icon

Ako zvládnuť bývanie u svokrovcov?

11. mar 2024

Baby, ktoré bývate alebo ste bývali u svokrovcov a ak tu taká je čo mala spoločnú kuchyňu so svokrou, prosím napíšte ako sa vám darilo/ nedarilo fungovať, ako sa to podpísalo na vzťahu atď. Ako dlho ste vydržali alebo aké máte pravidlá pre normálne nažívanie . Mne strašne chýba vlastná kuchyňa , vlastný vchod , svoj vlastný domov . Mám pocit , že nemám domov , len prežívam, keďže som v cudzom . Manžel to nevie pochopiť , stále mi opakuje, ze môžem byt rada, ze mám kde bývať . Je takto už 10 rokov a prichádzam do bodu, kedy už neviem nájsť východisko, snažím sa tešiť z maličkostí, zo zdravých detí.. ale ajtak upadám do nejakej hmly a neviem z nej von :(

lulu1812
16. mar 2024

Ja som byvala u ex svokrovcov mali sme vsetko oddelene...znovu by som tam nesla...

zooeynka
16. mar 2024

@jajanka31 preco by mala pracovat za minimalku? Myslis ze na viac nema? Tak nech ako osadnicka sedi na riti, berie pridavky lebo ved NACO by pracovala ked sa jej to neoplati....tvoja logika. Nech ide aj starcov do AT opatrovat na turnusy, manzel si vyskusa kmitat okolo 3 deti a ona donesie aspon 1500€.

bluka2
16. mar 2024

Vidim to na 4. dieta, keďže sa manžel odmieta chrániť a potom po 4. rodicaku manžel bude mať zas iný argument, prečo nie. Čím dlhšie ste tam, tým ťažšie ho odtiaľ dostaneš. Ale napis sem, keď sa ti to podarí, asi veľa z nás prekvapis…

jajanka31
16. mar 2024

@zooeynka no spominala ze ma len maturitu a evidentne ziadne pracovne skusenosti.a sebavedomie tiez nic, jazyk mozno nieco aj ked asi ho nemala kde precvicovat.. tak si zrataj 2 a 2 je dolezite v akom meste a lokalite ziju.. ale aj keby mala napriklad 900 v hrubom co davaju v tatra banke za okienkom a musi mat aspon Bc.. no neviem neviem kolko jej ponuknu.. prajem jej aj 1000 v cistom.. ale ani to jej nebude stacit na najom a byvanie a reziu pre 4 ludi.. ano moze robit aj v zahranici len na to treba trochu vediet jazyk a vyzaduju si aj nejake kurzy..

zooeynka
16. mar 2024

@jajanka31 ked to zvladnu jazykovo v At 60 rocne slovenky tak ona urcite tiez. Maturita je lepsia ako nic a to ze doteraz nemala prac.navyky je dovod aby dalej sedela doma? Najvyssi cas ist do prace, uplne ina situacia pre nu nastane ked bude mat svoj prijem. Teraz je plne odkazana na muza. Toho co vyraba deti lebo odmieta ochranu - pekny chuj.

jajanka31
16. mar 2024

@zooeynka ja som nepovedla ze ma sediet doma a odkazana na muza nebola kedze poberala rodicak a pridavky co je tiez nejaka suma .. ved aj pred 10 rokmi bola minimalna mzda 280 eur v cistom.. a rodicak 180.. aj vtedy mala nejake peniaze.. nikde nepise ze jej manzel vsetko co dostane berie.. nech ide pracovat ale mnohe si tu myslia ze teraz nema vobec nic a ked zacne pracovat bude mat 1500 v cistom.. realita je uplne ina.. teraz ma 500 a tak bude mat mozno 700..

30katrusa40
16. mar 2024

My sme ostali bývať s mojimi rodičmi. Spravili sme si svoju kuchyňu máme na poschodí vlastný byt. A ide to. Len musia byť dve domácnosti.

zooeynka
16. mar 2024

@jajanka31 rodicak a pridavky povazujes za prijem vdaka ktoremu prestala byt zavisla od muza???? Z toho by dlho aj s detmi nevyzila....zavisla od jeho byvania, zavisla od jeho penazi, v podstate od jeho nalady lebo vykopnut ju moze hocikedy....s tym rodicakom s pridavkami by v podnajme dlho nepobudla....

jajanka31
16. mar 2024

@zooeynka nechapes, neries... povazujem toza prijem.. v jej situacii ani vyplata nebude prijem ktoey ju vyslobodi od muza.. lebo nebude mat 1500 v cistom a ani 1000.. ale nech ide robit.. ja nikde nepisem ze nema ist.. pisem ze nech si to pekne zrata a vysvetli muzovi ze tiez prispievala do domacnosti tym ze bola doma.. keby bol doma on mal by presne tolko co ona..

tretiedieta
16. mar 2024

Ja si nič lepšie ako bývať so svokrou neviem predstaviť,deti mi postráži,zahrá sa s nimi,aj sem tam navarí pre všetkých,na elektriku prispeje,už 13 rokov takto fungujeme,ona na prízemí,my na poschodí,spolocna kuchyňa,sem tam navarim ja- ponúknem ju,ráno debatujeme pri spoločnej káve,keď sme na dovolenke dom postráži,morčatá nachova,vtáky nachova.

ouwecka
16. mar 2024

Chápem,my sme tak boli vcera u kamosky,nepreslo by to u mna

elisebah91
16. mar 2024

@autor Chápem a rozumiem ti. Obdivujem ťa, že aj to vydržala až 10 rokov...akoze fakt si silná...pri troch deťoch(tiež to mám podobne tri reťazové a neviem si predstaviť nemať vlastnú kuchyňu).
Aj aj bývam u svokry vo veľkom dedinskom dome. Mali sme spoločnu kuchyňu, ale iba pol roka a stačilo. Urobili sme poriadky na spodku, teda novú kuchyňu a išla dole...my sme si nechali pôvodnú a máme celý vrch pre seba. Fakt, sila že to dávas po 10 ruch rokoch...najvyšší čas niečo urobiť. Lebo ano vlastne je len vlastne. Držím palce

realny
Odpoveď bola odstránená
adreena
17. mar 2024

Ja nechápem, prečo sa navazate do nej, že si narobila tri deti a chudáci svokrovci, a že má ísť robiť....ale však ona pisala že financie sú, aj našetrené majú, len muž sa nechce odsťahovať. Čítajte vy s porozumením. Veď nepíše, ze tru biedu a svokrovci ich živia. Toto je vyslovene problém jej muža, že sa nechce odstrihnúť od rodičov a postarať sa o rodinu.

maruska2269
17. mar 2024

Obdivujem. Po 10 rokov u svokrovcov by som uz bola davno v tej hmle a to s nimi vychadzam dobre. Mi sme s manzelom byvali u mojich rodicov kym si prerobime spodne poschodie. Je to dvojgeneracny dom s dvomi vchodmi. Zial do roka a pol maminka ochorela a umrela tak teraz sme z toho urobili velky jednogenracny a byva s nami ocino. Ale od zaciatku sme vedeli aj s mojou maminou ze bude najlepsie mat vsetko svoje. Hlavne tu kuchynu. Chvilu sa to da vydrzat ale tolko rokov isto nie. A to podotykam ze som s maminou mala vynikajuci vztah a neviem si predstavit, ze by som v kuchyni nemala svoj priestor a stale sa niekomu prisposobovala, co varit, kedy varit, teraz mozem varit, teraz nie. Dve gazdine sa v jednej kuchyni nedohodnu. Takze ako pisem vyssie. Skladam velky obdiv. Chvilu sa to samozrejme da vydrzat ale tolko rokov ? Uff. Manzel to nikdy nepochopi, pre neho sa nic nezmenilo, okrem toho ze si sa ku nim pristahovala. On bol aj jed takisto doma.

ptvw
17. mar 2024

Ja poznám taky prípad, sú spolu 11 rokov, ani deti nemajú on na ucte minimálne 100k co viem pred rokom co sme sa bavili ale on odísť jednoducho nechce od mami (veľký dom, 4 volne izby ale tiež spoločná kuchyňa a kupelna a protok 3 jeho mladsi bratia aj 2 sestry majú svoje rodiny vo svojom bud byty alebo postavili dom ) takže ona sa trápi a trápi není mesiaca co by mi nepisala ako je to tam pre ňu na nervy a ona zarobí minimalku (a v podstate som na jej strane a chapem ju, aj ked tetu a muza poznam od detstva kedze nase mami boli spoluziacky a chodili sme tam na letné prazdniny a ju len par rokov).... takže keď je moc zle ide vždy domov k mame kde je aj jej brat s 2 deťmi...myslím ze proste on je taka povaha ze uz v tom dome ostane navždy a tvoj bude čosi podobné ze bud to prekusnes alebo koniec

adelkaa159
17. mar 2024

Akoze kvoli vlastnemu komfortu by som nedokazala my sme zacali stavat dom ked som rodila druhe dieta , dostavali sme ked som porodila 3to sme byvali z mojimi rodičmi brat slobodny a este plus babka no aj ked mame dobre vztahy bolo to o drzku presne ako hovoria deti im vadili takze svokru celkom obdivujem a teba tiež , my sme sa prestahovali ked mala najmensia 3mesiace teraz uz to je uplne super , uz som si za 3 roky zvykla a nedokazala by som zit zase z niekym no moj muz zdiela moj nazor ty zo svojim to mas tazsie a po tolkych rokoch uz pochybujem ze ho dostanes prec

marcellka32
17. mar 2024

@realny ale no tak, nie som ani zlatokopka, ani nemám hypotéku ani nezarabam 4000 a dom máme...

michbel
17. mar 2024

Nezila by som ani so svojim rodicom, nehovorim jeho.
Ty musis byt velmi trpezliva.

lavender94
17. mar 2024

@realny pokial niekto nezarába fakt že nadpriemer, tu hypotéku si prosto zobrať musí.Stále lepšie platiť hypotéku 20-30 rokov ako platiť nájomné tú hypotéku splácať cudziemu človeku. Ja toto raz nepochopím. Veď keď niekto nezarába 10 tisíc mesačne, tak na vlastne bývanie šetrí celý život. Tie peniaze mu xy krát stratia hodnotu, ceny nehnuteľnosti rastú a do toho ešte platí cudziemu človeku alebo žije v detskej izbe?
Nie je lepšia alternatíva zobrať hypotéku a splácať? Čo to je za slučku? Za mňa je omnoho užšie utiahnutá slučka bývať v najme alebo v detskej izbe a sysliť do vankúša aby som si na dôchodok kúpila čo chcem a živorila vo svojom

monikazajacova
Autor odpoveď zmazal
pettom19
17. mar 2024

Necitala som vsetky komenty, ale fakt ta obdivujem. Ja mam jedno dieta, byvam so svokrou tri roky, chvalabohu verim pevne tento rok sa konecne stahujeme, tiez vsetko spolocne, a teda ja teda odratavam kazdu sekundu. Nikdy v zivote by som uz rovnaku hlupost neurobila a to mame relativne dobry vztah. Ja len prezivam momentalne, a to doslova.

pattinka
17. mar 2024

@dsc ďakujem za všetky normálne zmýšľajúce ženy na tomto fóre ... ďakujem, za tvoj komentár, že si sa zapojila. Normálne si mi vzala tie vety z jazyka 🙏

erikaka
17. mar 2024

prepáč, ale vlastne nemáš iba ako keby "syndrom vyhorenia"? Tvoje pocity môžu prameniť vlastne aj z toho, že si už vkuse rokov doma, v tom istom prostredí. Chýba ti nejaký iný sociálny kontakt s inými ľudmi,nie iba stále dookola to isté.
Skús si nájsť prácu a uvidíš. A možno budeš ešte aj rada, že ster u svokrovcov a má ti kto pomôcť s deťmi počas toho, ked budeš v práci,.. ked budú deti choré...
Tiež mám deti, ale neviem si predstaviť byť v kuse 10 rokov doma.

kroska18
17. mar 2024

@tretiedieta Nechápem, že každá chce velice mať súkromie a za rodinu považuje len muža a svoje deti. Kedysi žili aj 3-4 generácie pokope. Je to vec nastavenia. Treba sa dohodnúť kto je gazdiná v dome a tá druhá pomáha, potom nie sú trenice.
Samozrejme to ide len keď sú dobré vzťahy, ale tu sa sťažujú na spoločné bývanie aj také, čo majú s rodičmi dobré vzťahy.
Ja by som radila prestavať dom, aby bol vhodnejší pre celú rodinu, mladá nech ide do práce (aby prišla aj do inej spoločnosti) a iste jej dobre padne svokrina výpomoc s deťmi vo všeličom. Za chvíľu bude problém ako sa starať o svokru v starobe, keď budú odsťahovaní.
Toto všetko len v prípade, že je manžel jediný syn a dom zdedí. Lebo dochovať svokru a ešte vyplácať súrodencov z domu je veľmi nevďačná úloha.

autor
17. mar 2024

Ahojte baby, nechcela som už odpisovať, ale musím sa ešte raz predsa len ozvať , keď vidím tie komentáre. Mrzí ma, že poniektoré ste tému rozvinuli až tak,že riešite problémy, ktoré v skutočnosti nemám, vytvárate ďalšie diskusie úplne zbytočne a ešte sa tu medzi sebou hádate. Prosím všetky čo nechápu, nech si ešte raz prečítajú názov a popis diskusie. A pre ostatné komentujúce by mohli vymyslieť virtuálnu servítku pred ústa alebo automatický IQ test relevantnosti odpovede pred odoslaním komentára. Až som zhrozená kam až dokážete niektoré zájsť .

drahomirrra
18. mar 2024

Autorka, som rada, že si sa ozvala. Veď komunikuj tak, že odpisuješ na relevantné otázky a kravy si nevšímaj.
Mne pri čítaní tvojej témy napadlo len jediné, prečo muž nechce preč: Lebo sa bojí, že to neutiahnete. Ty nepracuješ. On živí relatívne veľkú rodinu, evidentne si rýchlo zrátal dve a dve. Proste u rodičov má istotu. Preto ti aj nevyberaným spôsobom oznámil, ako máš byť rada, že máš byť rada, to je proste priamy apel na fakt, že neprinášaš peniaze, ale chceš zmeny a vlastné priestory. Kým budeš na rodičáku, toto sa nezmení. Musíš skúsiť plán B a to žiadať teda nadstavbu/prístavbu, vlastný vchod a podobne. Tým by zostal aj vlk sýty, aj ovca celá, najmä, ak inak so svokrovcami vychádzate dobre. Nepíšeš, či máte veľký 2generačný dom, alebo či inak majú svokrovci ako majitelia dostatok miesta.
Musíš proste kalkulovať s tým, čo máš. kým si na RD, skús nejaké kurzy, jazyk, zručnosti navyše, lebo po 10 rokoch doma si prakticky neuplatniteľná. Najmä, ak si nikdy po SŠ (nesúdim, konštatujem) nepracovala, budeš to mať veľmi, veľmi ťažké.

PS. Manžel ťa nikdy nepochopí, on je DOMA.

1ren
Autor odpoveď zmazal
prosimopomoc
18. mar 2024

@stanulienkat konecne trefny koment!! Len deti robit a do prace nie... Boze zeny, zacnite byt financne nezavisle a nie len na riti sediet na materskych ako v minulom storočí

ouwecka
18. mar 2024

@prosimopomoc joj my zeny vieme byť tak zle, starostlivosť o domácnosť a deti je plnohodnotná práca a pokial si to nevieme my zeny uznať tak co chceme od mužov a spolocnosti vôbec?! 🙈