icon

Ako zvládnuť spolunažívanie so staršou babkou?

8. okt 2024

Zdravim,
od mala nemam dobre vztahy s mamou, otec mi zomrel ked som bola mala. Mama sa velmi nestarala a vela casu som travila s babkou. Ked som si nasla pracu, kupila mensi dvojizbak, vydala sa, uz aj rozviedla a mam 4r synceka. Byvame sami. Mama urobila nejake preslapy, ktore za nu samozrejme zehlila babka, momentalne bude asi musiet babka predat byt, kedze ma na nom exekucie a nedokaze ich splacat a ja rozmyslam, ze ju vezmem k nam, len neviem kam ju ulozim. Nechcem ani “spavat” s babkou a zas ani rusit izbu malemu. Na vacsi byt momentalne nemam a ani na platenie dlhov, ktore narobila mama.
Ako by ste pomohli babke?
Vzali by ste ju domov?
Babka ma uz svoj vek a ak preda byt nema kam ist.
Len neviem ci to nebude na nervy, seniori maju uz svoje muchy.
Dakujem za rady

Strana
z2
stanulienkat
8. okt 2024

Len davaj pozor aj na babku, lebo tiez mi nepride v poriadku, aby sa stara zena bez rozmyslu zadlzila na taku vysoku sumu. Babka si myslela, ze to bude vladat splacat? Alebo co ju to napadlo?

h2
8. okt 2024

@stanulienkat Babka si naivne myslela, že to bude splácať jej márnotratná dcéra. Keďže to bola pôžička pre ňu, nie pre babku. Nechala sa proste oklamať, zrejme jej dcére už nikto požičať nechcel.

stanulienkat
8. okt 2024

@h2 ale to je hlupost. Ked si babka pozna dceru, tak naco to robila? Resp poziciam tisicku a ked nesplaca, tak dovi-dopo. A nie, ze napoziciavam 30 tisic a potom sa cudujem. Preto nech si autorka da pozor, aby aj ju nenamocila do sraciek. Neviem, ci je to senilita, ci nizky intelekt...

h2
8. okt 2024

@stanulienkat Je to proste matka, chcela pomôcť svojmu dieťaťu, bola naivná...

ovaaa
8. okt 2024

Koľko izbový má byť babka? Môže ho predať a kúpiť si 1izb alebo garsónku alebo ho vymeniť za menší. V oboch prípadoch vznikne plusový rozdiel na zaplatenie dlhov. Ak by sa rozhodla kúpiť tak by mohla byť zatiaľ s tebou kým sa všetko úrovná. Alebo predá, vyplatí dlhy a zvyšok doplatí do tvojho, aby si si mohla kúpiť väčší byt, aby mala svoju izbu a si ju doopatrovala.

h2
8. okt 2024

@ovaaa Autorka písala, že je to malý starý byt v zlej lokalite, jeho predaj postačí akurát tak na tie dlhy, ak niečo zostane, tak zanedbateľná čiastka, za to nekúpia nič.

ahhola
8. okt 2024

9.00
Vyplatis mamkine dlhy a vynoria sa dalsie a pride ti exe olepovat vybavenie bytu..na podklade toho, ze babka ma u teba TP. (to malo vyznam v 90.tkach,ked mali veci nejaku cenu, dnes to robia len na dodeptanie dlznika) skratka, pokial neviem, ze dlhy su 40 000 a byt hodi 30 000,do ziadnych handlov by som nesla. Ono veritelia sa mozu uspokojit s bytom babky, pozri LV, ci tam uz nema plombu. Vies co, obetuj nejaku 100 na pravnika, nech ti zisti celu skodu. 🥀

ovaaa
8. okt 2024

@h2 aha nečítala do celú diskusiu....to mení situáciu ..

maranco
8. okt 2024

Pozri si aké má babka exekúcie, či vieš o všetkých https://obcan.justice.sk/pilot/poverenia/

autor
8. okt 2024

@ahhola co s tym ma moj byt? Mna sa tie exekucie netykaju. Nie som pravnicka ale toto mi nedava zmysel.

autor
8. okt 2024

@stanulienkat skor naivita, potreba pomoct jedinemu dietatu ale vidim ze to olutovala a nechce s nou uz mat nic spolocne

ahhola
8. okt 2024

Mala by u teba trvaly pobyt a veriteľ a by isli za dlznickou. Nie je to podla orava, ale stava sa to casto.

slavomira236
8. okt 2024

Tak ak tie dlhy matka nesplati ani babka a nieco sa im stane zdedis ich ty. Ibaze sa vzdas dedictva

dobryden
8. okt 2024

Este by si mohla si vziat na babku opatrovak,to je okolo 600€,s tym ze bude byvat u vas.Ak maly spi s tebou,moze v jeho izbe spávať babka s tym ze tu izbičku nechas tak ako je.Stari ludia az tak tolko nepotrebuju.Podla potreby dalej uvidis co dokúpiš.Ale ak si ju vezmes tak urcite si vybavuj ten opatrovak,mozes chodit aj do orace alw len na 20h a brat opatrovne.

ema22270
8. okt 2024

Neviem co ti tu radili ale nech babka kvoli dlhom byt nepredava, podla mna velmi zle riesenie

alickapusinka
8. okt 2024

Nie nevzala by som ju bývať ku sebe je to starý človek ma svoje muchy bude už len horšie. NesKôr môže zaľahnuť a ak máš prácu čo nechaš prácu a budeš sa o nu za almužnu starať. prečo ju nevezme tvoja mama svoju mamu.

alickapusinka
8. okt 2024

@dobryden u stareho človeka ak opatruje na dôchodku prispevok sa kráti zaleži od sumy dôchodku jej starej mamy.Len by jej niečo almužnu doplacali.

e3v3a3
8. okt 2024

@dobryden dostať opatrovateľský nie je až také jednoduché. Musí mať nejakú vážnu diagnózu

dobryden
8. okt 2024

@e3v3a3 No ak sa rozhodne si ju vziat k sebe ,nech to aspon vyskúša aby aspon nieco navyse mala.Preroze je to aj obeta sa starat o stareho cloveka.

autor
8. okt 2024

@ahhola preco by tu mala mat trvaly pobyt? A moja mama nema ziadne majetky, takze nie je problem vzdat sa dedicstva.

autor
8. okt 2024

Urcite nechcem brat opatrovatelsky a byt s nou zavreta cely den v byte. ona je sebestacna, ja mam svoj zivot, dieta, svoju pracu. A nemyslim, ze je take jednoduche dostat opatrovatelsky prispevok, ked je zdrava a sebestacna

3princezne
8. okt 2024

Babka by mala ist hlavne co najskor do banky a povedat, v akej je situacii. Najhorsie, ked takyto klient nekomunikuje. Mozno Vam dobre poradia

autor
8. okt 2024

@3princezne tam jej uz asi velmi nepomozu, kedze to posunuli exekutorovi. Ale uz to s nim riesim a vyzera, ze sa bude dat s nim dohodnut na nejakych zrazkach z dochodku. Tym padom by jej byt mohol zostat a ja by som jej tolko prispela na jedlo, alebo nakupila.

3princezne
8. okt 2024

Ano, nech to riesi s exekutorom, drzim palce

autor
8. okt 2024

@3princezne Dakujem, snad to bude ok. Prinajhorsom ju vezmem k sebe, ale exekutor bol celkom ok, vyzera ze sa s nim da dohodnut. Spominal mi v telefone, ze jej moze stahovat 100€-150€ z dochodku, to by som jej vedela potom dat alebo jej nakupit.

e3v3a3
8. okt 2024

@dobryden skúsiť môže, ale mamine neuznali a to je tatino po mozgovej príhode odkázaný na pomoc...

e3v3a3
8. okt 2024

Si dobrý človek, že chceš takto pomôcť. Bodaj by bolo na svete takých viac. Babka je určite veľmi rada, že ťa má

princezna_bosorka
9. okt 2024

@pribinak jj, obratte sa na Centrum pravnej pomoci

pribinak
9. okt 2024

@princezna_bosorka toto asi patrilo autorke

Strana
z2