icon

Čo robiť, keď partner neakceptuje rozchod?

michaela3691
14. okt 2025

Neviem ako dalej , mam priatela ( nie manzela ) zijeme spolu 9 rokov posledne dva roky to z nim ide z kopca , robil v zahranici , ochorel tam prekonal dve operacie ako tak ho dali dokopy ale nazad sa uz vratit nechce , nasiel si tu slabo platenu pracu , nikam uz nechce chodit len sedi doma a cumi do telky , vraj ze to nema zmysel . Neda sa nim pohnut , ked som mu pohrozila rozchodom dosiel z pravnikom ze musi dostat 1/2 ceny bytu inak ho vyhodit nemozem , zavezky si plni , dlhy nema , deti nemame , ja nemam na vyplatenie , a tak je tu zla atmosfera a uz s nim nieje vobec rec od kedy som to navrhla . Co sa s tym da robit ? Nepije , nerobi nic , nema ani milenku , na sude by bol za chudacika a ja za harpiu je to bezny stav ? Ma 42 ja 34 , moze sa kriza stredneho veku prejavovat aj tak ? Mne nezakazuje nic , ze si mam najst kamosky a lietat z nimy ked ma to bavi .

Strana
z2
hopsas
14. okt 2025

@michaela3691 byt ste kupovali spoločne? Máte hypo spoločnú?

binarypete
Autor odpoveď zmazal
melanta
14. okt 2025

Nehnuteľnosť je spoločná? Nuž tak buď vyplatí jeden druhého alebo sa nehnuteľnosť predá, vyplatíte si prípadné vklady, ktoré ste tam dali, vyplatíte hypo ak je a zvyšok si rozdelíte. Určite to čím skôr ukonči, máš 34, nie 24, najvyšší čas nestrácať čas s niekým, kto nechce nič riešiť, len živoriť. Súd nerieš, ak sa nedohodnete a skončíte na súde, tak súd nebude riešiť či on je chudáčik, súd bude riešiť fakty a podľa nich rozhodne. Ale určite by som vzťah ukončila, ak sa dá, tak do vyriešenia odišla zo spoločnej domácnosti, ak sa nedá, tak proste by som fungovala ako samostatná jednotka, čiže každý si operie, urobí nákup, uvarí. Máš ešte čas si nájsť normálneho muža a mať rodinu, tak si neznič život trpákom.

melanta
14. okt 2025

A teda áno, ak už je napísané, ak je byt iba tvoj, tak mu daj mesiac na vysťahovanie, ak neodíde, tak mu zbaľ veci a vylož pred dom. Ak bude robiť problémy, zavolaj políciu.

zuzanita1609
14. okt 2025

A najpodstatnejšia otázka .
.a máš ho stále rada? Môže mať depresie,asi by som rozmýšľala nad odchodom a potom sa povybavujú veci okolo bytu, pretože ťa jeho prístupom " na mŕtveho chrobáka" môže stiahnuť so sebou. Návrhmi mu vašu spoločnú partnerskú poradňu u odborníka a keď ani to nevezme vážne,tak mu na tebe,vašom vzťahu nezáleží,potom iba rozchod.

michaela3691
autor
14. okt 2025
@hopsas

@michaela3691 byt ste kupovali spoločne? Máte hypo spoločnú?

@hopsas spolocne ano , kazdy 1/2 podielu

michaela3691
autor
14. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete spolocny byt kazdy 1/2 podielu

anonym_f46a42
14. okt 2025

nech vyplatí on teba alebo byt predajte a každý si nájde vlastné bývanie, normálne daj návrh na súd na finančné vyrovnanie

michaela3691
autor
14. okt 2025
@melanta

Nehnuteľnosť je spoločná? Nuž tak buď vyplatí jeden druhého alebo sa nehnuteľnosť predá, vyplatíte si prípadné vklady, ktoré ste tam dali, vyplatíte hypo ak je a zvyšok si rozdelíte. Určite to čím skôr ukonči, máš 34, nie 24, najvyšší čas nestrácať čas s niekým, kto nechce nič riešiť, len živoriť. Súd nerieš, ak sa nedohodnete a skončíte na súde, tak súd nebude riešiť či on je chudáčik, súd bude riešiť fakty a podľa nich rozhodne. Ale určite by som vzťah ukončila, ak sa dá, tak do vyriešenia odišla zo spoločnej domácnosti, ak sa nedá, tak proste by som fungovala ako samostatná jednotka, čiže každý si operie, urobí nákup, uvarí. Máš ešte čas si nájsť normálneho muža a mať rodinu, tak si neznič život trpákom.

@melanta bohuzial od toho mojho navrhu fungujeme ako samostatna jednotka , priatel robil v zahranici , navari si , operie nakupi , toto vobec nieje pre neho pritazou prave naopak , a nehnutelnost je spolocna a predat nechcem , cize asi jedine to nejak prijat

michaela3691
autor
14. okt 2025
@anonym_f46a42

nech vyplatí on teba alebo byt predajte a každý si nájde vlastné bývanie, normálne daj návrh na súd na finančné vyrovnanie

@anonym_f46a42 nechcem aby sud navrhol predaj nehnutelnosti

anonym_f46a42
14. okt 2025

tak čo chceš počuť? ako "opraviť" priateľa? jedine psychológ alebo nejaký kouč

anonym_5c7964
14. okt 2025
@michaela3691

@melanta bohuzial od toho mojho navrhu fungujeme ako samostatna jednotka , priatel robil v zahranici , navari si , operie nakupi , toto vobec nieje pre neho pritazou prave naopak , a nehnutelnost je spolocna a predat nechcem , cize asi jedine to nejak prijat

@michaela3691 predat nechcete ani jeden, tak aku radu chces? Bezbolestne a bez strat to nepojde.

heln
14. okt 2025

@michaela3691 tak sa v klude dohodnite, ze sa rozidete, byvat mozete spolu ako spolubyvajuci, dohodnete sa na pravidlach, a zite si kazdy svoj zivot ako komu vyhovuje. tazko sa to predstavi, ale mozne to je, stretla som sa s tym, ze aj po rozvode takto spolu zili v jednom byte.

anonym_062dd9
14. okt 2025

Úprimne ma zaujíma, čo si čakala? Veď chce iba to, čo mu patrí. Tiež by som neodišla iba tak, keby som vedela, že nemáš na vyplatenie a že sa to môže ťahať roky.

januska12323
14. okt 2025

Nemôžeš ho vyhodiť keď mu patrí polovica bytu. Budete spolubývajúci kým sa nedohodnete.

mysicka36
14. okt 2025
@michaela3691

@anonym_f46a42 nechcem aby sud navrhol predaj nehnutelnosti

@michaela3691 Prečo to nechceš? Neviem ako dlho byt vlastníte (snáď viac ako 5rokov), koľko ste ako počiatočný náklad každý dal, ale byty stúpajú na hodnote. Takže ak ho teraz predáte za terajšiu trhovú cenu, ktorá je určite vyššia ako v čase jeho kúpy. Takže si zisti,koľko je k dnešnému dňu dlh na hypotéke a cena bytu. Ten rozdiel vám bude vyplatený v pomere 50:50. Z totho si ty môžeš snáď začať hypotéku na novom menšom byte.
Alebo chcete takto žiť ako spolubývajúci? Obaja si môžete ešte aj rodinu novú založiť. Len teda netreba strácať čas kvôli spoločnému bytu. Nieste ani prví ani poslední, ktorí sa takto delili.

melanta
14. okt 2025
@michaela3691

@michaela3691 nechceš to predať, tak asi jedine prijať situáciu? Čiže ostaneš celý život žiť v byte s trpákom? Napíšem to na rovinu, ale prepáč, aké nízke IQ musíš mať? Nižšie ako trúbka? Tiež asi potrebuješ minimálne psychológa, ak takto chceš žiť. Ak byt je viac ako tvoj život. Tak potom nechápem, načo sem píšeš. Ži úbohý život s úbožiakom. Alebo začni používať mozog a rieš predaj bytu, aby si mohla čím skôr žiť život ako normálni ľudiaa.

dadis
14. okt 2025

Mna drbne z niektorych ludi. A co si si myslela, ze sa odstahuje a necha ti jeho cast bytu? Vies co? Nie, nepredavajte, este si spravte deti a ries po 20 rokoch, naco to teraz riesit..

7miriam77
14. okt 2025

Tak vieš...si s ním 9 rokov, spolu ste si kúpili byt, pravdepodobne ste obaja chceli spolu ostať a plánovali ste spoločnú budúcnosť. Teraz si mu oznámila, že ty už vo vzťahu pokračovať nechceš...asi to bol pre neho šok...tak isto ako tebe ušlo 9 rokov, tak išlo aj jemu 9 rokov. Musíte si spolu sadnúť a nájsť riešenie, ak ani jeden nemá na vyplatenie toho druhého, tak jedine byt predať a rozdeliť peniaze. Alebo skúsiť nájsť k sebe cestu a nájsť riešenia ako by to klapalo

anonym_c52067
14. okt 2025

@michaela3691 s prepacenim, ak si mu komunikovala, ze sa rozchadzate a ty ho chces vyhodit z aj jeho bytu, tak sa cudujem, ze ti jednu nestruhol... naozaj... ako si na to vobec prisla? "inak ho vyhodit nemozem "... on teba keby vyhadzoval, tak ako sa budes citit? Bez ohladu na to, ci je ako partner uz nepouzitelny...

michaela3691
autor
14. okt 2025
@januska12323

Nemôžeš ho vyhodiť keď mu patrí polovica bytu. Budete spolubývajúci kým sa nedohodnete.

@januska12323 oka , tak bude tak

michaela3691
autor
14. okt 2025
@mysicka36

@michaela3691 Prečo to nechceš? Neviem ako dlho byt vlastníte (snáď viac ako 5rokov), koľko ste ako počiatočný náklad každý dal, ale byty stúpajú na hodnote. Takže ak ho teraz predáte za terajšiu trhovú cenu, ktorá je určite vyššia ako v čase jeho kúpy. Takže si zisti,koľko je k dnešnému dňu dlh na hypotéke a cena bytu. Ten rozdiel vám bude vyplatený v pomere 50:50. Z totho si ty môžeš snáď začať hypotéku na novom menšom byte.
Alebo chcete takto žiť ako spolubývajúci? Obaja si môžete ešte aj rodinu novú založiť. Len teda netreba strácať čas kvôli spoločnému bytu. Nieste ani prví ani poslední, ktorí sa takto delili.

@mysicka36 my rodinu nechceme , ani priatel ani ja , tam ide len o to ze on uz nechce "zit" mozno som to pokaslala ja a az take zle to nieje

michaela3691
autor
14. okt 2025
@melanta

@michaela3691 nechceš to predať, tak asi jedine prijať situáciu? Čiže ostaneš celý život žiť v byte s trpákom? Napíšem to na rovinu, ale prepáč, aké nízke IQ musíš mať? Nižšie ako trúbka? Tiež asi potrebuješ minimálne psychológa, ak takto chceš žiť. Ak byt je viac ako tvoj život. Tak potom nechápem, načo sem píšeš. Ži úbohý život s úbožiakom. Alebo začni používať mozog a rieš predaj bytu, aby si mohla čím skôr žiť život ako normálni ľudiaa.

@melanta ina arogancia , predpokladam ze tvoj chlap je nevolnik co si nesmie povedat ani nazor lebo hned dostane naklad , no aj take ziju

melanta
14. okt 2025
@michaela3691

@mysicka36 my rodinu nechceme , ani priatel ani ja , tam ide len o to ze on uz nechce "zit" mozno som to pokaslala ja a az take zle to nieje

@michaela3691 predpokladám, že ste spolu sedeli a hovorili o tom, prečo má takéto pocity, ako mu ty môžeš pomôcť. Predpokladám, že si mu opakovane navrhla návštevu psychológa, partnerskej poradne. Predpokladám preto, lebo toto má predchádzať tomu, že niekomu oznámiš rozchod. Ak si nič také neurobila, urob tak, keď nebude súhlasiť, môžeš navštíviť psychológa ty, aby ti poradil, ako s takým človekom komunikovať, aby ste sa niekam pohli.

Ak nič a takto ti to vyhovuje, že budete žiť pod jednoou strechou ako cudzí ľudia, ok. Píšeš, že deti nechcete. To je síce fajn, ale skôr či neskôr budeš chcieť partnera, nebyť sama. Potom možno prídeš o niekoho, pretože nebude akceptovať, že ty žiješ s ex a nechceš to riešiť. Ale to bude v poriadku, za hlúposti sa platí.

melanta
14. okt 2025
@michaela3691

@melanta ina arogancia , predpokladam ze tvoj chlap je nevolnik co si nesmie povedat ani nazor lebo hned dostane naklad , no aj take ziju

@michaela3691 nie som arogantná, ani štipku. Len nemám v hlave nakakané. Môj muž je môj partner, človek, pre ktorého som na prvom mieste, náš spokojný spoločný život je pre neho na prvom mieste. Môj muž nepozerá doma do steny a ja nepíšem na koňa, že radšej budem žiť s chlapom ako cudzinci, len aby sa nepredal byt. Váš vzťah nie je zdravý a ani tvoje zmierenie sa, že budete takto žiť nie je v poriadku. Nemáš absolútne zdravý pohľad na situáciu a ak ti niekto napíše pravdu, tak je arogantný. Každou tvojou ďalšou odpoveďou nechápem, načo sem píšeš. Veď ty nechceš nič meniť. Tak potom ti to vyhovuje a nemáš dôvod sa sťažovať.

nyusika
14. okt 2025
@michaela3691

@michaela3691 aka arogancia ?
napises prispevok, problem...a nakoniec vlastne vsetko v poraaaadecku ?
je teda jasne, ze nie si najostrejsia ceruzka v peracniku po takychto reakciach

levantinka
14. okt 2025

Ty musis byt velmi empaticka a dobrosrdecna zena. Aj si mu skusala s tou psychikou pomoct? Ci len rozmyslas ako ho vykopnut?

anonym_06f090
14. okt 2025
@michaela3691

@michaela3691 No vidis, uz si sa rozhodla, ze ostavas. Vsak sa nic neda. Tak prajem este dalsich krasnych 40 rokov s nim v tom byte 🙄

anonym_06f090
14. okt 2025
@anonym_062dd9

Úprimne ma zaujíma, čo si čakala? Veď chce iba to, čo mu patrí. Tiež by som neodišla iba tak, keby som vedela, že nemáš na vyplatenie a že sa to môže ťahať roky.

@anonym_062dd9 Asi, ze sa priatel odstahuje a dalej bude platit hypoteku😏

anonym_06f090
14. okt 2025
@nyusika

@michaela3691 aka arogancia ?
napises prispevok, problem...a nakoniec vlastne vsetko v poraaaadecku ?
je teda jasne, ze nie si najostrejsia ceruzka v peracniku po takychto reakciach

@nyusika Ja som to tusila, ked bolo v uvodnom prispevku asi 3x "z nim"

Strana
z2