icon

Deti až po svadbe. Je to staromódny názor?

10. sep 2025

Ahojte, mám 27r a som s priateĺom 5r, bývame spolu len krátko, možno ani nie rok, všetko nám klape. On je teda odo mňa starší, má 35 rokov a spomenul mi, že chce deti. Na čo som ja odvetila, že deti možno hej, ale nie pred svadbou. Veľmi sa nahneval, čo ma naozaj prekvapilo, lebo takéhoto ho nepoznám. Začal kričať, že koľko žien má deti bez svadby a sú v pohode. A teda nechápte ma zle, ja to neodsudzujem, chápem, že život je rôzny, veci sa proste dejú... po tejto hádke sme sa chvíľu nebavili, myslíte, že som sebecká ak mám tento postoj? Zatiaľ mám fajn kariéru a hodinky mi netikajú, nikdy som nebola moc osoba na rodinu, ale jedno dieťa by som zdejme zvládla, ibaže jeho reakcia ma tak zarazila. Ja som vlastne ani nič nepovedala ako kričal... iba mi príde fér, aby som sa zabezpečila, síce je to možno len zdrap papiera, no predsa keby sa niečo stane, chráni to aj tie deti. Som staromódna?

maminkadeticiek
10. sep 2025

Velmi dobre by som si rozmyslela ako dalej s ttmto muzom.Vies laska sa meni.A zmeni sa aj po detoch.Reakcia nenormalna,krik akoze halo iba preto ze si mu jasne vysvetlila svoje hodnoty?Nie je to snad aj tvoj zivot?Ocakava ze budes robit co chce on?Ano po svadbe.Staci svadba o 2 svedkoch,ale ze ai ta nechce vziat ale teba zaviazat dietatom,na to by som ai dala velky pozor.

belllinka
10. sep 2025
@anonym_bc79af

@belllinka zabúdaš na to, že treba mať 20% ceny bytu, plus to, že za desať, pätnísť rokov sa cena bytu môže zdvojnásobiť. A splátky predsa idú zo spoločných príjmov, idú tam financie tak muža ako ženy. V každo, prípade som za byt ešte za slobodna, je tu príliš veľa tém, kedy nešťastná žena nemôže odísť od alkoholika, násilníka, lebo nemá kde.

@anonym_bc79af nechápem čo mi tu vypisuješ, jasné, že sa cena bytu môže zdvojnásobiť a čo to mení na fakte, že mu musí vyplatiť polovicu splátok?

dskjhfdlkdjhl
10. sep 2025

@anonym_autor Zacal kricat? On ma nejake pocuchane nervicky?

anonym_cc3187
10. sep 2025

@anonym_autor my sme to robili tak. Preslo 6 rokov, kym sme sa vzali. Lutujem dodnes, ze sme tolko cakali...... Hned by som zacala s robenim deti. Nikdy nevies, ako bude trvat aj to..... My sme cakali roky a bumm.. Ivf.

sova7
10. sep 2025
@seaty548

Otázka je, či on chce vôbec svadbu…

@seaty548 skôr nie podľa reakcie.

sova7
10. sep 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor Zacal kricat? On ma nejake pocuchane nervicky?

@dskjhfdlkdjhl zaujímavé že deti pre neho sú ok ale svadba je už moc. Vie ten vobec do čoho s deťmi ide? Tu by som uvažovala či si mnou do budúcnosti ráta alebo pri mne čaká na niekoho iného.

sova7
10. sep 2025

Po tejto reakcii by som silno pochybovala o tom či s ním chcem zostať. Tiež som za to že dieťa až po svadbe. Ak sa mu to aj nepáči da sa to vysvetliť slusne a bez kriku. Urcite kvoly nemu nemen svoje hodnoty a to že dieťa pred svadbou nechceš. Buď to bude rešpektovať alebo sa zariadis. Ide hlavne o teba žena s dieťaťom je oveľa zraniteľnejšia a vzdáva sa oveľa viac svojho zivota ako chlap. teraz by som ho už veľmi dobre sledovala vnímala a odlozila ružové okuliare

anonym_78d688
10. sep 2025
@kiki68

@anonym_autor situacia je taka, ze Teba a ani jeho nikto informovat nebude a nemoze. Ako jedine ked sa tam nepostavi do toho rodina, napr v nemocnici. Mas uplne normalny dovod sa najskor vydat a potom deti. Vzhladom na zakony na SK je to krok z rozumu tu svadbu mat

@kiki68 pred rokom sa riešila situácia tehotná žila s priateľom v Nemecku, upadla do kómy, predčasne porodila dieťa a jej matka rozhodovala o zdravotnej starostlivosti aj riešila prevoz na slovensko matky aj dieťaťa.
Priateľ mohol akurát ostať v Nemecku zarábať a platiť spoločný byt ale "svokra" chcela mať dcéru a vnúča pri sebe lebo jej bolo draho cestovať do Nemecka.

Keby boli manželia tak je právne otcom dieťaťa a rozhoduje aj o dieťati aj o manželke.

leushka1574
10. sep 2025

Keď si ťa nechce vziať tak ti upiera základnú istotu v tom, že by bol ochotný pred ľudmi verejne sľúbiť že si teba berie za svoju životnú partnerku a vyhlasuje, že ti bude verný a starať sa o vašu rodinu - povedzme že približne tak nejako. Ty ale máš podstupovať tehotenstvo, pôrod a výchovu bábätka čo ale nie sú jednoduché úlohy a dávaš tým aj svoje zdravie do rizika. Čo keď by ste mali dvojičky a naozaj 3 roky po pôrode na nejaký návrat do prace ani len nepomyslíš lebo budeš mať čo robiť postarať sa o deti? Potom on čo - bude bliakať že máš ísť naspäť do roboty a nedá ti ani euro…? Utekaj od neho, si ešte mladá, zaslúžiš si chlapa ktorý ťa bude úprimne a naplno ľúbiť a na svadbu s tebou sa tešiť…a nie len vypočítavo ťa chcieť oplodniť, nechávať si zadné vrátka, strážiť si svoje peniaze a účty a dávať pozor, aby si ho naaaahodou o niečo neobrala…vyser sa naňho kým je čas.

som_realistka
10. sep 2025

Jeho reakcia Ti napovedá, čo by ťa čakalo pri každej väčšej dileme čo sa naskytne, takže nechce aby si nosila jeho meno, ale ty sa máš vzdať svojej slobody, pohodlia a komfortu preto aby si mu splnila sen mať dieťa. Tento pán nevyzerá na to, že by Ti pomáhal a vedel sa o Vás postarať. A ak už teraz viac menej tušíš, že on ráta s tým, že príjmovo neklesneš počas MD, tak by si sa mala veľmi zamyslieť nad tým či je to vhodný partner do života.

katulienkax
10. sep 2025

ty s nim vlastne nic spolocne nezdielas ani byt ani manzelstvo. A este si dovoli na teba ziapat. Najdi si lepsieho, co si ta vezme kupite si byt spolocne a potom deti

autor
10. sep 2025

No ono ráta s tým, že ja by som vlastne pracovala hneď po materskej, o tom sme sa už raz bavili, s tým ani nemám problém, len ma naozaj zarazila jeho reakcia. Ja sa ani deťom nebránim, síce mi ešte príde skoro, ešte by som rada trošku času investovala do kariéry, lebo robím niečo čo ma fakt baví. Zatiaľ som sa radila len s mamou, ale chcela som aj nestranný názor, lebo moja mama samozrejme drží stranu mne.

betulinka1
10. sep 2025

@anonym_autor krik pre takuto podstatnú vec??!! No to isto. Dobre by som zvažovala, ci s nim ostat. Sleduj to viac ako sa sprava. Lebo to nie je v poriadku. Dieta chce ale zaviazať sa svadbou nie. Hmmm 🤔🤔🤔

autor
10. sep 2025

On to vlastne obhájil, že jemu už hodinky tikajú, že on nechce čakať do 40tky, aby bol starý tatko, čo tiež chápem, ale ono tiež sa môže stať, že tie deti nepôjdu, takže no. Mám z toho zmiešané pocity, ale ďakujem žienky za názory

marcellka32
10. sep 2025

On ráta s tým, že pôjdeš o 6 mesiacov od pôrodu do práce ????
Počkať, počkať....a ty s tým ratas? Vieš vôbec čo obnáša dieťa a starostlivosť o dieťa? Dáš ho do jaslí ? Alebo ako si to aj ty predstavujes?

anonym_ab01dc
10. sep 2025
@anonym_autor

No ono ráta s tým, že ja by som vlastne pracovala hneď po materskej, o tom sme sa už raz bavili, s tým ani nemám problém, len ma naozaj zarazila jeho reakcia. Ja sa ani deťom nebránim, síce mi ešte príde skoro, ešte by som rada trošku času investovala do kariéry, lebo robím niečo čo ma fakt baví. Zatiaľ som sa radila len s mamou, ale chcela som aj nestranný názor, lebo moja mama samozrejme drží stranu mne.

@anonym_autor v tomto ta trocha vyvediem z omylu. Tiez som najskor bola v tom ze po 6 mesiacoch pojdem do prace 😂. Aj z dovodu financi atd...nie nesla som. Uzivam si rodicovsku pokial to pojde. Tym som len chcela povedat ze mozes lahko zmenit nazor. Budes unavena z dietata a do roboty sa hrnut nebudes. Mozem sa vsak mylit. A aj situacia s dietam nemusi byt ako si predstavujes.

domkakvet
10. sep 2025

@anonym_autor taka reakcia ohladom svadby mi pride zvlastna, dala by som si pozor, ci partner nie je so mnou iba kvoli tomu, aby mu mal kto splodit dieta, zial aj take su situacie a velmi caste.

autor
10. sep 2025

Keď sme sa o tom rozprávali, tak sme rátali s jaslami, áno, ono by sa mi to stále finančne oplatilo, ale tiež viem, že to tak nemusí byť a možno by to nešlo

anonym_3d3658
10. sep 2025

Jeho reakcia je prehnaná,krik a kvôli svadbe?ufff to by som s ním nebola
Sú okolnosti za ktorých by sa dalo prekusnut hulakanie ale za svadbu?no čo si si to dovolila vôbec predstaviť si ze by si sa mala za otca svojich detí vydať 🫣

som_realistka
10. sep 2025

Ja len, rátali ste s jaslami, a ono by sa Ti to stále oplatilo, Ty rozmýšľaš už teraz ako samoživiteľka a on ráta s tým, že ho nič nebudeš stáť ani Ty ani dieťa. Ale dieťa bude mať, a nechce byť starý tatko. Vieš čo, poviem Ti čo hovorila babka mojej kamošky, žena má vyžmýchať z muža toľko peňazí, aby mu nezostalo na koko...ny a milenky. U vás to vyzerá tak, že Ty budeš financovať seba, dieťa a pol domácnosti + zastrešíš domácnosť a tatko ti dá polku na náklady na byt a možno niečo na stravu.

sova7
10. sep 2025
@anonym_autor

No ja zarábam dobre a mám prácu, ktorá by išla robiť aj popri materskej, takže ja si myslím, že on ráta s tým v podstate, že ja by som ako keby pracovala a neklesla by som nejako platovo. Spoločné bývanie sa nerysuje, ja som študovala 6r a len nedávno som začala pracovať, ja ešte našetrené na alikvotnú čiastku nemám sa priznám. O deťoch sme sa bavili, ale ja som vždy hovorila, že možno tak po 30tke

@anonym_autor takže on ráta s tým že bude dieťa bez svadby keby dačo bali kufre ty si rob co chces zarábať budeš ty on ťa živit s dieťaťom nebude pôjdeš pekne do roboty hneď ako sa dá. No toto je celé nejake divne. Máš 27 naozaj nie je kam sa hrnúť začínaš žiť ešte si si po škole nič neužila dobre zarabas nebolo by lepšie mať dieťa neskôr keď budeš ustalena a s niekým s kým budeš najskôr vydatá a potom sa počas materskej budeš venovať dieťaťu? Tento mi príde že chce výhody a nie sa postarať. Určite mu neustup. To už budeš ustupovať stále až s teba nič neostane. Aj keby ostaneš za čas sama. Šikovná si nestratis sa sama určite nebudeš. Dobre si to rozmysli. Môže sa stať všeličo. Na dieťa sa nachystať nedá. Môžeš kľudne celé tehotenstvo ležať. Nebudeš môcť ísť hned pracovať. Ideálne plány sú čistá lotéria a teória. Nikdy nevieš ako to vypali. Preto je základ vzťah a stabilný partner.

sova7
10. sep 2025
@som_realistka

Ja len, rátali ste s jaslami, a ono by sa Ti to stále oplatilo, Ty rozmýšľaš už teraz ako samoživiteľka a on ráta s tým, že ho nič nebudeš stáť ani Ty ani dieťa. Ale dieťa bude mať, a nechce byť starý tatko. Vieš čo, poviem Ti čo hovorila babka mojej kamošky, žena má vyžmýchať z muža toľko peňazí, aby mu nezostalo na koko...ny a milenky. U vás to vyzerá tak, že Ty budeš financovať seba, dieťa a pol domácnosti + zastrešíš domácnosť a tatko ti dá polku na náklady na byt a možno niečo na stravu.

@som_realistka len aby jej nieco dal. Chce dieťa ale by ma zaujímal skutočný dôvod skor mi príde že chce aby ho živila a poistiť si ju dieťaťom svadba nie to by sa musel deliť keď odíde a myslím že to má v pláne keď už mu nebude užiticna

zmrzlinka2021
10. sep 2025

@anonym_autor

Problém je, ze nehras jeho hru a nechces hrat podla pravidiel muzskeho sveta. Chces ho viazat, chces, aby prijimal urcite zavazky.

Muzi su vo vseobecnoti ovela viac pristupnejsi dietatu, ako manzelstvu, lebo dieta nevnimaju ako nejaky extra zavazok, a uz vobec nie je dovod mat nejake puto k zene, ktora im to dieta porodila. Ale postavit sa tvarou v tvar a vziat si svoju priatelku za ZENU, myslim realnu manzelku, tu si vela chlapov dobre premysli, ci do toho ist.

Ja som toho nazoru, ze mat zivot v poriadku a zit podla urciteho poriadku je velmi prospesne a velmi vyrazne prispieva k spokojnosti cloveka. No zial, dnes zeny hraju podla muzskych pravidiel, preto tu mame tolko opustenych mamiciek, zien co maju uz siedmeho "partnera" a podobne...

Dieta patri do rodiny a rodina zacina manzelstvom. Uz dvaja - manzelia, su si rodina a dieta je len vyznamny bonus do tejto rodiny.

lapersefona
10. sep 2025

Vobec nie ja som deti chcela tiez až po osvadbe. Všetko po poriadku. Ja som sa vydávala ako 26 rocna

lapersefona
10. sep 2025

Inac by som si hľadala iného priateľa kvoli jeho reakcií. (Ta veľa nepovedala o tom ako vníma vztah) Dieta by chcel, ale viazať sa to uz nie. Si od neho mladšia mal by okolo teba chodiť. Nájdi si lepšieho ktorý si ta bude chcieť vziať

bambulkaaskatulka
10. sep 2025

Autorka, počuj, prečo si ty s týmto človekom? Dobre, chápem, 5 rokov je dlhý čas a nechceš ho zahodiť. Ale pozor, celý život alebo niekoľko desaťročí je ešte oveľa dlhší čas. Si mladá, úspešná. Chlapa si nájdeš lusknutim prsta. Tento zjavne - podľa toho čo píšeš - ťa plánuje zneužívať a ty si s tým zatiaľ ok, lebo ešte je to len v hmlistej rovine plánov. Čo sa teda strane, keď budeš mať rizikové tehotenstvo, ležať mesiace v nemocnici a miesto mzdy bude nemocenské? Čo ak bude dieťa na teba naviazané a nebude sa dať nechať ho v jasliach? Čo ak ani nebudeš chcieť? Vieš, bude to živý tvor, tvoje malilinke zlatíčko, je celkom pravdepodobné že budeš chcieť byť s ním dlhšie. RD je čas, kedy má muž živiť rodinu. Ale ty od neho už teraz nič necakas a on už teraz dáva najavo, že ani nič od neho čakať nemáš. Nájdi si niekoho lepšieho.

nattyond
10. sep 2025

Autorka, ponúkam svoju skúsenosť. Bola som vždy šikovná, dobre som zarábala, presadzovala som rovnosť vo vzťahu a bola som presvedčená, že najneskôr po roku dám dieťa do jaslí. Teraz sa smejem 😆 Dieťa ženu veľa krát zmení, je malé, bezbranné a nedokázala by som ho dať niekde na pár hodín skôr ako v 2 rokoch (možno aj toto zmením časom 😄). Proste 6 mesačne babo je fakt maličké, potrebuje mamu a pokiaľ neriešiš existenčné problémy, mala by si sa venovať doma bábätku. Muž by sa mal postarať o rodinu, a áno, začína to tým, že žene sľúbi vernosť a že sa bude o ňu starať. Ak muž chce dieťa, s tým, že žena sa bude starať o dieťa, domácnosť a ešte aj chodiť do práce hneď po 6m, nešla by som do toho (opakujem je iné, ak fakt financie nepustia). Jeden taký jednoduchý príklad ako sa ti zmení život s dieťaťom - chlap môže ísť do práce, posilky, von s chlapmi. Ja musím dopredu plánovať a oznámiť, ak chcem ísť na hodinu behať 2x do týždňa, viac sa nedostanem, keďže kojím. Žena sa proste na MD obetuje, to je fakt a je to prirodzené. Radšej nerátaj s plným príjmom po 6m.

janickacrazy
10. sep 2025
@anonym_autor

Keď sme sa o tom rozprávali, tak sme rátali s jaslami, áno, ono by sa mi to stále finančne oplatilo, ale tiež viem, že to tak nemusí byť a možno by to nešlo

@anonym_autor ty by si naozaj dala 6-mesacne bábo do jaslí na celý deň? Neblázni. Napríklad u nás berú do jaslí deti až od 11 mesiacov a je vôbec problém sa tam dostať. Stačí, keď má má dieťa alergiu na mlieko a už ho nezoberú. Ty nevieš dopredu aké to dieťa bude, stačí malý zdravotný problém a máš po robote.

maminkadeticiek
10. sep 2025

Och Boze,z tvojich komentarov je jasne,ze ty s nim to dieta ozaj zvazujes,racionalizujes si to,napriek tomu,ze on si ta nechce vziat.Zeny,vam nie je pomoci,fakt nie.

memma
10. sep 2025

@anonym_autor my sme mali 2 spolocne deti pred svadbou. A vôbec mi nepríde staromodne mat deti po svadbe. Sprav tak ako to chceš ty. Z jeho postoja si myslím,že vôbec nemá v plane si ta vziat