Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@liljana aj tak to nesedi. Chces mi teda povedat, ze si si pred 15 rokmi pozicala 100000 a vratis jej 108 tisic ano? Alebo uznas, ze si na splatky hypoteky musela pouzit aj vlastne peniaze a nielen peniaze z prenajmu. A ze splatka hypoteky nie je mesacne len 600 eur. To chcem poznat tu banku, ktora za 15 rokov splacania skasne len 8 tisic navyse. Napis aka to je, pojdem sa popytat 😁. Pred 15 rokmi boli bezne uroky 4-5 %, nie 1,3
@liv1 este raz, mam kupene z vlastnych penazi, nie na hypo. Preto ma hypo prilis nezaujima. Moj postup je zarobit, nasetrit a kupit. Hypo je pre tych, ktorym sa nechce cakat, kym nasetria a teda musia zaplatit aj odmenu - uroky banke.
Od 2013 uroky postupne klesali z 3% na 1,3%. Takze 10 rokov boli celkom nizke uroky. A hypo sa da splatit aj predcasne,...
https://banky.sk/61448-sk/historicky-vyvoj-hypo...
@liv1 120k na 20 rokov 1,3% je splatka 575 eur. Splatkovy kalendar na 30 rokov aj s vyssim urokom da nizsiu splatku ... Byt sa bude iba splacat o 1-2-3 roky dlhsie ak treba priratat naklady na uroky na hypo. Ale uprimne, ked niekto nema ani eur, vsetko zoberie z banky, tak sa hadam nebude este stazovat, ze musi zaplatit aj uroky banke a byt sa mu bude splacat o 2 roky dlhsie. My co sme setrili na hotovost, sme si museli pockat dlhsie.
Cela diskusia je ale o tom, ze kto chce, tak si vie zaobstarat byvanie. Komu sa nechce a spolieha sa, ze ho niekto iny zachrani, ten sa iba roky stazuje, ze pre ake vsetky mozne dovody to nejde. No ked nejde, tak nejde.
@liljana och to snad nemyslis vazne🤦♀️. Takze je to presne tak ako som povedala. Pri uvere nie je mozne, aby sa zo splatky splatil uver 100%. Bud je potrebne mat cast penazi, alebo doplacat splatku. Takze tvoja hypoteza za 800 prenajat byt a 600 splatit splatku za 15 rokov je nerealny. To ako to robis ty v tomto pripade je celkom bezpredmetne.
@liv1 Posledny krat. Zoberiem taky uver a na tolko rokov (30 rokov s nizsou splatkou), aby to prenajom pokryl. Za 15 rokov sa splati byt kupeny na cash. Za priklad 17,... rokov sa splati byt na hypo, pricom splatis predcasnu splatku vzdy, ked sa ti nazbieraju peniaze na ucte najmu. Nebude to 15 rokov, ale ja neviem o 2-3 roky viac. Takto predsa kupovali ludia na hypo byty od r. 2000, ktori vsadili na to, ze byty pojdu nahor, tak preco tvrdis, ze to nejde? A koncim s temou. Nie je moja uloha niekoho o niecom presviedcat.
Len jedna otázka...Ak si bývala nájde partnera? Budeš s tým ok? že budú spoločne žiť v tvojom byte? A nepíš, že partnera si nenájde...tým si istý byť nikdy nemôžeš...
@liljana predpokladam, ze ani pred 20 rokmi nemali cash na kupu bytu, ktory by nasledne prenajimali 😁. Trocha reality do toho snivania 😉. Je dobre, aby mladi riesili cim skor svoju bytovu otazku, vacsinou su to taki co sa rodicia rozumeju financiam. Ale tvrdit ako je bezna prax, aby si mlade baby kupovali byty na prenajom, najlepsie pocas vysokej skoly, tak to proste pravda nie je.
@liv1 ved on tie peniaze mal, kupil ten byt za cash. Citas vsetky prispevky vobec? Ved nemusia to kupit pred 20, ale o 5 rokov neskor, pred 15 rokmi. Hovoris, ako keby nikto nebral hypo na sk poslednych 30 rokov a pritom asi 70% postavenych a kupenych novych bytov za poslednych 30 rokov su na hypo.
to uz su tvoje sracky
@liv1 Nedas si vysvetlit jednoduche fakty. Ti, co si kupovali byt uz pred 15-20rokmi, uz maju byty splatene. Ty poznas niekoho, kto nie? Nehovorim o tych, co kupovali byty ako investiciu pred 2 rokmi. Porovnavas neporovnatelne..lebo nemozes vediet, ake mzdy a ceny bytov, uroky a najmy budu o 15 rokov. Kedysi boli nsjmy vysoke, lebo boli vysoke uroky na hypotekach.
@liv1 ja ti vyvraciam tvrdenie, ze byt kupeny za cash a je to obycajny trojizbak, ziadne hogo fogo a je splateny z prenajmu za 15 rokov. Pri zobrati hypo by to asi trvalo o 3-4 roky viac, ale to moze byt niekomu v situacii ako autor/autorka jedno, lebo ku koncu bude ta zostatkova cena hypo nizka.
To ze sa nieco nepodari mne, alebo tebe, neznamena, ze nieco nejde. Da sa mat stastie a kupit dobry byt v dobrej lokalite za dobru cenu, k nej dobru hypo,... a ten clovek je hned vo vyraznej vyhode voci inym, co kupili predrazeny byt v zlej lokalite ...
A samozrejme ze skrz konkretne informacie tu vyssiu spravu vymazem
@liv1 Tu ale nebolo cielom sa dohadovat a natahovat na presnych rokoch splatenia nehnutelnosti, lebo ta zavisi od vela faktorov (rok kupy, cena, lokalita, rozloha, pocet izieb, fixovanie uroku na hypo,...). Ale o tom, ze keby pred 15-20 rokmi zobrali nieco na hypo, tak je URCITE VYRAZNA VACSINA z ceny bytu uz splatena ...
@liljana ale kto ma vo veku 20 rokov 100 tisic cash na byt, aby mu ho za 15 rokov splatili najomnici? Ake percento slovakov? Vsak hadam sa tu bavime o realite, nie tisicine percenta slovakov? Tu ludia splacaju bezne avoje byty cely zivot a ty tu tvrdis, ako keby mal kazdy mlady clovek cash aby si v 20 ci 30 kupil byt, ktory mu najomnici splatia 🤦♀️. Ved trocha reality. Uz zrazu 15-20 rokov a zrazu uz vyrazna vacsina…
@liljana este raz sa ta pytam. Ake percento slovakov podla teba si moze kupit byt za cash hoci aj v 30tke? Teraz za to ze niekto bol napriklad muklovat v zahranici a zarobil si na byt, alebo nejake peniaze zdedil, pripadne rodicia mu setrili, budeme sa tvarit ze bezny slovak ma v 30tke zarobenych 100tisic na nehnutelnost?
Byt kupovany na cash nezenie ceny bytov nahor, ale kupovany za neexistujuce peniaze, na uver - za elektronicky generovane pozicky v banke. To sa snazia teraz centralne banky stazit a obmedzit.

@hugger ako by som sa zachovala ja? Spisala dohodu co a ako. Za akých podmienok môže ostať v mojom byte - to znamena platit náklady spojené s jeho užívaním (žiadne ze ja platím vsetko) a taktiež eventuálne byvanie cudzích osôb (nielen mužského pohlavia) a najmä trvanie takejto dohody (nie ze raz ráno sa zobudíš a povieš mi, aby som sa zbalila a sla pa pa), a milenka/frajerka vie teda veeelmi pekne zamotat hlavu, neboj. Žiadna kreditka neoedzene míňanie. Keď už chces byt taky grand tak platit jej pevnú čiastku, co ja viem 300€, vyzivne na dieta a zvyšok jej môžeš ukladať na účet napr. Dáš jej ho keď bude mat 18.
Obzvlášť ak by som sa ako tvoja partnerka dozvedela, že financujes domácnosť ex, pošlem ta hneď do prdele. Lebo bud nie si normálny, alebo dúfas v niečo viac s nou. Obzvlast, keď píšeš, že milionár nie si, tak prečo by som ja, eventuálne moje deti mali tratit na tvojej ex?