icon

Je sebectvo nepodieľať sa na výdavkoch na deti?

Včera o 16:26

Ahojte, potrebujem poznať nezaujaté názory.
S manželom máme dve deti. On zarába približne 3× viac ako ja. Ja pracujem skôr preto, aby som nebola úplne závislá a aby som mala vlastné peniaze. Posledné mesiace sa hádame, pretože odo mňa očakáva, že budem zo svojho platu platiť oblečenie, krúžky a výdavky na deti.. Ja si však myslím, že keďže zarába výrazne viac a rodinu dokáže bez problémov uživiť, môj plat by mal byť len môj.. Podľa mňa som už svoje obetovala tým, že som bola na materskej, prišla o kariéru a starám sa o domácnosť oveľa viac ako on.. Preto nevidím dôvod, prečo by som mala svoje peniaze dávať do spoločného rozpočtu.
Manžel tvrdí, že som sebecká a že rodina má fungovať ako team. Ja si zase myslím, žemy ženy si musime nechať vlastné peniaze bokom, lebo nikdy nevieme, čo budeme o pár rokov.... Úprimne, som naozaj sebecká,alebo je normálne, že si svoj plat nechávam pre seba?

anonym_76789f
Včera o 18:19

Veď nemusíš dávať plat😅
Chod na brigády a daj deťom
Vybavená vec, snáď takej udrziavanej pani to nemôže robiť problém

johnyp
Včera o 18:41

Extrém štipol som sa ale nie je to sen. Nerob hanbu ženam.

martinka13
Včera o 18:51

Neviem si predstaviť takéto fungovanie. My máme peniaze spoločné. Neexistuje moje/tvoje.

anonym_ff9fc0
Včera o 18:54

@anonym_autor to uz je aka laska az za hrob ked uz teraz ratas s tym ze si musis nechavat peniaze bokom..
Je manžel nejaky nasilnik psychopat a ty si chystas utek? To je jedina ospravedlnitelna moznost.
A pri rozvode co? Myslis si ze si svoje korunky nechas bokom a budes sa dozadovat penazi od manzela?
Co si vlastne pri svadbe slubovala??? Co je tvoje to je moje a co je moje do toho ta nič?

anonym_9e3b56
Včera o 18:58
@anonym_ff9fc0

@anonym_autor to uz je aka laska az za hrob ked uz teraz ratas s tym ze si musis nechavat peniaze bokom..
Je manžel nejaky nasilnik psychopat a ty si chystas utek? To je jedina ospravedlnitelna moznost.
A pri rozvode co? Myslis si ze si svoje korunky nechas bokom a budes sa dozadovat penazi od manzela?
Co si vlastne pri svadbe slubovala??? Co je tvoje to je moje a co je moje do toho ta nič?

@anonym_ff9fc0 ak sa náhodou brali na úrade tak neslubovala nič 😀 to sa robí len v Kostole

marca12
Včera o 19:00
@anonym_autor

Ale možno sa mýlim. Zaujímalo by ma, koľké z vás by boli ochotné odovzdať celý svoj plat do rodinného rozpočtu, ak by váš partner zarábal niekoľkonásobne viac a domácnosť aj tak fungovala hlavne vďaka vám.

@anonym_autor Cely urcite nie,ale primeranou castou by si mala prispievat. Tebe by sa asi tiez nepacilo,keby si zarabala viac a mala si tahat celu domacnost a muz si uzival svoje peniaze. Mas chore zmyslanie.

anonym_ff9fc0
Včera o 19:00

No a teraz som si precitala tvoj posledný prispevok. Ty sa radsej staraj o to co mas v hlave a nie na hlave lebo potom budes pri tom tvojom novom vztahu radsej musieť držať zavrete usta. Ty mas deti????s tymto vymletym mozgom??? Paneboze. Neznášam ked si namyslene pipiny robia deti a potom len bozkavajte zem po ktorej chodím lebo som rodila a obetovala karieru. Ked ma niekto pocit ze kvoli 3-6 rokom zahodil karieru tak sa len vyhovara na deti.

anonym_770813
Včera o 19:01
@anonym_autor

Potrebujem sa starať o svoje zdravie, pleť, kondíciu aj vzhľad ak by bolo nutné zaujať v novom vzťahu. a niie iba preto, aby som niekomu vyhovela, ale preto, aby som sa aj cítila dobre vo vlastnej koži. A áno, toto všetko stojí peniaze aj energiu, ktoré nevyčarujem z ničoho, vychádzajú z môjho vlastného života a mojich vlastných rozhodnutí.... Niekedy mám pocit, že sa od žien očakáva, že sa úplne rozplynú v rodine a všetko ostatné ide bokom.... Lenže ja to tak nechcem...... Nechcem sa stratiť v povinnostiach natoľko, že zabudnem, kto som bola predtým... Preto si budem svoje potreby obhajovať. Nie proti rodine, ale ako súčasť toho, aby som v nej vôbec vedela fungovať bez toho, aby som sa sama stratila.

@anonym_autor tvoj postoj je úplne v poriadku. A pre tých, ktorí sú drístajú o bsm atď., pokiaľ sa pán manžel vidí iba v peniazoch, a nie aj v starostlivosti o domácnosť a deti, tak nemá nárok čokoľvek pripomienkovať.

anonym_03de1d
Včera o 19:12

A ak zaraba tvoj muz tak vela a chce aby si ty prispievala - co sa deje/dialo by sa s tymi peniazmi, co by mu zostavali naviac? Kupil by nieco sebe, alebo kupuje nieco sebe teraz, co si ty nemozes dopriat? Alebo on dava vsetko do spolocneho? Lebo je to asi rozdiel, z coho tvoj pocit nespravodlivosti prameni...

betulinka1
Včera o 19:23
@anonym_8dca73

No keby on si nechaval peniaze pre seba a otvorene zadne vratka, tak by si tu dnes nadavala na neho. To mas to iste, ako keby on nechal na tebe celu domacnost a deti, lebo ty si v tom 3krat lepsia.
Inak ak ste manzelia, vsetky peniaze su spolocne ... Ak tvoj manzel bude sam investovat do BSM, pri rozvode asi nepovies, ze nic z toho nechces.

@anonym_8dca73 Ved si podelte naklady pomernou častou. Napriklad 30 na 70. Urcite nie je spravodlive ziadat aby si platila rovnaku sumu ako muz, ked zarabas 3x menej. Cely plat, by som tiez nedavala do rozpočtu. Ale to som ja. Kazda ma iny nazor. My mame s muzom rovnaky prijem. Takze kazdy davame na spolocny ucet rovnaku sumu. Ostatne na účtoch je nase vreckove. On ma ale vacsie vydavky na cestovanie do prace, co ja nemam, lebo mam Sluzobne auto. Plus randicka plati on so svojho. Snazim sa to kompenzovať, ze zaplatim v lete dovolenku. Stale su to nase peniaze spolocne. A samozrejme ja viac aj viem usetrit a teda Drzim nejaku rezervu. Najväčšie naklady su samozrejme deti 🤣🤣🤣

victoriab
Včera o 19:33

@anonym_autor to si aky prompt zadala do chatgpt? v kazdom komente pises to iste len v ruzovom.

zuzana76
Včera o 19:35

vsetko ide do spolocneho, nemame moje, tvoje

anonym_f5049f
Včera o 19:53

Áno, si sebecka. Všetko si chces nechávať iba pre seba.
Ani on ani ty nerozmyslate v poriadku. Vadni ste obaja

nevelyn
Včera o 20:19

Bol na rodicaku 50:50? Je s chorymi detmi doma? Mal ciastocne uvazky kvoli detom? Je spocitane, ze spomalena kariera kvoli rodicaku sposobuje statisice eur na uslom prijme pre toho, kto bol primarny rodic. Muzi to nevidia, sudy to nevidia, politici sa divia, ze sa deti nerodia. Ja tvoj point chapem. Ale my sme si toto vyjasnili este pred otehotnenim, manzel previedol majetok v dostatocnej hodnote na mna, aby som bola zaistena i v pripade, ze vsetko uz nebude zaliate slnkom. Pocas rodicaku sme teda zapracovali na novom spolocnom zdroji prijmov, ktory pokryva vacsiu cast nasich nakladov, takze moj plat je len moj, extra naklady hrdi manzel zo svojho prijmu. Chape, ze moj plat mam hlavne na investicie, to som mu predviedla nazorne na dochodovej kalkulacke, aky je stat mily k zenam, co sa obetovali a boli na rodicaku. V tvojej situacii by som manzelovi oznamila, ze menim pracu a idem sa aktivne venovat kariere, cakaju ma sluzobky a nadcasy, pretoze proste musim dobehnut, co mi uniklo, aby som mohla prispievat. On mal urcite 3 az 6 rokov (ked si bola na rodicaku) priestor venovat sa kariere tak, ze v praci ani nevedeli, ze ma deti, takze teraz od neho ocakavas, ze ti vytvori podobny priestor.

anonym_e93bab
Včera o 20:28

Pravda je ta, ze ak by si aj mala ucet len na tvoje meno a na nom peniaze, pokial by doslo k rozvodu a mali ste bsm tak aj tvoje naskreckovane peniaze pocas manzelstva by museli ist 50-50. A takisto aj nejaka nehnutelnost ak by si si ju kupila z penazi co si zarobila pocas manzelstva 🫣

zuzubb007
Včera o 20:31

Áno si sebecka a vypočítavá, nikdo ti nekáže celú výplatu odovzdať mužovi, ale to vážne teraz nekupuješ napríklad deťom oblečenie zo svojich? Stravu tiež nekupiš len z peňazí čo ti dá muž??? To akože normálne nieje, veľmi nebudeš ten materinský typ, a skôr máš rada len sama seba, takže tak ostatné nebudem komentovať

anonym_ae7e18
Včera o 20:39

Treba spravodlivo podelit aj starostlivost o deti a o domacnost, ked uz pan manzel chce vydavky delit.

anonym_2eb9f5
Včera o 20:49

Ja som platila byt(moj), stravu a ex platil zvyšok okolo auta, dieťaťa, dovolenky, paušály atď.
Keď som si chcela našetriť bokom( podvádzal ma) tak som to robila tak, že som si odkladala bokom, tak aby o tom nevedel, šetrila som kde sa dalo.
Veci ako bicykel, hračky, oblečenie, som zohnala z druhej ruky za menej ako som povedala, rozdiel som odložila.
Nebyť tohto mojho nefér sporenia pasieme sa po rozvode na lúke, dieťa odvtedy nevidel, zobral všetko, ani sme nemali kde spať, chladničku, TV, tiež sa ani trochu fér nezachoval a čo počúvam nie je to žiadna rarita, keď si chlap nájde milenku.
Neprešlo by mi veru, že si niečo nechám pre seba..

anonym_e0478b
Včera o 21:47

Ja neviem no, takýto prístup "čo bude keď ma opustí" je dosť zvláštny...ste vôbec manželia?
Ja tiež nemám 20, čo to za sebou a porodila som dieťa do nemanželského zväzku. Tiež mám "svoje", ale s tým som už do vzťahu prišla a ak by sa skončil, tak mám aj s čím odísť. Skor okolnosti zahrali tak, že môj drahý je momentálne v totálnej nevýhode. Ale fungujeme vo vzťahu, v rodine. Výdavky nemáme ohraničené, skôr rozdelené na bežné a mimoriadne. Ja, keďže sedím na peniazoch, platím všetko väčšie + dieťa, lebo ja manažujem čo dieťa potrebuje a muž platí bežnú prevádzku- nákupy potravín, paušaly, ja neviem, zmrzlinu, reštauráciu, benzín...keď sa neviete dohodnúť, tak sj založte jeden účet, kam hudele posielať rovnakú sumu a z toho budete hradiť život a to čo ti ostane si ušpor na dobu, keď ťa opustí, no.

majasimon
Včera o 22:10

Prečo si prišla o kariéru? Koľko si bola doma? Nie je povinnosť byť doma 3 roky s dieťaťom. Mohla si sa do práce vrátiť skôr a robiť kariéru.

anonym_5af55a
Včera o 22:27

Predstav si útočníka, ktorý povie...Ja budem strieľať góly len vtedy, keď budem mať náladu, lebo som sa minulý zápas nabehal dosť. Ale vy ostatní musíte brániť, behať a vyhrať zápas za mňa. Takto tím nefunguje. Chcieť rodinné výhody a nedávať nič do rozpočtu je ako využívať rodinné predplatné Netflixu, ktoré platí niekto iný, ale keď ťa požiadajú o tvoj profil, povieš, že si ho šetríš pre nového priateľa.

anonym_104c5d
Včera o 22:43
@nevelyn

Bol na rodicaku 50:50? Je s chorymi detmi doma? Mal ciastocne uvazky kvoli detom? Je spocitane, ze spomalena kariera kvoli rodicaku sposobuje statisice eur na uslom prijme pre toho, kto bol primarny rodic. Muzi to nevidia, sudy to nevidia, politici sa divia, ze sa deti nerodia. Ja tvoj point chapem. Ale my sme si toto vyjasnili este pred otehotnenim, manzel previedol majetok v dostatocnej hodnote na mna, aby som bola zaistena i v pripade, ze vsetko uz nebude zaliate slnkom. Pocas rodicaku sme teda zapracovali na novom spolocnom zdroji prijmov, ktory pokryva vacsiu cast nasich nakladov, takze moj plat je len moj, extra naklady hrdi manzel zo svojho prijmu. Chape, ze moj plat mam hlavne na investicie, to som mu predviedla nazorne na dochodovej kalkulacke, aky je stat mily k zenam, co sa obetovali a boli na rodicaku. V tvojej situacii by som manzelovi oznamila, ze menim pracu a idem sa aktivne venovat kariere, cakaju ma sluzobky a nadcasy, pretoze proste musim dobehnut, co mi uniklo, aby som mohla prispievat. On mal urcite 3 az 6 rokov (ked si bola na rodicaku) priestor venovat sa kariere tak, ze v praci ani nevedeli, ze ma deti, takze teraz od neho ocakavas, ze ti vytvori podobny priestor.

@nevelyn konečne nazor ,ktory sa na zadanú otazku pozera aj z ineho uhľa pohľadu 👌 autorka ,ja Ťa chapem. Toto pochopia ženy až keď ide do tuheho a stoja pred prahom rozvodu. O tom ,ze pocas materskej Ti ide do 2.piliera velke prd makove ani nehovorim. A plno žien asi nečitalo o tom ako chlap zatajil prijmy, pripadne si daval minimalku vo firme . Alebo kolko je chlapov co maju firmy, ksefty o ktorych ani žena nevie. Nič to ,nejdem sa tu rozpisovať ako presne jeden pánko s karierou chcel odrbkať vlastnu zenu a deti ked si narazil mladu pipinu. Keby bola ta opusťana žena taka naivka ako 90% rad v tejto diskusii, tak skonci s holou ritou aj s deťmi a ex si uživa Bahamy s 20tkou . Otazne je preco Tvoj muž nedava do rodiny primerane zdroje (peniaze) k tvojim (času, obete rodine, starostlivosti). Starat sa o rodinu je robnaka praca ako chlap na manažerskej pozicii

anonym_8dca73
Včera o 22:46
@nevelyn

@nevelyn Preboha, cim si sa obetovala? Clovek nevladze robit nonstop 37 rokov (65-18), materska ti dava moznost vypnut hlavu na par rokov od neustaleho stresu a tlaku na vykon. Kazdych 5-10 rokov by mal clovek vyuzit aspon podporu, aby sa dal dokopy a vladal robit dalej do dochodku.
Ktora zena sa chce vratit do prace a robit dalej tu uzasnu karieru? No najradsej ziadna. Ale reci, ako ona prisla o karieru ... aku, upratovacky, alebo sekretarky v back office?
Dnes je moznost sa prestriedat s muzom na materskej, kolko ludi to vyuziva?

anonym_8dca73
Včera o 22:51
@anonym_104c5d

@nevelyn konečne nazor ,ktory sa na zadanú otazku pozera aj z ineho uhľa pohľadu 👌 autorka ,ja Ťa chapem. Toto pochopia ženy až keď ide do tuheho a stoja pred prahom rozvodu. O tom ,ze pocas materskej Ti ide do 2.piliera velke prd makove ani nehovorim. A plno žien asi nečitalo o tom ako chlap zatajil prijmy, pripadne si daval minimalku vo firme . Alebo kolko je chlapov co maju firmy, ksefty o ktorych ani žena nevie. Nič to ,nejdem sa tu rozpisovať ako presne jeden pánko s karierou chcel odrbkať vlastnu zenu a deti ked si narazil mladu pipinu. Keby bola ta opusťana žena taka naivka ako 90% rad v tejto diskusii, tak skonci s holou ritou aj s deťmi a ex si uživa Bahamy s 20tkou . Otazne je preco Tvoj muž nedava do rodiny primerane zdroje (peniaze) k tvojim (času, obete rodine, starostlivosti). Starat sa o rodinu je robnaka praca ako chlap na manažerskej pozicii

@anonym_104c5d "Starat sa o rodinu je robnaka praca ako chlap na manažerskej pozicii" ale nikto ju tomu paru nezaplati, je to dobrovolne, nikto nie je povinny mat deti. Tak si tu pracu VONKU, ktora to vsetko plati cez mzdu a DOMA musia ti dvaja podelit. Ak si to nevedia rozdelit, tak sa stala chyba pri najdeni partnera.

nevelyn
Dnes o 04:22
@anonym_8dca73

@nevelyn Preboha, cim si sa obetovala? Clovek nevladze robit nonstop 37 rokov (65-18), materska ti dava moznost vypnut hlavu na par rokov od neustaleho stresu a tlaku na vykon. Kazdych 5-10 rokov by mal clovek vyuzit aspon podporu, aby sa dal dokopy a vladal robit dalej do dochodku.
Ktora zena sa chce vratit do prace a robit dalej tu uzasnu karieru? No najradsej ziadna. Ale reci, ako ona prisla o karieru ... aku, upratovacky, alebo sekretarky v back office?
Dnes je moznost sa prestriedat s muzom na materskej, kolko ludi to vyuziva?

@anonym_8dca73 ja som teda radsej v korporate nez v kuchyni, domacnost ma neskutocne ubija a vidim, kde su v mojom obore financne bezdetne, rovnako stare kolegyne a kde ja. Rozdiel aspon tisic euro kazdy mesiac. Tlak na vykon ma neskutocne bavi, i pozitivny stres. Ale preto mam deti so zapojenym a zabezpecenym partnerom, ktory mi napriek svojmu vysokemu projmu umoznuje dohnat stratene roky. A samozrejme si cas od casu das pol roka az rok pauzu, i manzel ju mal, ale rodicak u nas je az tri roky, to je pekelne dlho. Az po rodicaku zacal byt zivot s detmi skvely, aspon u mna.

anonym_ea5c62
Dnes o 06:35

@anonym_autor príde mi to, že si typ ženy porodila som, som matka kto je viac.Treba mať aj svoje peniaze, svoj čas, ale vždy niečo obetujes, keď niečo chces.Ty si tie deti nechcela?nerozmýšľala si, že budeš mať strie, vypadnes z práce?
Jednoducho emocionálne vydieras a stavias sa do role obete.Aj môj muž platí oveľa viac, ale nie na úkor toho, že on minie a ja si šetrím.

anonym_3cb673
Dnes o 06:36

@anonym_autor to sa mi snáď sníva, takéto niečo napísať, to nemyslíš vážne?
A spomínať v každom príspevku sveju kariéru, ty si sa naco vôbec vydávala? Mohla si zostať stará dievka a skreckovat si svoje peniaze, a nie ze nekúpiš nič svojim deťom. Len sebe. Acch, toto nie je pravda. Hanbi sa!

anonym_b2637c
Dnes o 06:40

@anonym_autor si si mala zobrat moslima, tam maju muzi povinnost postarat sa o svoju zenu a deti....a co si zena zarobi, to je jej....

anonym_4f7a60
Dnes o 06:42

To, čo robíš, sa volá finančná nevera. A ver, že to bude dôvod, prečo ťa manžel v budúcnosti opustí

anonym_bd2352
Dnes o 06:43

To je tak strasne,prist o karieru,mat strie,porodit.Nobelovu cenu min.by si si zasluzila a muz este väcsiu,ze to s tebou a takym zmyslanim vobec vydrzi.
O deti financne sa mas starat aj ty,je to aj tvoja vyzivovacia povinnost.Ako pri rozvode,muz ti nebude platit aj tvoje vyzivne,ale len na deti a to pekne pol na pol.Takze aj ty si povinna davat nieco do rozpoctu a pre deti.