Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@cacianka to som písala kdesi na začiatku
Aj teraz proste výživné ide oficiálne a nie ze nákl na bývanie budú akože výživné.. Nezmysel.
Ale autor má svoju predstavu, ísť na súd je hanba, a nemá čas.
A nie k rukám matky ale na účet s poznámkou.
Trvalý príkaz, bodka.
A nie ze on ex dôveruje.. Toto sú veci ktoré sa majú dať na poriadok oficiálne.
Ó dva tri roky ako autor zdokladuje koho presvedčí ze platenie bytu bolo vlastne výživné.
Výživné stanovené, dohodnuté sa pošle na účet a co s nimi autorka urobí je jej vec.
A zarazilo ma ze autor píše ze jej plne dôveruje a potom ze radšej takto on zaplatí náklady na bývanie, lebo co keď ex nebude platiť a on ako majiteľ bude mať problémy.
Tak jej až tak moc nedôveruje. Keď ma obavu.
@hugger Veď práve, že je teenegerka, tak by si s tým problém mať nemal, ona nepotrebuje maminku za zadkom a rozprával si sa s ňou o tom?
Ináč mňa by veľmi zaujímala otázka, ktorú som ti položila...ak by si bývala napr. za rok našla nového partnera, vyhodil by si ich z bytu? a nepíš, že také niečo sa stáť nemôže...len či si nad tým rozmýšľal...
@hugger ved ak sa viete dohodnúť cez mediátora, je veľké plus, ale nemá to vykonávaciu moc, avšak stačí ti mediačnú dohodu predložiť súdu na schválenie, nemusíte sa naťahovať a prepierať súkromie na súde. Súd naopak dohodu privíta a ak nieje proti záujmom dieťaťa, takmer obratom ju schváli. zabiješ možno 30 minút času, ale iba rozsudok má vykonavaciu moc.
@hugger Uvidíš, koľko veci sa zmení, keď si nájdeš novú partnerku a bude to oficiálne. Vy sa nerozchadzate ako kamaráti s tým, že každy začína nový život. Tvoja ex priateľka je zaskatulkovana v roli matky a bude žiť v tvojom byte. Neverím, že ti nové šťastie len tak dožičí a nechá ťa na pokoji.
@hugger mam 15r dcéru ktorá už má svoj svet, ľudí.. Teraz ide na strednú, opäť nová etapa, ľudia..
Ani tvoja už nie je malé dievčatko ze bude sedieť a čakať kedy prídeš. A určite si vyberie partiu, ísť von s deckami hocičo čokoľvek, ako sedieť v byte a čakať kedy príde otec.
15r je mladá slečna, za polroka sa zalaskuje a budeš otravný ocko, ktorý jej kradne čas a robí smiešny program 😁
Deti dospievajú, budú nás rodičov, chcieť menej, voľný čas budú radšej tráviť s rovesníkmi, tak to proste je
@tanyag som ok ak si najde partnera s ktorym sa bude stretavat mimo bytu. Nechcel by som aby dcera v tomto byte byvala s inym muzom. Ak by doslo k tomu ze ex chce s partnerom byvat tak niekde inde, bolo by to sucastou dohody. A tiez by sme riesili v ktorom byvani by sa dcera citila lepsie
@hugger komu niet rady, tomu niet pomoci… po tvojich odpovediach zacinam mat z teba tiez pocit manipulatorstva. A nie, nie je v poriadku dotovat zivot svojej ex vymenou za dobre vztahy s jej rodinou a vlastnymi detmi. Ak by ste mali dobre vztahy, tak si nikoho kupovat nemusis a ak ich nemate, tak ich nebude mat ani za prachy. Kupis si len iluziu.
@hugger Vies, je mi trosku luto takych ako ty. Co si najdu zenu, ktorej sa prilis nechce starat o buducnost a nenapadne ich ani dotlacit do toho, aby sa tiez nejako starali o byvanie. To iste ako tu hrdo chodia niektore zeny v domacnosti a muzik veeelmi spokojny, ze ked je ona doma, on zaraba a nemusi sa starat o domacnost. Aky maju super zivot. Akosi mu nedochadza, ze po rozvode ju bude musiet vyplatit, kupit nieco, kde bude byvat, alebo jej prenechat svoje byvanie plus vyzivne.. Tam to zabezpeci BSM. Vy sice nemate BSM, ale ked ju nechas na ulici, deti ta znenavidia ... Tak ako by si ho mal. A dobre vztahy po rozchode vam to aj tak neprinesie, aj ked budes ustretovy, ako len chces
Nikto neplanuje rozchod, ale stava sa a velmi casto.
@hugger blbosť, lebo to že môžeš prísť za ňou, do ich obydlia ešte nič neznamená. môže ťa statočne ignorovať, tváriť sa že má veľa učenia, projektov, návštevu kamarátok, a hlavne gúlať očami, takže tvoja možnosť vracať sa do bytu ti ešte dcéru nevrhne do náručia. Lebo puberta, lebo tatko odišiel, lebo medveď. Ked bude chcieť tráviť s tebou čas, strávi ho s tebou aj inde, a rada zmení prostredie, niekde na spoločnej aktivite, výlete, plavárni, v kine, aqvaparku, na túre.
Vracať sa do bytu ako Colombo len z dôvodu "že dcéra", nie je OK.
S partnerkou si dohodnite časové obdobie dokedy jej bude tvoj byt k dispozícii, stanovte si nejaký horizont, pomôž poraď jej s novým bývaním, zatiaľ si vybuduj svoj domov tak, aby tvoja dcéra mala kde prísť, cítila sa tam dobre, mala tam zázemie.
@hugger no vidíš, takže jej budeš zasahovať do súkromia, to je to isté ako podmienka môjho bývalého, že bude financovať všetko pokiaľ nebudem mať partnera...potom už prestane 🙂 len aby sme boli v obraze, ja som na jeho podmienku nepristúpila...všetky peniaze, čo posiela, vezmem len výživné určené súdom a ostatné má dcéra na účte a mám o tom doklad, že nežijem z jeho peňazí...
Takže potom tak či tak, by sa museli sťahovať do podnájmu, a dcéra pravdepodobne s nimi...
Zbytočne si komplikuješ život.. ako si chceš hľadáť novú partnerku, keď neustále budeš myslieť na to, že či sa s niekym stretáva alebo nie? Budeš číhať za rohom? Alebo kedykoľvek budeš chcieť, prídeš a otvoríš si svoj vlastný byt a vojdeš dnu?
Veď aj keď prenajímaš byt a máš tam nájomníkov, tak len tak samovoľne do vlastného ísť nemôžeš...lebo je to narušovanie súkromia...Vážne neviem, ako si to predstavuješ...Ak ti nebráni v styku s dieťaťom, tak je v podstate jedno, či žijú v tvojom byte alebo v podnájme nie?
@hugger za mňa klobúk dole, čo sa tvojho postoja k odchodu a ďalšej starostlivosti o bývalu partnerku. Divím sa, že niektoré ženy tu operujú ako by si mal nechať celý vlastný byt bývalej a ísť do podnájmu. Ak by to bolo opačne garde, že by odchádzala žena, asi by väčšina radila nenechať na mužovi ani nitku suchú a balila by ti kufre jedna radosť. na tvojom mieste sa sústredím na to aby ste si to vykomunikovali s deťmi čo najjasnejšie, zmena to bude veľká, ale zvyknú si. Hlavne by som sa nesnažila o to, aby si ostal v očiach ostatných ten dobrý a velkorysy. Ono sa to časom všetko vykryštalizuje. Ten čo s tebou chce ostať v kontakte, aj ostane. Ja by som na tvojom mieste ubrala z tej veľkorysosti. Vzťah zanikol, lebo ste sa na zániku podieľali obaja. Trochu reflexie z partnerkinej strany by nezaškodilo.
@mk22 formulka "k rukám matky" sa bežne píše do rozsudku, tzn. len to, že na jej účet, k dispozícii a nie platiť nejaké iné poplatky. To je nie je platba hotovosti matke na ruku.
potom môže byť druhá časť výživného - sporenie, to je posielanie čiastky na sporiaci účet.
v oboch prípadoch je fakt nutné uvádzať v správe / poznámke že výživné, alebo sporenie pre XY. a naj je trvalý príkaz , pre istotu pred termínom splatnosti, aby sa nestalo že banka urobí prevod trochu neskôr lebo víkend, sviatok a exka začne vyvádzať.
Po dovršení 18 rokov rovno na účet dieťa.
@toskanka tvoje skorsie komentare vo mne zanechali pocit ze vies dobre vystihnut vztahove situacie. Zatial si asi este neviem predstavit ako formou by mohla robit problemy, nemam s tym skusenost.
Jednym zo sposobov ako tym problemom predist je aj moja snaha ponuknut trochu viac aby som to nebol ja sam co bude k tym problemom prispievat tym ze bude platit minimum
@hugger tak jej dopraj súkromie, dohodni sa s ňou, že pôjde do podnájmu, ty ostaneš vo vlastnom, a ver, že dcéra sa s radosťou bude vraciať k tebe, kde má svoju izbu, svoje súkromie atď. Je to už veľké 15 ročné žieňa, vlastne takto by som to chcela pre svoje dieťa ja. Ale ako som už spomínala, je to tvoje rozhodnutie, prajem veľa šťastia a správnych rozhodnutí
@hugger tomu ver, lebo toto nie je riadne oficiálne výživné. súd to môže brať ako áno platil si niečo, ale nikdy, naozaj nikdy nevieš čo sa stane.
takže riadne oficiálne ti radím, posielaj na účet svoje ex nejakú rozumnú sumu s poznámkou výživné na XY. Budeš mať za sekundu doklady a dôkazy.
Ked chceš platiť byt, ok, úhrady idú z tvojho účtu.
ak chceš dcére niečo prilepšiť, kúpte spolu, zaplať jej nejakú aktivitu, program, ale opäť prízvukujem - nechávaj si doklady.
a áno mám prax, síce malú ale mám.
25r som pracovala aj s deťmi , čo všetko a aké poznámky som si vypočula od detí na adresu rodičov... a tiež mám nevlastnú dcéru, čo tá občas vystrájala, nahuckaná babkou a okolím, to by bolo na debatu.
@hugger neviem prečo si myslíš ze byt ti zaručí pravidelne stretávanie sa s dcérou.
Že bude ochotna, čakať kedy sa objavis.
Ak sa s tebou bude chcieť stretnúť, tak to urobí hocikedy a hocikde a nie iba doma.
Práveže taka teeneg z bytu radšej vypadne na nejaký výlet, zážitok.
To nie je 7r dievčatko ze ocko sa zjaví a bude sa hrať s bábikami.
To je slečna. Bud mate pekný vzťah a ma ta rada, alebo nie.
Precitaj si posledný príspevok od
@tanyag ak chceš byť štedrý, a začať žiť nový život.. Pomôž im nájsť bývanie, prispej, vybav.. Ty ostaneš vo svojom byte, dcéra bude chodit domov, do svojej izby, za tebou.
Prve, co spravi, ked sa odstahujes, bude, ze vymeni zamky. Nikto nema rad, ked sa mu niekto cudzi, co uz je mimo ich zivota, moce hocikedy po byte. Uz tam nema co robit. Ty si musis zaobstarat ine byvanie a tam bude dcera chodit za tebou.
Tak skor zacni zhanat prenajom, ci byt na kupu.
možno ti je blbé akože "vyhnať" partnerku z bytu kde sa narodili vaše deti, ale ako to chceš potom riešiť ?
chápem že hlavne kvoli maloletej dcére, aby nestratila pocit zázemia a istoty, ale aj tak sa zatrasie zem pod vašou rodinou, lebo ty odídeš, začneš si riešiť svoje bývanie. mimo dcéry.
neviem ako lipneš na tom danom byte, aké máš finančné možnosti, a nepotrebujem vedieť podrobnosti, len či budeš riešiť podnájom a vyhadzovať € na cudzí majetok, alebo si kúpiš niečo svoje, alebo uvažovať aj smerom že byt predáš, partnerke niečo prispeješ a obaja si poriešite svoje nové vlastné obydlia.
čo sa týka tvojich príspevkov partnerke, nepreháňaj to veľmi, podáš prst -chce dva, podáš dva a vezme celú ruku. a ak by si platil veľké sumy z vlastného rozhodnutia, len tak, kľudne môže požiadať o vysoke výživne, lebo bude mať dokazy že si schopny ho platiť, si bonitný a súd jej to priklepne. takže aj v tomto smere je to ošemetné. a takisto to robí obraz o tebe - platením vysokej ceny si kupuješ slobodu, svedomie, vzťahy s rodinou. može sa stať že ťa budú považovať za vola čo platí, a nie za solídneho otca ktorý sa postará o svoje deti. Kto ťa pozná a rešpektuje ako slušného človeka, nezavďačíš sa mu len preto že platíš a z bytu si odišiel ty, stále budú mať predstavu, že za tým niečo je, v niečom máš prsty. takže radšej opatrne, nemávaj tisícami. ale ktovie, možno na to máš.
@liv1 Nikto mu nevraví, aby ich vyhadzoval...veď je ochotný prispievať, platiť, starať sa...ale to môže aj keď budúv podnájme...lebo raz tam tak, či tak pôjdu...ak si jeho bývala nájde nového partnera...lebo neverím, že sa ho bude pýtať, či v jeho byte, kde ona žije s dcérou, môže jej nový partner prespávať atď.
@hugger Preto si myslím, že sa veľa zmení, keď si nájdeš novú partnerku, lebo tvoja ex priateľka sa stále snaží rozchodu zabrániť, chce si ťa stále udržať. Alebo som niečo zle pochopila? Keď má byť už len matka vasich detí, tak sa napr. rozhodne ňou byť a môže sa snažiť získať deti na svoju stranu. Vidíš, ako dopadol rozhovor so staršou dcérou. Nedodržala dohodu, že jej to poviete spoločne.

@cacianka áno, mne je to jasné, ale vždy sa dá do dohody napísať napr. že výživne sa dohodli na smiešných 100€ napr. všetko sa dá, ak človek chce...