icon

Ako zvládať napätý vzťah so svokrou?

Včera o 14:50

Ahojte, mám najlepšiu svokru na svete - ako človek je neskutočne dobrá, snaživá, viem že ma má rada, ale vždy keď u nej strávim 2 hodiny na návšteve, 2 dni sa musím dávať dokopy, nervový systém úplne rozhodný, je to proste tak neskutočne neempatický nadradený človek že ju nedávam.
Pritom vidím ako sa snaží, aby so mnou dobre vychádzala, aby sme boli spokojní, neviem ako sa mám pri nej správať lebo na jednej strane ju mám naozaj rada a som vďačná za taký vzťah s ňou, na druhej u nej naozaj trpím a nedá sa jej ani nič povedať lebo nepochopí.

Príklady jedného dňa stráveného s ňou: vie že ako dieťa som bola zneužitá jedným chlapom. Ona o tom vie. Ešte aj dnes keď sa ocitnem niekde sama s cudzím mužom v blízkosti (v prírode, v miestnosti, hocikde), tak mi zdrevenejú nohu a neviem sa pohnúť. Rozprávali sme sa o ľuďoch ktorí zamrznú na ferate a musia pre nich prísť záchranári a ona sa tak schuti smiala na nich akí sú neschopní - snažil sa jej to muž vysvetliť že to robí mozog a nie je to také ľahké prekonať - stále sa smiala - tak som jej povedala príhodu keď aj mne prestali nohy fungovať keď som sa ocitla v lese sama a za mnou bol cudzí muž - jej poznámka - ty si taká labilná.
A ja mám chuť jej streliť do xichtu že a vy ste hnusná, necitlivá a nadradená - ale nespravím to lebo to by bol asi koniec.

Alebo - navarila, zavolala nás na obed. Trvala na tom. Tak sme prišli, najedli sa, poďakovali. Šla som umyť riad, nepustila ma k nemu. Keď sa začnem s ňou doťahovať, tak ona drží tak tvrdo že ma muž zastaví že to mám nechať tak, nemá to význam (ona musí vždy vyhrať). Tak som sa už ani moc nesnažila. Vlastným telom ma zastavila.

Potom sme šli do obchodu (nemá auto tak nech si nakúpi), prechádzame sa pomedzi regále a ona zrazu začne rozprávať ako som sa dnes narobila. Pozerám na ňu že ako to myslí. A ona že - veď si si tam spokokne sedkala na gauči a nič si nerobila. No do mňa sto jedov, ale udržala som sa, povedala som si že nemá zmysel reagovať, nechala som ju tam a šla k pokladni zaplatiť svoj nákup ktorý som ani nedokončila.

Ďalšia príhoda z toho istého obchodu len kúsok vedľa že som si šla kúpiť čižmy na zimu. Lebo sa mi moje rozpadli. Ona mi ich pred pokladňou vytrhla z ruky (doslova) že mi spraví radosť a kúpi mi ich na narodeniny ktoré mám koncom marca. Chcela som si ich vziať naspäť ale tak držala že ma muž zastavil že to nemá zmysel. Tak ich zaplatila, ďakujem svokra. A ona že mi ich dá až v marci! Do mňa zas jedy že tak takto nie, že jej vrátim peniaze ale potrebujem ich teraz v zime a nie na jar. Nie. Je to darček a hotovo. Normálne rozmýšľam zajtra si ich ísť kúpiť a just tie isté.

Toto je len príklad jedného dňa a ja som už zúfalá. Lebo na jednej strane je to dobrá žena, snaží sa, len proste jej nedochádzajú základné veci. Kedysi som sa na takýchto situáciách dokázala zasmiať, necitlivé poznámky ignorovať, ale čím som staršia, tým viac cítim že proste tie stretnutia s ňou nedávam. Nech sa snažím ako sa snažím, prídem od nej domov, klepe ma, som unavená ako zbitý pes, muž nechápe prečo - veď ona je už taká a keď niečo poviem tak on mi len povie že bude to jej vekom len horšie, mám si zvykať, aj on si zvyká, má dve uši.

Ako si na to zvyknúť? Ako si tie veci proste nechať mimo seba, neriešiť, nepripúšťať?
Proste chcem ísť od svokry a povedať jej - svokrička zlatá ďakujem za obed, prísť domov vysmiata, aby ma neklepalo, neriešiť a nechať tak. Ozaj neviem ako mať takýto prístup.

Strana
z3
autor
Včera o 21:15
@mircalla

@anonym_autor Chyba je aj v tebe, opakovane sa jej zdoverujes, nechas sa minupulovat. Proste bud chladna, drz si odstup, obmedz kontakt
Tie cizmy, jasny zamer a vyslovena zlomyselnost. Prave preto to urobila, aby si tie cizmy nemala, hoci ich potrebujes, v marci su ti nanic

@mircalla o to sa snažím a vždy sa nechám vtiahnuť do debaty a potom zas a zas ľutujem.

bjnr
Včera o 21:23

váš nervový systém sa snaží prežiť v prostredí, ktoré sa tvári ako bezpečné, ale v skutočnosti v ňom musíte byť neustále v strehu...vo vzťahu so svokrou sa vo vás aktivuje starý vzorec bezmocnosti a potlačenej hranice a ten, ktorý hovorí „ak sa ozvem, stratím vzťah... ak mlčím, stratím seba.“ ...to je telo, ktoré sa učilo, že vzdor znamená ohrozenie a preto sa bráni zamrznutím alebo únikom aj vtedy, keď rozum hovorí „veď o nič nejde“...neskúšajte si „zvykať“ to by len prehĺbilo ten starý mechanizmus popierania vlastného pocitu...začnite si namiesto toho vedome dovoliť krátke ,,mikroodpojenia" napr počas návštevy si na chvíľu odskočte vydýchajte sa rozhýbte telo...nepotrebujete meniť svokru...stačí že vrátite telu pocit, že máte voľbu...druhých ovládať / zmeniť nemôžeme, svoje reakcie na nich áno..druhá úroveň je mentálna.. skúste si pred návštevou jasne povedať „idem tam ako dospelá žena, nie ako dieťa, ktoré musí vydržať“ táto vnútorná pozícia robí obrovský rozdiel....nedávajte si za cieľ od nej „nič necítiť“ to by znamenalo, že sa opäť odpájate od seba....cieľom je cítiť ale netostať v tom paralyzovaná...čo by sa vo vás zmenilo, keby ste si namiesto „ako to vydržať“ začali klásť otázku „ako chcem chrániť svoju energiu a dôstojnosť aj v prítomnosti ľudí, ktorých mám rada?

anonym_b112e5
Včera o 21:25
@doriiis

@anonym_b112e5 ... Čo sa ti nezdá milý anonym? Či len tak z nudy mi dávaš takéto blbé otázky?

@doriiis blbé? podľa mňa normálna otázka na niekoho kto tu visí nonstop.😆rozkliknem xy náhodných,fakt náhodných diskusii a všade strašíš ..a jedla si,hej?😆aby si tu neodkvacla,kto by tu dával také ctené rady

doriiis
Včera o 21:46
@anonym_b112e5

@doriiis blbé? podľa mňa normálna otázka na niekoho kto tu visí nonstop.😆rozkliknem xy náhodných,fakt náhodných diskusii a všade strašíš ..a jedla si,hej?😆aby si tu neodkvacla,kto by tu dával také ctené rady

@anonym_b112e5 ... 🙄.Tak vieš, 18 dni voľna. 😂Čo budem iné robiť,ako odpovedať anonymným hrdinkam na ich blbé otázky.🤷🏻‍♀️

anonym_2be6e4
Včera o 21:47

Je to toxicka osoba, akokolvek moze mat dobre vlastnosti. Aj vrahovia vedia byt mili. Je to manipulatorka, general, meexistuje ze by som si taketo nieco nechala. Zajtra si tie boty chod kupit. Proste fakt chod. Ak ta v nich bude vidiet povies, hovorila som ti, ze ich potrebujem teraz. A porozpravaj sa s muzom co to s tebou robi, povedz ze ak si to s nou nevyriesis a nezacne sa chovat normalne, ze s nou prerusis kontakt lebo ti je z toho fyzicky zle. Skus nevybuchnut, ale rozpravat komstruktivne. Moj muz by si ma inak zastal, ak by vedel ze topanky potrebujem teraz, dohovoril by mame a hned by sme ich kupili. Bodka.
U nej uz nechod umyvat riad a prac sa odtial cim skor tym lepsie. U seba doma si panou ty a nenechaj aby tam robila co chce ona. Nikdy. Ale bude to tazke

reanda
Včera o 22:16

vies, co cakala, ked ti 'zakazala' pomoct jej umyt riady? ze ju zacnes do neba vychvalovat, aka je uzasna, ked ti aj navarila, aj riady umyla a ty si sa mohla 'cely den valat na gauci' .. ty si ju ale dostatocne nevychvalila, tak ti to musela pripomenut.. lebo ona robi veci pre pochvalu a uznanie.. a to musi byt dostatocne 'dramaticke', lebo ona neciti, nevie ocenit skutocnu vdaku, ktoru staci prejavit aj usmevom, potrebuje co najvacsie divadlo.. pre ludi s narcistickym prezivanim su emocie len naucene divadlo..
vies, preco si z nej vycucnuta? lebo ona ti naozaj vysava tvoju energiu.. ty si empaticka, ty jej svoju energiu das, ako by si ju dala 'normalnemu' cloveku.. das jej zaujem, das jej doveru, das jej skutocnu pozornost.. a ona to zozerie, ale naspat neda nic.. lebo to nevie.. v nej sa energia straca ako v ciernej diere.. medzi dvoma 'normalnymi' ludmi energia prudi - od jedneho k druhemu.. tuna prudi len jednosmerne.. ty ju zivis.. a ked jej 'nechces dat', tak si to vynuti..
ona ma chore nastavenie.. s takym clovekom sa nedaju mat normalne dobre vztahy.. hlavne, ked si empaticka 'dobra dusa'.. lebo pre teba je prirodzene ludom davat a nevies fungovat ako tvoj muz, ktory je zrejme tiez uzavrety a nic nikomu len tak automaticky nedava.. pre teba je jedine riesenie sa s nou co najmenej stretavat..
inak s muzom mas ok vztah?

Strana
z3