icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

vikiki29
27. júl 2023

@liv1 no ja by som teda neakceptovala chlapa čo sa nevie odstrihnúť od bývalej. Ale zas nie som žiadna zúfalka. No ako tu čítam príbehy niektorých žien čo všetko sú ochotné a schopné akceptovať, tak vlastne ani nepochybujem že sa nejaká nájde.

mk22
27. júl 2023

@hugger a okolie vie, alebo blízka rodina.. Okrem detí.. Vedia?

kristiii
27. júl 2023

@hugger Myslim ze precenujete to ako to platenie bytu bude vnimane ako puto k ex.
Ja som ovela blizsie k postoju @toskanka, ze zalezi ako budem delit svoj cas a pozornost a nie peniaze.

Ty si myslíš...lenže ty si chlap. My ti tu práveže píšeme z pohľadu žien, porovnaj si, koľké sme ti napísali, že to v poriadku nie je a koľké, že si to vymyslel dobre. Jedna-dve? A či by aj tá jedna-dve to aj v skutočnosti akceptovali, takého chlapa. Ja nevravím, že neexistujú ženy, ktoré ti to budú ochotné tolerovať (ale tým ver tomu, že budeš musieť venovať ten čas aj pozornosť a aj tie peniaze, aby ich to tak nes...lo), len si týmto krokom veľmi zužuješ možnosti. Ale však je to tvoje rozhodnutie, my ti tu môžeme dať len svoj pohľad na to.

mk22
27. júl 2023

80perc odpovedí od žien, sa zhoduje v tom, ako sa tvoja pot partnerka bude na to pozerať, že platíš svoju domácnosť, domácnosť bývalej ženy, ktorá je zdravá a pracuje.
Skúsam si predstaviť ze si môj nový nádejný partner.. Rozumieme si, všetko je fajn.. A ja za pána neviem pochopiť, prečo financujes 5r po rozchode bývanie bývalej.
Pýtala by som sa ci jej splácas dlh, či je chorá, či si matka Tereza, či nemáš kam dávať peniaze.
Ci ju máš rád alebo prečo jej platíš byt.
Voči dcere si plnis vyz povinnosť, plus isto budeš štedrým otcom, čo sa týka vreckového.. Plus budeš určite financ prispievať na aktivity pomimo..

tanyag
27. júl 2023

@mk22 Súhlasím 🙂

toskanka
27. júl 2023

@vikiki29 Neviem, či aj ja spadam do okruhu zúfalých žien, ktoré si tu spomenula 🙂. Za seba môžem povedať, že by som sa zúfalo cítila práve vtedy, keby som mala potrebu kontrolovať financie partnera, s ktorým nemám deti a trvať na nejakom nadštandarde. Autor si musí sám zvážiť, koľko peňazí môže pustiť a koľko musí nechať pre novú domácnosť. Možno som blbá, ale som hrdá na to, že ma žiadny muž nemusí živit a po tejto stránke hýčkať. Moje potreby sú niekde úplne inde.

hugger
autor
27. júl 2023

@tanyag

Za tych 5 mesiacov sme sa este viac vzdialili. To mi len potvrdzuje ze nielen ja som ten co to chce ukoncit, aj ked hovori opak.

hugger
autor
27. júl 2023

@mk22
deti vedia, rastuce mnozstvo znamych na oboch stranach aj partnerkina rodina (zobrali to velmi dobre)

vikiki29
27. júl 2023

@toskanka upss, no neodhadla si ma. Nie som jedna z tých čo potrebuje, alebo čaká že ju bude chlap živiť resp. financovať. Ani nepotrebujem partnera nijako kontrolovať, len jednoducho sú hranice, ktoré mam nastavené tak ako mám a jednoducho takéto financovanie bývalej partnerky je pre mňa no go. Ty v tomto prípade vidíš peniaze, tak súdiš že mi ide o peniaze. Ja v tom pripade vidím že sa chlap absolútne nevie odstrihnúť od ex, alebo ju chce kontrolovať, alebo potrebuje silou-mocou niečo dokázať sebe, okoliu… a nevie sa v živote pohnúť ďalej. Čiže nie, ďakujem.

macatt
27. júl 2023

Ja sa prikláňam k návrhu ex partnerky, všetko treba dať na papier..
Vyplatiť ju nemáš čím(raz máš úspory potom zasa nie)
V byte si zostaň ty, na gitaru môže ,,malá,, chodiť kedy sa jej bude chcieť a nie keď ty si zmysliš..
Chceš nový vzťah, nie s jej mamou, čakáš že sa bude 15 ročné dievča tomu tešit?!
Pošle ťa kade ľahšie, zbytočné tvoje kroky, aby si sa neodstrihol😂 to ma pobavilo fakt a tá tvoja ponuka nechať ich bývať ,,v tvojom,, ale vlastne v jej byte, dcéru akože nadchne?! 😅
A ty budeš mať 2 byty? A oni H….O😳 Len podnájom?
Pekne si to hoďte na papier, že jej tých1000€ 10 rokov budeš platiť, aby mala istotu a zariadila si život podľa seba, niečo má nasporené, zvyšok doberie úver, hlavne s tým by si im mal pomôcť a nie ich trápiť 10 rokov nejakými tvojimi pravidlami.. a či môže mať partnera, alebo nie 🙏🏼
Žili ste spolu 20 rokov, keďže v tom bude aj výživné, tak to zasa až také terno nebude, ale lepší vrabec v hrsti👩🏼‍🔧
A tu sa zasa ukázalo, že sobáš nie je len papier☝️

toskanka
27. júl 2023

@vikiki29 O.k. Vysvetlili sme si to 🙂. Áno, hranice musia byť. Keď vynecháme financie, tak to ostatné by sa okresavalo časom. Sama neviem dopredu povedať, čo by bolo cez čiaru a čo by som dokázala akceptovať. To treba len vyskúšať a komunikovať, dávať najavo svoje postoje, pocity. Žiadna kaša sa neje taká horuca, aká sa navarí.

macatt
27. júl 2023

Keďže zarobíš nadštandardne a asi 3x viac ako tvoja ex..tak dorovnať ju 1000€ mesačne aj s výživným na 2 deti by mala byť minimálne tvoja povinnosť ak by ste boli manželia a nehnuteľnosť by si mal kúpenú ešte pred 20 timi rokmi…

macatt
Autor odpoveď zmazal
janka2273
27. júl 2023

@hugger Ahoj 😉
Som rada, že si sa ozval 👍 dokonca mám z Teba radosť, že si sa úspešne dopracoval k vhodnému riešeniu a že ste obaja , respektíve všetci s tým OK👌
Držím Ti palce,aby sa Ti život uberal správnym smerom, šťastie a nová laska si Ťa určite nájdu 😉😉🌹

macatt
27. júl 2023

@autor veď ty tam nechceš nechať bývať manželku len tak☝️ ty to berieš ako výživné na 2 deti..hodil si len otrusinky, aby sa nesťahovali zo dňa na deň a tým si chceš ešte získať dcéry a vydláždiť cestu k jej rodine?!😅 a čakáš, že vsetci ocenia, že jej nerátaš trhovú hodnotu prenájmu 400€? 🙆 a v najhoršom im to rátať tak budeš😃mne to nepríde morálne a ani jej nechceš dať písomne, že tam tých 10 rokov môžu zostať.. to ako fakt, toto vymyslí len chlap👌..tak to ti neprejde😃

dobromila
27. júl 2023

@hugger podľa mňa Ťa reálne čaká budúcnosť buď - žiadna nová partnerka najbližší rok, alebo ak nejakú splašíš, ale bude solídna, tak s Tebou neskočí tak skoro do postele. Alebo zbalíš single mamu, s ktorou budeš riešiť aj jej deti a ich otca/otcov. Čiže pribudne starostí a komplikácií. Predpokladám, že máš okolo 50r a to je vek, kedy muži, pokiaľ nemajú výrazne mladšie partnerky, už tak frekventovaný intímny život nemajú...Čiže, stále tvrdím, že treba popracovať na súčasnom vzťahu a venovať energiu tam.

janka2273
27. júl 2023

@dobromila 50 nemá 🤔tipujem max 45, možno menej😉

@hugger dobre hádam 🤪😉

toskanka
27. júl 2023

Ja tipujem 46 a znamenie kozorožec 😃

hugger
autor
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
27. júl 2023

aj zorro mal tolko

hugger
autor
27. júl 2023

@dobromila
O to som sa pokusal posledne dva roky. Neuspesne.
Uz nechcem investovat viac usilia.

Nemam problem so slobodnymi mamickami s detmi ale myslim ze uz budu aj zeny po 45 s dospelymi detmi.

hugger
autor
27. júl 2023

@karolinakr srandujes? 😂

tanyag
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
27. júl 2023

Podla mna mal aj viac, ale zorro sa tvaril ako 40 ročny, čo podla poslednych prispevkov určite nemal

hugger
autor
27. júl 2023

@karolinakr aha, ja som myslel ze ten originalny spanielsky zorro

dobromila
27. júl 2023

@hugger ale dva roky je málo a každý vzťah stojí úsilie aj sebazápor, keď treba - stáť jeden pri druhom v dobrom aj zlom. Veď prezraď koľko máš rokov? Úprimne! Btw. ženy po 45 a libido...

dobromila
27. júl 2023

@hugger 45r s dospelými deťmi v dnešnej dobe, keď sa prvý pôrod posunul štatisticky po 30r veku ženy - tiež dosť naivná predstava

dobromila
27. júl 2023

@janka2273 nemá náhodou 25r staršiu dcéru?

kristiii
28. júl 2023

@dobromila prečo naivná predstava? A prečo píšeš o dnešnej dobe? Veď 45rocne riešili deti kľudne 20-25 rokov dozadu. Ja budem mať tiež v 45 viac než 20r. syna a väčšina žien v mojom okolí rovnako.

hugger
autor
28. júl 2023

@dobromila
suhlasim ze terapia vztahu si moze vyzadovat viac casu ale v nasom pripade nielen ze sme sa nepohli z miesta ale ani som nemal pocit, ze partnerka vidi nutnost nieco na vztahu menit, tak som sa odpojil.