icon

Je drzé chodiť na návštevu s prázdnymi rukami?

30. dec 2024

Čaute, len ma zaujíma vás názor... Chodíte na návštevu s prázdnymi rukami? Ja mám vo zvyku vziať aspoň niečo slane, sladké, kávu/víno... Ide o to že mi je čudné, že my sa síce v rodine extra nedarcekujeme...ale naši vždy dajú vnúčatám dar alebo peniaze na narodeniny,meniny,Vianoce,Mikuláša...nám dospelým deťom ako kedy alebo na okrúhle narodeniny niečo hodnotnejšie. Boli sme u rodičov, prišiel tam brat do ženou a deťmi, naši dali ich dvom deťom na Ježiška po 60€, tak ako aj mojim deťom. oni nepriniesli nič. Ani fľašu vína. Samozrejme sa posedelo, vypilo niečo. Ale prišlo mi to také čudné...smutné... Lebo je to tak vždy... Vždy len vezmú a nič nedajú, nrprinesu... Keď ideme ku k nim, tak či ha alebo naši vezmeme tiež niečo na posedenie alebo tak...Nie je to trochu drzé alebo vychcane? Aky máte na to názor?

alzbetsl
31. dec 2024

@zarrinka konečne revelantna odpoveď.

jarnajar
31. dec 2024

Pre mňa je to vyšší level intimity, keď okolo seba nemusíme zdvorilo strečkovať. Ani by mi nenapadlo nosiť mame fľašu alebo dezert, jej tiež nie. Bežne si niečo nosíme, keď máme čo, ale takéto zdvorilostné "dary pre dary" nosím len tam, kde predpokladám, že sa to patrí. Aj to som sa musela naučiť, že to niekto čaká a pravdupovediac ma to dosť otravuje. Aj to nerada dostávam, načo mi to je. Čo máme radi, to kúpim. To sú potom také putovné fľaše a bomboniéry, ktoré krúžia po okolí :D

11bodka11
31. dec 2024

@jarnajar presne. Ked idem napr k sesternici ci kamoske napr pozriet babatko tak samozrejme beriem aj flasu,dezert a pod. Ale rodicom? Ved tam idem domov

seweranka
31. dec 2024

Bohužiaľ..ľudia zabúdajú že Vianoce niesú o darčekoch ale o tom byť s rodinou.. Keď ma prisť ku mne rodina, nikdy nechcem aby mi niečo nosili pretože predsa ja som hostiteľ…aj keď prinesú vždy mraky jedla, ja sa cítim skôr blbo že si robia starosti. Ale to záleží aký má človek charakter. Predsa len sme dospelý, zarábame a chcem aby hostia videli že sa máme dobre a vieme sa o nich postarať.

niki450
31. dec 2024

Niektoré diskutujúci sú také ako tvoj brat. Vyciciavat rodičov pokiaľ ešte žijú a po ich smrti čakať čo najväčšie dedičstvo. Bohužiaľ

autor
31. dec 2024

@niki450 veď ja nevravím o Tom že keď prídem cez týždeň len tak na 5 minút ..ale prísť po dary/peniaze, na posedenie a s ničím teda mne príde fakt čudné ale vidím že väčšina to vníma inak...

niki450
31. dec 2024

Presne tak, hanbila by som sa k rodičom prísť naprázdno v taký čas ako sú Vianoce. Veď sa nás na obsluhovali dosť...

dixitka
1. jan 2025

Tak ja keď idem k našim aj ku svokrovcom, takmer vždy niečo prinesiem. Svokrovcom väčšinou upečiem koláč a keď stíham, upečiem aj kváskový chlieb. Vždy sa z toho tešia. K rodičom chodím častejšie, bývajú bližšie. Takže občas na bežnú návštevu neprinesiem nič, ale inokedy zas toho prinesiem viac - tiež domáce koláče/torty/chleby, alebo napr. maminu obľúbenú kávu či čokoládu. Mne to príde automatické, chcem im urobiť radosť a keď nás majú hostiť, tiež to nie je zadarmo… takže ja súhlasím s tebou, že ak niekto nikdy nič neprinesie, len sa naje, nafasuje darčeky a odchádza, je to čudné 🤷‍♀️

mnamko
1. jan 2025

Nechodím ku nikomu naprázdno,stači maličkosť

janababana
1. jan 2025

Toto je tema, kde by clovek sfleku povedal “ved si to dohodnite vopred kto ma co doniest a ci vobec”. A rovno Ti poviem, ze ani to nemusi fungovat 😀😀 mohla by som tu spisat memoare z rodinnych “seslosti” najma so svokrou a svagrinou, ale su to tak specificke situacie, ze by sa v tom mohli spoznat ☺️

vespertine
2. jan 2025

Mne príde čudné a smutné, že v dospelosti majú súrodenci takéto vzťahy. Na zaplakanie. Máš viac ako jedno dieťa? Chceš, aby toto riešili, keď k tebe budú raz chodiť s rodinami na Vianoce? A áno, každý tu bude mať iný názor, lebo môže. Ľudia sú rôzni. Rodiny sú rôzne. Ak tebe niečo prekáža, spýtaj sa sama seba, prečo ti to prekáža. Čo ti to hovorí...o sebe samej.

nelinka1311
2. jan 2025

@zmrzlinka2021 napodobne.Na narodeniny dostanu darceky,na meniny pozornost a na Vianoce im pripravim darčekovu tasku kazdy rok,vino,kava, dezert,oriesky atd,dedo dostal este sudoku a svokra vianocnu ikebanu,lebo predrym vravela ze všetko ma také staré a velmi sa tesila.inak na beznu návštevu nenosim nic.

kaca222
2. jan 2025

K rodičom nikdy nič nenosím. Ani k svokrovcom. Sme blízka rodina, to naozaj nepovažujem za “návštevu”

barbie2023
2. jan 2025

Odraz prezratej doby. Ak niečo chces doniesť tak dodnes ,ale nerob zo seba niečo viac ako niekto kto nedonesie. A za druhé ,napr. pre mňa ísť k rodičom nie je návšteva,ale idem k svojim domov ,prečo by som mala nosiť ? Ako, nepoviem,keby nemali a dobre im padne ,ale nie zbytočne len tak zo zvyku 🤷 ak ideme ako rodina niekam ku známym ohlásene ,tak áno, vtedy samozrejme nejdeme s prázdnymi rukami.

barbie2023
2. jan 2025

@niki450 ak si myslíš ,že ťa rodičia "obsluhovali" a čakaju od teba takúto "vďaku" tak niečo nie je v poriadku. Aj ty svoje deti obsluhujes a ocakavas,že ti za to budú nosiť dary ? Alebo ako to chápať ?

nmhc
2. jan 2025

Že k rodičom...len keď idem ku kamoške a má dieťa tak vždy zoberiem niečo. Alebo ideme na prechádzku a beriem svojím a automaticky o jedno viac aj pre kamoskino...bolo by mi trápne prísť niekde bez toho žeby som aspoň koláče napečené nedoniesla keďže sa jedná o sviatky. Ale to sú taký ľudia ťažko...on vychovaný môže byť stačí že žena má na to iný názor s už to ide...

karolinakr
2. jan 2025

dosť bolo hejtov na autorku, rodičom priniesť na Vianoce darčeky je pekné, oni myslia na vnúčikov a nevidím nič zlé na tom, obdarovať ich.. deti, čo kašlú na rodičov sú divné

gerrwie_girl
2. jan 2025

Mne sa stala ina vec. Prišli sme na vopred dohodnutu návštevu, pred dverami som podala tašku s vínkom a dotyčná sa spýtala, či ideme ďalej 😀.

jannka89
2. jan 2025

My chodíme 1. sviatok vianočný k rodičom, a neberieme. absolútne nič, deti tam majú darčeky...druhy deň idú oni k nám pre darčeky a tiež nenosia nič a ani sa mi to nezdá čudné 😀

bbshop
2. jan 2025

Mne osobne bolo stále blbé prísť niekde naprazdno aj keď mi dotyční vraveli, že nič netreba. Na druhej strane, keď ku mne príde návšteva beriem to tak, že ja ich mám pohostiť a hlavne keď som ich pozvala. To je ako s rande - kto pozval ten platí. Navyše takmer nikdy sa nezjedlo a nevypilo nič čo niekto priniesol alebo čo sme priniesli my k niekomu. Vždy to bolo zbytočne.

veja2208
2. jan 2025

My na oslavy a gratulacie nosime dary, ked sa stretame s kamoskami, detmi, segrou nie vzdy nieco nosime...ako kedy...je to slobodne, ako kto chce, ja nic necakam od nikoho ked ku nam ludi volam,...nemam rada to,ze daj lebo ti bolo dane, a donekonecna vracanie si niecoho ...flasky, kavy putujuce po rodine...malokto prinesie to co naozaj ten druhy ma rad...a veci putujuce po rodine, lebo su zo slusnosti, toto nemusim...ked nieco robim co chcem dat rodicom..domace, dam im to aj ked su u nas oni na navsteve...na vianoce im davame dary, chceme ich potesit. Druheho cloveka nezmenis a posudzovanie a ohovaranie , tiez nebuduje vztahy. Kto chce dat da, kto nie neda.

elizita
2. jan 2025

Mať tvoje problémy 🙄 ja by som si ani nevšimla že im môj súrodenec niečo doniesol alebo nedoniesol... 🤷

oskvarka
2. jan 2025

Tiež občas donesieme a občas nie a priznám sa že s kamarátov a rodiny možno aj najmenej toho nosíme ale zároveň má niekedy veľmi rozčúli čo donesú iný... Napríklad veľké množstvá nezdravých sladkosti prípadne vyprážané lupienky alebo také podobne nezdravé veci...ktoré mi ani nekupujeme ani nejdeme a naozaj nie som rada keď to jedia deti .. takze má to žiaľ nepoteší... Takže ja keď niekde idem snažím sa tak doniesť aby sa z toho ten druhý naozaj potešil... Blízky kamaráti nás už poznajú...vedia že ak majú doniesť blbosti radšej nič alebo kilo jabĺk.. 😉.. nejako prirodzene nosíme a nwnoaime čo sa dá a nik nikoho nekontroluje... Napríklad my zase chodíme nikam častejšie a venujeme ľuďom čas..a hádam to nebudem merať.. kto čo dáva každý podľa svojej povahy možnosti a schopností.

sisska96
2. jan 2025

Kedy ako. Zalezi na situácii . Ale cez Vianoce každí dostali nejaký darček. Keď je oslava aj vtedy. Len keď sa zastavíme tak nie. Ale keď predtým som niečo piekla alebo mame niečo domáce tal donesieme

smiling89
2. jan 2025

My chodime s prazdnymi rukami a takisto by som ocenila keby aj navstevy k nam chodia s prazdnymi rukami🙏 niektori chapu, niektori nie.

niki450
2. jan 2025

@barbie2023 aha, takže podľa teba si rodičia nezadlužia od teba nič ale ty natahujes ruky....tak keď nevieš čítať s porozumením, tak radšej sa nepýtaj

elzena2
2. jan 2025

@bbshop no ja som mala aj takych hosti, čo doniesli svoju oblubenu flasu a už v polovici návštevy začali robit "mierny tlak", že či si uz nedame, vravim, že uz mame pootvarane iné, tak pockam, či sa vobec to dopije, potom,že aké je to dobre, nech ochutname, neskôr, že ci to predsa len môže otvorit. A nebolo to domace, len kupovane vino. Tak som mu teda tu flasu otvorila a aj hneď polku sam stiahol:(
Inak, k teme - Co riesis, nevies, aké maju finančne dohody, vztahy, čo on im kupil, dohodil, vybavil... ak sa nezmenis, ešte ta mozno rozdrapi od hnevu, keď zistis, čo na neho prepisali pocas života a čo tebe zostalo na dedenie.

bbshop
2. jan 2025

@elzena2 tak to bolo teda fakt neslušné a nevďačné správanie preto ani nenosime radsej svoje obľúbené veci, aby nás nelákalo práve to otvárať, keď oni majú pre nás niečo pripravené a dali si s tým námahu, minuli na to peniaze, svoj čas a energiu

barbie2023
2. jan 2025

@niki450 podľa tvojho komentára ty nevieš absolútne čítať s porozumením. 🤦🤦🤦

sono2
3. jan 2025

@melanta takýchto diskusii, kde sa kričí do tmy je tu asi 99 percent, tak neviem, o čo ide.