icon

Je písanie si s kamarátmi opačného pohlavia nevhodné počas trvania vzťahu?

31. jan 2026

Ahojte,
Som zadaná už pár rokov. Mám 2 kamarátov, ktorých poznám od detstva. S jedným si píšem len cez sviatky-zagratulujeme si navzájom k narodeninám, meninám, poprajeme si krásne sviatky(vianoce,veľká noc). S tym dalsim sa občas stretávame spolocne aj s priateľom, kedze ho pozná. Avšak v poslednej dobe začalo priatelovi prekážať to ,ze si s nimi vôbec občasne napíšem. Že ja si nemam co pisat s opačným pohlavím, kedze som zadaná. Vraj som ešte detinska a kym sa s nimi uplne neprestanem kontaktovať a nepochopím to,nevezme si ma za ženu, lebo ze ziadna zena v jeho okoli si nepise s chlapmi a nema kamaratov. Mám sa na to pozrieť z jeho strany. Ja mam na to,ale iný pohlad a tak ma zaujíma vaš pohlad na vec. Ďakujem za každú spravu.

Strana
z3
autor
3. feb 2026
@strelkyna1

@anonym_autor Neviem, ja ho nepoznam, ale preletelo mi to hlavou. Casto to tak byva, ze obvinuju ineho z toho, co sami robia.

@strelkyna1 ja viem. Toto je na tom najhoršie, že cítim sa ,že som fakt ja ta zla. Totižto pred par dnami som mu povedala, že ja by som aj s tym kamarátom šla von, lebo viem, že by sme sa cely čas rozprávali len a len o škole. Ale viem, že sa to vo vztahu nehodi a chápem ho ,tak s nim nejdem. Len som bola úprimná. A teraz mi to začal vyčítať, ze si ho nevážim, ze kvôli mne je stále v strese. Ze každému komu by toto povedal tak byu vravel, ze ma ma hneď nechať a utekať. Aaaa ja už ani neviem čo si mám o tom všetkom myslieť. Trapi ma to veľmi.

sova7
3. feb 2026
@anonym_autor

@strelkyna1 akože celkom ma prekvapilo ako teraz obratil na mna,vraj ja som manipulator, lebo ked ide o nejake moje pohodlie ,tak som nekompromisna, ale ked by už on niečo spravil, tak chcem aby to spravil podla mna.... ale keď mne by to prišlo ako väzenie, že musim odstihnut akokoľvek kamarátsky vztah s opačným pohlavým. A ešte mu dneska ako narokom nabehol taky príspevok, ze ideálna žena nemá mužských kamaratov a stara sa o tvoje blaho a pohodlie a rešpektuje ťa. No to bola vojna, že on presne taký ideál chce a ja to nespĺňam. Potom nemam vraj ani ja od neho očakávať, že bude ideálnym mužom. A neskôr povedal, že si len robil srandu a že on si ma vziať aj tak chce, len že by bol rád keby toto zmením. Neviem akože mne prave on príde ten manipulátor. Dobre si myslim, však ?

@anonym_autor Čítala som takúto myšlienku Ak ti niekto vyhadzuje na oči nejaké veci ty si taká onaka divna manipulátor a podobne nie je to obvinenie ale priznanie. Hovorí to o sebe. Lenže nemôže povedať ja som divný som manipulátor žiarlim lebo on sa vidí dokonalý. A tak svoje nedostatky projektuje von do partnera. A na ňom sa ich snaží opravit. Potlačiť. Ako on vníma obraz idealnej zeny je obrovská 🚩aspoň pre mňa určite. Ty nie si nástroj na uspokojovanie potrieb a vytváranie pohody pre niekoho o tom by vzťah ani nemal byť. Ak on povedal že ak ty nebudeš taká ideálna žena ako on chce on nebude taký muž. Takže on by sa tiež staral o tvoje blaho nemal kamarátky a rešpektoval ťa? Keby sa ho na to spýtas zase by všetko otočil proti tebe a bola by s toho podobná psycho debata ako opisujes? Tiež povedať niekomu takúto krutú informáciu Ty nesplnas moju predstavu ideálnej ženy, ak neurobíš čo ja chcem nebudeš ako ja chcem nevezmem si ťa za ženu a potom tresnut Ale chod ja som žartoval nájdeš v každej dobrej knihe o poruchach osobnosti ako obrovské výstražné znamenie. On to všetko myslí smrteľne vážne potrebuje ťa ale uvariť uchlacholit aby si to prešla bez hlbšej pozornosti. Je to manipulácia. Toto nie je dobrý partner. Chce ťa prerábať meniť na svoj obraz trestať ak nebudeš spĺňať jeho predstavy vyhrážať sa ti že ak neurobíš co chce on nedostanes odmenu. Svadbu pozornost pokoj a podobne. Lenže pokoj pozornosť nie sú za odmenu sú základom. Plus otvorená komunikácia ktorá ale u vás nie je. Svadba tiež nie je odmena za dobré správanie a za to že ty konečne splnas niekoho predstavu. O tom že budeš sluzit a odstrihnes sa úplne od vsetkych. Ty sa máš starať o jeho blaho ale ty svoje potreby budeš mať uspokojené keď on bude spokojný s tým ako sa ty staráš o neho a plnis jeho predstavy. On to chce automaticky ty si to musis zasluzit. Chceš takto stravit život? Prečo ťa potrebuje prerábať? Ohýbať na svoj obraz? Ak si ťa niekto vyberie má ta skrátka brat takú aká si. Nad tým sa zamysli. Partner nie je projekt na prerabku. Prečo si nenájde ten ideal co teda chce? Je to podobné ako so spotrebičmi. Kúpiš si telku a prerobis ju na sporák lebo chceš variť a nie pozerať film? Má to logiku? Tiež sa pozri na jeho rodinu. Aký je tam vzťah ? Ako sú rozložené vzťahy jeho mama a otec? Podľa toho bude vyzerať raz tvoja rodina s ním. Ak on sám nechce , vzorce správania ktoré pobral doma meniť nebude. Ty nemusíš brat ohľad na neho ty sa zamyslaj hlavne nad sebou a tým či pre teba je model vzťahu aký on považuje za správny niečo čo si schopná zvládať žiť v tom a či ty tak budeš spokojná. A či chceš takto vychovávať deti. Si pripravená že ťa možno donúti neskôr byť len doma a prestať sa kontaktovať aj s rodinou? Byť tu ako nástroj pre blaho niekoho? Bude aj on pre teba robiť to čo ty pre neho? Je tam toho na zamyslenie dosť. A už to ze ti v podstate oznámil že nesplnas jeho ideál ženy dáva otázku prečo si ťa potom vybral? Mňa ako ženu by to zarazilo. Čo ku mne teda ten chlap cíti? Tiež by ma zaujímala jeho vzťahova minulosť. Ako hovorí o ex partnerkach. Premýšľas blikaju ti kontrolky a to je dobre. Ide o teba a tvoj život.

sova7
3. feb 2026
@anonym_autor

@strelkyna1 ja viem. Toto je na tom najhoršie, že cítim sa ,že som fakt ja ta zla. Totižto pred par dnami som mu povedala, že ja by som aj s tym kamarátom šla von, lebo viem, že by sme sa cely čas rozprávali len a len o škole. Ale viem, že sa to vo vztahu nehodi a chápem ho ,tak s nim nejdem. Len som bola úprimná. A teraz mi to začal vyčítať, ze si ho nevážim, ze kvôli mne je stále v strese. Ze každému komu by toto povedal tak byu vravel, ze ma ma hneď nechať a utekať. Aaaa ja už ani neviem čo si mám o tom všetkom myslieť. Trapi ma to veľmi.

@anonym_autor úprimnosť je v pohode. Lenže on ju využíva proti tebe. Ak si partneri veria nie je problém že by si s niekým išla a pokecali by ste o hocicom. Ak je niekomu jasné že medzi vami funguje nejaké puto veri ti verí sebe a vo vzťahu je dôvera a úprimnosť toto by nemal byť problém. Vzťah nie je o tom že všetci naokolo prestanú existovať keď si niekto nájde partnera. Ak sa žena začne cítiť ako problém a tá zla väčšinou tam už začína fungovať niečo čo by v zdravom vzťahu byť nemalo a pre mňa je to signál že to nejde dobrým smerom. On je pre teba v strese? On je v strese lebo si neverí neveri nikomu nemá sebavedomie a boji sa že stratí nad tebou kontrolu že si vyberies niekoho lepšieho tak by bol najradšej keby si bola iba s ním a nikam nechodila. Možno vie že u neho by taká káva s kamoškou skončila u niekoho s nich doma a myslí si že to tak má každý? Lenže ty chceš žiť vo vzťahu nie vo väzení. Ty komunikuje otvorene úprimne hocičo okrem debaty s kamošom je pre teba niečo nad čím ani neuvažujes. Lenže s človekom ktorý úprimnosti otvorenosti dôvery nie je schopný a funguje štýlom podľa seba súdim teba to nejde. On informácie ktoré mu dáš využije na to aby ich mohol využiť ako zbraň. No neviem či skôr tebe by ľudia nehovorili že máš utekať. On sa strašne boji opustenia on asi potrebuje skôr projekt niekoho ako záchranu pred pocitom prázdnoty samotou niekoho kto sa o neho bude starať nie konkrétnu osobu skôr objekt. A keď ho konečne bude mať a taký ako ho mať chce keď si ho prerobí upravi bude sa ho držať ako pes kosti aby slúžil iba jemu. To je skôr zavislost než rovnocenný partnersky vzťah. Keď už sa imelo konečne kŕmi na vrbe a má vďaka nej všetko čo potrebuje nechce sa deliť ani hľadať zas iného hostiteľa

autor
4. feb 2026
@sova7

@anonym_autor úprimnosť je v pohode. Lenže on ju využíva proti tebe. Ak si partneri veria nie je problém že by si s niekým išla a pokecali by ste o hocicom. Ak je niekomu jasné že medzi vami funguje nejaké puto veri ti verí sebe a vo vzťahu je dôvera a úprimnosť toto by nemal byť problém. Vzťah nie je o tom že všetci naokolo prestanú existovať keď si niekto nájde partnera. Ak sa žena začne cítiť ako problém a tá zla väčšinou tam už začína fungovať niečo čo by v zdravom vzťahu byť nemalo a pre mňa je to signál že to nejde dobrým smerom. On je pre teba v strese? On je v strese lebo si neverí neveri nikomu nemá sebavedomie a boji sa že stratí nad tebou kontrolu že si vyberies niekoho lepšieho tak by bol najradšej keby si bola iba s ním a nikam nechodila. Možno vie že u neho by taká káva s kamoškou skončila u niekoho s nich doma a myslí si že to tak má každý? Lenže ty chceš žiť vo vzťahu nie vo väzení. Ty komunikuje otvorene úprimne hocičo okrem debaty s kamošom je pre teba niečo nad čím ani neuvažujes. Lenže s človekom ktorý úprimnosti otvorenosti dôvery nie je schopný a funguje štýlom podľa seba súdim teba to nejde. On informácie ktoré mu dáš využije na to aby ich mohol využiť ako zbraň. No neviem či skôr tebe by ľudia nehovorili že máš utekať. On sa strašne boji opustenia on asi potrebuje skôr projekt niekoho ako záchranu pred pocitom prázdnoty samotou niekoho kto sa o neho bude starať nie konkrétnu osobu skôr objekt. A keď ho konečne bude mať a taký ako ho mať chce keď si ho prerobí upravi bude sa ho držať ako pes kosti aby slúžil iba jemu. To je skôr zavislost než rovnocenný partnersky vzťah. Keď už sa imelo konečne kŕmi na vrbe a má vďaka nej všetko čo potrebuje nechce sa deliť ani hľadať zas iného hostiteľa

@sova7 ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Pekne napísané a človek sa vie nad tým vážne zamyslieť. Mám dokonca pocit, že mi aj vďaka tejto správe začína do seba zapadať viacero vecí a udalosti ,ktoré sa stali aa začínam v tom vidiet prepojenie a hlavne pochopenie, prečo môj priateľ reagoval a reaguje niektoré veci takto impulzívne. Ono tam bude fakt nejaká silná emocionálna závislosť - silnejšia ako láska ku mne - k osobe akou som. Má silnú potrebu pretvoriť si ma na svoj obraz a prispôsobiť svojim predstavám, neviem či preto ,že si neverí, že ho fakt ľúbim alebo čím, no asi to bude tým nízkym sebavedomím.

sova7
4. feb 2026
@anonym_autor

@sova7 ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Pekne napísané a človek sa vie nad tým vážne zamyslieť. Mám dokonca pocit, že mi aj vďaka tejto správe začína do seba zapadať viacero vecí a udalosti ,ktoré sa stali aa začínam v tom vidiet prepojenie a hlavne pochopenie, prečo môj priateľ reagoval a reaguje niektoré veci takto impulzívne. Ono tam bude fakt nejaká silná emocionálna závislosť - silnejšia ako láska ku mne - k osobe akou som. Má silnú potrebu pretvoriť si ma na svoj obraz a prispôsobiť svojim predstavám, neviem či preto ,že si neverí, že ho fakt ľúbim alebo čím, no asi to bude tým nízkym sebavedomím.

@anonym_autor je to istým spôsobom vzorec správania. Odporúčam na FB Oz Nikdy viac. Andrea Andrejová. Aj podcasty tam má. Nehovorím že on je v spektre poruchy osobnosti ale iste črty tam vidím ale ja s ním nežijem to skús ty prísť na tu schému vzorec pozadie toho konania. Ano diagnózu môže určiť odborník. Ale niekedy stačí zistiť s čím žijem kto ten druhý je akú má patologiu prípadne správania nie v snahe ho súdiť ublížiť mu ale v snahe porozumieť tomu čo robí mne prečo aký je vzorec a či ja chcem takto a s týmto všetkým žiť a či to zvládnem ustáť a ako môžem pomôcť sebe ak ten človek ma takéto črty čo to znamená pre mňa a moje duševné zdravie a život. Môže tam byť aj trauma niečo z pôvodnej rodiny. Zásadné je či je si toho vedomý chce to riešiť a snaží sa manažovať svoj problém alebo svoj problém rieši zvonka teda obviňuje okolie prípadne sa snaží okolie regulovať tak aby mu zapasoval do jeho prežívania a aby mu to kompenzoval vzťah a iná osoba. To dosť negatívne zasahuje do spolužitia. Hovorím nie je podstatná zložitá minulosť. Ale postoj človeka k nej a to čo tu a teraz robí táto jeho minulosť trauma hocičo so mnou aké spravanie ma on pod vplyvom tohto k okoliu. Či si tým ospravedlnuje svoje konanie nie si je toho vedomý alebo s tým aktívne pracuje. Možnosti ako sa na celú vec pozrieť je veľa ty sama určite prídeš na viac keďže ho poznas. Ak budeš mať sama pocit že ti to pasuje do nejakej patológie je dôležité vedieť že ak on zatiaľ funguje tak že chce meniť teba a so sebou nepracuje zmena zvonka nie je možná teda láskou deťmi ani tým že mu partnerka niečo dopĺňa ustupuje a podobne nepride zmena. Takéto veci niekedy neopraví ani terapia. Ale to sú všetko veci na zamyslenie ako to ja vnímam zvonka viac pohľadov do skladačky. Myslím že si šikovná a vnímava a ešte ti funguje intuícia že sama cítiš že nie je všetko celkom v poriadku. Chcieť vidieť čo reálne je nie vidiet len to čo chcem aby bolo a počúvať svoje pocity. Stiahnutý žalúdok zimomriavky divný pocit a podobne. Také jemné signály nepohody tiež veľa povedia. Ako v istých situáciách reaguje telo.

siska53
4. feb 2026
@anonym_autor

@strelkyna1 akože celkom ma prekvapilo ako teraz obratil na mna,vraj ja som manipulator, lebo ked ide o nejake moje pohodlie ,tak som nekompromisna, ale ked by už on niečo spravil, tak chcem aby to spravil podla mna.... ale keď mne by to prišlo ako väzenie, že musim odstihnut akokoľvek kamarátsky vztah s opačným pohlavým. A ešte mu dneska ako narokom nabehol taky príspevok, ze ideálna žena nemá mužských kamaratov a stara sa o tvoje blaho a pohodlie a rešpektuje ťa. No to bola vojna, že on presne taký ideál chce a ja to nespĺňam. Potom nemam vraj ani ja od neho očakávať, že bude ideálnym mužom. A neskôr povedal, že si len robil srandu a že on si ma vziať aj tak chce, len že by bol rád keby toto zmením. Neviem akože mne prave on príde ten manipulátor. Dobre si myslim, však ?

@anonym_autor Prosim ta, rozid sa s nim, naozaj sa s nim rozid!

Strana
z3