Dokážete vychádzať so silne veriacimi ľuďmi?
Dokážete vychádzať so silne veriacimi?
Silne veriacimi myslím ľudí, ktorí snáď do každého rozhovoru o každej téme dokážu vtiahnuť niečo náboženské, majú potrebu poukazovať na to, ako sa má správne žiť a ak konáte inak, než podľa ich predstáv o správnom a nesprávnom, ste pre nich bezbožníkmi a zatratencami a podľa toho sa ku vám aj správajú. Mám takúto osobu vo svojom okolí, musím s ňou tráviť sem-tam čas, nejde sa kontaktu úplne vyhnúť. Aj keď sa snažím držať sa bežnej konverzácie, stále dokáže zakomponovať tému viera. Som pokojná osoba, ale takéto veci ma vedia niekdy parádne nahnevať. Poznáte to niekto, alebo som jediná koho dokáže pobúriť silne veriaci človek, až mám niekdy zo seba zlé pocity, že som málo tolerantná alebo čo.
Mame kamaratov silne veriacich, veria v silu modlitby ale vedia aj ze my v to neverime. Tuto vec spolu nerozoberame. My sa im do viery nestarame a oni sa nestaraju do toho preco my chodime do kostola - ked su u nas, oni do kostola idu, my nie. O mesiac k nim ideme, tak som sama zvedava, ale som ochotná pomoct s varenim ked pojdu oni do kostola
To.nema.nic.s vierou to je fanatizmus.poznam vela uprimne veriacich ludi a takto sa nespravaju.
Nemám s nimi problém. Každý má nárok na svoj názor. Ateista aj veriaci.
Som veriaca, fanatikov nemusím , tak ako sú aj neveriaci fanatici. V rodine mám takého človeka, ktorý pri kazdučkej príležitosti a rozhovore musí špiniť na ľudí , ktorí chodia do kostola, ktorí majú iný názor ako on. Keď idem na spoveď, okamžite vykríka, že idem k pedofilom, všetci kňazi sú pedofili, normálni ľudia nevodia deti do kostola. Sám sa považuje za intelektuálne veriaceho, vraj uznáva Pána Boha, ale nie kostol, kňazov , sviatky ani nič podobné . On jediný je spravodlivý, my sme vraj satanisti, šarlatani .
Vyzera to ako prispevok napisany zamerne na postvanie ludi proti krestanom.. ubohe.. otazka dana provokativne na ktoru sa neda ani odpovedat inak ako negativne..
S úprimne veriacimi úplne v pohode, tí nemajú potrebu iných presviedčať o svojej viere.
S bigotnými kresťanmi si nerozumiem, mne sa farizeji a pokrytci dosť hnusia.
A pokiaľ niekto považuje seba za veriaceho len preto, lebo chodí pravidelne do kostola a dodržuje post, tak toto ja nepovažujem za veriaceho.
Ja som ešte takých ľudí nestretla. Sem tam stretnem človeka ktorý je viac "zapálený" pre vieru ale fanatikom by som ich nenazvala. To isté ateisti, aj keď raz som sa zastala kamošky lebo kolega sa jej smial že má vytetovaný kríž na ruke tak sa pýtal že či jej ten pán božko aj niekedy pomohol, tak hovorí že hej ... Tak som jej "pomohla" tým že som povedala že niekto tomu hovorí osud s niekto božia vôľa 🙃
Sama som veriaca ale je mi proti srsti to, ako niektorí ťahajú do všetkého Boha. Nedávno som čítala na MK tému o prvom svätom prijímaní tak tam to bolo "výživné"
Inak veta "Ved viera je nadprirodzeny dar" je podľa mňa tiež manipulatívna 😁
Dokážem, ale komunikáciu obmedzujem na nutné minimum, v podstate sú to svojím spôsobom extrémisti. To nemusí mať so silno veriacimi ľuďmi absolútne nič spoločné, skôr by som ich nazvala "slepo veriaci", ako silne veriaci 😄. Odpovede dávam neutrálne, typu "keď myslíš...", atď. 😁. Ak nesúhlasím, tak poviem, že mám na to proste iný názor, ale nejak to nerozvíjam, nechce sa mi počúvať "presviedčačky".
Autorka... tá osoba je babička? Nuž ak áno oni to tak niekdy majú, v rámci záchrany a nápravy svojich vnúčat im chcú povedať a ukázať vždy len to najlepšie.
Ja som silno veriaca ale myslím že by sme si dobre pokecali o hocičom.
Ja nerozprávam o viere o svojom vnutornom nastavení a prežívaní ak vidím, že by to ten človek nedal, alebo že nad tým zatiaľ nerozmýšľa. Rozprávam keď vidím že človek hľadá, pýta sa očami či srdcom, alebo je schopný nieco pochopit.
Nemam problem s vierou a veriacimi ludmi, ale takito extremisti su uz mimo mojho chapania. Rovnako ako ked vegani stale rozpravaju o tom, ze si vegani 😄
Autorka to čo popisujes v úvodnom príspevku nie je veriaci človek ale neznášanlivy jedinec čo sa schováva za náboženstvo, čistý farizej. S takým človekom sa vychádzať nedá.
Mala som taku kamosku zo strednej skoly respektovali sme sa, ale uz nie sme v kontakte prave preto, ze mi vnucovala jej nazory na zivot. A myslim si, ze taketo chovanie s vierou v boha nema nic spolocne …
Mrzi ma, ze ste mali “stastie” na takehoto veriaceho cloveka. Som tiez veriaca a mrzi ma, ak miesto prijatia a radosti prinasa viera rozdelenie a zranenie.
Ak clovek poucuje a hra sa na niekoho viac, nenazvala by som ho “silne veriacim” len preto, ze hovori o Bohu. Z toho co popisujete ide asi o cloveka, ktory ma rad kontrolu, pravidla a svoju pravdu. S takym by bolo asi tazko vychadzat aj ako s ateistom, futbalistom, politikom. Drzim vam prsty, nech sa vam dari byt nad vecou a vytycit si v tomto vztahu pre vas prijatelne hranice.
Na problematiku “silne veriacich” si odporucam pozriet serial The Chosen (aj na netflixe alebo na webe ho najdete zadarmo, na csfd hodnoteny na 91%). Mozno o sebe niekto pri pozerani zisti, ze je tiez veriaci 😊 Pripadne mozete aj danej “silne veriacej” znamej odporucit, mozno jej to pomoze 😊
Mám v mojej blízkosti silne veriacu osobu , každú nedeľu v kostole , žije príkladne podľa viery a je to jeden z najlepších ľudí čo poznám a najmenej invazívnych ľudí voči druhým . . Ja som neveriaca . Takže to nie je o tom či som veriaci alebo nie .
Dokážem vychádzať s kýmkoľvek. Otázne je, či s takým človekom cítim príjemne.
Jaj, nijako...osobne takych ludi viac uzemnim a hotovo a oni sa stiahnu....mam neter kde jej manzel je taky fanatik, kazdu nedelu vsetky klucky svätenou vodou umyva....my s mamou sme bosorky lebo sme si dovolili povedat pravdu co si myslime o nich....ale ze oni sexovali ako kralici pred svadbou to je OK 🙂 Mam velmi rada takych hriesnikov-poboznych dvojtvarne osobnosti...joj, ja is zgustnem na takych....vacsinou to skonci tak, ze sa prezehnavaju a odchadzaju akoby im isiel samotny diabol za pätami 🙂
Ja som takto raz išla do diskusie s takýmto človekom, neviem prečo, odvtedy ma nekontaktoval 🤣🤣🤣 viera mi nevadí, ale vnucovanie názorov a rady do života to mi teda riadne zdvihne tlak..🫣
Pri vysinutych zadubenych ortodoxnych ludoch - sa pousmievam, vydrzim minutku a rozlucim, ze uz musim ist. Neriesim. Naco aj. Nema to zmysel, presviedcat zadubenu mysel.
Na druhej strane mame mnoho veriacich priatelov, su to prijemni a bystri ludia, dokazu sa konfrontovat s realitou komplexne. Dokonca mame priatela, ktory vystudoval teologiu, no rozhodol sa nepokracovat v profesii farara, je to skvely clovek s nadhladom.
Ja som ateista a mám veľa výhrad k cirkvi či k náboženstvu. Ale v práci si najviac rozumiem s kolegyňou, ktorá je naopak silno veriaca a aj vo voľnom čase veľa pomáha v kostole, robí aktivity pre deti, besiedky, či dobrovoľníctvo.
Je to o rešpektovaní sa. Neriešime ale že vôbec otázky viery. Ide to, mame veľa spoločných tém a ja ju mám naozaj veľmi rada. Aj keď mame úplne odlišne názory v tejto jednej oblasti našich životov.
Snažím sa vychádzať s každým. Ak má niekto potrebu má neúmerne presviedčať o svojej akejkoľvek pravde, úprimne ho poprosím aby to nerobil, lebo to k nicomu nevedie.. to ľudia akceptujú, aj ti najskalopevnejsi.. je to niečo ako jasné NIE .
Dnes som v jednom rozhovore počula peknú myšlienku : v tejto spolarozovanej spoločnosti prestaňme hľadať to čo nás rozdeľuje, ale bavme sa len o témach čo nás spájajú.. inak príde totálna autokracia.. to je podľa mňa fakt pravda, jednoducho každú tému čo rozdeľuje odignorujme a zmenme ju na niečo iné..
Smutne je, ze vela veriacichj si mysli, ze ich ulohou je prabve neustale moralizovat. Mna minule kamoska sokovala, ked povedala, ze pochopila, ze ked s niekoho spravanim nesuhlasi, tak nemusi mu to vytykat a snazit sa ho zmenit, ze vlastne ma slobodnu volu a moze sa spravat ako chce a ona nema povinnost ho menit. Tak ze takych ludi zacala ignorovat 😀 . Krestanske hodntoy ako vysite jedna aj druha moznost 😀 . Vela ludi sa len naucia nejake poucky a nerozumeju tomu a tak to potom vyzera. A uz ci je to vo viere ci v inych temach. Mne sa najviac osvedcilo tieto temy nevytahovat a ked ich vytiahnu oni, nezapajat sa, nekomentovat, zmenit temu, obratit na srandu. Ignorovat to, lebo cim viac clovek sa snazi hocico k tomu povedat, tym horsie. S vela ludmi tak nemozem rozpravat o politike a aj ked som veriaca, tak s mnohymi ani o viere.
A keď niekto mieša všade politiku a je odborník na všetko ti nevadí?
Ja poznam viacerych hlboko veriacich ludi a teda ti, skutocne prezivaju svoju vieru aj navonok, skutkami. Ja az pozeram, ako niektori vedia zit fakt podla vnutorneho presvedcenia, proste ich skutky hovoria o ich viere. V dnesnom svete sa to skutocne malokrat vidi. Oni nemusia o viere rozpravat, oni ju ziju. Maju moj obdiv. Ja sa s nimi bavim aj o nabozenskych veciach, nakolko som veriaca. A zasa poznam aj knazov a ti, naopak, nemaju vobec problem riesit aj obycajne svetske veci a viest bezne rozhovory.
No a potom su tu taki, akych ty spominas. No takych ja nepoznam, mozno to aj myslia dobre, ale mozno si neuvedomia, ze tymi svojimi recami ludi skor odradia. Ja by som s nimi hodila rec aj o viere, mne by to nevadilo, ale asi by to nemuselo byt casto 🙂
@cervenaruza123 no ono to veriaci maju odporucene, napominat hriesnikov a poucat nevedomych. Preto veriaci maju potrebu evanjelizovat neveriacich.
Mna zas veriaci vzdy zvolavali na rozne krestanske stretnutia, pute. Odolala som.

@wolf_nemas pravdu,prave ze my veriaci si davame pozor (teda nie vsetci) ,aby sme vas neveriacich nijako ak si to sitacia nevyzaduje, neurazili, Ale ja zas mam take zle
skusenosti s neveriacou koleginou, pracovat s nou, bolo niededy des.Ale neosudzujeme vas neveriacich, Ved viera je nadprirodzeny dar,Ano,verim v Boha,a snazim sa kazdopadne vychadzat s kazdym clovekom,.Castokrat aj neveriaci je lepsi clovek, ako veriaci,Ano ,ako vyssie hore pisala sudit, nas bude BOH