icon

Je správne, keď si priateľ zvykne na moje platenie?

1. apr 2024

Ahojte baby chcem sa opytat jednu otázku. Mám priateľa s ktorým som 3 roky a on pracuje v zahraničí v Nemecku ale nie vždy zarobí veľa peňazí niekedy viac niekedy menej ale o to mi nejde skôr by som chcela radu ohľadom toho že či je zle keď niekedy zaplatím niečo aj ja, napríklad kino, kávu alebo nakup v obchode… zatiaľ spolu nebývame iba chodievame k sebe domov. Neviem možno je to hlúpa otázka ale mne to príde trápne že on zarába viac peňazí ako ja a nechá má platiť sem tam nieco kludne zaplatím ale mám pocit že si už na to ako keby zvykol a berie to ako samozrejmosť…Prosím o radu. Ďakujem

mrs_potato
1. apr 2024

Autorka, ty študuješ alebo pracuješ? Ak študuješ, tak ešte pochopím tvoje rozhorčenie, ale ak pracuješ, nechápem. Veď raz za čas niečo zaplatiť je úplne v poriadku. Aspoň pre mňa teda. 🙂 Ja napríklad uvidím super hru v SND, tak kúpim lístky za 60e, a ani sa nepytam priateľa, či mi dá peniaze za jeho lístok. On nás zas povie na večeru trebárs. Veď je to vzťah, ak zarabas, nevidím dôvod nezaplatiť, pokojne aj vyššie položky. Inak, keď sa takto budeš spoliehať na to, že ti muž bude všetko platiť aj na rodicaku a nedajbože vám to nebude klapať, budeš odkázaná len na jeho peniaze a nebudeš môcť od neho odísť?

dadka1997
1. apr 2024

Ja by som sa hanbila, ak by som všetko nechala platit priateľa..
Tiež ma pozval na kávu, potom aj ja jeho... sice veľa krat sa stalo, že ma predbehol v platení, ale potom som mu kupila napríklad cigy.. chodili sme na ubytka, niektore potiahol on, niektore já... niektore sme isli pol na pol ... aj ked sme boli na dovolenke, veď to bolo pre nas oboch 😊

kitycat
1. apr 2024

No, po troch rokoch by trebalo byt otvorena aj voci frajerovi a vysverlit si ako sa veci maju. A ten wellness? To pobyt ci na 2 hodinky virivka?

Pises velmi vseobecne

alickapusinka
1. apr 2024

@petamich však to možno víkendový wellness.

alickapusinka
1. apr 2024

@petamich píše že wellness stal oveľa viac ako obed.

gab1sol
1. apr 2024

@alickapusinka oveľa? “naposledy mi povedal že on zaplatí obed a ja wellnes a wellnes stal viac ako obed”

alickapusinka
1. apr 2024

@gab1sol a koľko stal wellness

gab1sol
1. apr 2024

@alickapusinka ja neviem, však to nepíše. Mohlo ísť o pobyt alebo len nejaký krátkodobý, jednorazový vstup. 🤷‍♀️

vkatush
1. apr 2024

Ja som študovala a brigádovala.
Manžel (vtedy frajer) zarobil za mesiac to, čo ja za polroka.
Aj tak som z času na čas platila nákup, obed, natankovala, keď sme niekam šli na jeho aute,...
Zväčša tomu predchádzalo, že nie, on zaplatí, nech to nechám.
Ale hanba by ma fackovala, keby všetko platil len on.

Takže keď píšeš "niekedy zaplatím niečo aj ja", je to v pohode.

Nákup jedla, ktoré budete variť u teba/vašich doma, my tiež príde, že ty by si mala platiť. Kupuješ to do svojej domácnosti.
Wellness, no záleží, čo napíšeš. Ak zaplatíš niekoľko stoviek za víkend a on zaplatí 30 eurový obed, to by mi už vadilo a svietila kontrolka.

atinkaa
1. apr 2024

@autorka - neviem aka je jeho predstava, ani aka je tvoja. Myslim, ze nech ti napise kazdy akokolvek to ma on, tak je to vzdy len moznost ake varianty su, neexistuje dobra a zla, viem si predstavit, ze vsetko plati jeden z nich a je to pre nich ok, a nemusi byt nik ani nenazraty, ani vychcany, ani nic. Moze byt len jeden s peniazmi a druhy aktualne alebo zatial ako student bez a daju to spolu. Niekto sa strieda - niekto plati 50 na 50 aj ked maju deti a realny vztah. Asi najvacsi pruser je to, ze sa o tom spolu nerozpravate. Ze miesto toho, aby si prisla a povedala mu halooo moj zlaty, ved ides z Nemecka a ja som cakala dary, videa a veze a aj bonpari 😀 a nie ze ti platim wellnessy tu, tak si ticho a vytocena. A to je naco dobre?

Stojite pri pokladni a platit ma pani za pokladnou, to spolu akoze nerozpravate? On nevidel, ze si bez tasky, bez penazenky, bez chuti platit? Ci bol tiez? A vyriesili ste to ako nakoniec?

Minimalne po takom nakupe by to chcelo posediet a povedat si drahusiku ako my to vlastne mame - alebo inak ako mi to vlastne spolu financne a inak chceme...jednoducho to zmen na formu, ktora ti bude vyhovovat alebo chlapa za takeho, ktory ti bude vyhovovat...je to divne, ked uz teraz neviete co vlastne robite. On mozno ani nevie, ze to riesis, kedze sa nerozpravate.

hopsas
1. apr 2024

Keď som s mojím mužom ešte len chodila, nikdy mi nič nedovolil platit, aj keď som mala vyšší príjem, brala som to z jeho strany ako galantnost. A asi by mi vadilo keby sme mali fungovať tak, ako tu čítam u niektorých báb, že tvrdo na polovicu fungujú vo vzťahu kým spolu chodia . .šak ako chlapa naučíte, potom na materskej pochopíte....

cookie29
2. apr 2024

ste spolu 3 roky a o financiach rozpocte plateni a pod ste sa este nerozpravali? To bude asi preklep a chcela si napisat 3 tyzdne, max 3 mesiace...

Inak suhlas s @pribinak a Red flags 🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩

chodec15
Odpoveď bola odstránená
autor
2. apr 2024

@chodec15 s tým bývaním sa nechceme ešte ponáhľať lebo zatiaľ to mame takto že sa striedame raz ideme k nemu raz ide on k nám či už spat alebo na víkend a td… Ide však o to že on zarába viac mesačne ako ja, on zarobí aj 6000 a ja mám mesačne 750 - 800€ plus si platím niektoré veci takze neostane mi veľa z výplaty, a on to vie veľmi dobre že to takto mám takze by mu to malo byt hlupe, ja nemám problém zaplatiť obed kino alebo niečo to vôbec nie, skôr mám pocit že si už nato ako keby zvykal poslednú dobu že stále platím a ani nič mi na to nepovie ide o ten princíp že má viac peňazí na úcte a vie že ja mám menej tak trosku by mu mohlo byt trápne. A niesom typ žeby som chcela od neho veľa alebo pýtala ho drahé darčeky vobec nie, skor čakám že ho napadne aspoň mi kúpiť raz za čas nejaký darček ale už ani to som dlho nevidela.

gab1sol
2. apr 2024

A aj si mu to takto po lopate povedala?

sense
2. apr 2024

Chlap ktorý by čakal ze zaplatím ja je pre mňa no go, ale to neznamená ze on musí všetko platiť aj keď zarába viac

monro
2. apr 2024

Nečítala som pozorne všetky komentáre, len som to prebehla. Ale k hlavnej otázke/rade, že či je zle, že niekedy zaplatíte niečo Vy...nie je to zle, je to úplne v poriadku. Ale čo v poriadku nie je, je platiť všetko. Treba si to vykomunikovať, porozprávať sa. Ste spolu predsa 3 roky, nemôže to byť až také ťažké. Držím palce 🙂

maciatkolulu
2. apr 2024

@janai1 tak ja neviem,ja som nikdy za celý život nič pri žiadnom mužovi nemusela platiť,chlapa by hanba fackovala,kebyže platím ja 🤷. Zvláštne.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
la_dolce_vita
2. apr 2024

Co ti imponuje na takom drzgrosovi?

syslik81
2. apr 2024

Stale ale neodpovedas na otazky kolko ta to vlastne vyjde v po.ere s nim..kolko si platila za ten welnes a co popritom este mas akoze platit a co plati on... on sice zarobi viac ale ma aj vyssie vydavky predpokladam. A chce aj daco odlozit a nie prehajdakat.. niesi zena si priatelka a neplatis si vsetko

monicatko20
2. apr 2024

Autorka neviem.. 3 roky sú dosť, to už nie je o randení..mali by ste mať jasno vo financiách..my sme s mužom tiež 3 roky..ale teda u nás to šlo rýchlo, žijeme spolu, máme dieťa a spoločný účet 🤣 na začiatku som chodila do obchodu sama keď išiel ku mne..keď sme šli von platil on, nenechal ma platiť nikdy ... ale teda on je mega ťažká povaha v tomto..ani darčeky nechce 🙉🙈

autor
2. apr 2024

@syslik81 wellnes som platila 120€ na cely den

nikaeli
2. apr 2024

Na také niečo sme si zriadili spoločný účet. Každý mesiac sme tam poslali obaja rovnakú sumu a hradili z neho výdavky typu wellnes, kino, obed, ..... dnes sme už manželia a využívame ho dodnes. Odchádzajú z neho platby za inkaso, energie, internet, stravu, drogériu, výlety, dovolenky, elektroniku, poplatky za škôlku/ školu, .... všetko čo užívame spoločne ako rodina. Vlastné výstrelky si financuje každý sám 😉

veroniq85
2. apr 2024

Fuj to co je za chlapa. Ty minimalku na SR, on velky plat v DE a teba necha zaplatit welnes za 120eur a on veceru mozno za 30eur. A este ocakava ze vsade budes vytahovat penazenku.

valise
2. apr 2024

Isli ste na nakup a nevzala si penazenku...aj to je divne

sashabb
2. apr 2024

@valise tak píše, že si akosi zvykol a necháva ju platiť. Tak asi autorka aj počítala, že zas bude od nej chcieť aby zaplatila, tak si to vyriešila po svojom.

daniela1911
2. apr 2024

Podľa mňa, sa majú obaja striedať v platení - ak obaja pracujú. Nechápem, že niekto zarába viac a menej, tak má platiť ten lepšie zarábajúci. Šak viete kto koľko má na míňanie, tak treba prispôsobiť program. Argument, že je hanba ak chlap nechá ženu zaplatiť je blbosť. To keď teraz pár randí 2-3-5 rokov tak ten chlap bude všetko platiť a ešte má aj šetriť na spoločné bývanie a pod.? Jediný rozdiel je, ak jeden pozve druhého, potom je jasné, kto má platiť.

daniela1911
2. apr 2024

@petracandle tvoja spojitosť je zaujimava.
Šak samozrejme na to máš manžela aby ťa rozmaznával. A bol ti vďačný za rodinu. A ťahal financie, keď sú deti malé, to je samozrejmosť.
A rozmaznávanie od frajerov, je v poriadku tiež, ak chlapi z vlastného rozhodnutia všetko platia, aj na 100%.
Ale myslieť si, že ako si to zaslúžim byť princezná a nechať si platiť lebo raz budem matka… nevyjadrila si sa najlepšie v tomto. A pri témach čo tu sú denne, vzdy lepšie dopadne tá emancipovaná.

valise
2. apr 2024

@sashabb no nevyriesila, sama napisala, ze to bolo trapne. Ak uz to chcela vyriesit, mala este pred tym, ako sli na ten nakup upozornit na to, ze bud neberie penazenku a hadam by "mlademu" doslo. Alebo povedat, ze moze kupit akurat cestoviny a kecup, lebo na viac momentalne nema a mozno by mu tiez doslo.