icon

Ako zvládnuť oznámenie neplánovaného tehotenstva?

3. jún 2024

Ahojte všetky 🙂✋🏻
Chcela by som všetky poprosiť o rady či už budú pozitívne, alebo negatívne budem si vážiť každú jednu. V prvom rade napíšem, že si môžem za to sama a som si toho plne vedomá...spoznávali sme sa s jedným chalanom je odo mňa o 2 roky mladší ja mám 26 on 24, pár krát sme sa stretli, nonstop písali, mali sme naozaj veľa spoločných názorov, spoločné koníčky vyspali sme sa spolu viackrát, no ostala som tehotná aj keď sme si dávali extrémny pozor...oznámila som mu to a je samozrejme z toho v šoku ako ja nevie čo má robiť, po velmi dlhej dobe začal piť kvôli tomuto, fajčí krabičku za krabičkou, pred večerom sme sa stretli a povedal, že nech idem na potrat na čo som mu odpovedala, že na potrat určite nepôjdem..mám byt po mojej babke v ktorom bývam, takže by sme mohli žiť tu, ale povedal, že on sám nevie ako sa k tomu postaví, že najradšej by ušiel od zodpovednosti, ale nieje taký charakter...povedal mi, že tak či tak budem na to dieťa sama, lebo budeme žiť v rozdielnych domácnostiach hovorím, že prečo by sme mali žiť v rozdielnych? Na to mi povedal a čo sa mám ku tebe nasťahovať? Najprv povedal, že rozmýšľa aj nad tým, že by to dieťa nikdy v živote nevidel ani nepoznal, ale na druhu stranu sa boji toho, že keď skončí v 30 alebo 40 sám a bude chcieť spoznať svoje dieťa bude na to neskoro..hovorim mu, že tak ho neuvediem ako otca dieťaťa do rodneho listu a ani s tym nebol stotožnený, on sám nevie...potom zas povie, že sa to nejak vykryštalizuje... On nieje zlý chalan, ale je v strašnom šoku to mi povedal aj sám tým, že sa nepoznáme dobre a že sme sa len spoznávali a nechodili spolu..dieťa nieje žiadna hračka, alebo opička na gumičke dnes som mu napisala, že: Zariadim sa aj s bábom sama a on mi odpísal, že: Nie ja potrebujem vedieť info... čo mi riadíte spraviť, najlepšie bude mu dať nejaký čas možno pár dní neodpisovať, nedvíhať? 🥺 dnes som bola v nemocnici dostala som kŕče z tohto všetkého.. som vo veľkom strese ako to dopadne 🙏🏻😣

lienka.7
4. jún 2024

@simca06022011 ale však sa predsa vyjadril.. poslal ju na potrat. Zbavi sa decka, tým pádom sa zbavi aj jej. Ci si vari myslíš, že by s ňou ďalej spaval? On s nou proste byt nechce. Bodka. A ak si myslí, že s dieťaťom ho k tomu "dokope" tak možno iba dovtedy kým nestretne nejakú, do ktorej sa aj reálne nezalubi a ju neskôr neopusti. A myslím, že toto bude pre nu väčší sok, ako keby s nou vôbec ani nebol.

simca06022011
4. jún 2024

@lienka.7 jaaaj ja poznam toooolko oteckov, co zeny posielali na potrat... :D keby som sa mala na tuto jednu vetu fixovat...
A samozrejme, s tym, ze budu spolu na silu a len s povinnosti mas pravdu. Ale nemusia byt spolu vobec. Tu je otazka podla mna ci vobec ho riesit ako otca, u mna by to bolo podstatne. Mne by sa nechcelo nejakeho tutka pisat dietatu do RL a ocakavat kedy sa preberie a bude chciet svoje prava uplatnovat. A sok, tak vies... sokuju sa navzajom.. nik rozmny nebude cakat, ze nahodny otecko sa zrazu zmeni aj na milujuceho partnera...

wintery
4. jún 2024
autor
4. jún 2024

@wintery ? Asi ťažko pár dní som registrovaná...

aurora33
5. jún 2024

Autorka, mozes pisat ako naňho netlacis, ako ti to je jedno, nemusí byt s vami a stačí keď ti tu slovakboy napíše pár sladkých viet a už sa roztápas. Takže ano- tlacis naňho, ano chceš aby ste boli spolu a verím tomu, že to ,,extrémne chranenie” nebolo chranenie. Podla mňa si otehotnieť chcela, aby si ho donútila byt s tebou.

bubuzu
5. jún 2024

Otázka je jednoduchá. Ľúbiš ho? Lebo začať spolu ziť len preto,že čakáte dieťa je riadna blbosť. Budete spolu nešťastní a kvôli vám z toho bude potom nešťastné aj dieťa. Bežne sa ľudia spoznávajú roky, aby zistili, či im to spolu klape až natoľko, že budú schopní spolu vychovať dieťa. U vás je to naopak. Čiže by som pekne ostala bývať sama a s ním si nastavila pravidlá, ako ti bude pomáhať, finančne aj inak. A netlačila na neho. Kľudne môžete pokračovať v randení a už sa uvidí, či z toho bude vzťah alebo nie.

moonlight1210
5. jún 2024

“Aj keby prišiel o týždeň, dva mesiac a chcel by byť nakoniec s nami..ja už nechcem..nestal pri mne keď som ho najviac potrebovala.”

Ale no, ake silne slova. Skoro pubertalne. Na to, ze mas 26 a o par mesiacov velku zodpovednost na cely zivot na krku. Prestan sa lutovat. Beztak ked si to takto povies, akurat mas hned lutostivu hrcu v krku. Na co ti je?

Pozri, on to nedava a ty detto. Ty priam kricis, ze chces oporu, objat, utesit a on de facto tiez.
Akurat obaja z inych dovodov. Ty chces pocut, ze si dolezita, lebo si tehotna, chces byt hyckana, chranena, on zas chce utesit, ze sa z tohto podrbaneho zleho sna zajtra zobudi a jediny jeho problem bude naplanovat si super vikend.

Obaja hystercite na rovnakej urovni a vnimate situaciu iba z uhla, ze je o vas.

Hlavne ty sa ukludni, prestan valit jedno ocakavanie za druhym, a ked sa nenaplni, tak hned robit emotivne “navzdy” rozhodnutia ako temperamentna Kolumbijcanka.

Mas predsa 26, k riadnej striedmej rozumovej dospelosti zrelej tridsiatnicky blizsie, kdezto on 24, v podstaste teraz ledva odrastol detskym topankam. Zial, za dospelu si tu ty. To si vedela, uz ked si si s nim zacinala.

Tak klud, uvedom si vase moznosti, sustred sa na najblizsie ciele a planuj. Maj aspon 3 plany: 1. ostanem sama, 2. skusi to s nami, 3. skusi to s nami na dialku.
Fakt mas tych cca 8 mesiacov (tipujem), strasne vela veci sa moze este pomenit. Nechci instatne riesenia ani rozhodnutia teraz hned, s dozivotnou zarukou. Ty tiez nevies zarucit, ze ponukas stalost svojich rozhodnuti. Budu tebou trieskat este hormony, este len uvidis tu husenkovu drahu, po ktorej budes lietat. To su zial nevyziadane “slasti” tehotenstva.

Skus si dat teraz na mesiac neutralne obdobie, ked nebudes riesit nic. Nebudes tlacit, aby ti dal stanovisko, nebudes cakat, ze ako spravny buduci otec ma urobit toto a tamto (a ked neurobi, tak sa topis v sklamani). Nechas priestor sebe i jemu, aby ste to cele predychali. Obaja ste totiz zazili, ze z tisicok otvorenych dveri vam ostalo otvorenych pat (obrazne povedane) a nelakaju vas ani jedny, no vybrat si musite.

Takze daj si mesiac, ked budes zit proste zo dna na den, nechas to plynut. Som si ista, ze za ten cas veci zacnu usadzat a krystalizovat aj same od seba. Uvidis.
Usetris si nervy.

basska_b
5. jún 2024

Urcite by som ho neuvadzala do rodneho listu, je to totalne nezrely jedinec 🙈 stáť pri vás bude, ked sa mu bude chciet, bude mat naladu a inak pri akychkolvek problemoch utecie... jeho rodicia uz o tom vedia? To je vlastne jedno... len aby na teba nevyvijali tlak... Prerus s nim kontakt, zmen si cislo aj ucty na soc. sietach. Drzim palce

belllinka
5. jún 2024

@moonlight1210 ty si psychologicka? Pekne si to napisala.

moonlight1210
5. jún 2024

@belllinka nie, nie som.

barka1
5. jún 2024

@belllinka to su životné skusenosti a nadhlad 🙂

autor
5. jún 2024

@basska_b Povedal to jeho mame ona ho v tom podporuje, ale že je na ňom ako sa rozhodne..povedala mu aby to dieta neodmietal, lebo to môže jedného dňa ľutovať..

autor
5. jún 2024

@moonlight1210 Veľmi krásne a pravdivo napísané 🙏🏻

vierkainka
5. jún 2024

@belllinka som rada ze si to pochopila,aj ze ja som to podrobne vysvetlila,aby nedošlo k nedorozumeniu.🙂

kittykat22
5. jún 2024

Inak som si spomenula na teba dnes. Par rokov spat nas kolega a jeho partnerka zistili, ze budu mat neplanovane dieta. Ale vysli im velmi zle tripple testy a dieta malo byt postihnute. Ona sa rozhodla ze si dieta nechá aj napriek prognozam. On bol uplne nepricetny ze nechce krypla, ze na to nebude platit a ze mu tym znici zivot. Ze bude musiet platit. Terorizoval ju cez spravy, telefonaty ... neuveritelne. Rozisli sa koli tomu. A narodilo sa zdrave dieta. Testy blbo vysli - neviem preco. A frajer co spravil? Zacal sa sapat po striedavej starostlivosti. A to vies, ze nakoniec to tak aj dopadlo, ze si to dieta striedaju.

vierkainka
5. jún 2024

Ukamenujte ma tu,ale ja ako citam tieto komentáre ....od autorky mam čoraz silnejší pocit,ze ona otehotnieť aj chcela,aby si ho udržala.Je do neho zaľúbená a dieťaťom si ho chce pritiahnuť,ale sprava sa dosť detinsky pritom ma 26.Chlapec je z toho na prášky ,no myslim si ze ozaj vnútorne bojuje co robiť...nie kvoli nej ved ju dokopy nepozná,mal ju iba na sex...ale ide o dieťa,o jeho krv....tuho bojuje s tym,ci sa vytratí zo zivota svojho dieťaťa,alebo bude jeho súčasťou....Nechcela som nikoho tymto komentárom pohoršiť,ani uraziť.Je to môj názor.

kittykat22
5. jún 2024

@vierkainka ak by si mala pravdu, bolo by to kratkozrake riesenie. Nebola by prva ani posledna ktora by zostala sama s dietatom s ocami pre plac a frajer si nasiel inu zenu a s nou mal dalsie deti ktore bude vychovavat.

vierkainka
5. jún 2024

@aurora33 preeeeesne toto si myslim aj ja!!! Aj som to tu napísala svojimi slovami v komentári.

vierkainka
5. jún 2024

@kittykat22 áno,my to tak vnímame a vidíme ale slečna autorka s tým nerátala,ze to nemusí skončiť happyendom...teraz tu píše ako zodpovedne a hrdinsky vychová dieťa aj sama...plan vsak bol iný..plan bol podla mna že ostanú spolu.

aurora33
5. jún 2024

@vierkainka anoooo tiež si to dokonale vystihla. Presne taký pocit mám z autorky aj ja. Nuž, asi nevydalo.

lienka.7
5. jún 2024

@vierkainka súhlasím. Si mysli, ze dieťaťom si ho získa, poisti... ale podla mňa sa mýli.

zltalienka
5. jún 2024

Autorka: on sa poradil s mamou....a čo Ty? Už si to povedala svojim rodičom?

fantaghiro21
5. jún 2024

Mna celkom zaujalo v uvode
"pár krát sme sa stretli" a "vyspali sme sa spolu viackrát, - tak parkrat alebo viackrat....
Tak ste boli viackrat spolu a na kazdom rande sex
Alebo ste boli tak 2-3x spolu a presexovali ste cele dni?
Mali ste spolocne konicky,stihli ste ich aj spolu pestovat pri tom vasom stretnuti?
Alebo to len blabol...
Stale ste si pisali, o com?o com ste si pisali?
Mierim otazkami na modelovu situaciu spolocnrho zitia....vies si realne predstavit spolocne zit,komunikovat,vychovavat dieta,delit prace,riesit problemy a starosti zivota vidis v nom zodpovedneho chlap(c)a ?
Mas si vobec co povedat s tym chlapcom?
Mal o teba zaujem aj mimo temy a potreby dohodnut sex?

Nemozes od niekoho cakat teraz nieco,co si necakala pred dietatom.

Chlapec sa zlakol,hanbi sa ,mozno sa aj hanbi povedat info rodine,kolegom...
Mozno si ani jedina nebola jeho partnerka s vyhodami...

Pri splodeni ste boli dvaja,nie len ty .obidvaja mate podiel viny / splodenia
Teraz aj tak vsetko na teba zhadzuje.
Rozhodni sa sama.
Dietatko sa bude urcite do buducna pytat na otca,kto je,kde je,..

sisska96
5. jún 2024

Vôbec na čo je dobré si nechať decko, aby sa trápilo že nemá normálnu rodinu... Radšej si rozmysli v budúcnosti s kým máš sex, lebo takto každé tvoje decko bude mať iného otca .

loliki
5. jún 2024

@sisska96 Vôbec načo je dobré napísať taký komentár, čo si vypotila??? Keď raz žena chce si nechať dieťa, ako máš tú bezočivosť napísať toto tehotnej žene? Aspoň sa prefackaj.

autor
5. jún 2024

@loliki asi tak nejako
@sisska96 si bez chrbtovej kosti, mohla by si si streliť poriadnu facku po tomto tvojom komentári 🙂✋🏻

daniela1911
5. jún 2024

@loliki napísala to kruto, ale je to pravdivé. Denne je tu X tém o neplánovanych, často doslova nechcených tehotenstvách. Rodičia riešia sebecko seba - ako sa vysporiadať s rozchodom, svoju zlosť, zúfalstvo prekryjú ďalším partnerom, chlapi nechcú platiť, zatajujú príjem…. Ale vždy ide o to dieťa, aký bude mať život, detstvo, hodnoty. A preto je to vždy o správnom rozhodnutí.

autor
5. jún 2024

@slovakboy napísala som 🙂

aurora33
5. jún 2024

@sisska96 toto mi pripomína príbeh mojej kamarátky. Mala taký vzťah - nevztah s jedným chalanom. Často sa schádzali rozchádzali. Ona chcela už aj svadbu alebo aspoň zasnúbenie- posunúť sa ďalej a on vlastne ani nevedel čo chcel. My sme jej aj vraveli, že ju ma zrejme len na jedno, ale ona si to nechcela priznať.
Do toho často hovorila ako už naňho kašle, ako bude radšej sama ako s niekym, kto ju ma len na sex. A o pár dni s ním znova bola. Chvíľu bolo všetko ok s po čase znova dookola ta ista pesnička: rozchod, silne reči, a bla bla bla. Takto to šlo roky dookola, pomedzi to sme sa my z partie už povydavali, mali deti a dotyčná kamoska sa stale točila v tom istom kruhu.
Až raz si troška vypila, že sa s ním teda už definitívne ide rozísť mali spolu rozlúčkový sex a trikrát hádaj- otehotnela. Chalan zase on sa na dieťa necíti, tak ona klasika ako tu autorka, keď jej nevie byt oporou tak ho už nechce vidieť a neuvidí ani dieťa. Tak zase raz spolu boli potom nie, len je v tom už zainteresované aj dieťa ktoré za nič nemôže. A je to to najsmutnejsie dieťa, ake poznám.

sisska96
5. jún 2024

@aurora33 no to je strašne smutný príbeh. Ja osobne by som nemala odvahu pokaziť život dieťaťu, aby takto vyrastalo