Je normálna chladná reakcia na oznámenie tehotenstva?
Zdravím Vás tu a vopred ďakujem za radu.
Konečne po 2 rokoch som otehotnela na druhý pokus po IVF. (komplikovaný dlhý bolestivý proces). Išli sme to oznámiť manželovej svokre a švagrine s rodinou. Manžel povedal, že čakáme naše vytúžené dieťatko. Ich reakcia bola len "TICHO" (pár sekundové ticho) a potom usmev a horkoťažko povedali "gratulujeme" Svokra sa iba usmiala (možno nasilu), reakcia žiadná..., žiadná radosť.... proste nič… Všetci traja boli len ticho ako na pohrebe. Je to normálne???? Ako sa mám teraz k nim chovať????
Ako bonusom bola švagrininá reakcia (je matkou zlateho chlapčeka) hneď po oznámení sa iba pozrela dole očami na zem, sklonila hlavu a ticho... až neskoršie povedala gratulujem aj s ostatními.
Na švagrovi som videla, že bol veľmi dojatí ten jediný sa veľmi tešil. Potom podali ruku a povedali gratulujem, radosť tam nebola žiadna, nič boli veľmi chladný a asi nečakali takúto životnú udalosť, že ešte vôbec budeme mať dieťa.
Nečakala som takúto reakciu od nich, bolo mi to ľúto a veľmi do plaču... :( :( :(
Manžel videl na mne, že sa mi to nepáčilo a nič nepovedal. Keď sme odchádzali tak mi v aute povedal, že nečakal takúto reakciu, čakal, že bude lepšia... Tlačím naňho aby to povedal jeho mame a zastál sa mňa ale on to nikdy nepovie tak sa hádame kvôli tomu a chce sa odsťahovať z môjho bytu a vyťahuje rozvod ak nezmením svoj postoj k jeho rodine. Je to normálne?????? Oni mi ublížili, nie ja ím!
Večer som veľmi plakala a potom som sa aj zrutila po psychickej stránke v noci, tak zle mi bolo, divný pocit som mala aj v bruchu... :(
Urobila som chybu, že som tam išla a povedali sme to :(
Na druhý deň som začala krvácať a išli na pohotovosť tam si ma nechali 3 dni lebo to bol spontany potrat a nejak sa im to tam nepozdávalo, nepáčilo a neskoršie sa to skončilo kyretážou :(
Moje dievčatko zomrelo vo mne, čo im nikdy neodpustím.... :(
Svokra vždy uprednostňovala iných ľudí ako mňa ale ja som k tomu nekládla veľký dôraz až doteraz…Neskoršie som jej volala povedala a vykričala som všetko čo som mala na srdci… ani nevedela, že som 2x bola behom 2 mesiacov v nemocnici po mojej návšteve u nej. Zaujíma sa iba o ľudí o ktorých chce. Mohli aspoň predstierať, že sa tešia a nie byť ticho ako na pohrebe
Je takáto reakcia normálna????
Švagrina mala meniny i napriek tomu som zavolala a zablahoželala (zdvihla hovor tak nasrato a povedala mi "PROSIM" a teraz bude mať svokra narodeniny)
Išli by ste jej zagratulovať???????? Alebo ako sa mám k nich zachovať, poradte prosím...
Vopred ďakujem.
Manzelova svokra? To je hadam tvoja mama, nie?
@cyberk Ja si za svojím stojím, ty máš samé drísty vidieť, že si nikdy nezažila žiadnú lásku a museli ťa odkopnúť v ešte rannom veku. Rodičia z teba nemali veľkú radosť. Ja mám komplet rodinu ale ty asi nie keď tak škaredo rozprávaš o slobodných mamičkách. Prajem ti aby si spoznala lásku a nebola hnusná na slobodné mamičky... Aj oni si zaslúžia našu úctu.
@martinkatinka moja svokra.🙊
Podľa mňa vedeli, že mate problémy s počatím. Manžel sa možno zdôveril. A preto sa nechceli predčasne tešiť, lebo všetci vieme, aké je to prvé týždne tehotenstva zradné a že nič ešte nie je isté. Určite nie je ich vina, že si prišla o bábätko. Viem, že teraz si z toho veľmi smutná, ale určite by jeden konflikt nemohol spôsobiť potrat. Každé tretie tehotenstvo končí potratom a nie je to nikoho chyba. Časom sa na to budeš pozerať inak, teraz sa sústreďuje na seba a keď budeš na to pripravená, tak sa s nimi stretni a porozprávajte sa o tom ako dospelí ľudia. Reakcia manžela tiež nebola adekvátna, vyťahovať hneď rozvod mi nepríde vôbec normálne. Všetci ste reagovali zle, vznikol z toho konflikt…. Ale nie je to podľa mňa nevyriešiteľná situácia a dôvod na prerušenie kontaktu.
Podla mna tvoj muz riesi vsetko so svojou matkou a mozno aj sestrou. Preto sa tak cudne tvarili.
Nemyslim si, ze by ich reakcia mala nejaky vplyv na tvoj potrat a nie je ok to na nich zvalovat. Jasne, ze to cloveka zamrzi, ale zas sa nemusi zosypat z reakcie okolia. Hlavne je, ze buduci rodicia sa tesia. Najdolezitejsie je, aby si sa ty dala do psychickeho kludu a nebrala si vsetko k srdcu.
Drzim palce pri vasej ceste za dietatom aj ked neviem ci tvoj muz je toho hoden kedze sa ta nevie zastat a este sa ti vyhraza odchodom za take malickosti.
A po prečítaní tvojich ostatných odpovedí si tiež myslím, že nie je dobrý nápad si s takým chudákom, čo sa pri každej malej hádke vyhráža rozvodom a odsťahovaním robiť dieťa. S príchodom dieťaťa sa vaše problémy znásobia, problémy so svokrou sa zdesaťnásobia. Nepremýšľali ste nad manželskou poradňou? Lebo takýto toxický vzťah nebude ani pre to dieťa ideálny príklad.
Dosť sa čudujem reakciám, ja mám zase plné pochopenie pre roztrpčenie autorky. Viem si predstaviť, že by ma to veľmi bolelo. A ani da mi nechce úplne zľahčovať podiel incidentu na potratení. Ale manželova reakcia sa nepáči ani mne.
Zažila som potrat, takže z tejto strany Ťa chápem. Ale zase obvinovať okolie, že zavinili Tvoj potrat, lebo Ti negratulovali tak srdečne, ako si si predstavovala a Ty si sa z toho zložila a následne potratila...trosku pritiahnuté za vlasy. Ja som oznámila svokrovi, že som tehotná a vieš čo urobil, kývol rukou a povedal "Dobre." Tým to bolo pre neho vybavené a čo som teraz mala robiť, vynucovať si nadšené ovácie? Veď nadšení stačí, ak ste Ty a Tvoj muž. A ešte bolo skoro sa vytešovať, hlavne vo Vašom prípade, keď ste mali problemy s pocatím. Taktiež už mohla o tom vedieť jeho strana rodiny od Tvojho manžela. Alebo proste Ta velmi nemusia a taká bola aj ich reakcia. Ber to tak ako to je, ak Ti na mužovi záleží, snaž sa vychádzať s jeho rodinou...keď aj oni Ťa ešte úplne neodpísali. My tu nevieme, čo vy všetko ste už mali medzi sebou...ale podľa toho čo píšeš, to asi nie je ružové.
@babynadej na jednej strane je mi veľmi ľúto, že si prišla o dieťa. Ale na druhej strane, prepáč, ten stres si si spôsobila sama. Ako píšeš ďalej, mužova rodina ťa nikdy nemala rada, tak čo si čakala, že budú skákať od radosti, keď im oznámiš tehotenstvo? Mala si byť na to pripravená. A neviem, ale ja keby som otehotnela po dlhom úsilí, tak sa teším a je mi srdečne jedno, ako na to kto reaguje. Ale z tohto celého mi tvoj muž vychádza ako veľmi slabý článok, nie preto, že sa ťa "nezastal" (čo sa ťa mal zastávať, veď na teba neútočili, či?), ale pre jeho celkové správanie.. A na svokrinu oslavu by som asi nešla, veď oni ťa tam aj tak nechcú, tebe sa tam nechce, tak načo to siliť?
@cyberk si s autorkou nemáte čo vyčítať, jedna labilnejsia ako druha
Mne pride ze ty si ta z temy “saty na svadbu” a “snubenica mojho brata je milenka mojho muza”. Lebo toto uz neni normalne co za situacie a temy tu vznikaju🤦🏽♀️
Mozno sa nepotesili, lebo sa možno tiež snažia a nevychádza. Mna švagriná preto v tehotenstve nenávidela.
Je mi ľúto že si prišla o bábätko....ale pozeráš sa na to úplne zle. Dôležité je aby ste sa tešili z takýchto veci ty a manžel (vy ste v tomto tý dôležitý). To ako tieto veci vnímajú ostatný ovplyvniť nevieš takže nemá význam si to brať k srdcu.
Reagovali neutrálne nič zlé nepovedali.....nie každý je z tehotenstva druhých hotový (nevie to tak prežívať a omnoho viac sa teší keď je dieťa už na svete). Ešte za tým môže byť to že švagriná nevie otehotnieť alebo potratila ....
Čo nechápem je správanie tvojho muža. Je úplne mimo v tomto citlivom období žene rozprávať takéto hlúpe veci (mal by ťa podporiť).
Svokre by som zagratulovať aj napriek všetkému šla...
Ja si myslím, že švagriná možno potratila krátko predtým ako si im oznámila tehotenstvo, len si o Tom nevedela.. preto taká reakcia..
Ja som sa tiez netesila zo svagrinineho druheho tehotenstva kratko po ich prvom dietati, zatial co ja som prave oplakavala dalsiu menstruaciu, a co? Som horsi clovek preto? Ako vies, ze tvoja svagrina prave nepotratila?
Autorka nepreháňaš to trocha? Súhlasím so @sardinka32. To že ti negratulovali ako si si predstavovala ťa dohnalo až do takého stresu že si prišla o dieťa? Mohla by som kašlať čo si myslí svokra, švagriná alebo kto. Ty musíš byť strašne labilná keď sa pri takejto blbosti kto mi ako a či vôbec zagratuluje zložíš.
@babynadej tá poznámka o gratulovani na meniny .. nikomu negratulujem na meniny. Ani manželovi. Akože na čo gratulovať? Na to za sa jeho meno v nejaký deň nachádza v kalendári? 😂 Príde mi kus tragikomické si na niečom takom zakladať
@babynadej Mrzí má Tvoja strata 😔 Ak mám byť úprimná, nerozumiem, načo ste túto info hneď bežali oznámiť rodine, veď nikdy nevieš, ako môže dopadnúť tehotenstvo, či už prirodzené alebo umelou cestou. Ja som to rodine oznámila vždy až po 3 mesiacoch, keď som verila, že už je to ako tak isté a všetko dopadne ok. Nehnevaj sa, ale ak Ťa takáto blbosť-,,že sa niekto iný neteší na oznámenie tehotenstva,, podľa Tvojich predstáv doženie až do psychického zrútenia, musíš byť veľmi psychický labilná a nie úplne v poriadku (bez urážky). Oznámili ste to skoro, podľa mňa neskákali od radosti, lebo predčasné tešenie niekedy znamená smútok, ja ich reakciu celkom chápem. To čo sa Ti stalo, bol len smutný osud, možno by sa to stalo aj keby rodina spievala od radosti, kto vie? A že po návštevách svokry končíš v nemocnici...? Vyhľadaj pomoc psychológa, lebo toto z Tvojej strany fakt nie je v poriadku. A nečudujem sa ani Tvojmu mužovi, Ty ho nútiš, aby on niečo s nimi riešil, no celé zlé. Z môjho pohľadu si Ty tá, ktorá to celé preháňa, veľmi prežíva, robí dusno v rodine - daj sa do poriadku hlavne psychicky...
Ako dlho si bola tehotna, autorka?
@babynadej Vieš, tak ti poviem, napríklad keď som ja mojej mame oznámila tehu, tak mi vynadala a bola na mňa naštvaná ešte niekoľko mesiacov. Vôbec sa netešila a to je moja vlastná mama! Takisto pri sestre vôbec sa netešila, práve naopak. Ľudia proste nie sú takí, akí by sme chceli. Nabudúce im nič nehovor a tiež by som prehodnotila vzťah s manželom, isto im všetko vešia na nos. Nešla by som tam určite nejaký čas.
@lavender94 Ďakujem Ti za nezáväzny názor 🙂
@lavender94 myslíš, že by sa znásobili problémy so svokrou? Ja som jej vôbec nič neurobila a takto sa zmeniť? Doteraz som si myslela, že bola ok ale keď si dávam do súvislosti rôzné okolnosti s pred pár rokov aj okolo svadby, tak máš pravdu čo si napísala o nej... Ďakujem

Tak to su take dristy… ano, to je sen kazdeho dietata mat matku, ktora sa necha nabuchat v nefunkcom vztahu.. natahovat sa o striedavku… ja by som radsej tiez bola mrtva ako sa narodit do takej rodiny. (Ano moje slova su hnusne a je mi to jedno, neznasam matky, ktore su tak sebecke, ze im je jedno, ze ich dieta nezazije lasku oboch rodicov, a spolocnej rodiny)