Cítite sa neochránení vo vzťahu? Zdieľajte svoje skúsenosti!
Ako by ste zareagovali na situaciu, ze vas vas priatel nedokaze ochranit pred pripadnou hrozbou?
Situacia:
Vracali sme sa vecer z kina, v takej trochu bocnej ulicke k nam prisiel chlapik a zacal pytat cigaretu. Ked sme povedali, ze nemame, tak nam nedovolil dalej pokracovat v ceste a zacal dalej naliehat, ze mu mame dat aspon peniaze. Asi som sa v ten moment mala otocit a utekat, no zamrzla som... Medzi tym mi chytil ruku a pytal zase peniaze. Pokojne som mu povedala, aby ma pustil, ze sa pozriem do tasky, ale ze tam mam len doklady a vodu. Dalej uz nenaliehal, ani mi nic ine nastastie nechcel vziat, len som mu povedala sorry fakt nic nemam. On na to ze ok, cosi zamrmlal, zanadaval a isiel prec. Ja som sa otocila, ze uteciem, kym je cas, a vtedy som si uvedomila, ze ja som tam vlastne nebola sama. Moj priatel utiekol a vsetko sledoval asi tak z 5tich metrov za mnou... Len tam tak ticho stal cely cas. Neskutocne ma to nastvalo a vynadala som mu kadejako, aj ze ako chlap je uplne k nicomu. Teraz ma to strasne mrzi ale na druhej strane ma to strasne stve... neviem sa cez to preniest. Mam pocit, akoby ta situacia znicila vsetko pekne a vyparil sa pocit ochrany... neviem ani ako to opisat
Asi len potrebujem trochu casu spracovat to...
@jasminet 😬 No...nevidela som ten dokument. Tak nebudem mudrovat. Jedno je iste-frajer, keby sa tak hovadsky bal, tak zdrhne. On cumel ako sa to vyvinie. Mne by sa zhnusil.
Asi bude v každej stresovej situácii paralyzovaný. Nič moc teda.
Ako dlho ste spolu a kolko mate rokov?
@stanulienkat https://www.csfd.sk/film/373773-vyssia-moc/preh... toto je ono, nejde ani tak o tu lavinu, ale bolo to take psychologicke. Nechcem spamovat, len mi to pripomenulo toto. Je mi jasne, ze je to nieco ine a nie zrovna lavina.
Predstav si, že by si mala na rukách / v nosiči / v kočíku dieťa. Tiež by takto ušiel a vás nechal napospas cudziemu, potenciálne nebezpečnému človeku?
Nie kazdy chlap je hromada odvahy, bohuzial su aj chlapy co sa jednoducho boja a ujdu...
Ale neviem, na rozchod to nevidim. Skor by som sa snazila zistit ako ho podporit nabuduce sa nebat,mozno ma daku zlu skusenost z dectva cez ktoru sa nevie dostat a preto reagoval ako reagoval.
tak to je od neho ale nesmierne úbohé
@oktobermimi Tu nejde o odvahu, inštinkt chrániť slabšieho mu chýba.
@gribka1 treba zistit pricinu, mozno v minulosti (dectve) branil a schytal sialenu bitku a ma od vtedy daky blok,to sa stava...
@victoriab ono to asi nebude vec stereotypov, ale skor chybanie nejakeho pudu alebo charakterova vada. ano, každý sme iný, ale ked je milovaná osoba ohrozená, asi neutekám, či? ja som od prírody trasorítka, ale ked niekto ohrozil moje dieta, tak instinkt zauradoval. tu chyba nieco dost podstatne v charaktere tohto chlapa.
@oktobermimi Netvrdím, že to nie je možné, ale on si ani neuvedomuje, že sa zachoval ako slaboch. Keby bol v detstve zažil traumu, snáď by sa vyjadril.
Ale toto nie je, že Ťa “nedokázal ochrániť pred hrozbou”, toto je skôr, že Ta nechal napospas tomu bezdomovci, len aby sa jemu samému nič nestalo. Akoze 🤯🤯🤯 toto som ešte nepočula, že by sa takto zbabelo a vyslovene sebecky a neempaticky niekto zachoval 😳
Toto určite nie je partner do života, ktorý mysli na Teba a zalezi mu na Tebe. 😒
@gribka1 nemusi... clovek dokaze urcite veci tak vytesnit, ze si na ne realne nevie spomenut no telo v danej situacii reaguje ako na autopilota apreto si to neuvedomuje.
Vlastna skusenost...
@oktobermimi Ani by ti ľúto nebolo, že si milovanú osobu nechala napospas nebezpečiu?
@zuzinabila presne toto. instinkt branit milovaneho a slabsieho.
kadejaka 50 kilova matka by branila svoje dieta aj pred 100 kilovym chlapom aj keby dopredu vedela ze nema sancu. to nie je o odvahe.
Dakujem za nazory.
Nebudem odpovedat jednotlivo, takze to cele zrhniem.
Nie, nemame 15 a nie sme spolu mesiac. Mame 28,29 a sme spolu 4 roky.
Ano, je trochu citlivejsi, pokojnejsi, namiesto kriku a hadok veci riesi s kludom.
Poznam ho verim, ze dobre, a viem, ze nie je ten typ, ktory by dal niekomu hned do drzky. Ale ako tu uz niektora z vas pisala, vsetci mame ocakavania a ja som teda fakt necakala, ze ma v takej situacii necha a utecie. Ak by som to zazila znovu, necakala by som od neho, aby ho hned poslal k zemi, ale aspon sa ozval...
Som z toho sklamana a mala som uz vselijake myslienky prehodnotit vztah atd... no snazim sa to pochopit. Ako ste niektora spomenuli, kurz sebaobrany by nebol zly napad pre nas oboch.
A vie o tvojom sklamaní, nejako sa vyjadril?
@gribka1 bolo, a verim tomu ze aj on si uvedomi ze aj neho osobne mrzy to ako sa zachoval.
@gribka1 a aj si myslim ze autorka by si snim mala sadnut a povedat mu o svojom pocite z danej udalosti, a ano, ako uz sama spomenula kurz sebaobrany bude skveli krok pre oboch.
ja vyslovene nemam rada nasilie. vobec by som nechcela aby napriklad moj muz fyzicke nasilie pouzil hned z niekolkych dovodov ale
ked si to otocim a dam trebars do tej role matky. mam tak 50 kil a absolutne sa neviem bit. keby ohrozoval moje dieta muz urcite by som sa postavila pred dieta a minimalne by som ho chranila vlastnym telom. neviem ci by som dokazala vyvinut nejaku akciu ale obranu urcite.
takze aj ked je ten tvoj pokojny nema rad nasilie ok. ale mal byt pri tebe a minimalne svojou pritomnostou dat najavo ze ste dvaja na jedneho ked uz nic ine.
Rozisla by som sa s nim.Za 3 minuty ti ukazal co prenho znamenas,ci sa nanho mozes spolahnut,ci by ti bol v zivote oporou a kde ma gule.Podla mna cela tato situacia hovori o nom a vas bsetko co by ma zaujimalo.
Utiekol a sledoval z 5 metrov? Keby ti jednu udrbal alebo vytiahol nôž???? Akoze dievca to nie je chlap. Ja by som takeho nechcela. To aby si sa bala ist s nim vecer von. A nejde o to, ze by zacal hulakat alebo by sa mal bit ale urcite nemal dospustit aby sa k tebe priblížil. Inak raz som pozerala jeden dokument, neviem nazov ale utkvela mi v pamäti jedna veta, ze útočníci vedia vycítiť, uz len z chôdze cloveka, ze ci si mozu trúfnuť na neho alebo nie.
@minesasubu ale.prosim ta, aky sok? Keby na nich niekto vytiahol zbran, tak ok, chapem, sok, ale bol to nejaky pobuda co pytal cigy....taky by normalneho chlapa.nemal vystrasit
Fuha a keby ta chcel znasilnit,tak on by stal za rohom a pozeral sa na teba? Vsak to je hrozne takto zutekat🙈
@minesasubu
@oktobermimi
Aj autorka. Nemusí byť hneď hrrr do bitky. Môj tiež ušiel. Ale ťahal ma so sebou a povzbudzoval ako najlepší motivačný tréner (unikali sme dlhšie). A to je ten rozdiel. Staral sa o mňa, chránil ma ako vedel.
Stačilo bi aj keby len stál pri tvojom boku aj keď sa bál.Ale keďže ušiel zobrala bi som si ponaučenie že sa naňho spoliehať určite nemôžem. Partner má byť oporou aj keď je zle. A ešte sa ani neospravedlnil tak neviem či tá berie vážne.
tak aspoň ťahat ta a kričať mohol
Pri čítaní príbehu som čakala, že len pri tebe stál, nechal chlapa chytať ťa za ruku a nijako nezareagoval a nič nepovedal. Čo by bolo hrozné. Ale ty napíšeš, že on ešte aj utiekol?! Toto by som ani ja ako subtilná žena neurobila a ako sa poznám, bránila by ťa. Ako chlap a hlavne tvoj priateľ, ktorý ťa má ochraňovať, úplne zlyhal. Neviem ako by som sa teraz zachovala v tvojej koži, rovnako by som cítila sklamanie.
alebo musiš prebrat funkciu chlapa a chrániť ho ty vlastným telom, ked je taky citlivý a dat utočnikovi pravý hák..pri takom chlapovi babovke ani inú možnosť nemáš

@stanulienkat
@doriiis lenze v tom filme sa pan otec vratil este k stolu a zobral si rukavice ci mobil ci co to bolo.... zenu a deti nechal pri stole 🙂