icon

Ako zvládnuť oznámenie neplánovaného tehotenstva?

3. jún 2024

Ahojte všetky 🙂✋🏻
Chcela by som všetky poprosiť o rady či už budú pozitívne, alebo negatívne budem si vážiť každú jednu. V prvom rade napíšem, že si môžem za to sama a som si toho plne vedomá...spoznávali sme sa s jedným chalanom je odo mňa o 2 roky mladší ja mám 26 on 24, pár krát sme sa stretli, nonstop písali, mali sme naozaj veľa spoločných názorov, spoločné koníčky vyspali sme sa spolu viackrát, no ostala som tehotná aj keď sme si dávali extrémny pozor...oznámila som mu to a je samozrejme z toho v šoku ako ja nevie čo má robiť, po velmi dlhej dobe začal piť kvôli tomuto, fajčí krabičku za krabičkou, pred večerom sme sa stretli a povedal, že nech idem na potrat na čo som mu odpovedala, že na potrat určite nepôjdem..mám byt po mojej babke v ktorom bývam, takže by sme mohli žiť tu, ale povedal, že on sám nevie ako sa k tomu postaví, že najradšej by ušiel od zodpovednosti, ale nieje taký charakter...povedal mi, že tak či tak budem na to dieťa sama, lebo budeme žiť v rozdielnych domácnostiach hovorím, že prečo by sme mali žiť v rozdielnych? Na to mi povedal a čo sa mám ku tebe nasťahovať? Najprv povedal, že rozmýšľa aj nad tým, že by to dieťa nikdy v živote nevidel ani nepoznal, ale na druhu stranu sa boji toho, že keď skončí v 30 alebo 40 sám a bude chcieť spoznať svoje dieťa bude na to neskoro..hovorim mu, že tak ho neuvediem ako otca dieťaťa do rodneho listu a ani s tym nebol stotožnený, on sám nevie...potom zas povie, že sa to nejak vykryštalizuje... On nieje zlý chalan, ale je v strašnom šoku to mi povedal aj sám tým, že sa nepoznáme dobre a že sme sa len spoznávali a nechodili spolu..dieťa nieje žiadna hračka, alebo opička na gumičke dnes som mu napisala, že: Zariadim sa aj s bábom sama a on mi odpísal, že: Nie ja potrebujem vedieť info... čo mi riadíte spraviť, najlepšie bude mu dať nejaký čas možno pár dní neodpisovať, nedvíhať? 🥺 dnes som bola v nemocnici dostala som kŕče z tohto všetkého.. som vo veľkom strese ako to dopadne 🙏🏻😣

autor
4. jún 2024

@mykaellle Ďakujem krásne 🥺❤️

dadis
4. jún 2024

@mykaellle Presne, vzdy moze za to zena 🙄. Lebo ten muz do nej ejakuloval v predstave, ze antikoncepcia je 100%, pricom hovori o tom
Pearlov index . Mne je na autorke sympaticke, ze si dietatko necha. S otcom moze ratat tak 50:50. Ale ak ju nechce, tak naco si zbytocne budovat nadeje. Dietatko si vypiple aj sama a popri tom stretne ineho, ktory bude mat rad ju aj jej dietatko. Nebude prva ani posledna.

mk1111111111
4. jún 2024

Ale, ved z Tvojich odpovedi sa da vycitat to, ze len cakas, ze sa k Tebe a k buducemu dietatu vrati a budete spolu. Ze sa spamata. Ale, on sa nechce spamatat, chcel len sex a potom pokoj. Zial, nevyzera to na stastny koniec. Preto Ti nepise a nezaujima sa. Ak by o tom aspon trocha rozmyslal, bolo by to ine spravanie, len cakas, kedy konecne pipne pre Teba pekna sprava, zial, nepipne a ak pipne, tak z nejakeho donutenia, ci uz zo strany rodicov, alebo, aby to skusil a aj tak to zle dopadne. Nikto nebude stastmy

teki1
4. jún 2024

🤨Veď začni piť a fajčiť z toho šoku aj ty a pošli jeho,nech si ho ide dať odrezať.Prečo by si nemohla reagovať ako on? Povedz mu že na to dieťa bude sám,lebo ty to dieťa nechceš spoznať.Možno neskôr,aby si nebola na starobu sama.🤨
Možno ho ten jeho šok rýcho prejde,a možno ani nie.Pretože preňho sa nič nezmenilo,ale mohlo by sa o chvíľu,no dopredu už dáva ruky preč,ale keby dačo,chce byť informovaný.🙃

teki1
4. jún 2024

Taký dobrý ,taký dobrý,taký dobrý chlapec.

lucilaines
4. jún 2024

Vystupujes tu sice ako hrdinka nad vecou a verim, ze starostlivost o dietatko sama naozaj zvladnes. Ale vo vnutri si velmi zranena a urazena, co je pochopitelne, lebo mas pocit, ze si na to zostala sama. Rovnako pochopitelne je ale aj spravanie toho chalana. Toto asi vobec nechcel a necakal, nema moznost o tom rozhodnut a je to nieco, co absolutne meni jeho zivot. Je a bude to otec tvojho dieta, je v zaujme nielen tvojom, ale hlavne v zaujme dietata, aby ste mali dobre vztahy. Budes uz matka a tie to maju tak, ze castokrat musia zahodit svoje ego a emocie a prihliadat najma na dobro dietata. Ja chapem, ze si teraz nanho nasrana a ked nepride do tyzdna s kyticou a ospravedlnenim, tak ho chces “vytrestat” tym, ze dieta ani neuvidi a podobne napady. Lenze to je proste hlupost. Po prve on na to dieta ma pravo, aj keby si stokrat nechcela, aj keby ta stokrat nahneval a spraval sa k tebe jak chrapun, proste ma. Aj keby dokonca sa ozval az o 10 rokov aj vtedy to pravo ma. A po druhe treba mysliet na to dieta, je to jeho otec. Ty nemozes dieta trestat tym, ze mu otca odopries, len preto, ze sa sam momentalne chova jak nevyzrete decko. Taketo ultimata ako ty nebudes opicka na gumicke a cakat nanho jak sa rozhodne nevedu vobec nikam. Ty bohuzial budes opicka na gumicke, pretoze to ci on bude alebo nebude otcom a kedy sa mu uraci, nie je tvoje rozhodnutie, ale cisto jeho. A kedykolvek to rozhodnutie pride, tvojou ulohou aj povinnostou je to akceptovat a umoznit mu to v zaujme vasho dietata. To je proste fakt. Teraz uz len zalezi na tebe, ako sa k tomu postavis. Bud mozes trucovat, vydierat, tlacit, citit sa ublizene a vas vztah tak potom aj bude vyzerat, co neprospeje nikomu. Alebo akceptujes fakt, ze toto je na nom ci sa ti to paci alebo nie, ze ho zo zivota uz nikdy nvymazes ak bude mat co len minimalny zaujem o dieta a pokusis sa od zaciatku nastavit vase vzajomne vztahy pozitivnejsie. Mozno potom v buducnosti najdete k sebe cestu aj ako partneri, ktovie. Kazdopadne vsak ty sa teraz sustred na to, aby ste k sebe nasli cestu ako rodicia dietata, kazdy svojim sposobom.

aurora33
4. jún 2024

@mk1111111111 presne aj ja tam medzi riadkami vidím to, ako autorka čaká ze chlap svoje správanie zmení a budú spolu.

autor
4. jún 2024

@aurora33 Aj keby prišiel o týždeň, dva mesiac a chcel by byť nakoniec s nami..ja už nechcem..nestal pri mne keď som ho najviac potrebovala. A stáť pri človeku keď to potrebuje o to predsa ide..hovoril, že sa bude snažiť pri mne stáť a nejak to zvládneme, nejak sa to vykryštalizuje a skutek utek, nie sú to od neho nič viac len prázdne slová...

janinah
4. jún 2024

Autorka.hlavne sa ukľudní a ako oporu teraz pouzi rodičov. súrodenca.kamaratku...hadam nie si celkom sama na svete .Tiež nebuď falošnou hrdinkou.ze ho nechc s aj keby došiel.Nemusis chcieť s ním žiť.ale na dieťa má právo.na to sú súdy.Branit mu stretávanie s dieťaťom je nemudre.No hlavne sa najprv musí to dieťatko v poriadku narodiť takže prekonaj prvotný šok a začni sa tešiť a pomaly pripravovať vecičky.Mas kde bývať to je veľká výhra.

autor
4. jún 2024

@janinah Ďakujem áno je to pre mňa veľmi ťažké.. 😔 hlavne keď povedal, že sa bude snažiť pri mne stáť a teraz sa už druhý deň ani neozval..sám povedal, že vie aké to mám ťažké ešte ma aj objal keď sme sa rozprávali dúfam, že to dopadne všetko nakoniec dobre..stále stresujem, mám nervy ach

jamidea
4. jún 2024

Nie nebude stat pri tebe. Uz sa davno rozhodol, no este ma nejaku tu slusnost a ide z toho von pomaly a nenapadne. Vobec necakaj, ze sa bude zaujimat. Venuj sa sebe, dietatu, zariaduj sa. Sama, s pomocou inych ako jeho.

vierkainka
4. jún 2024

@belllinka myslene to bolo tak,ze chlap použil kondóm a či slečna,autirka príspevku sa tiez niečím chránila...- antikoncepcnymi tabletkami...teda ci extremna ochrana bolo myslené tak,ze ochrana proti počatiu bolo od nich obidvoch.Uz rozumieš ako som to myslela?

belllinka
4. jún 2024

@vierkainka ano, viem, len divne vyznieva, ked sa vyraz antikoncepcia pouziva iba na tabletky.

autor
4. jún 2024

Pred chvíľou mi volal, tak som ho nedvíhala 6 zmeškaných som mala a začal zas len o sebe ako on toto skur**** obdobie nedáva, že sa snaží na to nemyslieť a nedarí sa mu v tom, že on potrebuje info 😑 hovorím mu aké info on že čo bolo na ultrazvuku, ako sa cítim a pod..že on potrebuje info čo má robiť 🤦🏻‍♀️ no koment už naozaj..povedala som mu, že chápem, že je v šoku a že potrebuje čas, ale že ja mu nemôžem stáť za zadkom a hovoriť čo má robiť keď to tak necíti a tým telefonát skončil...

zltalienka
4. jún 2024

A čo na to Tvoji rodičia? Súrodenci? Už to vedia? Ako reagovali?

autor
4. jún 2024

@zltalienka nevie to ešte nikto..som na začiatku tehu len, volala som s ním aj pred chvíľou a sa mi ospravedlnil, že sa takto správa, ale že on sa bojí toho dieťaťa, bojí sa ako to bude a pod..

zltalienka
4. jún 2024

Počula som mnoho príbehov, reakcií na nečakané tehotenstvo od oveľa starších mužov, aj ženatých....a nie neboli všetky pekné a milé. A aj tak to väčšina z nich časom spracovala a svoje dietko po narodení by nedali za nič na svete. Popravde neviem čo očakávaš od krátkodobej známosti a ešte v takom mladom veku. Nechaj ho, je to čerstvé, nech to predýcha a spracuje. A nerob ohľadom neho žiadne rýchle rozhodnutia.
Skôr som prekvapená, že Ty si "v pohode". Až príliš. Už Ti došlo čo Ťa čaká? Zrejme ešte nie...

autor
4. jún 2024

@zltalienka Ja som mu povedala, že nebudem na neho tlačiť v ničom nech urobí tak ako cíti..myslím, že potrebuje len čas to spracovať povedal mi, že snáď to všetko dobre dopadne, tak uvidíme ako sa to celé vykryštalizuje...ja vôbec nie som v pohode celé dni nič nejedávam, poriadne nespávam, stresujem, plačem, takže to takisto zvládam veľmi ťažko, ale už sa stalo nič s tým nespravím.

slovakboy
4. jún 2024

Aj ja si myslim, že nie je zlý a len potrebuje čas. Netlač na neho a neobviňuj ho a ani seba. Predstavovali ste si iny začiatok. Veľké zaľúbenie ako vo filme alebo aspon ako ste to videli u kamarátov. Teraz to ešte nechápete ale ak prekonáte tieto začiatky raz budete spomínať na toto obdobie ako na jedno z najkrajších v živote. Zabudnite teraz na seba a dajte sa jeden druhému. Len tak, skúsiť to. Čo to urobí. On pocituje strach, obavy o budúcnosť. Možno aj váš vzťah ešte nie je úplne pevný. Poznáte sa krátko. No a čo. V minulosti si ľudia ani nemohli vyberať partnerov az v renesancii sa to zmenilo. Dovtedy boli svadby dohodnuté medzi rodinami. Napriek tomu boli manželstvá šťastné a nešťastné podobne ako je tomu teraz. Pol na pol. Daj mu čas a povedz mu že mu dávaš čas a slobodu. Ale aj že ho máš rada. Buď láskavá. Povedz mu že ho to zmení a bude si vážit viac sám seba. Ty ho zmeníš k lepšiemu. Dieťa tiež. A to majú muži radi keď pociťujú, že ich žena a rodina zušľachtuje. Bude chlap. Rád by som mu napísal alebo s ním pokecal. Ak by môj syn sa dostal do takej situácie, maximálne by som mu pomohol. Bojíte sa čo na to povie rodina. Dospelí sa budú najprv hnevať ale len jeden deň. Oni to berú inak ako vy. Keď uvidia že sa mate radi budú radi aj oni. To že ťa najprv posielal na potrat bol len strach a konal unahlene. Dôležité je že asi je zodpovedný. Teraz trpí obavami a strachom ja by som ho rad povzbudil že to prejde a to utrpenie ho posilní a zocelí.

vler
4. jún 2024

@slovakboy dobra naivita

simca06022011
4. jún 2024

Takuto informaciu musi chalan stravit. Aj on je v soku, nezavazny vztah a bum tehotenstvo: neratal s tym, nechce to... treba to nechat nech sa to usadi, dieta si chces nechat tak ci tak.. cize ma casu sa spamatat a aj ta spoznat este par mesiacov... vsak vidis, ze ani ty to nemas len tak... miesto placu a neviem coho, si radsje naplanujte nejaky vylet, vypadnite sa odreagovat a uvidite... a mysli na svoje zdravie, nenervuj sa, papaj, oddychuj
A ano, treba aby si pockala. Ty si sa rozhodla, musi sa aj on a je to vazna vec. TO nie je ci si kupim dnes parky alebo sunku. Je mozne, ze bez dietata by ste vztah ani nemali, cize tu nejde o otazku ci byt otec, nebyt otec.. ale ci byt tebe vobec nejaky partner a na to potrebujete cas a spoznat sa.

slovakboy
4. jún 2024

Lomcujú s vami emócie. Skúste obaja na chvíľu prestať myslieť na to čo sa deje a predstavit si peknú budúcnosť spolu. Vymyslite si každý svoju predstavu s tym druhým. Len tak na 5 minút. A toto každy deň. Uvidíte ako vas to zmení. Teraz prechádzate obaja zaťažkávacou skúškou a to bolí. Ak ňou prejdete bude to už len lepšie. Nech sa neporovnáva s inými s nikým. Toto je váš život. Osud zamiešal karty a už si nemôžte vyberať. To sa v živote stáva. Čo ma povedať človek na vozíčku po havárii. Vy ste po havárii v posteli. Nasledky sú ale krásne. Skutočne. Keby ľudia sexovali a robili dwti len s rozumom a plánovane, tak by sme vymreli. Hlavu hore dievča. Si hrdinka. Komunikuješ s ním dobre.

autor
4. jún 2024

@slovakboy môžem ti napísať správu? Ďakujem 🙏🏻

lienka.7
4. jún 2024

@simca06022011 prečo by si s nou mal niečo plánovať? Prečo sá ma siliť? Pretvarovať sa? Keď on proste nemá záujem o ňu, byt s nou... mal záujem o sex s nou. A to je rozdiel. Ona mozno chcela niečo viac, a myslela si, že tehotenstvo to zmení... ale holt, prepočítala sa.

autor
4. jún 2024

@lienka.7 Tak áno je úplné normálne, že keď som ostala tehotná by som chcela aby sme boli úplná rodina, ale som si vedomá toho, že nie sme v rozprávke a nedá sa to prikázať mávnutím čarovného prútika🙂 je na ňom ako sa rozhodne..na nič tlačiť nechcem ani nebudem

lienka.7
4. jún 2024

Ano, normalne je, keď ostane baba tehotná vo vzťahu. Reálnom vzťahu. Nie iba sexuálnom vzťahu. To si sa mohla rovno opýtať tvojho suseda, či nebudete rodina. Lebo taky je reálny "vztah" medzi vami dvoma. Vy medzi sebou žiadny vážny vzťah nemáte...
A ono časy, keď baba ostala tehotná a hneď musela byt svadba sú dávno pradavno preč. Asi si trosku zaspala dobu.

slovakboy
4. jún 2024

Áno. Ale odpíšem až ráno. Pokoj.

simca06022011
4. jún 2024

@lienka.7 Pretoze ak nechce, tak nech sa vykokce hned, ze nechce.. ak NEVIE, tak najlepsia cesta je travit spolu cas. Ja by som teda chcela, aby som sa s otcom dietata poznala viac ako dobre a aby sme vychadzali, ci uz sa rozhodnu ze nebudu spolu alebo budu... a preto by som navrhla, ze teda nechame temu tak a budeme sa stretavat, aby sme sa spoznali a situacia sa nejak "ukludni" a dohodneme sa.

Ak nie, nijak by sme sa nestretavali, nic spolu nemali, ani by som s nim nediskutovala a proste by som na neho zabudla. Popravde, ja by som chlapovi, ak ho nepotrebujem, som len nahodna okoloiduca a ostanem tehotna, takuto vec ani nevravela. Podla mna je stále raritne, ze rodicia spolu nezijuci pekne vychadzaju. Pre mna by to boli len a len nervy a zbytocna komplikacia (ano ja vieeem, pride tema za chvilu: ma praaavo vediet). Urcite by som kvoli tomu neplakaka doma, lebo to nic nevyriesi.

Presne ako pises, ak par spolu tvori par, aj kratko, a chodia spolu atd, je ine ak sa nehoda stane.. je na com ako tak stavat. Ale takyto vztah nestoji na nicom a bud sa spoznaju lepsie a bude im to klapat alebo nie.

loliki
4. jún 2024

Ahoj, ako čítam tvoje príspevky, vidieť, že dnes to už aj ty prežívaš a emócie naberajú na obrátkach. On je v šoku a nevie, ako sa cítiš ty, nevie čo chceš a nevie čo potrebuješ a očakávaš od neho. Už si pod vplyvom hormónov a tvoje reakcie budú o čo viac emotívnejšie. Nepoznáte sa veľmi, preto teraz on ťi nebude rozumieť vôbec. Ty sa meníš na matku, on je tam kde je slobodný v šoku a nevie čo má robiť. Buď to využiješ a povieš mu po lopate každý deň, čo od neho očakávaš, pekne ho popros nech zavolá vtedy, donesie dačo, príde ťa navštíviť. Neočakávaj, že z diaľky číta tvoje myšlienky a ty svoj hnev budeš vybíjať na MK. S ním musíš komunikovať viac než s nami. Možno budete nejaký čas spolu. Bojuj o to.

30katrusa40
4. jún 2024

@mamamasama až tak múdra asi nebude. Lebo nechránila sa pri sexe v podstate s cudzím človekom, čo nie je moc múdre. Nehovoriac o chorobách ktoré sa sexom prenášajú. A veta že dávali extrémny pozor ? To už len zaklincovala.