icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
toskanka
27. júl 2023

@sheila121 Ja si predstavím človeka, ktorý hľadá radu a na základe informácií, ktoré poskytne, mu poradím to, čo by som poradila aj človeku, ktorého poznám osobne. Samozrejme, môj postoj sa môže v diskusii meniť, podľa toho, ako pribúdajú ďalšie informácie.

karolinakr
27. júl 2023

Každy chlap, ktorý dotuje svoje frajerku 10 rokov po rozchode aj bez sexu, pište mi do správy ASAP !!

sheila121
Odpoveď bola odstránená
toskanka
27. júl 2023

@sheila121 Možno ešte viac objektívne ako keď niekoho poznám osobne.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
sheila121
Odpoveď bola odstránená
kristiii
27. júl 2023

@sheila121 však ale to máš aj v realite. Aj keď ti nejaká kamoška alebo hocikto, koho poznáš, niečo rozpráva, poznáš vždy len jej/jeho verziu. Pokiaľ si teda nebola pri niečom, čo sa stalo, osobne. A keď si aj niekto niečo vymýšľa alebo prikrasluje, je to jeho problém, nás to trápiť nemusí. On nedostane v tom prípade adekvátne rady.

mk22
27. júl 2023

Držím palce teda🍀
Ja sa priznám, že nerozumiem prečo, keď opúšťas byt, domácnosť.. Prečo ideš ex aj naďalej platiť všetky náklady spojené s bývaním.
Kvoli dcere?
Alebo aby si mal menšie výčitky?
Ex zarába, pracuje, bude mať výživné.
Ty proste nechceš byt za zlého, že si opustil rodinu.. A nejak ju neopúšťas úplne na tvrdo, len tak na polovicu..
Už som to písala, bud sa bojíš, máš strach, o svoju povesť, o bývalú? Ze to nezvladne?
Taky zvláštny odchod..
Pripravujes jej tie najsamlepsie podmienky, to sa tu na MK nevidí. Ani v okolí nemám taky par, že sa rozišli, rozviedli.. A muž naďalej financuje bývalú.

hugger
autor
27. júl 2023

@mk22
je v tom mix
- zabezpecenie dietata
- vyrovnanie s partnerkou (a nemam cash aby som ju vyplatil), blizsie k tomu ako keby sme mali BSM
- mozno mam trochu vycitky voci detom a pomenovala si to spravne, nechcem byt za zleho

andreatytler
27. júl 2023

@hugger You love cats?

mk22
27. júl 2023

@hugger ex v tvojom byte ostane žiť navždy? Dokedy jej plánuješ hradiť všetky náklady?
Tak jej porad.. Z úspor, ktoré ma, keďže si takmer všetko hradil, isto odložila peknú sumu, to môže mať aj 20perc z ceny nehn, nech vezme úver, kúpi 2izb byt, dá do prenájmu, keďže bude bývať u teba a zadarmo.. Tých 10r jej nájomcovia môžu splácať úver.
Bude mať svoje.

mk22
27. júl 2023

@hugger a za zlého budeš.. Ľudia, okolie uvidí tvoj odchod.. Nikto nevie ako ste žili.. Možno ste pôsobili ako fajn rodina.. Nikto netušil ze nefungujete ako pár, že ostávaš kvôli deťom..
Toto okolie nevie, takže, keď teraz uvidia, že si odišiel, tak áno, budeš chvíľu za zlého.
Tiež dcéry, sa budú chvíľu hnevať.. Až neskôr keď budu mat vzťah, pochopia co ti chýbalo a prečo si odišiel.
Ale ver, že každá senzácia trvá par dni.
Nie ste jediný par v meste. Za týždeň prídu ďalší na pretriassnie.
Mozno si len myslíš, že všetci ta, vás budú rozoberať.
Isto nie.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
kassandra25
27. júl 2023

@hugger pre boha zivého, vsak si urob, ako je tebe dobre. Moze ist byvat aj sama s detmi hocikam, do soc.bytu, rodicom, kde chce a mozes jej platit alimenty, co tu ty komu sople utieras a kasicky varíš?! Este si poplac s nou, ze si sa rozhodol ist si po svojom! Ved uz bud svojpravny a kompletny.

vikiki29
27. júl 2023

@hugger Čo vlastne od toho rozchodu čakáš? Čo sa pre teba odchodom zmení? Lebo ja to vidím tak, že úplne nič. Tvrdíš, že medzi vami nie je žiadna nenávisť, nevraživosť, nič čo by vám bránilo spolu fungovať. Akurát ta intimita, ale táto oblasť vyžaduje niečo čo ty potenciálnej novej partnerke nedáš a to odstrihnutie od tej bývalej. Akurát finančná záťaž bude väčšia. Iba že by v tom bolo aj niečo ine o čom si sa nezmienil.

mk22
27. júl 2023

@vikiki29 súhlasím.
Jediná zmena je ze odíde.. Ale.. Akoby zostane stat za prvým rohom a bude čakať.. Nechce znášať to co k rozchodu patrí..bude tu nápomocný v pohot režime 24/7.
Už vidím tie poten nové partnerky ktoré budú s úsmevom chápať jeho financovanie bývalej..navstevy dcéry v byte bývalej..

liv1
27. júl 2023

@vikiki29 a co by si mu poradila. Nech ostane so zenou a hlada si pritom druhu? Lebo aj to je moznost. No ale to potom by bola na vine nova partnerka, ze ano. Nie sucasna, ktora je voci vlastnemu muzovi apaticka 🤷‍♀️

hugger
autor
27. júl 2023

@mk22
dohoda je 10 rokov, ten plan s kupou a prenajmom na 10 rokov je realny, tiez som nad tym uvazoval

Je to tak, ulica do spalne nevidi a je mi jasne ze budem za zleho, ale nie som az tak zavisly na nazoroch celeho okolia. Zalezi mi na nazore zopar ludi ktorych si vazim. Vztah s detmi je uz v normale a mozno aj lepsie 😌

mk22
27. júl 2023

@hugger to som ti písala.
Okolie nerieš.
Ci budeš za zlého alebo nebudeš.
Ty vieš pravdu.
Môže ti byt jedno co si bude myslieť teta jarka z 2.poschodia.
S tou nehnut jej to porad.
Bude ti vďačná.
Lebo za 10r už sa nedokope k ničomu.
A možno budeš mat problém ju "vyhodiť" zo svojho bytu.
Ty nevieš čo bude o rok dva, nie desať.
Véd ona fin nebude stratová.
Podnájomníci jej budú krásne splácať úver.. A za 10rokov sa presunie do svojho.
I keď úprimne si myslím ze to budeš riešiť aj skôr.
Za ľúbiš sa, budeš šťastný, a budeš zrazí riešiť aktuálnu partnerku, situáciu.. A nie minulosť.
Uvidíš sam.
Stačí spoznať správneho človeka.

vikiki29
27. júl 2023

@liv1 no ja sa pýtam, pretože mi to celé nedáva žiaden zmysel. On si druhú nenájde ani tak ani tak, pretože ženy neakceptujú ani jeden ani druhý model spôsobu života. Ale to pravdepodobne asi ani nechce. Neviem, odpoveď som nedostala.

hugger
autor
27. júl 2023

@vikiki29 @mk22

Od rozchodu ocakavam ze budem posobit ako single ktory byva samostatne a buduje si vlastny zivot a novy vztah.

Myslim ze precenujete to ako to platenie bytu bude vnimane ako puto k ex.
Ja som ovela blizsie k postoju @toskanka, ze zalezi ako budem delit svoj cas a pozornost a nie peniaze.

Keby ta financna zataz nebola zvladnutelna nenavrhoval by som to. Nikdy som nesluboval ze by som bol napomocny 24/7

liv1
27. júl 2023

@vikiki29 to ty nevies co bude ci nebude akceptovat. Vymyslel to dobre. Je tolko slobodnych zien, slobodnych matiek, ze predpokladam ze prave uvitaju ze uz je odstahovany a nie ze bude ako kazdy druhy tvrdit ako mu to doma nefunguje a ide sa rozvadzat..

hugger
autor
27. júl 2023

@andreatytler mame 😻 o ktoreho rozchodom pridem lebo zostane s dcerou. Zatial tu siuaciu zvlada s macacou ingoranciou a verim ze to tak aj zostane 😂

hugger
autor
27. júl 2023

@liv1
Nesmierne si cením že ma niekto pochopil. Ďakujem

tanyag
27. júl 2023

@hugger a kedy plánuješ odchod? 🙂

hugger
autor
27. júl 2023

@tanyag

Realne skor mesiace ako tyzdne, nevidim zmysel ist do podnajmu ked aj tak mam v plane kupit byt.

Nebolo to rozhodnutie z vecera do rana a v situacii ze sme sa rozisli (medzi nami dvoma, bez informacie okoliu) sme uz 5 mesiacov. Takze ziaden dramaticky odchod za par dni.

andreatytler
27. júl 2023

@hugger To je mi luto. Macky sa udajne ovela viac trapia zmenou miesta ako zmenou majitela, takze tym ze nechavac macku v povodnom byte robis dobre aj pre nu. Akurat tebe bude chybat. No co uz. Zivot je pes niekedy.

majada35
27. júl 2023

Ja ťa celkom chápem. Si premýšľavý typ...chces to vychytať do detailov a nájsť tú zlatú strednú cestu výhodnú pre všetkých..a preto sa aj tomu tak hlboko venuješ. Naopak , ak by si bol egoista kašleš na druhých..takze 👍. Aj po rozvode si treba udržiavať dobre vzťahy a tiež som ochotná urobiť občas až nad "rámec.. ale, žili sme spolu dlhé roky a zmeniť sa o180 stupňov nie je rozumné... Za každých okolností sa treba usilovať o korektné vzťahy.. aspoň to je mojim úsilím...a kde je vôľa, tam je cesta ...

tanyag
27. júl 2023

@hugger Zaujímavé 🙂 ja mám taký pocit, že po pár ďalších mesiacoch spolunažívania takto ako ste už 5 mesiacov...obaja zistíte, že vám je takto dobre a žiaden odchod sa konať nebude 🙂 V každom prípade držím palce a prajem ti veľa šťastia v živote