Dávate svojim partnerom peniaze?
Ahoj, všetci mi tvrdia, že to nie je normálne ale už to začína vadiť aj mne. S partnerom spolu žijeme 5 rokov, zarábam v priemere o 500€ viac ako on. Domácnosť je na 50%. Každý robíme nákupy, ale nemáme to rozdelené striktne. Za posledné dva týždne som mu dala 75€ z toho urobil jeden nákup za 15, čiže berme to tak, že 60€. Dnes domov priniesol nejaké hlúposti čo si kúpil.
Opýtala som sa ho, či mu nie je blbé, že si odo mňa berie peniaze a kupuje si za to hovadiny, keď to chcel na jedlo.
A vykričal mi, že mu nedávam na benzín, a aké nákupy on robí domov ( aj ja robím nákupy), keď ideme na pumpu spolu, platím ja keďže aj mňa vozí na tom aute, ale v podstate ho využíva on denno denne, pretože ja nemám vodičák. Čokoľvek sa kupuje do domácnosti, platím to ja už som si kvôli tomu stiahla aplikáciu, aby som vedela, kde všade dávam peniaze. Za posledné dva týždne to len na upresnenie 60€ som mu dala na neviem čo, 120€ na potraviny+ drogeria, 30€ na večeru čo sme si objednali, 85€ som mu kupovala oblečenie na leto. Som normálna, alebo čo mám akože robiť? Mám sa báť, že nezaplatí nejaký spoločný účet a vypnú nás alebo čo
@vikiki29 Tym ze plati ine naklady, aj celu stravu a fungovanie domacnosti, tak prispeiva aj na hypo - lebo on usetri.
A kedze je iba jeho frajerkou, tak to bude ona, co pojde s dlhym nosom... zial
*malo tam byt auto NEtankovala.
A ako je to s bývaním? Na koho je byť, hypo? Ak na neho ani upomienky a pod ta vooobec nemusia trápiť. Ak teraz ako slobodní brzdení mate problémy s financiami, o 5-10r si to môžeš hodiť, nič iné riešiť nebudete... prehodnotila by somnfungovanie a naozaj si začni odkladat. Jemu hovoriť nemusíš. Ani koľko Ani kde a ani koľko zarobíš. Moja mama ma učila, chlapovi nevraviet koľko zarobíš,duplom ak je to viac ako zarobíš on :D
Ja som nazoru, ked uz mate spolocnu hypo, ze vsetky peniaze, kt.zarobi on a ty su spolocne..mee hlava neberie, ze v manzelstve alebo dlhodobom vztahu niekto hovori o svojich peniazoch...to naozaj?...vsetky peniaze, kt.zarobim, zarobim pre rodinu...ja som napr.pred rokom predala byt (dedicstvo) a ani nahodou ma nenapadlo povedat manzelovi, ze tie peniaze su moje...tie peniaze su nase, nasej rodiny
@erikavesela Ale oni nie su manzelia, nie su rodinou. Oni sa behom 5 sekund rozidu a uz nie su ani frajeri a v zivote sa nemusia vidiet.
Co si myslis, preco si ju nechce vziat za zenu? Takto mu ona financuje byt (a s velkou pravdepodobnosotu je jeho) a zabezpecuje domace prace a varenie.
Autorka nainštalujte si obidvaja appku splitwise, vytvorte si skupinu "domácnosť" a každý tam poctivo zapisujte výdavky. Mobil máš vždy pri sebe, po každej platbe.
Takto uvidíte kto, čo reálne platí. Za mňa super vec, my sme už skúšali všeličo od spoločných financií až po jeden zaplatí to, druhý to... Vždy sme sa handrkovali ale toto nám mega vyhovuje, presne vidíš do centa kto co dal.
Najnovšie to používam aj s ex ohľadom dcéry, ten sa hadal o každý cent, takto presne vidí kto je červený (znamená ze dlží do spoločnej kasy) a vie kedy je s platením na rade. Absolútne bez hádok.
A tiež som v partnerskom vzťahu 13 rokov, tiež zarábam o čosi viac. Nechcem mať spoločné financie. Mame spoločný základ - na domácnosť, šetrenie na dovolenky, život atď ale čo su peniaze navyše sú každého osobný majetok a nakladá s nimi podľa vlastného uváženia.
By ma porazilo keby mi niekto vyčíta ze som si niečo kúpila a potom ma ešte drzosť skemrat na somariny pre seba. Nemám rada vyžierky.
A ešte jedna vec ma napadá. Zbytočne sa zamýšľas nad tým aký je. To nerieš.
Seba rieš, svoje nastavenie hraníc. Lebo ty si ich nevieš nastaviť. Povedať nie, nedám. A nepolavit. Prosimta co takého hrozného sa stane keď príde upomienka? Alebo bude frajer hladný? Nech si navarí keď nemá na donášku..
Namiesto dotovania jeho benzínu, obedikov, pitchovin dopraj sebe vodicak a potom auto.
Ľudia ta budu cucat iba dovtedy kym budeš dávať. To je cele.
No mne by sa taky chlap hnusil to nieje chlap ale decko čo si pýta na jedlo od mamičky ( teba) určite by som mu nič nedávala je dospelý má občiansky preukaz tak nech sa postará aspoň sám o seba ...a potom keď prídu deti tak tiež bude od teba všetko pýtať ?
On pýta od teba na obedy? Asi nevie variť, že? Čo takto si navariť spolu do práce? Hneď výdaje klesnú, prepána veď ani nemáte deti a sa hádate. A teraz jednu vec, keď sa raz ocitnes na materskej, len aby sa to neotocilo proti tebe, že ty si mi nedávala peniaze ani ja tebe, pozor si daj na to. Žiadne výčitky, ale kompromisy.
@jj298 ja len keď sa teraz handrkuju o peniaze pri tom keď sú len dvaja, čo jej bude vyhadzovať na oči a ona jemu pri deťoch? To som len dala ako príklad čo sa môže udiať pri takomto chlapovi. A to ako hospodária s peniazmi, my sme mali spoločné peniaze odkedy sme začali spolu bývať, jasné že som si časť odložila. Ale nikto nevyhadzovali peniaze druhému na oči, lebo raz on zarobil menej, raz ja.
A na otázku či sa má báť že ich odpoja lebo on nezaplatí, neviem či to autorke už vytkol ale o nie, ale keď by vypustil toto z úst už by som pri ňom nebola.
@ckocka pusti si tento podcast, 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. https://podcasts.apple.com/sk/podcast/10-spôsob...
nehnevaj sa na mna ale je to maximalne asexualne zeby ja som zivila muza a este k tomu aj on mi vycital ked si nieco kupim ...si zober ze ked pojdes na matersku , co potom ???? on ta bude zivit to budu hadky. ...si rozmysli ci chces mate taketo "dieta " v tvojej domacnosti ---
skus sa na to pozrieť z druhej strany. ja zarabam menej ako moj partner a peniaze mi posiela neviem si predstavit ze by mi povedal nieco taketo ze nebude minplatit blbosti. mame kazdy svoj účet ale mame vycislenu sumu, ktoru posle kazdy mesiac.ano mame deti a sme rodina. vy by ste si mali ujasnit ci ste rodina alebo ste spolubyvajuci. ja ked poplatim vsetko co treba nic mi nezostane...
Mna co zaraza najviac je, ze po zaplateni vsetkych vydavkov mu ostava 600 € a to mu je aj tak malo????!!!! Tvoj partner si na jeho zarobok zije nadstandardne, lebo teda, ak mu ostava 600e, to je az az na to, aby z toho dokazal vyzit. Ja by som ale absolutne nesuhlasila s tym, aby si objednaval kazdy den stravu z nejakej restiky alebo odkial, ak to je dost penazi za jedno jedlo...neviem teda, ci si kupuje nejake lacne menucka alebo co...chlap, ktory nedokaze vyzit zo 600e jeden mesiac a pyta od zeny, je podla mna kus negramotny, ci? Ved vyskakujem si potial, pokial mozem.
Len ci on tie peniaze od teba nepyta len preto, ze zarabas viac, tak by to takto vyrovnal a pritom nie je pravda, ze uz "nema". Len aby si on z tvojich penazi neodkladat 😕. To uz ma kadeco napada, ked toto citam. Inak byt je koho? Je vas spolocny a aj hypotéka je spolocna?
Nie. Muz ma svoju vyplatu. Ak mu nestaci nech si najde lepsie platenu pracu. Vsetko ostatne mame na polovicu
Jeho obedy su jeho výdavok. My fungujeme roky takto, uver je moj, takze ten si platim sama. Kazdy mame svoje auto, Cize benzin si platime zvlast ani to neriešime, kto kolko dal na benzin na vylety. Viac chodime pristelovym autom, lebo ma lepsiu spotrebu a ja mam SUV s automatom a on na nom nerád jazdí 🤣🤣 ani by ma nenapadlo prispiet mu na naftu, ked ideme na vylet. Inak mame kazdy ucet zvlast + jeden spolocny ucet +dve karty, kazdy z nas IB. Na spolocny kazdy dava rovnaku sumu penazi, z toho sa platia energie, strava, vylety … proste spolocne naklady. Obedy si ale kazdy riesime zvlast v praci. Vidime kolko minieme a mame to trosku pod kontrolou a prehlad o výdavkoch. Ak mame vacsie vydavky, tak zase obaja doplníme rovnaku sumu. Funguje to super.
Byt je vas spolocny? Pises, ze on plati hypo a ty mu este posielas 100 € na dorovnanie. Ak je byt jeho, na plateni hypo sa nemas preco podielat. Energie, strava striktne napolovicu a ostatne nech si kazdy plati zo svojho. To, ze mas Ty viac je Tvoja sikovnost, odkladala by som si na Tvojom mieste. Najma ak on nechce svadbu, zavazky... nevies co buducnost prinesie.
1) zriadte si spoločný ucet a tam si dajte nejakú úvodnú sumu, ako rezervu
2) Vypočítajte si, koľko máte náklady na spolocny zivot - domácnosť, jedlo, byt, výlety... všetko, čo robíte spolu. Ak sa ti zdá, že auto je jeho, teba nevozí, nenosí veľké nákupy autom, nechodíme autom na dovolenky, auto ber ako jeho výdavok...
3) Dohodnite sa, akú sumu budete dávať na spolocny účet. Bud polovicu z výdavkov + rezervu, alebo nejaké percento výplaty (kto zarába viac, mal by dávať viac podľa mna), ale kľudne aj rovnakú sumu, ak vám to bude vyhovovať.
4) k účtu majte obaja prístup a platte spoločne veci, šetrite si tam na dovolenku, nový gauc...
5) neplaťte zo spoločného účtu svoje súkromné výdavky, napríklad kozmetickú, oblečenie...
...Keď viac zarába chlap a dáva žene peniaze a ona si kupuje somariny, to je v poriadku. Naopak to už niekedy v poriadku nebýva...
Prečo si s nim? Svadbu nechce ale peniaze ano? 🙈
Na čo ti je taky chlap? .. svadbu nechce, deti nemate, a hoci to znie hlupo ani zarobiť nevie a ty mu davaš peniaze. Zrejme mu to vyhovuje tak na čo by sa snazil. 😕
Ženy, ja si myslím, že tu sú všetky rady zbytočne.
@hope87 presne toto napadlo aj mna. Ci to nerobi umyselne aby si šetril.
Pred asi 10timi rokmi som zarabala.o cca 200-300e viac ako muz..neboli sme vtedy zobratí,no vsetko sme hradili spolu...kupili sme dom,tak sme vrazali do domu spolocne. Nie jeho a moje a este aby pytal...(ma zalubu hrat oPC, tak si kupuje hry a komponenty..),ked na to nebolo,nekupil si,ked bol vypredaj a nemal,tak som mu poslala navyše...teraz sme spolu cez 20rokov,manzelia 4r,zaraba 3x viac (kedze som na RD), a stale mame financie spolocne...ale toto,co popisujes,zavana nejakym problemom... Ani svadba (nehovorim,ze je to gro zivota,vela.znamych aj z rodiny ziju ako partneri,ale teda financne spolocne), ani hosppdarenie,ani deti..asi by som bola ostrazita..a isto mu nedala peniaze,ked mu zostava 600€ 🤦🏻♀️
@andrejka1974 no u nich by si spoločným účtom uškodili. Chlap by z neho minul aj na to, na čo by nemusel, rozflákal by svoje a aj autorkine peniaze. Tomu by som sa určite vyhla pri jeho hospodárení.
@zmrzlinka2021 ale ved na to, aby boli "rodinou" nemusia byt zobrati...ani mat deti...my smd toliez neblli 5 rokov s terajskm manzelom zobrati, byvali sme v mojom byte (bez hypo) a tiez vsetko, co sme zarobili sme minali spolocne...ja som zarobila omnoho menej akp partner, napriek tomu to tak bolo...
Ta hypo je len jeho?..to som prehliadla

@autorka píšeš, že on platí hypo. byt je váš spoločný, alebo iba jeho? Ak je iba jeho, dufam, že na hypo mu neprispievaš?