Je správne odmietnuť neohlásenú návštevu?
Ahojte..
Poprosim si nestranne nazory. Je podla vas normalne, ked sa vam ludia vopred neohlasia, ze chcu prist k vam na navstevu, aj ked ste si vyslovene povedali, ze chcete, aby sa vam ohlasili este cez tyzden, ak chcu cez vikend prist - nech sa viete pripravit, atd… Miesto toho sa neohlasia cely tyzden a teraz v sobotu vecer napisu, ze by mozno zajtra prisli? Je to podla vas normalne?
Ja som tym padom navstevu odmietla, nech teda sa ohlasia nabuduce cez tyzden, je to pre nas dolezite, cely tyzden robime, niekedy aj cez vikend a preto ak je vikend volny, chceme ho vyuzit - oddych, vylet.. a nie si na poslednu chvilu menit plany kvoli inym.
Myslite si, ze som sa zachovala blbo?
@anonym_autor ked som doma memam peoblem. Aj keby niekto zazvonil otvorim zavolam dnu uvarim kavu...
Mám radšej keď o návšteve viem dopredu.
Ako dlho vopred sa maju ohlasit? Maju podat aj kolkovanu ziadost? Lebo ked napisu, ze zajtra by prisli, to je podla mna ohlasena navsteva, neohlasena by proste zazvonila na zvoncek…🤷♀️
@modrahruska súhlasím, že to nie je neohlásená návšteva, ale oni sa dohodli ináč, ja by som im tiež povedala, že už som myslela, že neprídu, že ideme napr. zajtra lyžovať, deti sa už tešia
Ohlasili sa ,ak by som bola doma v pohode, ak by sme mali plány normálne napíšem,ideme prec ,nič sa nedeje ani v jedním prípade
Ak by to bol niekto koho nemám rada,bol by odmietnuty hocikedy
@anonym_autor ak mam program na vylet tak by som ich odmietla ale ak ziadny program nemam a chcem si len oddychnut tak by som povedala ze v pohode
@marsmykkok za pol hodinu ani do obchodu nepridem nie to nakupit a vrtit sa spat. urcite to otazka pol hodiny nie je a nie nechcelo by sa mi ist kupovat tieto veci. nakupy robim naraz raz za tyzden prave preto ze sa mi nechce obliekat vybehat a zabijat cas tymto sposobom obzvlast cez vikend.
@pralinka25 čo bývaš na lazoch? do obchodu mám autom 5 min, a nákup ďalších 15 min.
Táto návšteva sa ohlásila predsa. Ak uz mate iný program, slušne odmietnem. Ak nemáte, môžu predsa prísť alebo?
za mňa dosť blbé. však dali vedieť deň dopredu. Nám min. napísal švagor za 20 min. sme u vás, ideme okolo. Prišli, porozprávali, posedeli - išli domov.
kávu, čaj, keksy sme doma našli.
Pokial to nie je hygiena, kontrola poriadku alebo nejaky clovek, ktory mi je z nejakeho dovodu neprijemny… nech pride. Su ludia, ktorych pustim aj ked sa prave objavili pred dverami …. A su ludia, ktorych musim predychat. Kavu mam vzdy, nieco sladke sa tiez najde a ked maju hlad je per veci, co uvarim do 20 min. Pokial mam pevny plan - lyze a pod … tak nech idu s nami 🤷♀️ bud sa pridaju alebo nepridu. Rozhodujem sa spontanne podla sympatii
@pralinka25 čo bývaš na lazoch? do obchodu mám autom 5 min, a nákup ďalších 15 min.
@anonym_1adc24 nie. ale auto nepouzivam a obchody doslova neznasam.
@anonym_autor U nás sa to tak nerobí...blízka rodina prife kedy chce aj bez ohlásenia aj sa ohlásia max. deň. Ak by ske už niečo mali naplánované poprípade zaplatené, či súrne odmietneme.Inak už sa snažím rýchlo v strese niečo prichystať a poiradiť .
@anonym_autor ja neviem čo je ohlásená návšteva, iba moji rodičia dajú vedieť, lebo cestujú ku mne 70 km (a chcú ma nájsť doma), ale bežne je u nás návšteva ohlásená tak 5 minút pred tým, ako zazvoní na zvonček. Mám dve malé deti, takže nie vždy je to radosť...
My sme raz z práce cestovali: Liptov - Bratislava, tam sme mali ísť vrátiť nejaké vypožičané obrazy staršiemu manželskému páru, kolegyňa sa zabudla ohlásiť vopred. Tesne pred vstupom do BA zavolala kolegyňa, že tak do hodiny sme u nich, starý pán sa pekne ospravedlnil, že neohlásené návštevy neprijíma, lebo by to bolo neúctivé voči jeho pani manželke 😍, tak sme si výlet museli zopakovať a potom kolegov čakal plný stôl dobrôt 🙂. Neviem, ale to sa už dnes nenosí, za mňa si urobila dobre, tie hranice si treba vedieť určiť a druhá strana si zvykne ;).
@anonym_autor A zmeň názov, veď sa ohlásili.A je úplne normálne ohlásiť sa deň vopred. Keď nechceš a máš iné plány tak kde je problém povedať, že nabudúce...robíš inú kovbojku s toho.
@anonym_autor nezachovala si sa blbo; tvoj dom tvoje pravidla. Jasne si sa vyjadrila ze si prajes aby ti dali vediet pocas tyzdna, co neurobili. Bola to neskoro ohlasena navsteva.
Veď normálne napíš, že sa ti ohlásila svokra a ty len hľadáš pre seba ospravedlnenie, ako sa máš návšteve vyhnúť.
A samozrejme, ak by ti to boli blízki ľudia, tých by si neodmietla. Ale ak ja to svokra 🙂 to je hold iné kafe
Zachovala si sa úplne normálne.Tiez neznášam keď sa niekto neohlasi a myslí si že za pár hodín zmenis kvôli nim úplne plány
Za mna nie je neohlasena navsteva to, ked niekto vopred zavola alebo napise. To je OK, bud poviem ano alebo nie. Neohlasena navsteva u mna znamena, ze mi niekto z nicoho nic zazvoni pri dverach, ze nazdar, dosli sme lebo sme "isli okolo". Co jasne ze nesli.
Ja ešte dodám, že moji a manželovi rodičia sa nám ohlasovať nikdy nemusia. Sú to moji najbližší. Vždy ich rada uvidím.
@pralinka25 kávu a čaj má doba každý. Vbehnúť dnes alebo zajtra do obchodu a kúpiť nejakých pár koláčov, víno a niečo na chlebíčky je otázka pol hodiny.
@marsmykkok Uvedom si, že každý nemá obchod za rohom. Napr. ja mám najbližší obchod 25 km.
@anonym_autor teba by som nechcela mat za rodinu, ale ani za známu. Ved sa ti ohlasili, aký mám problem? Ja, keby ze som doma, hanbila by som sa návštevu odmietnuť. Ale to som ja.
@marsmykkok Uvedom si, že každý nemá obchod za rohom. Napr. ja mám najbližší obchod 25 km.
@anonym_86b2d4 to chceš povedat, že nemas doma čipsy, niečo sladké, toutovy chlieb, syr, šunku. No ja mam stále niečo v rezerve
@anonym_autor Vsak podla toho, ci mas upratane aspon trochu,,ci mas na nich cas,,navsteva nie je 5 minut, no a nakoniec, ci nieco idete s tou navstevov poriesit,,a davat si pozor na ich spravanie,,ci si vas vazia,,a nenajdu nejaku ohovarku,,Ja som mala taku kamosku, ze ozaj som sa snazila mat top domacnost, no ale ked sa vari pecie tak linka zapratana ,a v obyvake hracky jak v hrackarstve,lebo malicke deti aby som ich mala v dohlade v obyvacke, a moja mila kamaratka ,ale uz nie je, vylucila som ju, ma po case ohovorila,ze som mala neporiadok.,hlavne ona, po kazde ,ked som bola u nej ,ani nevarila,ani nepiekla,, a linka jak po vybuchu....a nakoniec u mnavela navstev ale malokto nas na oplatku pozve..
Mňa zaujíma ako si ch odmietla-
Či napriamo alebo si si vymyslela výhovorku??
@anonym_86b2d4 to chceš povedat, že nemas doma čipsy, niečo sladké, toutovy chlieb, syr, šunku. No ja mam stále niečo v rezerve
@anonym_30bfb6 no ja napriklad nemam ziadne cipsy ani keksiky. vobec to nekupujem. decka maju asi nejakych mikulasov, lizatka mozno lentilky. toustak tiez takmer nikdy a syr sunku ako kedy. kupujem aktualne co mame v plane v ten tyzden jest. nekupujem rezervy. max nejake ryby v konzerve pre muza. ani sladke malinovky a ine hluposti. ked viem ze ma prist navsteva kupim aktualne to co viem ze maju radi. urobim pomazanky o ktorych viem ze maju radi. skratka sa pripravim nieco co viem ze im bude chutit. poznam si navstevy viem na com kto zhruba fici. kto jedava maso, kto nie, kto ma rad sladke kto naopak... instatne kraviny proste nemavam ze keby nieco. ale je navsteva a navsteva. mama svokra bestky sa nepocitaju. to neriesim. pisem o navstevach ktore nechodia casto.
na povrchu riešite „či je to normálne“ ...správanie druhých, ich (ne)ohľaduplnosť, načasovanie....pod tým je však veľmi jasná téma hraníc a ich ochrany bez pocitu viny....vy ste svoju potrebu komunikovali dopredu, zrozumiteľne a opakovane...keď ju druhí nerešpektovali, urobili ste niečo dôležité: konali ste v súlade so sebou, nie proti sebe....je tu častý konflikt medzi potrebou autonómie (mať kontrolu nad svojím časom a energiou) a strachom zo sociálneho odmietnutia („nebude som za tú zložitú / necitlivú / tvrdú?“)....mozog je sociálny orgán...vníma potenciálne narušenie vzťahu ako mierne ohrozenie, a preto sa po nastavení hranice často objaví pochybnosť a sebaspochybňovanie...to neznamená, že ste urobili niečo zlé. ..znamená to, že robíte niečo nové a pre nervový systém nezvyčajné....vy ste nikoho neodmietli ako človeka...odmietli ste spôsob, akým bola vaša hranica obchádzaná...to je zásadný rozdiel, ktorý si veľa ľudí v sebe nerozlišuje a potom ustupuje, aj keď ich to stojí vyčerpanie a tichú zlosť....zrelá hranica nie je o tom, či sa druhým páči....je o tom, či je dlhodobo udržateľná pre vás...ak by ste tentoraz ustúpili, mozog by si zapamätal, že „stačí zatlačiť na poslednú chvíľu a hranica povolí“...to nevedie k väčšej ohľaduplnosti, ale k jej postupnému rozpadu...skúste si to pre seba preformulovať takto: neberiem ľuďom radosť z návštevy...beriem vážne realitu svojho života, energie a potrieb....to je sebazodpovednosť....ak sa po jasnom a slušnom nastavení hranice cítite „blbo“, problém nemusí byť v hranici, ale v tom, že ste boli dlhé roky zvyknutá dávať pohodlie druhých pred vlastné limity....ak by ste sa nabudúce rozhodovali nie podľa toho, ako vás budú hodnotiť druhí, ale podľa toho, aký signál tým dávate sama sebe, čo by ste urobili inak alebo neurobili vôbec?
mňa by to vôbec nerozrušilo - odmietla by som ich a netrápilo by ma to…
prebehla som diskusiu - a mnohé písali že nie si kráľovná a veď sa ohlásili a podobne - ale ja viem podľa seba - ak mám naplánované veci dopredu, veľmi zle znášam ak mi narušia program… mne by to veľmi vadilo…
je mi jedno kto si čo o tom myslí - nech si každý robí tak ako mu vyhovuje - a mne nevyhovuje keď nemám veci naplánované. ak to ten druhý nerešpektuje - no, smola 🤷♀️ asi sa tak skoro neuvidíme…

Záleží od situácie - ak ide o prespatie, tiež potrebujem tak deň, dva na nachystanie. Ak ide o kávu a ja nemám iný program, tak nrch prídu. Ak však už program mám, dohodneme iný termín - pre mňa je program aj to, že si chcem oddýchnuť, aj od ľudí 🤷