icon

Je hanba, keď mladý človek žije u rodičov?

15. nov 2023

Myslíte si že je hanba keď mladý človek okolo 25-35 žije u rodičov sám preto že jemu aj im to tak vyhovuje? Pokiaľ samozrejme normálne prispieva aj pomáha v domácnosti

abbey1
15. nov 2023

@1mina Ďakujem za podobnú pozitívnu skúsenosť. My sme tiež zostali bývať s našimi. Človek mieni, osud mení. Maminka bola vážne chorá, zomrela dva mesiace po svadbe, otec už mal svoj vek. Vzťahy v rodine sme mali vždy dobré, nebol dôvod odchádzať. A to som pracovala od 17 rokov.
Dcéra je momentálne na tom rovnako. Žije úplne samostatne v zahraničí už piaty rok. Má vážnu známosť, chceli sa osamostatniť, odsťahovať do Londýna. Ale prišla vážna choroba u " svokra", tak dcéra išla byvat zo svojho samostatného podnájmu k priateľovi. Plány na samostatné bývanie sa odsunuli.
A nechápem, aké visenie na krku a neschopnosť samostatne fungovať sa tu dookola spomína. Človek aby sa hanbil, že ako rodina držia spolu, dokážu si pomôcť v ťažkých chvíľach a v tých dobrých si užívať vzájomnú prítomnosť. Z extrému do extrému tie príspevky.

mrva
15. nov 2023

Co znamena u rodicov? V dvojizbovom byte, kde rodicia spavaju v obyvacke a “dieta” v izbe? Alebo vo velkom rodinnom dome, kde ma “dieta”samostatnu bytovu jednotku. Alebo tam byva preto, ze sa stara o niektoreho z rodicov alebo len preto, ze je to tak pohodlne a “naco by platil inde, ked nemusi”. To su dost podstatne rozdiely.

autor
15. nov 2023

@mrva u rodičov v dvoj generacnom dome na jednom poschodí bývajú naši a sestra a brat..a ja a maminina sestra by som bývala dole samé

terezka1947
15. nov 2023

@abbey1 tiež nerozumiem.
My sme ostali po otcovej smrti sami s bratom a mamou. A nedalo by mi srdce nechať ju po svadbe samu,hoci sme prišli o mnohé super možnosti bývania. Brat sa oženil tiež rovno z domu a odišiel do spoločného bývania. Má aj nový dom,aj rodinu,bez pomoci rodičov.
Mamka vážne ochorela,aj zomrela,aj som musela-chcela ostať pri nej doma. Čiže som do 35si už dochovala aj mamku a dokonca aj svokra.
Podľa toho,čo tu niektoré píšu by ľudia,čo žijú s rodičmi do 30r,by mali byť neschopaci,nesamostatni,bez akýchkoľvek schopnosti.
Veď je to hlúposť. Prečo by som si mala platiť ako mladá baba podnájom,či si kupovať malý byt-načo samej veľký byt,len aby som bývala sama.

kubkovamama
15. nov 2023

Vzhľadom k tomu,že v dnešnej dobe si 25r človek ťažko kúpi byt či dom..nie je to hanba.Pracovala som od 18,išla do podnájmu,no môj príjem nikdy nestačil na hypotéku.Chapem,že ak si niekto nemôže dovoliť ani ten podnájom,nemá na výber..ak je to nejaká blbá lokalita,hladova dolina.A potom sú ďalšie možnosti čo tu baby spomínali,chorí rodičia,nevyužité priestory v dome..Aj keď ja osobne by som robila všetko preto aby som žila samostatne,niet nad svoje súkromie a priestor.Nedokazala by som fungovať v jednej kuchyni,kupelke.Prechodne áno,ale nie roky

tiezjedna
15. nov 2023

@terezka1947 o situácii, ktorú popisuješ ale táto diskusia vôbec nie je

alickapusinka
15. nov 2023

@tetapetra áno je pokiaľ sa podieľa na domácnosti na platení a na pomoc rodičom tak je to v poriadku. Mnohé mlade páry bývajú u rodičov alebo svokrovcov a tu sú. Nemajú na výber. Jasne každý si ide zobrať hypotéku s nekresťanskými úrokmi na roky rokúce.

kornelies
15. nov 2023

@ninusa221 11 000 tisic eur ci korun? 11 000 Sk stali statne alebo druzstevne byty. Sukromne uz mali uplne ine ceny. Trosku sa v tom stracas, prepac.

tetapetra
15. nov 2023

@alickapusinka 30r človek? Matka zem, moji rodičia, starí rodičia už mali školopovinné deti. 30r človek je už dosť starý corgon,aby sa osamostatny. Znova sa opakujem, otázka nebola o pároch.

terezka1947
15. nov 2023

@tiezjedna vždy sa to zvrhne.
A keby aj nebola situácia ako píšem,tak tiež nevidím dôvod osamostatniť sa len z princípu.

domiklik
15. nov 2023

Hanba by to bola keby nepahal a neprispieval

topgabo
15. nov 2023

Hanba to nie je, len ja si myslim, ze dnesne zeny by ta vnimali ako tu pisu zeny za luzera. Taka je realita. Zit v prenajme je viac akceptovatelne.

klarolinne
16. nov 2023

Nemyslím, že je to hanba. Ak sú dobré vzťahy v rodine, dieťa funguje ako samostatný jedinec pracuje a prospieva. Samozrejme je iné ostať žiť s rodičmi v malom byte alebo dome. Ok pokiaľ má človek svoju hypotéku a osamostatní sa. Ale podnájom sú za mna vyhodené peniaze, splácať hypo niekomu inému, len preto že spoločnosť je nastavená, že bývať s rodičmi je hanba. Hanba je byť priživník.

judit47
16. nov 2023

Tu na MK je taky nesvar dvojteho metra.

Chlap 30-35 musi jednoznacne byvat sam,vo svojom, inak je uplne tupelo,samozrejme hned na zaciatku vztahu si musi bezpodmienecne k sebe nastahovat svoju partnerku, ktora nema nic(alebo len robi)a stahuje sa k nemu od rodicov-ved predsa hlava rodiny chlap zabezpeci. Najlepsie hned si ju ma vziat narobit jej deti a prepisat na nu polku bytu-lebo ved ONA chuda sa stara o deti, tak nema cas setrtit na svoje ked prisla z detskej izby alebo hned po skole.

Na druhej strane pre zeny je akceptovatelne byvat u rodicov aj do 30-35 lebo chudatka nestretlit svojho oslika otras, s ktorym by sa nastahovali,a samej sa jej tazko hlada a kupuje byt, a hlavne ChLAP je ten co ma mat svoje, zeny otehotniet porodit a kysnut doma,nic neprispievat ved chlap,chlap, chlap.. Hanba je kee 30-35 rocna nema nic nasetrene a caka ze chlap bude mat vsetko…

Samozrejme,ze to nieje hanba skor treba riesit preco tomu je tak-ci je chlap mamickar alebo okolnosti ale v kazdom pripade to nieje hanba.

lussyl5
16. nov 2023

Záleží od okolností,je rozdiel či sú rodičia aktívni a samostatní a dieťa tam je z pohodlnosti a nestará sa o nič alebo ako to býva u väčšiny normálnych jedincov, rodičia majú zdravotné problémy a nezvládajú starostlivosť o dom a záhradu.Nemusí ísť o nejaké závažné diagnózy stačí vyšší vek,predať dom väčšinou nechcú lebo stará generácia je tak nastavená že strašne lipne na domoch a keďže už sa o to nevládzu starať sami tak je jedno z detí doma a stará sa a pomáha.A kto takto doopatroval rodičov vie že niekedy si to vyžaduje železné nervy.Áno sú aj príživníci ale tých je naozaj málo,väčšina jedincov býva s rodičmi lebo im je ľúto nechať ich samých,prípadne sa o nich už musia starať.

ninusa221
16. nov 2023

@kornelies nestrácam na eurá 11 tisíc. Od súkromného..

medda_beda
16. nov 2023

Nie je to hanba, pre pohoršené ženy môj muž žil u rodičov 35 rokov a je pracovitý, schopný a hlavne si o ženách nemyslí, že su slúžky v domácnosti.
Neviem načo by si hľadal podnájom so psom.Zbytočne vyhodené peniaze.
Ja som bývala sama od 21.

Kedysi generácie žili spolu dnes je to hanba.
A hlavne o tom budú písať tí ktorí ani len netušia ako sa dá dnes ťažko kúpiť byt.

medda_beda
16. nov 2023

@tetapetra Keď človek nežije sám po 30tke tak to znamená, že v domácnosti ho niekto obskakuje?Trošku mylné predstavy máš.
Nezarábam minimálku a ak by som chcela podnájom alebo hypotéku tak by som to horko ťažko platila.
A žijem sama od 21, ale nie v predražených podnájmoch.

Je to úplne jedno kto kde a ako žije bez partnera.
Okolnosti života sú rôzne.

tetapetra
16. nov 2023

@medda_beda áno presne tak to myslím. Ten človek je stále ako keby v "ochrane" rodičov. Mamka navarí, napecie, vyperie, nakupi. Zaplatia inkasá. Dieťa prispeje, ok. Ale, až keď človek žije sám zistí, že ti nie je až také ružové. Hlavne keď dôjde soľ, toaletný papier a zrazu žiaden škriatok nedoklada

avonladyba
16. nov 2023

Tak ja poznám rodinu, už 45-50tnici, teda moja suseda si do 3i bytu k rodicom nasťahovala manžela aj deti sa im tam narodili. Stále takto žijú. Príde mi to čudné, ale im to zrejme vyhovuje.

ika11123
16. nov 2023

Ja mám 35r píšte si tu čo chcete ja sa za to nehnbim na čo budem platiť nájom keď môžem prispieť mamke (aj jej to pomôže) a v budúcnosti si kúpim vlastne a nemusím dokonca života splácať hypotéku.Po druhé nemám priateľa teda mám ale ešte krátko samej by bolo ťažké v dnešnej dobe platiť a nechcem zas živoriť s absolútne si nič nedovoliť veď teraz išlo všetko nenormálne hore ... vtedy boli ceny úplne iné

skrata13
16. nov 2023

Ja som odišla ako 21 ročná bývať sama od našich a áno podľa mňa je to hanba v 35 napríklad bývať s rodičmi...

medda_beda
16. nov 2023

@tetapetra Môjho muža nikto neobletoval 🤷 navaril, napiekol, upratal, nakúpil.A keď sa niečo doma pokazí tak to vie bez problémov urobiť.A ja mu nemusím nikdy nič hovoriť aby niečo spravil.
Poznám mužov ktorí nežili u rodičov a napriek tomu im ženy robia slúžky.

To je o výchove a nie o tom kto ako dlho žil u rodičov.Ja som v 18 bola za hranicami a tieto blbosti v domácnosti sa dajú naučiť rýchlo keď človek chce.

skrata13
16. nov 2023

@ika11123 uffff v 35 bývať u rodičov žiadna sláva

tetapetra
16. nov 2023

@medda_beda aj čítaš po sebe? Kristova noha, veď je to starý corgoň!!! 40tnik. Je to človek, ktorý by už mal mať relatívne veľké deti. Podľa všetkého aj ty mas okolo 40🤦🏻‍♀️. To si si nestihla niečo naskrabat? Normálne mi to hlava neberie. Oháňať sa tým, že rodičia, rodičia. A pritom už je mladosť v prdeli a do duchodu ďaleko

breznica
16. nov 2023

@medda_beda na MK je určený nejaký štandard, ktorý tu väčšina spĺňa (internet znesie všeličo)....
Môj chlap do 36 žil so svojou mamou v rodinnom dome,dlhé roky pracoval v zahraničí, takže domov si prišiel raz za čas oddýchnuť na pár dní. Rovnako môj otec pred 40 rokmi žil so svojou mamou v rodinnom dome, robil na montazach,čiže tiež väčšinou bol preč. Nebol dôvod zaobstarať si vlastné bývanie, ktoré by bolo 25 dní v mesiaci prázdne a peniaze by išli do luftu. A zase keď prišiel vzťah, rodina, nebolo treba brať veľké úvery, lebo bolo dosť nasetrene

tetapetra
16. nov 2023

@breznica je rozdiel žiť inde a vracať sa.

breznica
16. nov 2023

@tetapetra myslíš, že prespavat v kamióne je žiť inde?

medda_beda
16. nov 2023

@breznica Veď práve.Môj domov chodil spať a upratať.Ráno odišiel do práce a vrátil sa až večer.
Tak načo by mu bol nejaký podnájom alebo hypotéka.

medda_beda
16. nov 2023

@tetapetra Nemám 40 ty Kristova noha a v dnešnej dobe by som ja asi ťažko sama našetrila niekoľko tisíc €.
A starý 😂.
Ten starý nebude ani v 50tke a po nejakej 40tničke by sa ani neobzrel.Asi máš v okolí len 40 ročných pupkáčov- corgoňov.A nechápem prečo by mal mať veľké deti s hocijakou ženskou len preto, že sa to patrí.
Keby ostal sám tak ostane zabezpečený a ku šťastiu by nepotreboval byt.
Prečo by mal žiť sám keď rodičia boli radi, že je doma a on ledva doma bol kedže pracoval, športoval a staral sa o všetko čo už rodičia nevládali.
Akože žiť v byte sám nemá žiadnu logiku.
Hlavne ak ten byt súrne nepotrebuješ.