icon

Emocionálna manipulácia

13. sep 2025

Baby, upracte ma niekto. Vcera prisiel za mnou frajer (uz ex) ktory uz 7 mesiacov nema pracu (dobrovolne) a cele dni nic nerobi. Zije sam v podnajme. Sme spolu 4 roky.

12-15 hodin denne prelezi v posteli. Lebo sa mu nic nechce.
Nechce sa mi rozoberat detaily vecerneho konfliktu, odisiel o deviatej vecer. Potom sa vratil o pol jednej nadranom. Naziapal na mna a odisiel. A ja sa snazim presvedcit samu seba ze to nebol dobry vztah a nebolo v poriadku ako sa ku mne choval.

Napisem vam tu co mi stale hovoril a prosim, vyjadrite sa, ci to je v poriadku. Lebo ja som uplne zblbnuta a fakt uz neviem co je v poriadku a co nie.

1. ked na mna hucal, tak sa potom ospravedlnil so slovami ze neznasa ked sa tak ku mne chova, ale ze ja ho do toho nutim a ze si nevie so mnou inak rady - podotykam ze ja som nanho v zivote ani len hlas nezvysila

2. Ked uprednostnil lezanie v posteli cez vikend, miesto toho aby bol so mnou a ja som mu to vytkla, (resp stacilo ze som ostala ticho a nic nepovedala ked mi to oznamoval) tak mi povedal ze som mu znicila cely den a teraz si dobre neoddychne kvoli mne.

3. Neustale po mne chcel aby som sa zmenila a hneval sa ze mi stale vysvetluje co mam robit inak a aj tak ho nepocuvnem a nezmenim sa (napr mu vadilo ze som nebola vzdy spritomnena, ze som nebola stale mila, atd)

4. Vycital mi ze ked som v nepohode, tak sa to prenasa nanho. Ked mi zavolal uprostred pracovneho dna, ked som nevedela co skor a nebola som dostatocne laskava ale iba normalna tak mi povedal ze cakal vrucne slovo ale nedostal ho takze sa citi este horsie. Aby mi dal jasne najavo ze ja za to mozem.

5. Bavili sme sa o spolocnom byvani ale stroskotalo to na tom ze on chcel aby som si domacnost organizovala podla jeho predstav (pre mna narocne dosiahnutelnych) aj ked tu travil len dve hodiny denne a nevedel ci sa nastahuje. Ze mam najorv vsetko zariadit aby sa tu on citil dobre a on sa potom rozhodne ci to vyskusa alebo nie.

6. Napriek tomu ze je nezamestnany, tak za mnou chodil prevazne vecer ked som uz bola velmi unavena a nenechal si ziadnym sposobom vysvetlit ze vtedy uz naozaj ziadne vazne rozhovory nezvladam. Obvinoval ma ze som sebecka. Napriek tomu ze som mu navrhovala iny cas. To odmietol

7. Ked som urobila chybu a ospravedlnila sa tak na mna tlacil aby som si sama sebe hovorila ze som krava. Nie hlupa alebo trdlo. Muselo to by krava. Ze aby som pochopila ze nie som dokonala a naucila sa priznat si zlyhanie (efekt to malo, uz si dokazem priznat chybu ale vadilo mi ze ma nuti aby som si sama sebe nadavala do krav)

Prosim. Skuste mi niekto napisat objektivny nazor. Aj konstruktivnu kritiku. Mna ten pocit viny strasne zoziera 🙁

Strana
z4
larsen
14. sep 2025

@anonym_autor Zaveď si taký zošit a každý deň si napíš zopár bodov, v ktorých zmieniš, za čo sa odmeňuješ, za čo si na seba pyšná a z čoho máš radosť, že si dokázala. A rob tie zmeny v živote cielene, vedome. Normálne si napíš dátum, dnes sa odmeňujem za toto a toto, ako som to bravúrne zvládla. Rob ich každý deň a odmeňuj sa, si milá, takže ti to pôjde veľmi dobre. Aj toto je taká malá pomôcka, získať lásku, sama k sebe, späť.
Držím ti palce!

autor
14. sep 2025
@anonym_627257

@anonym_autor ano presne toto aj moj, nevie ci pride, nikdy nevedel, ja som ale mala byt doma a cakat nanho. nemohla som mat svoj program. a potom aj tak neprisiel. az po dvoch rokoch som zacala jeho "mozno" a "neviem" brat ako NIE.
a akonahle sa moja pozornost obratila co len nachvilu inam, mimo neho, ze som mala svoj plan alebo svoje hobby tak peklo. uz som ho nepodporovala, nestala pri nom, nemyslela nanho a na to ako on sa "trapi".

naozaj ho nechaj a ani sa za nim neobzri. prosim, urob to pre nas, ktore to uz urobit nemozeme, a ze je nas dost...

@anonym_627257 och ano. Presne. Ked sa nevyjadri a ja si urobim svoj program, tak je to problem. A este horsia situacia je, ked mi “dovoli” moj program a spatne mi to vycita, ze som to urobila lebo vsak som sa sama mala uvedomit a byt tam prenho. Aj ked nevedel ci pride. Ked som mu povedala, ze tak fungovat odmietam, to bolo hnevu 🙈
Povedala som mu: ked chces byt so mnou, povedz mi to a ja tu budem rada pre Teba.
Ale to sa mu uz nepacilo. Ja to mam sama vediet

autor
14. sep 2025
@larsen

@anonym_autor Zaveď si taký zošit a každý deň si napíš zopár bodov, v ktorých zmieniš, za čo sa odmeňuješ, za čo si na seba pyšná a z čoho máš radosť, že si dokázala. A rob tie zmeny v živote cielene, vedome. Normálne si napíš dátum, dnes sa odmeňujem za toto a toto, ako som to bravúrne zvládla. Rob ich každý deň a odmeňuj sa, si milá, takže ti to pôjde veľmi dobre. Aj toto je taká malá pomôcka, získať lásku, sama k sebe, späť.
Držím ti palce!

@larsen dakujem. To som uz parkrat skusala, mala by som sa k tomu veru vratit spat 🙂

larsen
14. sep 2025
@anonym_autor

@larsen dakujem. To som uz parkrat skusala, mala by som sa k tomu veru vratit spat 🙂

@anonym_autor Keď budeš na nejakej 50 strane, a budeš listovať v tom zošite spätne, uvidíš, akú radosť budeš mať zo seba a možno si aj od dojatia poplačeš 🙂

autor
14. sep 2025
@larsen

@anonym_autor Keď budeš na nejakej 50 strane, a budeš listovať v tom zošite spätne, uvidíš, akú radosť budeš mať zo seba a možno si aj od dojatia poplačeš 🙂

@larsen 😀 to by bolo super sa tak daleko dopracovat. Dnes som sa donutila aspon cosi upratat. Aj to pomohlo

larsen
14. sep 2025
@anonym_autor

@larsen 😀 to by bolo super sa tak daleko dopracovat. Dnes som sa donutila aspon cosi upratat. Aj to pomohlo

@anonym_autor No, tak to si tam už môžeš zaznamenať 🙂 Ako sa oceňuješ za to.

anonym_ab087d
14. sep 2025

@anonym_autor autorka, ty si tu už písala, že? Aj toto je tvoja téma, však? https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/priatel-cholerik-2/
To si sa za 2 roky nikam nepohla?

anonym_627257
14. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_627257 och ano. Presne. Ked sa nevyjadri a ja si urobim svoj program, tak je to problem. A este horsia situacia je, ked mi “dovoli” moj program a spatne mi to vycita, ze som to urobila lebo vsak som sa sama mala uvedomit a byt tam prenho. Aj ked nevedel ci pride. Ked som mu povedala, ze tak fungovat odmietam, to bolo hnevu 🙈
Povedala som mu: ked chces byt so mnou, povedz mi to a ja tu budem rada pre Teba.

@anonym_autor ano jasne.. tiez som sa vzdy mala uvedomit, a "chovat sa spravne".

ja ani neviem kedy, ale v istej chvili som po konflikte zacala k nemu citit uz len strasny odpor, hnus a nenavist. ked sme v konflikte neboli, "lubila" som ho. mne velmi pomohlo sa v tom odpore vypisat a napisat o com bol konflikt a ako reagoval on a ja (alebo som si robila printscreeny ak to bolo pisomne). pripadne moje pocity potom. pocit ze cokolvek poviem on otoci tak, aby som bola ja ta zla. proste moje speavanie bolo vzdy neospravedlnitelne a neobhajitelne. potom ked som vychladla, vratila som sa k tomu s cistou hlavou. precitala poznamky a uvedomila som si, ze to je chory debil. ze to je absurdne co on je shopny robit alebo mi povedat. nezmyselne otacat skutocnost, aby sa mu hodila, on obet, ja monstrum v jeho zivote. otras. par printscreenov som poslala aj kamoske a ona bola zhrozena ako som to ochotna tolerovat a prehliadat. nerob si to.

falbala132
14. sep 2025
@anonym_627257

@anonym_autor ano presne toto aj moj, nevie ci pride, nikdy nevedel, ja som ale mala byt doma a cakat nanho. nemohla som mat svoj program. a potom aj tak neprisiel. az po dvoch rokoch som zacala jeho "mozno" a "neviem" brat ako NIE.
a akonahle sa moja pozornost obratila co len nachvilu inam, mimo neho, ze som mala svoj plan alebo svoje hobby tak peklo. uz som ho nepodporovala, nestala pri nom, nemyslela nanho a na to ako on sa "trapi".

naozaj ho nechaj a ani sa za nim neobzri. prosim, urob to pre nas, ktore to uz urobit nemozeme, a ze je nas dost...

@anonym_627257 wow, toto je ako podľa šablóny. Ako podľa nejakej príručky pre narcisov. Tiež som musela čakať doma, lebo “možno príde” a keď neprišiel, tak sa mi vysmial, že či nemam kamošky, že ho len tak čakám, veď on to nesľúbil. Keď som raz na také jeho mozmo sla do fitka a 2 hodiny nebrala telefón, dostala som 2 dňové trestanie tichom, úplný ignor, kým som nedoliezla a neospravedlnila sa. Odvetedy sa jeho tresty postupne predlžovali..
Ináč ja si presne pamätám, ako na 11-ty deň čo sme sa poznali (áno, ani 2 týždne, ale u nás to malo rýchlo spád, veď Love bombing zabral….), spravil niečo, co ma úplne zarazilo a celý večer som googlila jeho správanie a hovorím si, veď on je čistý narcis.. ale potom som to hodila za hlavu…najväčšia chyba, ďalší rok som s ním ešte trpela… bolo to čoraz horsie. Ta analógia s padákom čo tu zaznela je skvelá. Ja som aj zdravotné problémy z neho začala mať… to bol asi taký môj najväčší budíček, vedela som že buď on alebo moje zdravie.

falbala132
14. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ináč, možno ta aj podvádza, píšeš že sa chce stretávať často v noci, pritom cele dni má čas… teraz povieš určite ze ruku das do ohňa za to, že nie… všetky by sme za narcisa dali, kým nám nepadli z oči tie ružové/traumatické klapky… ja som sa take veci podozvedala spätne, že som neverila vlastným ušiam. Ten “úžasný dobrý človek, skvelý verný otec rodiny, charakterny obľúbený chlap”….no jedine tak v jeho paralelnej realite v jeho chorej hlave.

anonym_627257
14. sep 2025

toto bolo vzdy, on ma ignoroval niekedy aj tyzden, lebo sa za nieco zdul... ale stacilo ze ja som sa neozvala alebo mu neodpisala par hodin, tak mi vynadal, ohovoril ma, vselico som bola... och hroza. divim sa sama sebe, ze dokazem este k tomuto cloveku byt mila. najhorsie je, ze tychto ludi nepresvedcis, oni veria tym bludom, co si sami vytvorili v hlave o druhych. oni prekrutia a uplne pokrivia skutocnost, co sa naozaj stalo a potom tomu akokeby uverili a hovoria o tom, ze ano, takto to bolo. a budu vam hovorit ako sa nieco stalo, akokeby ste pri tom neboli. a to nie su len konflikty. ja cidim ako sa ten moj sprava a co hovori pred druhymi ludmi a len v duchu pulim oci, lebo to vobec tak nie je... toto su falosni zli ludia, psychopati. zial tato porucha sa liecit neda a vekom sa este stonasobne zhorsi. ale autorka, vedz, ze on vidi aka si, on vidi ze si zdrava, silna, vies sa tesit zo zivota. a to ho serie tak, ze si to nevies ani predstavit.

romiada
15. sep 2025
@anonym_autor

@tom_i
@hederamonstera teraz mi praveze pise ze ako som na tom, ci to zvladam. Je starostlivy

@anonym_autor výborne! Takže namiesto toho aby si on priznal ,že ma obrovský problém so sebou ,tak robí tu "choru" z Teba! Ja som niekde čítala, že všetkým psychológom pomáha na takýchto ľudí nazerať ako na malé zranené deti, ľudí ktorí utrpeli veľkú traumu v detstve a práve kvôli tomu sa niekde zasekli. Tvoj priateľ je veľmi inteligentný a práve preto vie všetky tieto techniky uplatniť na Teba aby sa odvrátila pozornosť od neho. On proste asi nechce byť označený ako ten co potrebuje pomoc. Práve preto si "pomaha" drogami. Tie mu pomáhajú meniť realitu a vyhnúť sa bolesti/problemu vo svojom vnútri.

autor
15. sep 2025
@romiada

@anonym_autor výborne! Takže namiesto toho aby si on priznal ,že ma obrovský problém so sebou ,tak robí tu "choru" z Teba! Ja som niekde čítala, že všetkým psychológom pomáha na takýchto ľudí nazerať ako na malé zranené deti, ľudí ktorí utrpeli veľkú traumu v detstve a práve kvôli tomu sa niekde zasekli. Tvoj priateľ je veľmi inteligentný a práve preto vie všetky tieto techniky uplatniť na Teba aby sa odvrátila pozornosť od neho. On proste asi nechce byť označený ako ten co potrebuje pomoc. Práve preto si "pomaha" drogami. Tie mu pomáhajú meniť realitu a vyhnúť sa bolesti/problemu vo svojom vnútri.

@romiada myslim ze si to vystihla velmi dobre. On si neprizna, ze ma problem. Vsetko chce vzdy riesit sam a ma problem s tym ak by sa mal hocikomu citit zaviazany. Mozno preto prezentuje to, ze za mnou pride, ze to je nieco co robi pre mna. Ze ma tym hned stavia do ulohy dlznicky a tym padom sa nemusi citit zaviazany.
Ja si fakt neviem predstavit situaciu kde by som nieco takto citila, nieto este povedala

enmery
15. sep 2025

Toto sa nedá čítať. Najhoršie na tom všetko je, že to zažívajú Tvoje deti a ponesú si to so sebou. Toto nie je ani dobrý človek, ani muž s M do života. A nechapem, ze mu dovoľuješ ublizovať vám 3.

akodoma
16. sep 2025

@anonym_autor som sice muz, ale
1. ak je mlady clovek bez zjavnych psychickych problemov dlhsie nezamestnany, je to podla mna dost pritazujuca okolnost.
Cize za mna nema zmysel s nim udrziavat akykolvek vztah.
2. Preco by si sa mala prisposobovat ty jeho rezimu a jeho pristupu k zivotu? Mas svoju pracu svoje povinnosti, vztah by mal byt kompromis , nie plnenie jeho predstav.
3. Ak niekto sa sprava agresivne (hoci aj slovne) a povie, ze ho k tomu nuti partner/ka hovori to o nom nie o tom partnerovi/ke, cize problem ma on nie ty. Takze dalsi dovod neudrziavat s takym clovekom ziadny vztah.
4. Jediny clovek, po ktorom mozeme realne ziadat, aby sa zmenil sme my sami. A to plati vseobecne aj o ludoch, ktori beru drogy piju alkohol. Pokial zmenu nechce clovek sam, neda sa ju ziadat a zaroven opacne, neda sa ziadat zmena po inom, ked ja ziadnu pozitivnu zmenu urobit nechcem, cize za mna, dalsi dovod neudrziavat s takym clovekom vztah.

akodoma
16. sep 2025

@anonym_autor
A este jedna mala poznamka: NEEXISTUJE moznost, zeby sa ten clovek zmenil tym, ze bude rozpravat ako sa zmenil, ako miluje, ako si uvedomuje svoje chyby, ako chape, ze on ma problem.
Riesenie je naozaj poctive psychologicke potazmo psychiatricke vysetrenie a velmi poctiva snaha s tym bojovat a nieco robit. Nie sluby, ze zajtra pojdem daj mi sancu, plakat na ramene, prosit o dalsiu sancu.
Za mna teda ukoncit vztah a NIKDY sa nevracat. S jedinou vynimkou, potvrdenou liecbou od psychiatra, vtedy ma zmysel mu ako cloveku pomoct, ale ... na to tak isto nema kazdy mentalnu a emocionalnu kapacitu, cize aj tu by som zvazoval.

enmery
16. sep 2025
@akodoma

@anonym_autor
A este jedna mala poznamka: NEEXISTUJE moznost, zeby sa ten clovek zmenil tym, ze bude rozpravat ako sa zmenil, ako miluje, ako si uvedomuje svoje chyby, ako chape, ze on ma problem.
Riesenie je naozaj poctive psychologicke potazmo psychiatricke vysetrenie a velmi poctiva snaha s tym bojovat a nieco robit. Nie sluby, ze zajtra pojdem daj mi sancu, plakat na ramene, prosit o dalsiu sancu.
Za mna teda ukoncit vztah a NIKDY sa nevracat. S jedinou vynimkou, potvrdenou liecbou od psychiatra, vtedy ma zmysel mu ako cloveku pomoct, ale ... na to tak isto nema kazdy mentalnu a emocionalnu kapacitu, cize aj tu by som zvazoval.

@akodoma Autorka nemá kapacitu na to, ťahať hore niekoho takého. Podľa opisu, on nemá psychickú chorobu, ale poruchu osobnosti. Tá sa liečit nedá. V realite sa vždy boja vrahov, schizofrenik a ani netušia, že to najhoršie sú poruchy osobnosti a úplne zničia človeku život. Toto čo on predvadza sa bude stupňovať a nemôže zato autorka-on by to robil každej. Takíto vždy aj podvádzajú, klamú. Vidíš, že on si objedná všelijaké látky, zháňa načierno utlmováky. Nebudem tejto žene písať, aby mu dávala šancu a pomáhala, s takými majú čo robiť aj odborníci a nie to jedna ubitá žena bez sebavedomia s 2 deťmi. Veď by v prvom rade zničila psychiku svojím deťom.

akodoma
16. sep 2025
@enmery

@akodoma Autorka nemá kapacitu na to, ťahať hore niekoho takého. Podľa opisu, on nemá psychickú chorobu, ale poruchu osobnosti. Tá sa liečit nedá. V realite sa vždy boja vrahov, schizofrenik a ani netušia, že to najhoršie sú poruchy osobnosti a úplne zničia človeku život. Toto čo on predvadza sa bude stupňovať a nemôže zato autorka-on by to robil každej. Takíto vždy aj podvádzajú, klamú. Vidíš, že on si objedná všelijaké látky, zháňa načierno utlmováky. Nebudem tejto žene písať, aby mu dávala šancu a pomáhala, s takými majú čo robiť aj odborníci a nie to jedna ubitá žena bez sebavedomia s 2 deťmi. Veď by v prvom rade zničila psychiku svojím deťom.

@enmery
Suhlasim, myslel som to vseobecne, aby som nebol prilis prikry (niekedy ludia s poruchou osobnosti naozaj potrebuju blizkeho cloveka, ktory ich vie zvladnut), ale ano, pre nu je urcite lepsie ukoncit vztah a nikdy ho uz neobnovit.

Strana
z4