Dali by ste dieťa k babke na prázdniny?
Ahojte, riešime s manželom dilemu či dať alebo nie dieťa k babke cez prázdniny. Máme 5rocneho chlapčeka, je veľmi živý celý deň sa nezastaví. Je to náročné dieťa, často ani my rodičia nestíhame pri ňom ostatné veci a nemáme čas na oddych až keď večer zaspí. Manžel by aj bol za keby sme si pár dní od neho oddýchli a porobili v kľude niečo v záhrade a okolo domu. Uf keď to teraz píšem dôjde mi že som divná ak vôbec rozmýšľam nad tým dať dieťa k babke aby sme si od neho oddýchli. On ešte nikdy nebol s babkou sám. Keď ideme k nim na návštevu chvíľu sa s ním zahrajú babka s dedkom a ďalej sa venujeme ja s manželom malému. Ony si pozerajú telku alebo oddychujú ležia. Majú 65 rokov obaja na dôchodku. Bývajú od nás 100 km čiže 2 hodiny cesta autom. Malý sám nezaspí musíme ležať pri ňom. Bojím sa to risknúť čo keď u nich bude plakať večer že nebude vedieť zaspať, alebo aj cez deň keď nebudú vedieť s ním rady. Predsa je to diaľka a není to len tak ísť preňho na otočku. Navrhla som babke nech dôjde ku nám na pár dní aby si zvykli na seba s vnucikom ale nechce o tom ani pocut. Tak neviem, skôr ja osobne by som k nim dieťa nedala. Možno o pár rokov keď bude väčší a samostatnejší. Čo si myslíte?
Tak ho tam nedávajte a ,,oddýchnete” si od neho keď bude starší.
Ja mam 4r chlapca a 9m dievca. 4r isiel na prazdniny k babke 500 km od nas, uz je tam 2 tyzdne. Manzel mal ist cez vikend pre neho a on este nechcel, takze tam este tyzden ostava - celkovo 3 tyzdne tam bude. A ja som uprimne rada, stary rodicia si ho uziju, stale mu vymyslaju program atd a maju 67r a 63r. Takze tak, za mna cim skor davat, aby si na seba zvykli, rodicia aj vnucata. Castokrat to rodicia horsie znasaju ako deti a tym deti ukracuju o prazdniny. Ja som ako male dievca chodila na 2 mesiace k starym rodicom na prazdniny a srale som sa kazdy rok na to tesila 🙂
Autorka,
prosim ta vôbec si nič nerob z tých premudrelych reci ake mas rozmaznané dieta a uspavas ho - hotová nehoráznosť!!! Je maly a tie chvíle sú vzácne, hlavne večer hovoria o svojich pocitoch a co je pre ne dôležité, čo zazili trebars v skolke. Robíš to super a to ti nik nezoberie. Ja by som si bývala rafsej obliekla narýchlo nedokonalé ozehlene veci radšej, keby vtedy mama ostala kým zaspím.
Tu propagujú podaktore najradsej studený odchov lebo ved treba byť tvrdý v zivote a ešte sa tým pýšia. No super mamule! Boli by, keby rešpektovali tvoju výchovu 😉
Mam super kamosku, mala prvá deti, ja som bola slobodna bezdetna a ponúkla sa, že im tie dve postrazim. Tiez mali 5 a 3 a ak chcú tak aj po jednom. Mala som dom, vedela, ze by som sa im stále venovala, žiadna telka ci pc. A to som mala 25 rokov, vitálna. Povedala, nie ze by som ti neverila ale aj nám bežal a preletel cez sklenené dvere...
Asi teda toľko k vitalitu vášho chlapčeka. Niekto je kľudný sadne a hra sa (náš) a iny chodi pravidelne na šitie.
Pokial mate vy dvaja co robiť s nim, tak nedaj. Aj keby babka bola poklad - neodhadne jeho správanie a potom neskoro Bánová. Alebo to bude pre nich narocne, keďže majú pobodovy režim pri telke. A maly pokial nie je zvyk uty tak načo hneď ho takto stresovať. Ved zacnite pomaly.
Moja mama malych fakt lubi aj sa im venuje keď príde- ale po dvoch dňoch ma už dosť a teší sa keď pôjde maly spať. A to ma o par rokov menej ako svokrovci tvoji. Po tých dvoch dňoch tiez rafsej robi niečo iné ako riešiť celý deň maleho. Proste vyšla z cviku a unavuje ju, on ešte aj keca od kedy ráno o i otvorí 😂. Ono je ine trochu tutimutu urobiť na 2 hodiny na návšteve a tyzdenna celodenná starostlivosť.
Aj my sme chodili ku babke, boli sme 4 deti. My sme sa spolu prehrali a babka nám nemusela robiť stále program. Ale tiez pri nás bývala od malička cez víkend, keďže ešte robila. Obcas si nás vzala aj do prace. Boli sme u nej radi ale ona zad si aj nasla cas byt s nami a chvíľu sa pohrať, zahrať karty. A robila si svoju robotu, počas ktorej na nás volala kde sme a museli sme sa ozývať 😁. To boli nervy keď sme sa hneď neozvali.
Začnite pomaly a uvidíš, co ti maly povie, ako sa mu páči. A potom uvidíte.
Keď nechápeš, tak je škoda vysvetlovať....Čo z tých detí len vyrastie...katastrofa🙈
Za tychto podmienok nie
@svetlonos "Studený odchov" ? 90% dnešných detí je nesamostatných. utiahnutých...len mama...mama...Ešte v štyridsiatke bude bývať v detskej izbičke, aby ho mamička chránila! Ľutujem tvoje deti, lebo si nechcem ani predstaviť, čo za exempláre z nich vyrastú👎
A stari rodicia su s tym ok?Ak ano, skusila by som to. Ved keby nieco, dojdete ponho skor.My mame starych rodicov 500km cize deti k nim isli rovno na tyzden v 4. rokoch.Dokonca druha dcera isla rovno na 2 tyzdne, tyzden u jednych a tyzden u druhych. Ale je pravda,ze sa im venuju, vymyslaju program, stale sa nieco deje. A deti su spokojne.
Deti sa mimo domu u inych ludi spravaju uplne inak.
Ale zas, ked sa mu nebudu venovat, maly sa bude nudit, je to o nicom.
Rob ako cítiš. Podľa toho, čo píšeš, babka nemá skutočný záujem. Ja ťa chápem. U nás je to podobné. Jedna babka od narodenia sa vždy naplno deťom venovala, lebo chcela, vymýšľala, tešila sa na deti. Druhá sa tiež tešila a ľúbi ich veľmi, aké tiež na nej vidím, že jej predstava je, že sa chvíľku povenuje a hotovo. Takže je to tak, že u jednej už spal veľakrát a ťažko sa ho odtiaľ dostáva a k druhej rád príde, ale bez nás tam byť nechce. A ja to rešpektujem, nebudem ho nútiť, sám to správne cíti.
@mandarinka555 a inak si ok?
@mandarinka555
ja ľutujem tie tvoje aj ľudí v tvojom okolí. Tvoje reakcie a komentáre v mnohých diskusiách svedčia o tom, čo píšem. Studený odchov zrejme bol aj u teba a slovo empatia ti je uplne cudzie. Treba rozlišovať medzi laskavou výchovou deti a opicou láskou. Ty však hadzes tieto 2 druhy rodicov do jedného vreca. Nevidíš rozdiel.
@mandarinka555
ale ako som ti uz pisala, ty si tu celkovo "oblubena" s tvojimi "mudrostami".
Nie, mali ste sa na to pripravovať. Teda, zvykať si. Dať ho tam na deň, jednu noc, dva dni... Takto zrazu nie. Už s ohľadom na starých rodičov.
Nie je zle nic na tom ze ho uspavas. Je to pekne.
Mam doma presne to iste. Maly bude mat 6 rokov a nikdy este nespal bez nas. Babky volaju k nim, ale myslia si ze cely den dieta vydrzi pri tanieri pekne papat a potom ticho sedet na gauci pri telke. Program nula bodov. Teraz pojde v auguste babke spat bez nas. Nastastie pre neho aj so starsim bratom. Ten je jeho uplny opak. Siel by spat asi aj s cudzimi 🙂 Cize nie je to o rozmaznanosti. Proste je taky. Skuste ist k babke vsetci, vecer ho nechaj u babky a vy chodte von.
vyskusaj len na 1 noc. Ak sa nechce tocit hore-dole 200km, tak ostatne niekde blizko v hoteli, penzione. Budes spokojnesia. My sme milovali prazdniny u babky a bolo to ine ako doma. Ale to musi byt ine. Lebo kazdy ma iny styl vychovy a dietatu su prospesne aj mamkin styl a aj babkin styl. Ak je zive dieta, tak chapem tvoje obavy. Ak si babka dieta pyta neznamena, ze sa mu nebude venovat. Pokym nevyskusas, nezistis co vsetci zvladnete. Ak este nebol dlhsie z domu, tak daj len na 1 noc. A uvidite
Moja sestra k nám od malička dávala svojich chlapčekov a zvykli si, čiže ak potrebovali ostražitý deti sa tešili, že idú k babke. Mamka robila v škole, takže tiež ich mohla mat oboch cez prázdniny. Nikto to nejako neriešil, či áno či nie. Oni už samé prvý deň prázdnin boli zbalený k babke 🫣
Kúp mu k babke loptu, kriedy, omaľovánky.... Naši chodili aj ako bábätka.. Doteraz spomíname na zážitky.
Nie nedala, a to sme mali dovčera 5 ročnú a 2,5 ročného pri starkej (65 ročnej), ktorú máme 270 km ďaleko, na 6 dní. Ale! Moje deti s ňou majú skvelý vzťah, veľakrát je u nás na 5 dní, aby s nimi bola, čiže presne vie, akí sú a čo na nich funguje. Venuje sa im. Chodí s nimi stále von, varí im obľúbené jedlá, číta večer rozprávky. My sme veľa aj pri nej, aj s presprávaním, veľa výletov máme so starkou za sebou. Mne dcéra vyslovene pílila uši, kedy tam už pôjde. Napriek tomu jej už bolo po 5 dňoch smutno (aj nám). Takže ak chcete začať, ok, ale postupne. Možno jedna noc, možno víkend. A uvidíte.
@svetlonos Nevedela som, že sa tu meria obľúbenosť...Vyhrávaš na 100%😝 Už je ti lepšie?
@mandarinka555
ja som nikdy nevyzadovala obľúbenosť, no ty mas mnohé komentáre veľmi útočné v temach (casto o svokrach) a to je škoda. Ved to nito nepíše o tebe, ale chovas sa, akoby áno. Prečo? Ved zivot nie je predsa čiernobiely. A predstav si, z mnohých mladých dnes a ich nesamostatnosti ostáva aj mne rozum stáť! Takže v tomto sa určite zhodneme! Ale uspavanie deti nie je o rozmaznanosti. Je to o bezpečí a rozpravani pred spaním, objatim sa. Tieto deti sú neskôr tie samostatné s dôverou v seba. A nie mladý, co v 16tich ani chlieb s maslom nevie natrieť. Asi máš veľa takých okolo seba.
Myslím je to veľmi individuálne. Ale my sme dávali dieta na dva týždne k babke na druhej strane Slovenska od 5 rokov. Nikdy som sa nebala.
Osobne by som cez deň nechala malého a večer si po neho prišla .. Na skúšku takto či to zvládnu predsa ako píšete že nieje naučený .. ak by to zvládol a bez problémov aj z jednej strany aj z druhej potom by som skúsila variantu na víkend ale s tým že byť v pohotovosti ak niečo ..
@svetlonos Ale takto uspávať 5 ročné dieťa? Aj ja som uspávala deti, ale prečítala rozprávku, dala pusu, postískali sme sa a dobrú noc...Bolo to maximálne 10 minút, veď nebudem v noci čítať celú knižku. 5 ročné dieťa sa už ani pusinkovať nechcelo...
@mandarinka555 Ja čítam krátke rozprávky niekedy aj 3 jeden večer, potom ešte ostávam pri ňom rozprávame sa čo v škôlke čo bolo čo v ten deň zažil. Môj najviac rozpráva v posteli, skúšala som odísť hneď po rozprávke no on chce aby som ostala pokiaľ nezaspí. Tak ostanem mne to nevadí.
Moje aj 2.r chodili na vikendy
Neries blbe komentare,ze je maly rozmaznany..nic nieje divne na tom,ze sedis pri nom kym zaspi,vsak ho necicikas na rukach🤦🏻♀️ a k tym prazdninam u babky..nie nedala by som ho..lebo ako pises,oni sa mu tam nevenuju a co tam bude maly teda robit? Jasne ze bude za tebou plakat ked oni ho budu mat cele dni na haku
@mandarinka555
áno aj ja poznám také, ktoré od troch rokov takto stavali same. Kamoskine napriklad od pol roka vedľa v izbe v postielke a od 3 rokov ako cez kopirak. Ani za svet zaspať samé, traja chalani a bali sa. Teda 3, 5, 7 alebo vystrajali.
Náš malý na večer rozpráva ci ez deň zažil napriklad, cez deň nepovie o sebe nič, ma 4. Ono je každé iné ale je fajn, keď sa nau ia aj samé späť. Niekedy je to o nervy ale záleží od povahy. Desať minut to trvá len keď je veľmi unavený.
Ja sa teda ozvem z druhej strany. Som patnasobna babka a stvornasobna prababka. U starkej a starkeho som ako trojrocna pobudla cely rok a chodila som tam i do skolky. Vtedy neboli rodicovske dovolenky a matersku mala mama 6 týždňov. Od tych cias bol pre mna u starych rodicov raj. Ja som si najstaršieho vnuka prvy raz vzala, ked ho dcera prestala kojit. Mal 9 mesiacov a bol u nas tyzden. Ani najmensi problem. Od troch rokov sme ich bravali na dovolenku na tyzden na Slovensku. Najprv dvoch a postupne pribudali. Nasa rodina ma momentalne 19 clenov. Schadzame sa tak casto ako sa da, vsetci spolu dobre vychádzame. Verte mi, oplati sa budovat dobre vztahy v rodine a aj ked je to obcas tazke, vysledok za to stoji.
Myslim si , ze rada dat chlapciatko k starym rodicom na jednu noc a ostat blizko, je veľmi dobra. Ak aj druha strana vynaloží usilie a dobrú volu, podari sa to. Ak nie, veľká skoda pre vnucika i starych rodicov.

Ako starý rodičia nás volajú k nim na návštevu aj aby videli vnucika. No málo sa s ním zahrajú opýtajú sa čo máme nového a tým to hasne. Pozerajú si telku nás to nebaví ani malý neobsedí pri telke tak ideme buď domov alebo niekam na výlet po okolí keď sme už merali k nim dlhú cestu.