Ideme sa rozvádzať. Cítim sa ako zlý človek
Ahojte,
rada by som Vás poprosila o Váš názor, úprimnú radu, pretože sa veľmi dlho trápim a potrebovala by som názory nezaujatých ľudí. Som vydatá 3 roky, ale s manželom sme spolu už 12 rokov. Stále ho ľúbim, ale žiaľ, ideme sa rozvádzať. Viem, že za rozpadom vzťahu sú vždy dvaja, preto to skúsim opísať z môjho prežívania.
Zo začiatku bolo všetko OK, asi ako v každom vzťahu. Mali sme sa radi, s rodinami sme obaja vychádzali. Časom mu rodičia nechali starý domček, že si to môžeme prerobiť a bývať. Veľmi som sa tešila. Lenže zistila som, že môj priateľ má pár exekúcií, pretože ako mladý urobil pár chýb. Mala som ho rada a tak som si zobrala 1. úver, z ktorého sme začali prerábať, lebo jemu by úver nedali. Vyplatili sme časť jeho dlhov, a keď som si našla prácu aj ja (študovala som), všetko išlo do prestavby, domácnosti, jedlo a podobne. Nie som náročná žena, vedela som ušetriť, bavilo ma zariaďovať si bývanie. Lenže začala som si všímať, že muž by radšej namiesto práce sedel na káve s kamarátmi. Do života mu vstúpil jeho dávny kamarát, poviem narovinu veľmi bohatý, a odvtedy sa náš vzťah úplne zmenil. Ponúkol mu prácu (stavby) a začali tráviť každý deň spolu, po práci chodievali do hotelov na kávy, domov sa neponáhľal, pretože by som na neho tlačila, že treba urobiť toto a ešte hento atď. S peniazmi to nebola žiadna sláva, hoci opak by som čakala. Nenosil riadny výplatu, často nedoniesol aj 3-4 mesiace, inokedy doniesol zase peknú čiastku. Keď mu niekto zavolal, či ten kamarát alebo ktokoľvek iný, vždy mu dal prednosť predo mnou, vraj to musím chápať, práca je dôležitá. Hovorila som si, že to zvládneme. Pred svadbou som si zobrala 2. úver (stále sme vrážali do domu), mužovi medzitým prišlo ešte pár exekúcií. Teraz už viem, že som sa mala spamätať už vtedy, ale ako vravím, ja som ho ľúbila a robila som všetko s láskou. Po svadbe sa to však zhoršilo. Síce nechodil do krčmy, ale celý deň bol v práci, cez víkendy tiež, chodila na stretnutia do kaviarní, do drahých reštaurácií, večer len sedel pri telke s mobilom v ruke alebo sa hral s bratom na x-boxe, zatiaľ čo ja som si večer predstavovala inak. Keď som mu volala kedy príde domov a čo robí, tak mi povedal, že ho stále len kontrolujem. Že len čo príde domov, tak je znechutený, lebo furt len ziapem. Že je na reťazi, že s ním len zametám, že nič nemôže, že kamaráti sa svojich žien na nič nepýtajú, chodia si kde chcú a kedy chcú, že som ako fúria. Áno, posledné roky som už s nervami na dne. Snažila som sa o to, aby bolo nakúpené, navarené, chodila som do práce, rýlovala zahradu, sadila, kosila, kúrila, ukladala drevo, odhŕňala sneh, proste robila som moju ženskú prácu aj jeho prácu. Snažila som šetriť peniaze, vymýšľať spoločný program (ktorý on väčšinou zrušil kvôli práci alebo sa mu nechcelo robiť to či ono). Vyčítala som mu veľa vecí, ale on si z toho nič nerobil. Každá vec ma už vytáčala, bola som podráždená, potom som sa naštvala a ziapala po ňom. Keď sa mi ešte vyškieral do tváre, začala som byť už vulgárna, vedela som mu nadať škaredo, čo ma mrzelo, ale skoro nikdy som sa mu neospravedlnila. On bol skôr ten prvý, kto sa prišiel udobriť, ale bez komunikácie. Nemal rád rozhovory o problémoch a pocitoch. Chvíľu to bolo fajn, ale hneď nato sme boli v starých koľajách. Peniaze domov nedoniesol od marca tohto roku, len sem tam 50 €, celá domácnosť je na mne, všetky účty platím ja, jeho splátku exekúcie, z výplaty mi ostatne 60 €. Mám na starosti všetko. Neviem sa na neho v ničom spoľahnúť. A prednosť ma stále ktokoľvek iný. Pred 3 mesiacmi som si refinancovala úver tretíkrát. Posledné mesiace už so mnou nespával, viac ma ignoroval. Nemali sme už žiadne spoločné aktivity. Nakoniec som sa dozvedela, že chodí na zoznamky, kde sa cudzím babám sťažuje, že má doma zlú ženu...môj brat ho videl sa s jednou bozkávať na parkovisku v aute. Povedali sme mu to a brat to povedal aj rodičom. On to všetko poprel a odišiel z domu. Keď sa vrátil, chcela som ho opustiť, ale moje city boli veľmi silné, chcela som neveru prekonať, lenže on ma sa mi úplne vyhýbal, že on sa o tom baviť nechce, že nevie čo chce, že ma má rád, ale že sa neprenesie cez to, že to brat povedal rodičom. Plakala som každý deň, ale nechala som mu priestor. Jediné, čo som chcela bol on, jeho čas so mnou, byť milovaná, mať rodinu a zostarnúť. Po mesiaci som si povedala buď alebo. Opýtala som ho či chce so mnou byť, že ja ho ľúbim. On na to, že veľa rozmýšľal ale že už nechce pokračovať, nevie či máme spoločnú budúcnosť, že pre neho je manželstvo len zdrap papiera, že on sa nezmení a ani ja, že ho nik nedonúti zostať vo vzťahu, ani nestojí o záchranu vzťahu a že pre neho to skončilo, vraj už pred svadbou už cítil ochladenie a viac mi k tomu nemá čo povedať. Chce sa rozviesť. Odvtedy spím na gauči, neodišla som, hoci ma to veľmi bolí tam byť. Dôvod? Všetky moje peniaze a úspory, peniaze mojich rodičov a všetko čo som kedy zarobila je v tom dome, navyše prácu mám asi 500 m od domu. Nemôžem odísť len s jednou igelitkou. On ma ignoruje, chodí domov neskoro, cez víkendy je preč, doma nič nerobí, len je na telefóne. Včera ma nazval fúriou lebo som ho nepozdravila. Vnútri sa cítim veľmi zle. Odkopnutá, využitá, nechcená, zlá, škaredá, nevhodná, hlúpa. Skoro každý deň plačem, trápim sa, vnútri mám pocit, že som si to pokazila sama svojou povahou, že som ziapala, až si musel hľadať niekoho lepšieho. Že som mu musela veľmi ublížiť keď sa ku mne takto správa. Ku človeku, ktorého pozná 12 rokov. Naozaj mám pocit, že som veľmi zlý človek. Prosím o názor alebo rady, na duši ma to veľmi bolí. Ďakujem Vám.
Ešte by som rada dodala, že na to aby rodina spolu fungovala nestačí láska. Je síce nevyhnutná, ale na spokojný a funkčný vzťah nestačí.
Pretože v rodine treba stále niečo vybavovať riešiť, zariaďovat, robiť kompromisy...a keď sú ešte deti tak už ani nevravím.
@bebbina Toto je príklad, že muž, ktorý začal život s exekúciami, sa časom nepolepší, len ešte zhorší. A neocení ani to, že mu niekto pomáhal dostať sa z toho stavu.
Celé to treba dať do rúk dobrého právnika, lebo minimálne peniaze za úvery na jeho dom by mal vrátiť, treba doložiť doklady. Toto je zachraňovanie nezachrániteľného, tam je škoda venovať mu čas, prácu a ešte aj peniaze.
@bebbina vies, co hovor si , ze to este dobre dopadlo, vzhladom na okolnosti... ok, bola si naivna az hlupa, zaslepena laskou, ale zivot ti dava druhu sancu. Pouc sa z nej, otras sa a chod dalej. Nastastie nemas s tymto hroznym chlapom deti, lebo tie by naozaj trpeli..
Ak je v tomto pribehu zly clovek, je to ten chrapun, co ta cele roky financne zneuzival.. A nie, nezastavaj sa ho. On sa nezmenil k horsiemu, on to len prestal skryvat..
Odporucam dobreho pravnika, ak si cast domu dostala darom, neviem, ci tam nie je moznost to zrusit.
Vyjadrim sa len k tej pravnickej teme. Urcite bez za pravnikom, so vsetkymi uctami a fakturami.
Predat dom, vxiat si peniaze a dovi, fopo.
1. okamžite rozdeľ BSM (urob to čo najskôr, dá sa to pred rozvodom)
2. zbaľ sa a odíď - o polovicu domu neprídeš už nijako ak si zapísaná v katastri
3. podaj návrh na rozvod
4. už nebuď hlúpa a NEVRÁŤ SA!!! bude prosiť, uvidíš (najmä keď bude doma nezakúrené 😉)
Hľadal takú,čo všetko za neho spraví aj zaplatí,ach jaj.
Tvoje pocity...odkopnuta, vyuzita, nechcena, zla, skareda, nevhodna, hlupa.... To su bezne pocity pri rozvode. Mas posliapane sebavedomie. Si silna zena. Zvladla si tahat vsetky dlhy, uzivit vas dvoch a tahat domacnost. Si silnejsia akosi myslis. Tvoj hnev a vsetko, co sa dialo posledne obdobie voci manzelivi suvisi s tvojim vnutornym napatim. Ved ty si tak chcela a on sa len viezol a este sa ti smial do oci ked si vyjadrovala svoju opravnenu nespokojnost s manzelom. Nie si hlupa. Dufala si...mozno si dufala ze vsetko bude dobre a manzel sa spamata...preto si platila vsetko a robila aj muzsku a zensku pracu. Z lasky clovek urobi vela nerozumnych veci a veri, ze druha strana si to uvedomi alebo bude vazit. Ty odchodom ziskas. Dnes si este tuto skutocnost neuvedomujes ale uz nebudes tlacit balvan pred sebou. Nebudes splacat dlhy z jeho exekucii, budes obriadovat len po sebe a hlavne vytvoris priestor na novy, spokojny a kludny zivot. Ver ze pokoj na dusi je dolezity pocit.
@bebbina tiež odporúčam právnika a hlavne, ak si dom dostala darom od jeho rodičov, vedia tento dar právne zrušiť a vlastníctvo prejde späť na nich a nebudeš mať ozaj nič. Ak je to tak, že len ty si vrazala peniaze do domu, splacala manželove dlžoby a platila aj chod domácnosti, potom sa to dá z dokladovať - predpokladám, že veľa z tých platieb išlo cez účet.. Problém je len v tom, že od svadby ste v bez podielovom spoluvlastníctve manzelov, takže skôr sa treba zamerať na obdobie pred svadbou. Rovnako by si mohla svoju polovicu domu previesť na rodičov alebo na niekoho komu bezvýhradne veríš, aby sa nestalo, že svokrovci vezmú dar späť .. Rodičia by ti tuto polovicu následne predali za symbolickú čiastku späť po čase..
Ježišu, ty fakt nie si tá, čo by sa mala cítiť zle. Podľa toho, ako píšes, si inteligentna žena, ktorá urobila všetko pre to, aby vám bolo dobre. To akože si mala tie jeho eskapady s úsmevom všetky prijať a robiť mu doma teplú pohodu s poodhŕňaným chodníkom od snehu? Pomoooc. To snáď nie. Jasné, že človeku rupnú nervy. Ale teraz pri rozvode ty musíš vystupovať veľmi pokojne. Nie ako nejaký labilný človek, v ktorom hloda, že je to jeho vina. Môžeš priznať, že si nerobila doma úplne že pohodu a idylu, ale to bolo v dôsledku správania muža, prvá bola sliepka, potom vajce, ako sa vraví. Možno máš na tom svoj podiel v tom, že kvôli kriku si si muža popudila proti sebe a bolo mu lepšie s kamarátmi ako s tebou... To musíš ty vedieť, či naozaj si mu až také peklo robila, že musel takto reagovať. No je úplne pochopiteľné, že ste sa odcudzili.
@bebbina nepokazila si si to tym, ze si ziapala, vsak kto by bol schopny toto tolerovat. On neutekal pred Tebou kvoli tomuto, ale preto, ze je to v nom, nezodpovednost, nevyzretost, nestabilita, podla mna nemilujuci. Laska je slepa, ale narobil Ti tolko trapenia, ze nemas co lutovat a treba to skoncit. Drzim Ti palce vsetko zvladnut, raz bude urcite dobre
Ty si tak velmi dobrucka, este aj to zlo co sa ti stalo, by si dokazala s pokorou prijat. Nie si zla, to urcite nie. On celu situaciu pomalicky rokmi vyuzival az mu to prislo normalne, ze to tak ma byt. Mozno si to chalanisko ani neuvedomuje ale neboj, zisti ked dospeje, ked odides...no to ta uz potom nemusi zaujimat. Vygoogli si Katku Runa alebo aj na FB ju najdes. Uzasna zena ktora pomaha ostatnym zenam. Ma rozne videa. Mozno sa v mnohych najdes. Hovori o tom, ze kazdy ma pri pre seba na 1. mieste.
Drzim palce 🍀
Ten chlap ta nelubil. Bola si iba jeho penazenka. Nepomozem ti ako si zdvihnut sebavedomie, ale podla toho, co vsetko si zvladla si silna zena, a prizivnika vo svojom zivote nepotrebujes. On nema ani gule na to, aby narovinu povedal skoncime to. Radsej ta bude tahat za nos. Nevycitaj si, ze si kricala na neho, ved ta ignoroval, nepocuval. Ja ti drzim palce, nech to mas cim skor za sebou, nedaj sa obrat o to co ti patri. A aj keby ste mali deti, nezmenil by sa.
@rosalie1411 celý tvoj príspevok je totálna kravina... NEDÁ sa len tak žiadať vrátenie daru 🙄 skôr je nereálne vyhrať spor o vrátenie daru než vyhrať vrátenie daru (ako by argumentovali? že nevesta platila synove dlhy a preto chceme dom späť?). a hentie špekulatívne prevody čo si spomínala ani neriešim, bo s právnym povedomím autorky by sa zamotali hneď pri prvej zmluve a ešte by si uškodili....
Bud rada ze nemáš dieťa s takým debilom. Vezmi saky páky, dobrý právnik a dovidenia 😉
ďakujem vám všetkým za názory, rady, povzbudenia, aj tvrdšie slová, potrebovala som to všetko...jedného právnika mi odporučila kamarátka, dúfam, že ma dobre usmerní. tieto vianoce budú pre mňa ťažké, ale hádam to zvládnem. je mi ľúto, že si ma zobral, keď to tak necítil. Možno mal byť k sebe viac úprimný a ukončiť už vtedy, ale asi nemal odvahu. Mohol si násjť vhodnejšiu ženu. A ja som mohla prežiť svoje mladé roky úplne inak. Nechcem, aby bol pri mne nešťastný, len ma veľmi bolí, ak naozaj bol pri mne nešťastný a ja som mu nevedomky ubližovala a ponižovala...toto ma veľmi trápi...asi sme neboli jeden pre druhého tí praví :(
@bebbina ON BOL PRI TEBE NESTASTNY? akoze v com? Ze si platila jeho dlhy a robila ako taky Chlop okolo domu? Akoze sorry.. zena spamataj sa.
asi som naozaj hlúpa
@bebbina tak ale keď bol celé dni v robote a neodrazilo sa to na vašom rozpočte tak je to sakramentsky podozrivé. Veď je logické, že keď neprispieva na chod domácnosti rukami, tak prispieva finančne. Keď to tak neni, tak je niekde obrovský problém. Ak to nieje ochotný riešiť tak o taký vzťah nemá význam bojovať. Veď čo z toho celého máš?
Hmmm však to aj keď proste stále v práci, tak proste tie peniaze zarobiť musí.... Ono ani neviem, či to má iného východiska sama vidíš, že proste nemá o nič čo sa týka teba a detí záujem
@bebbina prepáč, ale fakt si hlúpa. Hlúpa a žiaľ stále zaľúbená....
ON bol K SEBE UPRIMNY. ON si NASIEL VHODNÚ ŽENU = takú, ktorá ho milovala, tahal z nej prachy, nechával si platiť dlhy a ťahať celú domácnosť.
Jediny, koho ZAMERNE KLAMAL, SI TY.
Pochop to. Ty si OBET jedneho zlého, leniveho a vychcaneho človeka.
Ty aj ked o nom píšeš tak z tych písmen stale citit lasku. Ten chlap nie je dobry, zrejme nikdy nebol a len ta vyuzival a zaslúži si akurát nakopat do gulí a dakuj Bohu, ze s nim nemas deti.
Verim, ze ked sa pozviechas, do tvojho života príde chlap, ktorý mozno nebude dokonalý, ale bude si ta vazit a budete si vzájomne oporou. Zijes len tento jeden zivot. Nepremarni ho s takym toxickym a zlym clovekom.
@bebbina Sorry, ale len ho ospravedlňujes ..a zvalujes to na bohatého kamoša, že za to môže.Sama si písala,že mal dlzoby uz predtym.Bud rada,že s ním nemas deti....rozved sa, podelte si majetok a najdi si muža, ktorý ta je hoden! Si schopná zena!!!!! Zapamätaj si to. Muz ktorý miluje ženu ju nerobí nešťastnou.Drzim ti palce!
@bebbina
Možno sa mýlim, ale zdá sa mi, že tvoj muž sa rozviesť nechce.
Ľahko sa hovorí o rozvode, keď je to iba teoreticky. Keď má dojem, že je to na ňom, rozhodnutie kedy, ako a či vôbec.
Podľa mňa rečami o rozvode tebou iba manipuluje, aby si mu tolerovala jeho správanie, keďže vie, že ty rozvod nechceš.
On veľmi dobre vie, čo pre neho robíš a o čo by prišiel .A keby náhodou nie, tak mu to dôjde v sekunde, kedy uvidí žiadosť o rozvod.
Parazit nikdy dobrovoľne neopúšťa svojho hostiteľa.
Veď to je ako keby chcela blcha opustiť psa z ktorého žije.
Akonáhle zistí, že ten rozvod berieš do vlastných rúk, zas budeš tá najlepšia a najkrajšia. Show must ho on.
no, neviem, kde sa ten dom nachádza, ale povedala by som, že nemaj veľké oči. domy sa zas až tak ľahko nepredávajú, najmä ak sú na ňom 2 majitelia- chlap môže robiť problémy s predajom... a ak je taký, ako píšeš, tak sa môže stať, že pri rozvode ešte zistíš kopec ďalších pôžičiek, o ktorých existencii si ani netušila... lebo on sa z niečoho musel vyrovnávať jeho prachatým kamošom. banka mu síce asi nepožičala, ale máš kopec iných zdrojov rýchlych a ľahkých pôžičiek, z ktorých sa potom nevieš vyhrabať. takže neodrádzam ťa od tvojho rozhodnutia, len počítaj s tým, že to nebude zďaleka také ľahké, ako to vyzerá. tvoj problém sa rozvodom neskončí, len uvidíš všetko, čo pred tebou ešte tajil.
@bebbina kým dôjde k rozvodu, máš ešte pár mesiacov času. Spamataj sa a začni bojovať za seba. Majetkové vyrovnanie príde na rad až po rozvode... To je ešte dosť času premyslieť si, ako z toho von. Možno by si na ten dom dostala aj hypotéku, aby si ho vyplatila a dom ti zostane. Samozrejme to, čo si zaňho pred manželstvom poplatila ešte odrataj Dobrý právnik ti poradí.

Všetko bolo napísané...v skratke: odsťahuj sa, nájdi si dobrého právnika aby sa ti aspoň časť peňazí vrátila a dávaj si potom dobrý pozor s kým si nabudúce začneš 👍 držím palce ✊ jedinú chybu ktorú si ty urobila bolo, že si mu dávala viacero šancí ktoré si on nikdy nezaslúžil