Je správne odmietnuť neohlásenú návštevu?
Ahojte..
Poprosim si nestranne nazory. Je podla vas normalne, ked sa vam ludia vopred neohlasia, ze chcu prist k vam na navstevu, aj ked ste si vyslovene povedali, ze chcete, aby sa vam ohlasili este cez tyzden, ak chcu cez vikend prist - nech sa viete pripravit, atd… Miesto toho sa neohlasia cely tyzden a teraz v sobotu vecer napisu, ze by mozno zajtra prisli? Je to podla vas normalne?
Ja som tym padom navstevu odmietla, nech teda sa ohlasia nabuduce cez tyzden, je to pre nas dolezite, cely tyzden robime, niekedy aj cez vikend a preto ak je vikend volny, chceme ho vyuzit - oddych, vylet.. a nie si na poslednu chvilu menit plany kvoli inym.
Myslite si, ze som sa zachovala blbo?
@anonym_bf10f7 a u mňa to nie je nejakým bordelom alebo tak - ale keď viem že potrebujem cez víkend pár hodín oddychu - taká nezorganizovaná návšteva mi vlastne ukradne čas… 😏
Keď sa ozvali deň vopred, tak to nie je neohlásená návšteva. Neohlasená je taká, ktorá ti z ničoho nič zaklope na dvere, bez akejkoľvek snahy ozvať ss vopred. Ale zároveň ťs chapem. Toez potrebujem o návšteve vedieť aspoň 3-4 dni vopred. Mám dve malé deti s ročným rozdielom, dom je hore nohami, neviem kde mi hlava stojí, deti majú svoj režim. Takže ja pokojne odmietam akúkoľvek návštevu, niekedy aj takú, ktorá sa ozve týždeň vopred. V podstate je jedno, kedy sa ozve, ale riadim sa tým, či nám to vyhovuje alebo či máme vôbec energiu venovať sa nejakej návšteve.
Veď sa ohlásili
Ja že uz stoja pred dverami a to je problém 😃
@anonym_autor mňa vyruśuje to možno. Zajtra sme možno prišli. Možno vyhodíte kúpené pohostenie do koša?
Ja by som sa zachovala takisto. Ak chcú prísť na náštevu, nech sa ohlásia dopredu. Iné je to, ak ich ja zavolám príď dnes, piekla som, dáme kávu, pokecáme. Ale v opačnom prípade neohlásené návštevy nepríjimame-
@anonym_7dab03 a naopak je to v poriadku?
Ved je to to iste
@anonym_autor ak nemam plany neodmietnen
Mozno sa nudný den (oddych) zmeni na super den s príjemnou spolocnostou
@anonym_autor ja nechapem takych ludi, ako ty, ze sa ti treba týzden dopredu ohlasit. Ohlasili sa ti dem dopredu, zrusila si to, chapem , je to tvoje rozhodnutie. Ja napriklad neznásam takyto nalinkovany program. Jedna znama,ked sa chce strernut,tak to potebuje vediet 3-4 dni dopredu, pricom je na dôchodku a nema rodinu.
Veď sa ohlásili
Ja že uz stoja pred dverami a to je problém 😃
@anonym_426dec presne, nam chidila rodina neohlasene v nedelu pred 12tou...ked som bola mala
@anonym_autor mňa vyruśuje to možno. Zajtra sme možno prišli. Možno vyhodíte kúpené pohostenie do koša?
@anonym_5ac20a pre návštevu typu "možno" by som rozhodne nič extra nechystala
Kebyže mi volá kamoška, že zajtra bude prechádzať cez naše mesto a dlho sme sa nevideli a či môže prísť pozrieť, tak ja by som sa veru potešila a bola by som šťastná, že na mňa niekto myslí a chce ma vidieť, a ak nebudem odcestovaná, tak urobím všetko preto, aby sme sa videli.. Nie že joj nemôžem, nabudúce sa ozvi týždeň vopred..
@anonym_autor asi k vam nejdu prvy krat? Tak hadam vedia ako fungujete a navstevu si ohlasujete vopred ci? O nas rodina a znami vedia, ze sme velmi aktivni a cez vikendy nesedime doma a ked sme doma, mame svoje plany. Takze k nam sa na navstevu ohlasuje. Jedine moja svagrina to nerobi, netusim preco. A ona chodi tak ze nikomu ani tuk a zazvoni pred branou. A to k nam cestuju 1,5 hodiny, nie ze byvaju vo vedlajsej ulici. Par krat sme uz neboli doma a bola velmi nastvana, ale nepoucila sa.
Ak by sa mi ohlasili vecer pred navstevou a mala by som uz ine plany, tak by som navstevu neprijala. Iba ak by to bol niekto, koho som dlhsie nevidela, tak by som zvazila zmenu planov.
Za mna ohlasit sa na navstevu je slusnost. A nie je to o tom, ze clovek nema upratane, upecene,…ale o tom ze niekomu zasiahnem do jeho planov. Je to proste o respekte k druhemu.
Neviem, my sa s kamaratkami tiez navstevujeme tak ze sme v okoli a napiseme si ci sa mozeme za hodinu, dve zastavit. Vzdy je po ceste obchod takze nikdy neprideme s prazdnymi rukami, caj doma maju takze nemusia nic specialne chystat. Poriadok si navzajom nekontrojujeme 😃
Ked maju program ( ich decka maju cez tyzden futbal, gymnastiku a Irske tance) alebo moj syn ma GAA alebo hurling tak si napiseme ze nam to nevyhovuje.
Mna praveze navsteva potesi. Ku sestre tiez ideme ked sme v okoli a vybehnem tam iba na caj na pol hodinu.
Nie,je to uplne v poriadku.Staci povedat,napisat,prepacte,uz mame na zajtra ine plany.Nabuduce dajte vediet skor a dohodneme sa.Je to ABSOLUTNE v poriadku.
Navyse ak ich prijmes nikdy sa nezacnu ohlasovat skor.
Podla navstevy… dobre kamosky mi mozu hoci aj rovno zazvonit a vzdy sa potesim. daju si kavu, pokecame idu prec. Nemusim nic chystat ani upratovat a ako pridu tak odidu.
Ale napr moji rodicia alebo svokra by mi vadili - ale to preto ze nevedia prist bez prespatia a to by som s ohlasenim sa den vopred nebola OK. Najma ak tym padom ze prespia/budu tu cely den je potrebne varit a chystat pre nich veci. A hlavne sa na nich musim mentalne pripravit :D ak by som ale byvala blizko a chceli by dojst na hodku na kavu tak preco nie keby nemame iny program (ak ano je normalne odmietnut hocikoho)
@anonym_autor ja si takú situáciu neviem predstaviť. Nechodia k nám ľudia, ktorých nemám rada, tak mi neohlásene návštevy nevadia.
Ale vo všeobecnosti platí, tvoj dom, tvoje pravidlá, takže v zmysle toho máš právo návštevu odmietnuť.
O koho išlo?
Osobne neznášam prepadovky v podobe neohlásených návštev.
@anonym_autor ja si takú situáciu neviem predstaviť. Nechodia k nám ľudia, ktorých nemám rada, tak mi neohlásene návštevy nevadia.
Ale vo všeobecnosti platí, tvoj dom, tvoje pravidlá, takže v zmysle toho máš právo návštevu odmietnuť.
O koho išlo?
@beronsche nedozvies sa. Klasická diskusia. Zadam tému a potom sa už neozvem.
@anonym_5ac20a pre návštevu typu "možno" by som rozhodne nič extra nechystala
@sense mňa to možno uráža. Znie to ako možno sa premôžeme a prídeme ak budeme mať náladu a je nám jedno čo ty máš/nemáš v pláne. Budete sedieť doma celá rodinka a čakať na nás doma, či sa nám možno podarí prísť k vám.
@sense mňa to možno uráža. Znie to ako možno sa premôžeme a prídeme ak budeme mať náladu a je nám jedno čo ty máš/nemáš v pláne. Budete sedieť doma celá rodinka a čakať na nás doma, či sa nám možno podarí prísť k vám.
@anonym_5ac20a tak možno budem doma možno nie, a preto "možno" nevidím dôvod niečo chystat... A taká možno návšteva sa uspokojí aj s kávou či pohárom vody. Mám takú známu, vždy mi hovorí keď pôjdete okolo stav sa keď vidis auto, a tiež vždy napíšem možno, záleží od toho kedy pojdeme naspäť a v akom stave. A keď odchádzame tak jej vždy cinknem či má čas alebo je doma. A buďa alebo nemá,
Ale máme aj znamich kde minimálne par tyzdnov dopredu musis plánovať či náhodou niečo nemajú
Mne pride že taká spontánnosť sa vytratila, všetko treba len plánovať, treba chystať, lebo keď nenachystas už ohovaracky
.. Ale možno to bude vekom, že v čase keď som vyrastala a mladých rokov sa žiadne také ohlasovanie nerobilo, keď sa šlo.okolo sa zastavilo na kus reči a bolo. Možno ozaj ti "cezpolny" rýchlym telefonátom z búdky či pevnou linkou aj to len stručne žiadne vykecavacky a vzdy bolo čo ponúknuť aj keď obchody zavreli v sobotu o 12
Urob, ako chces. Ved je to tvoj cas, tvoj dom.
Mne teda navstevy nevadia, ani neohoasene, ak som doma
Nezachovala si sa blbo !!
Nevyhovuje ti to a hotovo.
Povedala aby sa dlhsie predtym ozvali -neozvali sa.
Tiez by som ich odmietla.
@anonym_5ac20a tak možno budem doma možno nie, a preto "možno" nevidím dôvod niečo chystat... A taká možno návšteva sa uspokojí aj s kávou či pohárom vody. Mám takú známu, vždy mi hovorí keď pôjdete okolo stav sa keď vidis auto, a tiež vždy napíšem možno, záleží od toho kedy pojdeme naspäť a v akom stave. A keď odchádzame tak jej vždy cinknem či má čas alebo je doma. A buďa alebo nemá,
Ale máme aj znamich kde minimálne par tyzdnov dopredu musis plánovať či náhodou niečo nemajú
Mne pride že taká spontánnosť sa vytratila, všetko treba len plánovať, treba chystať, lebo keď nenachystas už ohovaracky
.. Ale možno to bude vekom, že v čase keď som vyrastala a mladých rokov sa žiadne také ohlasovanie nerobilo, keď sa šlo.okolo sa zastavilo na kus reči a bolo. Možno ozaj ti "cezpolny" rýchlym telefonátom z búdky či pevnou linkou aj to len stručne žiadne vykecavacky a vzdy bolo čo ponúknuť aj keď obchody zavreli v sobotu o 12
@sense niekedy sa žilo pomalšie, ľudia neboli natoľko vyťažení. Dnes sú všade vysoké nároky na výkon, životné tempo, ale pridala sa aj medziľudská závisť. Predtým bol všade v domácnostiach rovnaký nábytok, rovnaké zariadenie a nik sa nemal prečo hrať na niečo viac. Takáto uniformita nevytvárala situácie, kedy si ľudia závidia aj nos medzi očami, alebo sa porovnávajú kto má vyšší štandard.
A ešte to hlavné - neboli mobily a počítače. Ľudia si boli oveľa vzácnejší, návštevy vítali s otvorenou náručou a vrúcnou radosťou. Takéto zdieľanie životov a ľudská blízkosť sa už nikdy nevráti.
@anonym_autor ja keď návštevu pozvem, teším sa na nich. Ostanú u mňa aj 6 hodín. Ponúknem im chlebíčky + iné pochutiny a navarím komplet obed aj s polievkou. Samozrejme nejaké vínko, kava. A nemám s tým žiadny problém.
@anonym_autor ja keď návštevu pozvem, teším sa na nich. Ostanú u mňa aj 6 hodín. Ponúknem im chlebíčky + iné pochutiny a navarím komplet obed aj s polievkou. Samozrejme nejaké vínko, kava. A nemám s tým žiadny problém.
@xckaretxxx a takto to funguje aj opačne, ked mi ideme k nim
Záleží od situácie,ale keď sme robili nocne denne týždeň víkend a ledva sa po nočnej zobudí a niekto je už na ceste k nám bez ohlásenia to ma vedeli vždy dobre naštvať,keď sa ja viem dopredu ohlásiť vie to urobiť každý dokonca som takto otočila aj rodičov ktorý bývajú 200km myslím otočila v telefóne,že sa nám to nehodí konečne sme mali s mužom naraz voľný víkend,normálny ľudia pochopia
@anonym_autor a co specialne potrebuješ nachystať, ze sa ti majú hlasit týždeň dopredu? V takomto "peknom" počasí? Citam len tvoj uvodny príspevok, tak dúfam, že nejde o svokru. Inak uplne bezne si voláme ráno, ze ci mame/nemáme poobede čas. Doma mám bezbe niečo drobné, takze chlebíky, vypekat a ani nič iné vrátane uvítacieho výboru robiť nemienim, takže mi to absolútne nevadí.
Asi máme rozdielne predstavy o neohlásenej návšteve, k nám keď chodila neohlásená návšteva, tak sa dotrebali zničoho nič plné 2 autá príbuzných z 50km a boli celý deň, alebo svokra bývajúca 40km ďaleko zvykla zazvoniť ráno na vchod že je tu a teda nebola to príjemná, ani krátka návšteva, to sú podľa mňa neohlásené 😁. Pokiaľ by sa mi niekto ozval vopred a je jedno koľko vopred a mali by sme iný program, tak by som mu to normálne povedala, nedohodli sme sa, tak nemám čo riešiť 🙂
@lienka.7 ak tebe to nevadí tak niekomu to vadiť môže - fakt čo je na tom nepochopiteľné?
napr. ja dnes. pred chvíľou som dovysávala, vyzliekla periny, nasprejovala matrace proti roztočom - čaká ma obliecť periny, navariť večeru, obed na zajtra, pripraviť raňajky, hodinu cvičiť, hodinu sa učiť, umyť a usušiť vlasy - ak by mi teraz z tohto času niekto ukrojil, musela by som ísť spať neskôr ako som mala v pláne. to je podľa teba fakt nepodstatné?
@sense niekedy sa žilo pomalšie, ľudia neboli natoľko vyťažení. Dnes sú všade vysoké nároky na výkon, životné tempo, ale pridala sa aj medziľudská závisť. Predtým bol všade v domácnostiach rovnaký nábytok, rovnaké zariadenie a nik sa nemal prečo hrať na niečo viac. Takáto uniformita nevytvárala situácie, kedy si ľudia závidia aj nos medzi očami, alebo sa porovnávajú kto má vyšší štandard.
A ešte to hlavné - neboli mobily a počítače. Ľudia si boli oveľa vzácnejší, návštevy vítali s otvorenou náručou a vrúcnou radosťou. Takéto zdieľanie životov a ľudská blízkosť sa už nikdy nevráti.
@anonym_5ac20a ja viem že neboli, ja mám ale pocit že dnes sa skôr ľudia predbiehajú kto bude lepší, kto viac nachysta, kto viac pripraví, lepšie uprace a ľudia sa dávajú do módu "Stress" , miesto toho aby si tú chvíľu a pohodu vychutnali. A teda ja som rada, že mám v okolí ľudí ,ktorým ide viac o ten spoločne strávený čas ako kto bude lepší hostiteľ , lebo ja upečiem len bublaninu, ...ale Zuza od susedov upiekla obliz prst a teta Jana vykupila cukráreň a rovnako nepoznám nikoho kto má doma taký bordel, žeby nebolo kde stúpit, alebo sadnúť či by sa človek bal ísť na wc lebo by vyzeralo horšie ako v 5 cenovej
@lienka.7 ak tebe to nevadí tak niekomu to vadiť môže - fakt čo je na tom nepochopiteľné?
napr. ja dnes. pred chvíľou som dovysávala, vyzliekla periny, nasprejovala matrace proti roztočom - čaká ma obliecť periny, navariť večeru, obed na zajtra, pripraviť raňajky, hodinu cvičiť, hodinu sa učiť, umyť a usušiť vlasy - ak by mi teraz z tohto času niekto ukrojil, musela by som ísť spať neskôr ako som mala v pláne. to je podľa teba fakt nepodstatné?
@biba_18 volali jej včera, či môžu dôjsť dnes. U mňa to nie je neohlasena návšteva, ktorá sa dopredu ozve. Zase netreba byť precitlivena.

@anonym_autor ja takto pravidelne odmietam, väčšinou poviem že niesme doma , už sa mi stalo že mi volali kamaráti ktorých mám inak veľmi veľmi rada , že o takú hodinu idú okolo či sa môžu zastaviť...povedala som že niesom doma a aj som sa ,,tvárila,, dala som si dole rolety od ulice ...mne to robí hrozný stres a kedysi som sa snažila naučiť sa tej spontánnosti ale už som na stará na to aby som sa tvárila že som iná nez aká som. Nejde mi to, som v strese, po ,,odrazu,, návšteve som si vždy týždeň rozmýšľala čo som mohla mať inak, že som nemala upratané to a hento, bolo mi trápne, neužila som si návštevu ani prítomnosť a ešte som sa aj hanbila keď som s tou návštevou neskôr bola .... Nechcem si robiť zle iba preto že niekomu bez hraníc vyhoviem, nech ich mám akokoľvek rada... Závidím spontánnym ľuďom, mám jednu kamarátku susedu, ktorá kohokoľvek vždy zavolá na kávu nech jej dom vyzerá ako kolvek má dve malé deti, niekedy v pyžame niekdy vybehne len tak na ulicu s prossecom v plavkách , alebo len keď ma vidí z okna , vždy niečo vykutre v špajzi, nikdy nemá nič nachystané, vždy je to bezprostredne ľudské a zábavné, napriek tomu ja toho schopná niesom opätovať to a na jej návštevu u mňa sa chystám pár dní... Nedokážem sa zmieriť s prevádzkovým neporiadkom ani sama , nieto ešte aby mi ho niekto videl. Čo už , s niektorými vecami už nebojujem ... Naproti tomu milujem byť hostitelka, pripraviť, upratať, upraviť sa...teším sa a keď je všetko ako mám byť , viem si tu návštevu konečne aj ja užiť...asi je to schiza, neviem...