.. skúste si pred návštevou jasne povedať „idem tam ako dospelá žena, nie ako dieťa, ktoré musí vydržať“ táto vnútorná pozícia robí obrovský rozdiel....nedávajte si za cieľ od nej „nič necítiť“ to by znamenalo, že sa opäť odpájate od seba....cieľom je cítiť ale netostať v tom paralyzovaná...čo by sa vo vás zmenilo, keby ste si namiesto „ako to vydržať“ začali klásť otázku „ako chcem chrániť svoju energiu a dôstojnosť aj v prítomnosti ľudí, ktorých mám rada?
@bjnr toto znie tak trochu ako upravené ai, ale aj tak ďakujem a celkom to sedí. Inak toto som si zvykla spraviť, len tak sa odpratať na 10 minút do kúpeľne a tam sa uzemniť, vytriasť ruky, vydýchať a toto robím. Dokonca viackrát si poviem, haló si dospelá žena, nenechaj ju správať sa k tebe ako k decku. A ona zas spraví alebo povie niečo kde mi oči vyletia z jamiek, a neviem reagovať! A viem že ju nezmením, preto sa chcem naučiť aby ma to nezasiahlo. Proste nech si vraví a robí čo chce, je mi jedno že sa strápňuje. Nie že ma strápňuje, ale že sa strápňuje a je to jej vec a rozhodnutie sa strápňovať a mňa sa to netýka, ja som len stála v ceste alebo som to len pozorovala. Toto by som chcela vedieť takto to brať.
Lebo je pravda že ona sa ku mne chová nejako a moje telo naozaj prepne ako keby do defenzívy, do detského sveta, keby sa takto ku mne správala kolegyňa tak sa na ňu len pozriem či je normálna a viac sa s ňou o súkromných veciach nebavím.
Je to toxicka osoba, akokolvek moze mat dobre vlastnosti. Aj vrahovia vedia byt mili. Je to manipulatorka, general, meexistuje ze by som si taketo nieco nechala. Zajtra si tie boty chod kupit. Proste fakt chod. Ak ta v nich bude vidiet povies, hovorila som ti, ze ich potrebujem teraz. A porozpravaj sa s muzom co to s tebou robi, povedz ze ak si to s nou nevyriesis a nezacne sa chovat normalne, ze s nou prerusis kontakt lebo ti je z toho fyzicky zle. Skus nevybuchnut, ale rozpravat komstruktivne. Moj muz by si ma inak zastal, ak by vedel ze topanky potrebujem teraz, dohovoril by mame a hned by sme ich kupili. Bodka.
U nej uz nechod umyvat riad a prac sa odtial cim skor tym lepsie. U seba doma si panou ty a nenechaj aby tam robila co chce ona. Nikdy. Ale bude to tazke
@anonym_2be6e4 @reanda jasné dnes boty kupujeme s mužom. Včera som s ním hodila reč. Najprv bol dosť rozladený že zas na máme hľadám chyby a o čo mi ide, potom sa na spýtal čo to bola za situácia keď mi vyčítala že som nič nerobila a keď som mu povedala že úplne z ničoho nič medzi regálmi začala, tak ostal zaskočený lebo bol kúsok od nás a nič nepočul (jasné že nič nepočul na to si ona dá pozor lebo by jej povedal svoje), tak povedal že nabudúce sa s ňou musíme porozprávať a vyjasniť si to že o čo šlo. A tie čižmy my vôbec nedošli, veď ona sa tak tešila že bude mať pre teba darček, a že teda aj toto s ňou preberieme že buď mi ich dá teraz alebo ideme kúpiť nové lebo nechcem chodiť celú zimu v botaskách a rifliach (jemu ako chlapovi je to jedno, tak mu to vôbec nedošlo). Tak on je za to sa s ňou porozprávať a narovinu sa spýtať - ako si to myslela, nechať ju odpovedať. Aj na tú labilnú - vieš moja mama je taká, ona nechápe že môže ublížiť. Proste sa jej len spýtať ako to myslela a nechať ju. Tak nádych, výdych a teším sa na budúcu návštevu 🤦🏼♀️
@anonym_2be6e4 @reanda jasné dnes boty kupujeme s mužom. Včera som s ním hodila reč. Najprv bol dosť rozladený že zas na máme hľadám chyby a o čo mi ide, potom sa na spýtal čo to bola za situácia keď mi vyčítala že som nič nerobila a keď som mu povedala že úplne z ničoho nič medzi regálmi začala, tak ostal zaskočený lebo bol kúsok od nás a nič nepočul (jasné že nič nepočul na to si ona dá pozor lebo by jej povedal svoje), tak povedal že nabudúce sa s ňou musíme porozprávať a vyjasniť si to že o čo šlo. A tie čižmy my vôbec nedošli, veď ona sa tak tešila že bude mať pre teba darček, a že teda aj toto s ňou preberieme že buď mi ich dá teraz alebo ideme kúpiť nové lebo nechcem chodiť celú zimu v botaskách a rifliach (jemu ako chlapovi je to jedno, tak mu to vôbec nedošlo). Tak on je za to sa s ňou porozprávať a narovinu sa spýtať - ako si to myslela, nechať ju odpovedať. Aj na tú labilnú - vieš moja mama je taká, ona nechápe že môže ublížiť. Proste sa jej len spýtať ako to myslela a nechať ju. Tak nádych, výdych a teším sa na budúcu návštevu 🤦🏼♀️
@anonym_autor Tým ako ju všetci ospravedlňujú, že je aká je, nemyslí to zle, nechce ublížiť, neuvedomuje si, tým všetci len živia a podporujú túto črtu jej osobnosti. Ona veľmi dobre vie čo robí, uvedomuje si význam svojich slov aj to ako nimi ubližuje, pretože to robí náročky. Vy sa jej spýtate a ona sa rozplače, že to myslí v dobrom a ešte sa nechá utešovať a bude za obeť. A tak stále dookola. On nebude mať silu sa s ňou škriepiť, tak stopne teba, ona docieli čo chcela a ako debil z toho vyjdeš ty. Už vidím ako si vypýtaš čižmy, ktoré si ani nechcela, aby ti kúpila a ona ti ich odovzdá s povýšeneckým pohľadom ako keby ti dávala svätý grál.
@anonym_autor Tým ako ju všetci ospravedlňujú, že je aká je, nemyslí to zle, nechce ublížiť, neuvedomuje si, tým všetci len živia a podporujú túto črtu jej osobnosti. Ona veľmi dobre vie čo robí, uvedomuje si význam svojich slov aj to ako nimi ubližuje, pretože to robí náročky. Vy sa jej spýtate a ona sa rozplače, že to myslí v dobrom a ešte sa nechá utešovať a bude za obeť. A tak stále dookola. On nebude mať silu sa s ňou škriepiť, tak stopne teba, ona docieli čo chcela a ako debil z toho vyjdeš ty. Už vidím ako si vypýtaš čižmy, ktoré si ani nechcela, aby ti kúpila a ona ti ich odovzdá s povýšeneckým pohľadom ako keby ti dávala svätý grál.
@tatiana288 nemám problém jej peniaze poslať na účet ak sa bude takto chovať. A plakať nebude, ja si ju skôr predstavujem ako sa bude smiať a zľahčovať to, a s plačom mi zavolá až ďalší deň lenže ja na tie plače nereagujem, ani v minulosti som nereagovala tak neviem.
@anonym_autor noo vobec ale ze vobec by som k nej nesla pytat tie cizmy. Bud nech ich ide vypytat tvoj muz sam, alebo si ich kup rovno. Nemyslim si ze debata dopadne dobre, lebo taketo manipulatorske typy vedie velmi dobre zahrat aituaciu a urobit zo seba anjelika ublizeneho a este sa aj rozplace. A pred muzom treba povedat, ze ano ak si niekedy niekto neuvedomi co povie ok. Ale nie ze sa to stava pravidelne a potvrdzuje to tym, ze ona ma uplne v pazi ci ty mas v com chodit obuta, hlavne ze ma ona darcek a uz ho nemusi riesit. Ja by som s nou stare veci uz neriesila, ale pri novych by som upozornovala muza.
A s tymi cizmami to bude vyzerat, ako keby ste ich isli od nej zobrat. Hoci to tak nie je samozrejme
@tatiana288 nemám problém jej peniaze poslať na účet ak sa bude takto chovať. A plakať nebude, ja si ju skôr predstavujem ako sa bude smiať a zľahčovať to, a s plačom mi zavolá až ďalší deň lenže ja na tie plače nereagujem, ani v minulosti som nereagovala tak neviem.
@anonym_autor ak sa bude smiat a zlahcovat, treba potom udriet na nejake jej citlive miesto
Nam sa nieco podobne stalo so svokrom, svokor pred dovolenkou kupil malemu snorchel, maly sa tesil a svokor zabil ze mu to da az ked sa nauci plavat. Tak sme doma s muzom pozerali ze ci ideme kupovat dalsi snorchcel kedze maly planoval na dovolenke snorchlovat. Nakoniec vravim muzovi chod za otcom a normalne mu povedz, ci by ten snorchel mu nedal teraz lebo chce na dovolenke snorchlovat a normalne mu ho dal. MOzno staci povedat ci tie cizmy ti nemoze dat teraz lebo ich potrebujes....
@anonym_autor vy ste všetci traja ako mechom údrety.. Ty tu celý čas obhajujes svokru a na návšteve chodíš vytriasat ruky. Nevieš na ňu reagovať, tak trp. Tvoj muž sa tomu celému prizera a obhajuje svoju mamu, lebo čo on je na hlavu padnuty, že si neuvedomil, že čižmy potrebuješ teraz a nie na jar? Ja by som si od nej čižmy nešla pýtať a v marci, keby mi ich stekala pod nos, by som jej povedala, nech si ich necha, že už je jar... Ona veľmi dobre vie čo robí a ty sa necháš ničiť. Odstrihla by som ju , bosorku starú.
@anonym_autor teba este aj muz vtahuje do situacii, ktore ta nicia.. nesla by som k nej pytat cizmy, ani by som nestala o nijake vysvetlovacky.. ak si chce dat muz nieco vysvetlit, tak nech ide sam.. ved ty urcite vies, ze svokra nic nevysvetli, keby chcela, uz to mohla vysvetlit predtym.. takto ta len zase oberie o energiu, lebo jej je jedno, ci sa bavite pekne, alebo sa hadate, ona si z toho vzdy vezme to svoje.. a ty stratis.. ved uz teraz ta to vysava, ako sa na to 'tesis' .. a preto som sa ta aj pytala, ci s muzom mas ok vztah.. ked si aj sama pisala, ze aj on ma take 'tahy' .. aj pri nom by si si mala davat pozor, ci nestracas energiu.. vies, ste manzelia uz nejaky cas, mal by ta poznat a nie stale reaguje sposobom, ze si nic nevsimol, ze si nieco neuvedomil.. manzel by si mal take veci vsimat a uvedomovat, ked tebe casto ide doslova o krk..
@anonym_b112e5 ... 🙄.Tak vieš, 18 dni voľna. 😂Čo budem iné robiť,ako odpovedať anonymným hrdinkam na ich blbé otázky.🤷🏻♀️
@doriiis vráť sa do reality a venuje sa radšej rodine namiesto odpovediam anonymným hrdinkam 😄😄rady tu rozdavaš vo veľkom ale k srdcu k žiadnu nevezmeš
@anonym_autor teba este aj muz vtahuje do situacii, ktore ta nicia.. nesla by som k nej pytat cizmy, ani by som nestala o nijake vysvetlovacky.. ak si chce dat muz nieco vysvetlit, tak nech ide sam.. ved ty urcite vies, ze svokra nic nevysvetli, keby chcela, uz to mohla vysvetlit predtym.. takto ta len zase oberie o energiu, lebo jej je jedno, ci sa bavite pekne, alebo sa hadate, ona si z toho vzdy vezme to svoje.. a ty stratis.. ved uz teraz ta to vysava, ako sa na to 'tesis' .. a preto som sa ta aj pytala, ci s muzom mas ok vztah.. ked si aj sama pisala, ze aj on ma take 'tahy' .. aj pri nom by si si mala davat pozor, ci nestracas energiu.. vies, ste manzelia uz nejaky cas, mal by ta poznat a nie stale reaguje sposobom, ze si nic nevsimol, ze si nieco neuvedomil.. manzel by si mal take veci vsimat a uvedomovat, ked tebe casto ide doslova o krk..
@reanda boli sme u nej, čižmy som dostala a dokonca to šlo od nej samej, že si to akosi neuvedomila ale že naozaj ide zima tak nech môžem už nosiť. Takže toto sa vyriešilo viac menej samé. Povedala som že ďakujem a či jej mám poslať peniaze - joj že nie že to je darček dopredu.
Viac som sa nebavila, bola som chladná, nezasahovala som do ich rozhovoru, len som pozorovala čo sa deje, ako tu jedna žienka radila - ako v divadle. Len mi v mysli chodili sarkastické poznámky lebo po včerajšku mi akosi vystúpala alergia aj na bežné poznámky typu počasie.
Keď sme po hodine odišli, zistila som že muž je na tom podobne ako ja (vyslovil jednu z mojich sarkastických myšlienok nahlas 🤣)
Akurát ja si to uvedomujem, on to zjavne potláča aby bol kľud. Ale už som to neriešila. Je to naozaj téma mojich hraníc a musím na tom vážne popracovať.
@doriiis vráť sa do reality a venuje sa radšej rodine namiesto odpovediam anonymným hrdinkam 😄😄rady tu rozdavaš vo veľkom ale k srdcu k žiadnu nevezmeš
@anonym_b112e5 ... Prestaň tu spamovať tému svojimi sprostostami. Ja si budem tráviť čas kde chcem a koľko chcem. Teba je do toho veľké nič, takisto aj do mojich rád.
@anonym_b112e5 ... Prestaň tu spamovať tému svojimi sprostostami. Ja si budem tráviť čas kde chcem a koľko chcem. Teba je do toho veľké nič, takisto aj do mojich rád.
@doriiis vôbec na ňu nereaguj. Nikdy, nikde. Ju to prejde.
Tiež môžem spamovať čo chcem, nemyslíš?
Či všetky témy môžu byť zaspamované len tebou?😅
Si zas až tak nefandi
@anonym_autor Ahoj, nehnevaj sa co napisem, neber to ani ako utok, ale po precitani na mna to posobi, ze take vztahy na oko. Nejako sa mi nechce verit,ze toto cele svokrine spravanie nie je vedome. Je dospela aj svojpravna, a to ze ma mozno trochu vyssi vek neznamena, ze si toho spravania nie je vedoma. Skor mam pocit, ze si pre nu vdacna obet, ktora skace ako psik, na ktoreho piskne tak ako ona chce a ty jej nikdy nepovies aj keby slusne, ze toto nie. A ked aj, ako za tie cizmy, tak povolis (a si bez ciziem na zimu). Tiez sa mi nepaci reakcia tvojho muza,ked ti povie, ze nech neriesis to alebo ono, lebo sa to neoplati, preco nepovie on svojej mame,ze Mami ale ved nechaj, teraz to spravi Janka. Aj on sa jej snad boji? Ved si pri nej ako putka bez nazoru a ked ho aj prejavis, tak aj tak ustupujes donekonecna a ona spokojna,ze zas dosiahla svoje. Mne toto spravanie pride manipulativne a toxicke, a podla mna si aj preto z jej taka roztrasena, ked si tam viac ako hodinu. Moja rada, bud sa nauc si slusne presadzat svoje (aby bolo aj po tvojom, nie iba skakat ako poslusny psik)a budes si za tym stat (potom uvidis aj jej pravu tvar aka k tebe bude ked neustupis a nebude po jej-mozno zistis,ze zas az taka dobra svokricka to nie je) alebo bud s nou max do hodiny, aby si nebyvala vyflusnuta a frustrovana po odchode od nej.
@motylik2559 výborný postreh. Tu je to vzťah mama syn do ktoreho vstúpila autorka. Pani je pasívne agresívna ona to robi vedome je to jej vzorec správania je zlá manipulatívna autorka je jej vhodná obeť a hračka s ktorou si narába ako chce. Vie ako s nej vytiahnuť informácie ktoré potom vhodne použije. Vôbec ju neberie ako partnerku syna ale ako konkurenciu niekoho kto im lezie do vzťahu. Navonok hra že je fajn ale nechuť voci autorke dáva najavo skrytým spôsobom ktorý vždy moze otočiť proti nej štýlom že je moc citlivá divná prehnane reaguje a neustále takto spochybňuje jej úsudok vnímanie zdravý rozum. Nie je toto princíp manipulácie plynové lampy? Neviem ako sa to píše anglicky. A manžel je úplne na strane matky. Autorka sa snaží so svokrou vychádzať a tá to využíva na to aby sa bavila mala nad ňou moc myslím že to robí vedome. Nie je to zdravé ani v poriadku. Asi jej ide o to mať syna iba pre seba. Autorka si môže hovoriť že svokra nie je zla že to nemyslí tak že to nebude počúvať vnímať lenže svokra je v podstate dravec autorka empatický človek a jej telo nervovy systém vyhlasuje poplach pretože vníma to co autorka potláča aby to zvládla prežiť ale jej telo vysiela poplach nedokáže to napätie zvládať a jasne hovorí že toto nie je v poriadku. Myslím že obmedziť kontakt na sem tam kávu a max hodinu niekde vonku bez návštev doma by nebolo zle rozhodnutie. Ak má niekto alergiu na nejakú potravinu nepomôže sa ňou neustále napchávať a brať lieky a obviňovať sa za to ale vylúčiť ju a chrániť svoje zdravie. Ak niekto nezvláda pasívnu agresivitu niekoho nie je precitlively ma skrátka takto nastavený systém ktorý toto napetie nedáva a miesto snahy vydržať je lepšie sa toho vzťahu vzdať a chrániť seba. Svokryne kamarátky s tými je zbytočne sa porovnávať zrejme si to všetko podobne povahy rovnaký ročník takže si rozumejú. Autorka je nevesta to je iný vzťah. Tu je podľa mňa základ vzťah mama syn kde je autorka tá druhá. A kazda žena by tu bola tá druhá si myslím
@reanda boli sme u nej, čižmy som dostala a dokonca to šlo od nej samej, že si to akosi neuvedomila ale že naozaj ide zima tak nech môžem už nosiť. Takže toto sa vyriešilo viac menej samé. Povedala som že ďakujem a či jej mám poslať peniaze - joj že nie že to je darček dopredu.
Viac som sa nebavila, bola som chladná, nezasahovala som do ich rozhovoru, len som pozorovala čo sa deje, ako tu jedna žienka radila - ako v divadle. Len mi v mysli chodili sarkastické poznámky lebo po včerajšku mi akosi vystúpala alergia aj na bežné poznámky typu počasie.
Keď sme po hodine odišli, zistila som že muž je na tom podobne ako ja (vyslovil jednu z mojich sarkastických myšlienok nahlas 🤣)
Akurát ja si to uvedomujem, on to zjavne potláča aby bol kľud. Ale už som to neriešila. Je to naozaj téma mojich hraníc a musím na tom vážne popracovať.
@anonym_autor hm. Svokra vie o tebe všetko. Vedela teda aj to že čižmy potrebuješ teraz. Takže také že neuvedomila som si prepáč mi príde ako nejaká jej ďalšia zábava na tvoj účet. Aj ako ti hm zatvoriť ústa a trošku ta zase uchlacholit. Aj to ako ti oznámila že čižmy dostanes v marci hoci vedela že ti ich treba hneď. Mám pocit že ti to povedala lebo a teraz mi napadla tá vtipna myšlienka že Ja keď nehovorím mám na tvári titulky. Viem si predstaviť ako ju tešila tvoja reakcia a výraz keď ti oznámila že čižmy nebudú a da ti ich na jar. Nechala ta trošku podusiť a potom že no tu máš čižmy teraz veď je zima nedošlo mi. No ak niekomu nedôjde že čižmy sa nenosia na jar a druhé nemá tak musí chytať demenciu. Len tak na zamyslenie ty ju poznás lepšie ale poznala som pár ľudí tohto typu aj teraz mám takého blízko a vedia dobre co ako a prečo robia to čo robia a robia to tak dobre že im to nemám ako dokázať a ani to nerobím len si čo povie aj teraz ta osoba v hlave tak preložím a len sa usmievam a ona sa teší ze ma dostala. Vieš dobre čo vidíš a vnímaš len si dovol to vnímať pomenovať strach o svoje zdravie a seba by mal byť viac ako strach že stratis vzťah. So svokrou vzťah mať nebudeš aj tak a ak sa bojíš o vzťah s manželom ak by si nemala dobrý vzťah so svokrou že jej ustupujes lebo manžel tak toto nie je o tebe alebo o tom ze manžel ťahá za sebou pupočnú šnúru a to musi riešiť on toto funguje lebo majú osobu ktorá im ten vzťah tak nejak nekazí
@motylik2559 výborný postreh. Tu je to vzťah mama syn do ktoreho vstúpila autorka. Pani je pasívne agresívna ona to robi vedome je to jej vzorec správania je zlá manipulatívna autorka je jej vhodná obeť a hračka s ktorou si narába ako chce. Vie ako s nej vytiahnuť informácie ktoré potom vhodne použije. Vôbec ju neberie ako partnerku syna ale ako konkurenciu niekoho kto im lezie do vzťahu. Navonok hra že je fajn ale nechuť voci autorke dáva najavo skrytým spôsobom ktorý vždy moze otočiť proti nej štýlom že je moc citlivá divná prehnane reaguje a neustále takto spochybňuje jej úsudok vnímanie zdravý rozum. Nie je toto princíp manipulácie plynové lampy? Neviem ako sa to píše anglicky. A manžel je úplne na strane matky. Autorka sa snaží so svokrou vychádzať a tá to využíva na to aby sa bavila mala nad ňou moc myslím že to robí vedome. Nie je to zdravé ani v poriadku. Asi jej ide o to mať syna iba pre seba. Autorka si môže hovoriť že svokra nie je zla že to nemyslí tak že to nebude počúvať vnímať lenže svokra je v podstate dravec autorka empatický človek a jej telo nervovy systém vyhlasuje poplach pretože vníma to co autorka potláča aby to zvládla prežiť ale jej telo vysiela poplach nedokáže to napätie zvládať a jasne hovorí že toto nie je v poriadku. Myslím že obmedziť kontakt na sem tam kávu a max hodinu niekde vonku bez návštev doma by nebolo zle rozhodnutie. Ak má niekto alergiu na nejakú potravinu nepomôže sa ňou neustále napchávať a brať lieky a obviňovať sa za to ale vylúčiť ju a chrániť svoje zdravie. Ak niekto nezvláda pasívnu agresivitu niekoho nie je precitlively ma skrátka takto nastavený systém ktorý toto napetie nedáva a miesto snahy vydržať je lepšie sa toho vzťahu vzdať a chrániť seba. Svokryne kamarátky s tými je zbytočne sa porovnávať zrejme si to všetko podobne povahy rovnaký ročník takže si rozumejú. Autorka je nevesta to je iný vzťah. Tu je podľa mňa základ vzťah mama syn kde je autorka tá druhá. A kazda žena by tu bola tá druhá si myslím
@sova7 Dakujem, preto som jej to aj takto napisala, autorka sice odpisala,ze jej syn ju najlepsie pozna,ze sa neoplati vela krat nejak s nou dotahovat atd. Ale uz som akosi nemala silu jej na toto odpisat, lebo mi to sice pride,ze autorka sem sa prisla vypisat, ale nemam z nej pocit, ze nieco aplikuje z rad do zivota. Len si akosi neuvedomuje, ze tym znici takto vlastne zdravie, ked bude pod neustalym stresom a frustraciou zo svokry, ci ocividnom alebo aj podvedomom🤷♀️ Ano presne ako si napisala, je tam nezdravy vztah matka-syn, jej syn ocividne cely zivot je pri nej ako tutko,ktory si vytvoril voci mame taku "obranu",ze ok nech sa vykeca, ok ustupim a bude pokoj. Lenze nie kazdy sa dokaze tak obrnit, niekoho moze take spravanie aj znicit a moze na to doplatit zial aj zdravim. Jeden moj ex mal zial tiez taku manipulativnu mamu, cize presne viem ake to je, manipulovala so vsetkymi svojimi detmi (boli 4 surodenci), aj s jej muzom kym zil a vsetkymi znamimi a pribuznymi vcetne kamosov okolo...No hold u mna nepochodila ako som na to prisla😄🙈 Vela krat som jej davala take otazky, ale slusne nenasilne, ze sa vzdy na mna zamracila a zacala sa vyhovarat, cize mi bolo jasne, ze to robila ale ze totalne vedome, a to ked som ju vtedy spoznala mala 68, ked som sa s ex rozisla 70..Cize to,ze je autorkina svokra starsia nie je vypovedna hodnota o tom,ze by to nerobila vedome aj ked dlhe roky, tato ex mama to tiez robila dlhe roky, odkedy zistila,ze takto citovym vydieranim, manipulaciou ziska vsetko co chce...a ak sa jej aj niekto postavil zacala kvilit ako je jej zle zdravotne (co si len vymyslala), aby na seba upriamila a vsetci ju obskakovali😄 Ja som nadtym uz len prevracala oci a smiala sa v duchu,ze aka dokaze byt...ved som tam uz ani skoro po tom zisteni nechodila, max tiez na hodku-hodku aj pol a koniec😄 On ked tam chcel ostat, ok ostan, ja odchadzam, mne to za znicenie zdravia nestalo...Takze preto som autorke napisala co som napisala, ale z jej vyjadrenia som nenadobudla pocit,ze by chcela do buducna s tym nieco, tak, aby jej bolo lepsie🤷♀️ Nuz co uz...je to len na nej, snad jej dusevne aj fyzicke zdravie bude dobre a dlho sluzit, lebo toto ozaj nie je sranda...
@sova7 Dakujem, preto som jej to aj takto napisala, autorka sice odpisala,ze jej syn ju najlepsie pozna,ze sa neoplati vela krat nejak s nou dotahovat atd. Ale uz som akosi nemala silu jej na toto odpisat, lebo mi to sice pride,ze autorka sem sa prisla vypisat, ale nemam z nej pocit, ze nieco aplikuje z rad do zivota. Len si akosi neuvedomuje, ze tym znici takto vlastne zdravie, ked bude pod neustalym stresom a frustraciou zo svokry, ci ocividnom alebo aj podvedomom🤷♀️ Ano presne ako si napisala, je tam nezdravy vztah matka-syn, jej syn ocividne cely zivot je pri nej ako tutko,ktory si vytvoril voci mame taku "obranu",ze ok nech sa vykeca, ok ustupim a bude pokoj. Lenze nie kazdy sa dokaze tak obrnit, niekoho moze take spravanie aj znicit a moze na to doplatit zial aj zdravim. Jeden moj ex mal zial tiez taku manipulativnu mamu, cize presne viem ake to je, manipulovala so vsetkymi svojimi detmi (boli 4 surodenci), aj s jej muzom kym zil a vsetkymi znamimi a pribuznymi vcetne kamosov okolo...No hold u mna nepochodila ako som na to prisla😄🙈 Vela krat som jej davala take otazky, ale slusne nenasilne, ze sa vzdy na mna zamracila a zacala sa vyhovarat, cize mi bolo jasne, ze to robila ale ze totalne vedome, a to ked som ju vtedy spoznala mala 68, ked som sa s ex rozisla 70..Cize to,ze je autorkina svokra starsia nie je vypovedna hodnota o tom,ze by to nerobila vedome aj ked dlhe roky, tato ex mama to tiez robila dlhe roky, odkedy zistila,ze takto citovym vydieranim, manipulaciou ziska vsetko co chce...a ak sa jej aj niekto postavil zacala kvilit ako je jej zle zdravotne (co si len vymyslala), aby na seba upriamila a vsetci ju obskakovali😄 Ja som nadtym uz len prevracala oci a smiala sa v duchu,ze aka dokaze byt...ved som tam uz ani skoro po tom zisteni nechodila, max tiez na hodku-hodku aj pol a koniec😄 On ked tam chcel ostat, ok ostan, ja odchadzam, mne to za znicenie zdravia nestalo...Takze preto som autorke napisala co som napisala, ale z jej vyjadrenia som nenadobudla pocit,ze by chcela do buducna s tym nieco, tak, aby jej bolo lepsie🤷♀️ Nuz co uz...je to len na nej, snad jej dusevne aj fyzicke zdravie bude dobre a dlho sluzit, lebo toto ozaj nie je sranda...
@motylik2559 presne tak tento dlhodobý tichý stres môže skončiť aj onkologickým ochorenim bohužiaľ a za to mi žiadny vzťah nestojí
@motylik2559 aké otázky? Môžeš mi dať príklady?
Vieš čo, ja aplikujem do života. Hodne. Akurát že to neviem spraviť zo dňa na deň. Pretože ona do mňa rýpe len preto že vie že môže - to je môj vzorec správania - zamrznutie. Vyrastala som v prostredí kde sa celý deň zjapalo jeden po druhom, hádky, a môj muž tiež. Celé božie dni. A kto to robil? No mama a svokra keď boli nespokojné. Preto muž má obranu typu toto nie je môj problém, rob si ako chceš, síce si povie svoje ale nebojuje a ja mám zamrznutie. Proste mi ani nenapadne nijaká reakcia, len sa obrániť, vysvetliť, obhajovať, a správna odpoveď mi napadne až potom doma keď to na mňa doľahne v tichu domova.
Pritom ona je presne ten typ človeka ako tu už jedna pisateľka písala, že by mi dala aj obličku, ale jednoducho nemá kapacitu si uvedomiť že ona môže niekomu ublížiť, ona by všetkým len pomáhala, ochraňovala, rozdávala, všetkých chce opraviť, vylepšiť, lebo jej je všetkých ľúto, ona vie čo je pre všetkých najlepšie, a myslí si že je to z dobroty jej srdca, nevníma že je to len nadradenosť a že to je tiež len jej únikový vzorec pred bolesťou ktorú si nesie z minulosti.
Ešte raz opakujem, nie je zlá, nech si myslí čo chce kto chce, len je necitlivá, nadradená a rýpe kam si to môže dovoliť.
A áno, boli tam pokusy zasahovať aj do mojej slobody a zdravia, nedávna doba keď vyplakávala že nezdieľame jej názory, ale to sú situácie kde dokážem povedať rázne dosť, nie a nebudem o tom diskutovať. Len v takýchto mikroútokoch proste neviem reagovať. Nie hneď.
Nie, môj muž nie je žiadny ťuťko. On sa s ňou pokojne poháda. Ale potom mávne rukou, ako chceš mama, si dospelá a mne nejaké dokazovanie si nestojí za náš vzťah, ja si užívam že ťa ešte mám. A ja to úplne chápem, ja tiež mojej mame vo veľa veciach ustúpim lebo si uvedomujem že tu nebude večne. Preto moja otázka znela, ako si vytvoriť takú tú ochranu a brat to s nadhľadom - rýpeš - mrzí ma že to tak máš a že si ochotná sa tak strápňovať, ale to už je tvoje rozhodnutie, s tým ja nič nespravím, ja len viem že mňa sa to netýka. Lebo aj takto sa dá fungovať veľmi efektívne, keď sa človek dokáže povzniesť nad to že niekto je jednoduchší a nevie sa chovať.
Vieš čo, ja aplikujem do života. Hodne. Akurát že to neviem spraviť zo dňa na deň. Pretože ona do mňa rýpe len preto že vie že môže - to je môj vzorec správania - zamrznutie. Vyrastala som v prostredí kde sa celý deň zjapalo jeden po druhom, hádky, a môj muž tiež. Celé božie dni. A kto to robil? No mama a svokra keď boli nespokojné. Preto muž má obranu typu toto nie je môj problém, rob si ako chceš, síce si povie svoje ale nebojuje a ja mám zamrznutie. Proste mi ani nenapadne nijaká reakcia, len sa obrániť, vysvetliť, obhajovať, a správna odpoveď mi napadne až potom doma keď to na mňa doľahne v tichu domova.
Pritom ona je presne ten typ človeka ako tu už jedna pisateľka písala, že by mi dala aj obličku, ale jednoducho nemá kapacitu si uvedomiť že ona môže niekomu ublížiť, ona by všetkým len pomáhala, ochraňovala, rozdávala, všetkých chce opraviť, vylepšiť, lebo jej je všetkých ľúto, ona vie čo je pre všetkých najlepšie, a myslí si že je to z dobroty jej srdca, nevníma že je to len nadradenosť a že to je tiež len jej únikový vzorec pred bolesťou ktorú si nesie z minulosti.
Ešte raz opakujem, nie je zlá, nech si myslí čo chce kto chce, len je necitlivá, nadradená a rýpe kam si to môže dovoliť.
A áno, boli tam pokusy zasahovať aj do mojej slobody a zdravia, nedávna doba keď vyplakávala že nezdieľame jej názory, ale to sú situácie kde dokážem povedať rázne dosť, nie a nebudem o tom diskutovať. Len v takýchto mikroútokoch proste neviem reagovať. Nie hneď.
Nie, môj muž nie je žiadny ťuťko. On sa s ňou pokojne poháda. Ale potom mávne rukou, ako chceš mama, si dospelá a mne nejaké dokazovanie si nestojí za náš vzťah, ja si užívam že ťa ešte mám. A ja to úplne chápem, ja tiež mojej mame vo veľa veciach ustúpim lebo si uvedomujem že tu nebude večne. Preto moja otázka znela, ako si vytvoriť takú tú ochranu a brat to s nadhľadom - rýpeš - mrzí ma že to tak máš a že si ochotná sa tak strápňovať, ale to už je tvoje rozhodnutie, s tým ja nič nespravím, ja len viem že mňa sa to netýka. Lebo aj takto sa dá fungovať veľmi efektívne, keď sa človek dokáže povzniesť nad to že niekto je jednoduchší a nevie sa chovať.
@anonym_autor ked mas citlivu povahu, tak sa nepovznesies.. tak to proste je, ved to sama vidis, ze ti to nejde.. svokre uznas, ze 'je, aka je a ina nebude' a sebe to neuznas? seba chces stale menit, len aby si mohla mat vztahy s ludmi, ktori ti nevyhovuju? len aby oni boli spokojni? ci chybala by ti svokra, keby si ju odzajtra uz nevidela? akoze tebe osobne? preco s nou potrebujes fungovat? co mas z toho TY?
@anonym_autor si iná a povzniesť sa nevies. Tvoje telo podvedomie nervový systém spusta poplach. To sa nedá vedome ovládať. Je to alarm ktory hlasi že ideš proti sebe. Spúšťa to zažite veci ktoré ti správanie svokry zakaždým aktivuje lebo nie sú spracované. Je to poučenie aj pre teba. Ak je každý aj vadny vzťah pre teba viac než tvoje zdravie niekde je chyba. Môžeš sedieť vo vani s kyselinou a opakovat si že ona je taká nevsimam si to aj tak ti to bude ublizovat. A pohádať sa s niekým a potom mávnuť rukou že seriem na to hlavne že ešte mám mamu nie je riešenie ale útek zo situácie ktorú riešiť neviem. A v tomto ste sa s mužom nasli. Každý si so vzťahu s rodičmi beriete nieco co umožňuje že máte spolu teraz vzťah. Je to skôr spojenie dvoch traumatickych detských zazitkov. Môžeš sa povznasat neustále to rozoberať skúšať si vytvoriť hranice. Kým je pre teba snaha vyjsť s niekým kto pre teba nie je dobrá spoločnosť viac ako tvoje zdravie kým potlacas seba aby si mohla mať vzťah nemáš nic poriesene. S ľuďmi ako tvoja svokra je najlepšie nemať vzťah a držať sa ďalej prípadne obmedziť kontakt na úplne minimum. Lebo si pasujtete ona vie kde máš spúšťače tie stláča a vysava ťa. Si pre ňu vhodná obeť a zábava. Kým ty v nej hladas dobro snažis sa tým viac možností ti ublížiť jej dávaš. Mne nepríde že sa správa ako milujúca mama a myslím si že nie je dobrý človek pretože to čo robí nie je s presvedčenia ale na to aby vám zalepila oči a prehliadli ste že s vami v skutočnosti nacvicuje. Tento druh dobra je toxický a v jadre zlý a sluzi jej na to aby ste skákali ako piska. Ja tomu hovorím každý chce tvoje dobro. Nenechaj si ho zobrať
@anonym_autor ona nie je jednoduchá je veľmi šikovná a vie čo a prečo robí. A týka sa ťa to ona s teba vyťahuje tvoje slabé miesta aby to potom cielene použila. To je taký vzájomný tancek. Vytoci ťa tesi ju to. Taký princíp emocionalneho upíra
@anonym_autor ona nie je jednoduchá je veľmi šikovná a vie čo a prečo robí. A týka sa ťa to ona s teba vyťahuje tvoje slabé miesta aby to potom cielene použila. To je taký vzájomný tancek. Vytoci ťa tesi ju to. Taký princíp emocionalneho upíra
@sova7 ona ti neuveri, ze svokra to robi narocky.. nevie si predstavit, ze by niekto mohol byt taky, ze sa takto chova narocky.. ja tomu tiez neviem stale uverit.. mam taku svokru, exa, sestru a ked som im vystavena, vzdy im 'skocim' na to, ked sa chvilu chovaju akoze normalne.. ja proste neviem ostat naladena na ich vlnu a byt 'v strehu' .. vsak by ma to aj znicilo.. preto odstrihnutie je jedina vhodna moznost pre mna.. ja by som sa ani nechcela 'povzniest', lebo to by znamenalo chciet otupiet, stvrdnut, nebyt tak citliva.. a to ja nechcem

@anonym_autor Chyba je aj v tebe, opakovane sa jej zdoverujes, nechas sa minupulovat. Proste bud chladna, drz si odstup, obmedz kontakt
Tie cizmy, jasny zamer a vyslovena zlomyselnost. Prave preto to urobila, aby si tie cizmy nemala, hoci ich potrebujes, v marci su ti nanic
@mircalla o to sa snažím a vždy sa nechám vtiahnuť do debaty a potom zas a zas ľutujem.