Je súčasný feminizmus už príliš extrémny?
Nepride vam, ze niekedy posledna vlna feminizmu ide trochu cez ciaru? Jasne, rovnost je super, ale niektore veci su uz celkom usmevne ako ked baba, co rada pecie kolace a chce rodinu, dostane prednasku, ze je "pod vplyvom patriarchatu". Lebo sa rada postara o svojho muza.
Fakt su vsetky rozdiely medzi zenami a muzmi iba "spolocensky konstrukt"?
Ja osobne sa necitim utlačovana, kvôli tomu že som žena. Určite su spoločenske skupiny ktore to maju o dost tažšie, napriklad osamele matky, ale nemyslim si že zato že som žena tak od začiatku mam všetko tažšie.
A rovnako si nemyslim že zato že je niekto chlap že je hned zly alebo tak sa narodi. Ako mna nedefinuje len to že som žena, tak rovnako tych mužov čo poznam to nerobi že oni su len ako muži.
Mna zaujima, ako to vidite vy. Pride vam tato vlna feminizmu fajn alebo uz trochu extrem? Diskutujme!
@yelena159 s časťou súhlasím, ale s filmami no neviem ci je to úplne o tom. Problem filmov je, že často sa tie ženské hrdinky natočia bud ako úplne trúby alebo sú to taky muž v sukni. Napriklad teraz najnovšie seriál andor je kvalitný seriál,kde ženské hrdinky sú reálne a dobre urobene. A môžem povedať, že ženské hrdinky majú rovnakú popularitu ako mužskí hrdinovia. Ja si preto myslím, že filmarsky svet úplne nedokáže vytvoriť kvalitné ženské hrdinky.
@777januska777 Viem, že je to preto, že sú ženy, pretože v MCU (Marvel) franchizi na to chlapi narážajú a volajú to M-She-U.
@777januska777 Viem, že je to preto, že sú ženy, pretože v MCU (Marvel) franchizi na to chlapi narážajú a volajú to M-She-U.
@yelena159 tak to už neviem, keďže marvel osobne nesledujem a jedine asi z týchto superhrdinskych veci co som videla je Spiderman a Wonder woman (ani netuším do akého bloku patria). A Wonder woman bola prijatá celkom dobre nie? Hlavná a silná hrdinka. Myslím si, ze je to zložitejšie ako sa zdá a zas netreba každého mužského hrdinu premieňať aj na ženského. Žena môže byť predsa vlastný originálny hrdina. Ale áno pripúšťam, ze isto sú aj nejakí zakomplexovani muži, ale nemyslím si, ze to určite celkovo smer filmového priemyslu.
Akonáhle sa začalo tvrdiť, že ženy a muži sú rovnakí a správajú sa a myslia inak len preto, lebo určité vzorce správania boli do nich od mala vtĺkaných odmietam celý feminizmus.
Pre mňa to malo zmysel niekde v tom level 2,3 ako napísala Lenka, rovnoprávne postavenie. Už to prekročilo hranice normálnosti. Ženy sú ženy a muži sú muži, sme iný fyzicky, myslíme inak, prežívame veci inak. Nechcem byť ako muž a nechcem mať zženštilého partnera.
Som odporca pozitívnej diskriminácie akýchkoľvek menšín, či akýchkoľvek skupin, podľa spoločenského trendu.
Do prace by sa mal vybrať človek, ktorý sa na ňu najlepšie hodí a má najlepšiu kvalifikáciu - žiadne, že zoberieme ženu, lebo sme nenaplnili kvóty, alebo zoberieme černocha, lebo máme v kolektíve len 2 a je nás 10, alebo zoberieme tohto trans, lebo tí teraz najviac vybľakujú, tak nech sme in.
@yoginka231 zase sa nedozvieš objektívny názor, lebo zatiaľ všetko prispievali len ženy a tie si nebudú kydať na hlavu.
Možno si aj použila nie úplne vhodný výraz, že "posledná vlna feminizmu". Ja by som to nazval skôr pseudofeminizmus. Lebo nech je akákoľvek vlna, tak každý feminizmus akceptuje muža, len ho dáva do rovnosti žien a nevyvyšuje ho.
Pokým pseudofeminizmus je len klub ohrdnutých žien, ktoré všetky svoje zlyhania a neschopnosť dávajú za vinu všetkým mužom bez rozdielu. A keďže je to ľahšia cesta a ženy sú náchylnejšie uveriť každej trendovej blbosti, tak tento klub rapídne narastá.
Na socialnych sietach si z toho robia srandu. Ked muz plati ucty a stara sa o seba tak je to normalne, ked to robi zena tak je queen, boss bitch a wakanda forever.
Mne feministky osobne neprekazaju, ale je trocha zvlastne ked sa stazuju, ze poriadni muzi uz nie su. Su samostatne do bodu kedy si muzi popri nich pripadaju zbytocni.
Preto je tolko nepopularnych vtipov o ultra feministkach. Kazda je nou do bodu kym nepride ucet na stol.
@bu_bu_bubak feminizmus 4 vlny je zaujímavý i pre zaryte feministiky iba dokiaľ je mier.
Keď začne vojna, tak zrazu tieto ženy pomaly miznú zo scény. Ísť bojovať ako muž - veď rovnaké povinnosti keď rovnaké práva.. - sa im už nepozdáva.
To isté platí v oblasti fyzicky náročných prác (zvárač, mechanik, stavbár..).
Mať rovnakú mzdu za rovnakú prácu je úplne OK a spravodlivé. Ale chcieť mať rovnakú mzdu pri iných pozíciách je scestné. Toto sa tiež v tej štvrtej vlne pretláča. Kritizuje sa že ženy menej zarábajú a porovnáva sa práca žien všeobecné s prácou mužov. Pritom sa vie, že ženy zastávajú menej platené pozície ako predavačka, asistentka a podobne a muži berú častokrát vyššie platené fyzicky viac náročné alebo aj viac zdraviu nebezpečné práce.
@yoginka231 Keď rovnosť, tak vo všetkom. Šup šup na stavby, zvárať, kopať, ťažiť drevo, kameň, uhlie... A potom sa môžeme rozprávať o tom, že ženy sú úplne rovnocenné mužom.
@bu_bu_bubak feminizmus 4 vlny je zaujímavý i pre zaryte feministiky iba dokiaľ je mier.
Keď začne vojna, tak zrazu tieto ženy pomaly miznú zo scény. Ísť bojovať ako muž - veď rovnaké povinnosti keď rovnaké práva.. - sa im už nepozdáva.
Mať rovnakú mzdu za rovnakú prácu je úplne OK a spravodlivé. Ale chcieť mať rovnakú mzdu pri iných pozíciách je scestné. Toto sa tiež v tej štvrtej vlne pretláča. Kritizuje sa že ženy menej zarábajú a porovnáva sa práca žien všeobecné s prácou mužov. Pritom sa vie, že ženy zastávajú menej platené pozície ako predavačka, asistentka a podobne a muži berú častokrát vyššie platené fyzicky viac náročné alebo aj viac zdraviu nebezpečné práce.
@lenkakravcova, toto je veľmi dvojsečne a súvisí práve s tou 'rovnakostou'. Ženy majú právo ísť bojovať, byť vojackami, ale drvivá väčšina takúto potrebu nemá. A teda poznám len minimum žien, ktoré by verilo, že akákoľvek vojna niečo vyrieši. Muži to skúšajú už niekoľko tisíc rokov a stále veria, že ta najnovšia vojna predsa len niečo vyrieši.
Aj s tými platmi je to skôr tak, že pozície, ktoré su menej platené preberú prevažne ženy. Preto je pretlak učiteliek, asistentiek či dokonca (u nás) lekáriek. A keď sa tam zjaví dáky muž, treba ho hneď posunúť do vyššej ppzicie, lebo on je "živiteľ" rodiny. Taká opatrovateľka či sestrička sú fyzicky i psychicky náročné povolania, podstatne náročnejšie než mnohé iné a plat na prd. Tvrdiť, že feminizmus je o "rovnakosti" je nepochopenie princípu feminizmu. Len ako obvykle, najhlasnejšie kričia to, ktorí tomu nerozumejú. A potom sa šíria vlny sialenosti ako pozitívna diskriminácia, kvóty či povinná branná služba aj pre ženy.
@lenkakravcova to budes mat asi z toho vymysleneho zdroja ako tie statistiky o platoch sportovkyn - ano zeny maju byt viac ohodnotene - ale nikto urcite neprirovnava pracu predavacky s GR. Naopak, na slovensku dostavaju zeny mensi plat aj na poziciach, ktore sa povazuju za vyslovene zenske takze ano - statisticky v priemere predavac zarobi viac ako predavacka. Plus je to nerovnost sanci - aj preto maju zeny menej platene prace. Casto ich limituje starostlivost o rodinu, po materskej sa vracaju na neuplne pracovne pomery, aby stihali skolky, skoly, ocrky. A potom to aj vidno na ich dochodkoch. Zena casto nedostane tolko kariernych prilezitosti ako mlady kolega, ktory vsak nie ie taky lojalny k zamestnavatelovi.
A zeny vo vojne? Mali sme aj partizanky, a tie co ostali doma vyrazne prebrali muzske povolania vo fabrikach. Zeny vojnove strojarky vyrazne zmenili postavenie zien tam kde sme teraz. Nehovoriac o tom, kolko ukrajiniek tiez bojuje a ostreluje drony. Mnohe nesedia doma na zadku, ale pomahaju ako muzi. Takmer kazda izraelka ma vojensky vycvik.
Cely cas tu vydavas svoje skreslene dojmy za fakty, ale takto to nefunguje
@yosi no tebe s tvojou rozumovou vybavou zarucene rovnocenne nebudeme, neboj sa.
@viestta Nevidis to, lebo nezijes v kozmpolitnom svete. V BA, Viedni alebo inej metropole EU su tie zivotne styly v mladej generacii uplne ine. Namiesto kupy bytu sa objedna docasne Airbnb, namiesto varenia donaska z Woltu, namiesto kupy auta Bolt, namiesto opravovania sifonu sa objedna remeselnik, na kolac sa chodi do IKEA. Vsimla si si tie rozdiely? Radikalny feminizmus funguje len v spolocnosti, kde tie zeny maju pristup ku sluzbam. Radikalne feministky ziju v mentalnej bubline ze vsetko zvladnu, aj firmu zalozit, aj o deti sa starat, popri popijani gastanoveho latte v kaviarni a na sex ma Tinder, za hodinu sa jej ozve 100 chlapov, ale ak by nemali sluzby, tak sa im ten sen rozpadne. A kedy sa to zmeni? Staci prvy vacsi konflikt vo svete alebo klimaticka kriza, ked ako spolocnost prepneme do survival modu. Akonahle tie sluzby nebudu bezne alebo budu drahe, zase prevladne tradicnejsi pohlad na to.
@julialeffer no neviem v akej spolocnosti sa pohybujes, ale teda ja som rodena bratislavcanka a zijem v ba satelite a teda mylis si pojmy s dojmami. A absolutne tu nevnimam to co pises 😂
A teda nazyvat ba kozmopolitne mesto? Fakt? Ba je jedna velka dedina….
@yoginka231 Vďaka feminizmu si sa sem mohla prihlásiť, toto napísať a nemusela si si pýtať povolenie manžela. Alebo otca. Alebo brata.
Feminizmus je najmä o tom, že si môžem slobodne vybrať, či chcem byť k*urva na only fans alebo na výpadovke, mamička, čo pečie doma koláče, alebo sudkyňa.
Do zoznamu k Woltu, Boltu, a IKEA prosím dopísať práčky, sušičky a vodičské preukazy pre ženy. Moja prababka bola jednoduchá dedinská žena s akým takým základným vzdelaním, nikde nepracovala, bola ženou v domácnosti, presnejšie makačom doma, ako vtedy všetky, narodila sa do chudobnej dedinky na juhovýchode dnešného Slovenska, stihla byť občiankou Rakúsko-uhorska, Československa, Horthyovského Maďarska, aj samostatného Slovenska a to tak, že najďalej počas celého svojho života bola v susednej dedine, kde sa vydala. Ale veľa nám rozprávala o svojom živote, rada som to počúvala ako dieťa. Zomrela v roku 2000 a ja viem, že keby dnes prišla ku mne na návštevu, a mohli by sme sa porozprávať, bola by hotová z toho, čo všetko už ja mám v domácnosti a považujem za samozrejmosť, že mám vysokoškolské vzdelanie a prácu v odbore, ktorá má živí a že sa môžem rozhodnúť, či si objednám jedlo domov, alebo si navarím sama. Viem, že by sa tešila, bola by hrdá a veľmi by mi to priala. Nám, ženám, každej jednej. Lebo táto žena z Bohom zabudnutej chudobnej dediny, narodená pred 1. sv. vojnou bola väčšia feministka, ako niektoré dnešné ženy, ktoré si nevedia vážiť, čo všetko majú a môžu.
@lenkakravcova to budes mat asi z toho vymysleneho zdroja ako tie statistiky o platoch sportovkyn - ano zeny maju byt viac ohodnotene - ale nikto urcite neprirovnava pracu predavacky s GR. Naopak, na slovensku dostavaju zeny mensi plat aj na poziciach, ktore sa povazuju za vyslovene zenske takze ano - statisticky v priemere predavac zarobi viac ako predavacka. Plus je to nerovnost sanci - aj preto maju zeny menej platene prace. Casto ich limituje starostlivost o rodinu, po materskej sa vracaju na neuplne pracovne pomery, aby stihali skolky, skoly, ocrky. A potom to aj vidno na ich dochodkoch. Zena casto nedostane tolko kariernych prilezitosti ako mlady kolega, ktory vsak nie ie taky lojalny k zamestnavatelovi.
A zeny vo vojne? Mali sme aj partizanky, a tie co ostali doma vyrazne prebrali muzske povolania vo fabrikach. Zeny vojnove strojarky vyrazne zmenili postavenie zien tam kde sme teraz. Nehovoriac o tom, kolko ukrajiniek tiez bojuje a ostreluje drony. Mnohe nesedia doma na zadku, ale pomahaju ako muzi. Takmer kazda izraelka ma vojensky vycvik.
@yosi no tebe s tvojou rozumovou vybavou zarucene rovnocenne nebudeme, neboj sa.
@selena_luna Ja napríklad robím vývoj v oblasti techniky. No doteraz som nestretol schopnú inžinierku. Čím to bude, že ste také múdre, ale kde treba vedieť matematiku, fyziku alebo logické myslenie, tak ste jalové?
@yoginka231 Keď rovnosť, tak vo všetkom. Šup šup na stavby, zvárať, kopať, ťažiť drevo, kameň, uhlie... A potom sa môžeme rozprávať o tom, že ženy sú úplne rovnocenné mužom.
@yosi však autorka nepropaguje "feminizmus", práve naopak. Snaží sa poukázať, že ten dnešný trend je už viac ako chorý. Nie je predsa možné za všetkým zlým vidieť iba muža. A aj keď urobí náhodou niečo dobré, tak tam určite musela byť nejaká obeta ženy, ktorá sa pri tom ani nepričinila.
@lenkakravcova, toto je veľmi dvojsečne a súvisí práve s tou 'rovnakostou'. Ženy majú právo ísť bojovať, byť vojackami, ale drvivá väčšina takúto potrebu nemá. A teda poznám len minimum žien, ktoré by verilo, že akákoľvek vojna niečo vyrieši. Muži to skúšajú už niekoľko tisíc rokov a stále veria, že ta najnovšia vojna predsa len niečo vyrieši.
Aj s tými platmi je to skôr tak, že pozície, ktoré su menej platené preberú prevažne ženy. Preto je pretlak učiteliek, asistentiek či dokonca (u nás) lekáriek. A keď sa tam zjaví dáky muž, treba ho hneď posunúť do vyššej ppzicie, lebo on je "živiteľ" rodiny. Taká opatrovateľka či sestrička sú fyzicky i psychicky náročné povolania, podstatne náročnejšie než mnohé iné a plat na prd. Tvrdiť, že feminizmus je o "rovnakosti" je nepochopenie princípu feminizmu. Len ako obvykle, najhlasnejšie kričia to, ktorí tomu nerozumejú. A potom sa šíria vlny sialenosti ako pozitívna diskriminácia, kvóty či povinná branná služba aj pre ženy.
@vroni to je asi ako v prírode. Že samci sa pomlatia na smrť a samiciam ostanú ti fyzicky najsilnejší, tí čo prežijú.
Ja si myslím, že ženy si nevyberajú tie menej platené pozície len tak. Ale proste majú k nim väčší vzťah. Len máloktorý muž chce robiť v jasliach alebo asistenta, či sestru v nemocnici. Ženy si väčšinou volia práce, kde je viac komunikácie a starostlivosti. Tak ako to je nastavené - že žena sa stará o deti a domácnosť - preto tam tie preferencie ostávajú aj pri pracovných pozíciách, na pár výnimiek. Muži si zase podvedome volia práce, ktore ženy nezvládajú či už fyzicky alebo inak. Tak ako to majú nastavené aj v rodine, aby ju ochránili a zabezpečili to čo žena nevie alebo nezvláda.
Neviem no, mne príde že muži aj ženy si prirodzene vyberajú pracovné pozície, ktoré sú pre nich vhodné z ich prirodzenej podstaty. A myslím si, že aj keby učiteľke dali 700€ a zváračke 1500€, tak 99% žien si vyberie prácu učiteľky. Raz som videla takú štatistiku z USA, kde sa žien pýtali, či by si vybrali prácu zadarmo - len za jedlo a ubytovanie, v hospici, alebo práci čistenia kanalizačných potrubí v meste za 6.000 dolárov mesačne. Takmer všetky ženy si vybrali charitatívnu prácu so starostlivosťou o ľudí, za jedlo a ubytovanie. Iba asi 2 zo 100 si vybrali tú druhú ponuku, tvrdiac žeby to vzali dočasne, lebo mali veľké dlhy ktoré potrebovali splatiť. Podľa mňa takéto štatistiky hovoria samé za seba.
@selena_luna odkiaľ máš tu informáciu, že predavač zarobí viac ako predavačka? Na rovnakej pozícii s tým, že robia rovnakú prácu (prenášajú rovnako ťažké bremená - nie to kde muž môže a má prenášať viac kg /lebo to už by nešlo o rovnakú prácu/, majú rovnaký počet odpracovaných hodín).
Robila som v obchode a platy mužov a žien na rovnakej pozícii boli rovnaké. Ty si sa osobne stretla s opakom? Alebo čím je toto tvrdenie podložené?
@yoginka231 áno, občas mi príde feminizmus prehnaný a niekedy až zbytočne moc. Ženy v návale prehnanej rovnosti zabúdajú, že muži sú vo svojej podstate jednoduché stvorenia a niektoré veci sa s nimi riešia oveľa ľahšie, keď tasíme ženské zbrane. Za mňa rozhodne nie je gendrová rovnosť nevyhnutná. Nevyhnutné je vedieť nájsť rovnováhu v týchto dvoch svetoch a používať ju v správnej chvíli. Každá, ktorá ju nájde, vyhráva😎
@yoginka231 nie feminizmus ale mizogyni sú problémom dnešnej doby!!!
@yoginka231 áno, občas mi príde feminizmus prehnaný a niekedy až zbytočne moc. Ženy v návale prehnanej rovnosti zabúdajú, že muži sú vo svojej podstate jednoduché stvorenia a niektoré veci sa s nimi riešia oveľa ľahšie, keď tasíme ženské zbrane. Za mňa rozhodne nie je gendrová rovnosť nevyhnutná. Nevyhnutné je vedieť nájsť rovnováhu v týchto dvoch svetoch a používať ju v správnej chvíli. Každá, ktorá ju nájde, vyhráva😎
@tiezjedna hmmm a teraz si predstav, ze by muz, nielen na tomto fore, prehlasil, ze zeny su v podstate jednoduche stvorenia... co by sa tu strhlo.
Kazda generalizacia (vsetci sa ich dopustame, aj ja) ci sebavyvysovanie je cesta do... vieme kam.
@yoginka231 nie feminizmus ale mizogyni sú problémom dnešnej doby!!!
Oj dievcata, ale to treba najprv vediet o com feminizmus je. Zatial je debata tu uplne mimo.
@tetapetra Toto je obrovska pravda. Mizogynia a incelstvo zacina byt obrovsky problem. Je na to xy clankov, vyskumov. Muzi zacinaju nenavidiet zeny. A to je problem.
Oj dievcata, ale to treba najprv vediet o com feminizmus je. Zatial je debata tu uplne mimo.
@tetapetra Toto je obrovska pravda. Mizogynia a incelstvo zacina byt obrovsky problem. Je na to xy clankov, vyskumov. Muzi zacinaju nenavidiet zeny. A to je problem.
@madeincssr strhlo nestrhlo,jasné,že strhlo 😁, ale toto nejako neprezivam. Pohybujem sa celý život medzi chlapmi. Stačí ihla a striekačka😁.
@drahomirrra toho sa bojím najviac tu nejde o to,že ženy sú sliepky. Tu už ide o niečo horšie, na to treba poukazovať. Nie na feminizmus,ten máme, ale veľmi rýchlo o to môžme prísť
@selena_luna a prečo by žena mala mať automaticky vyšší plat, len preto, že je žena? A toto je ten pseudofeminizmus. Však nech si ho vybojuje tak, ako muž. Mne takisto nedá nikto viac len preto, že som chlap. Tiež musím ísť s kožou na trh a vedieť sa predať. A boli to niekedy ťažké boje.
Lenže toto ženy nevidia. Muž je odolnejší ku kritike a odmietaniu, lebo to ma dané biologicky. Práca a vzťahy majú veľa spoločného.
Muž, aby získal ženu, musí podať výkon, mať plán, tvrdo na sebe makať, znížiť svoje nároky, prijať kritiku a často sa zmieriť s odmietnutím.
Máloktorá žena toto pozná a skôr je čakateľkou, čo príde. A potom si vyberá. Lenže už len z toho, čo ostane a nik (chlap) nechce. A to isté platí aj pre prácu. Prešiel som mnohými zamestnaniami a skoro všetky ženy sa uspokojili s tým, čo majú, nechceli sa viac zlepšovať, podávať vyšší výkon, navrhovať zlepšenia alebo zmeniť zamestnanie. Ale zato všetky vedeli, ako to má robiť ten druhý a prečo by mali mať vyššiu výplatu.
Mne sa skôr zdá, že ženy berú mužom možnosť byť mužom. Strašne sú sebestačné, čo je samozrejme v poriadku, ale muži kvôli tomu spohodlneli a prestali sa snažiť.
@alica110 Ja to vnímam presne opačne. Žena musí urobiť sama aj veci, na ktoré by mohli byť aj dvaja, alebo kedysi boli v kategórii mužské, ale musí sa toho chytiť, lebo by sa nikdy neurobili.
Schválne: koľko žien ráno vstáva ako prvá v domácnosti, pripravuje raňajky, desiate, menežuje ranný odchod, berie deti do škôlky a školy, uteká do práce, tam.poda rovnaký výkon ako kolega (ktorý často zarobí na tej pozícii viac ako ona, s odôvodnením, že on je predsa živiteľ rodiny), uteká po decká, na menší nákup, hajde domov, niečo rýchle navariť ak sa minulo, venovať sa deťom, hygiena, rozprávka. Medzitým jej perie práčka, druhá, tretia, štvrtá, kopa zehlenia čaká v kúte. Cez deň si vybaví telefonát s lekármi,.lebo si objednáva celú rodinu na vyšetrenia, rieši opravára, láme hlavu nad dovolenkou, ktorú by bolo treba booknut, , či jej volá realitacka, kedy by vedeli prísť na obhliadku bytu, zaplatí šeky, pošle platby do škôlky, zavolajú jej, že dieťa sa v školke dogrcalo, tak hajde poňho, vybaví stretnutie s finančným poradcom na hypo, podá deťom lieky ak sú choré, ak su dosť choré, nebude ani spať, resp. ona bude tá, čo má nastavený budík na viackrát na noc, aby ich kontrolovala, atď. a ona bude tá, čo príde o príjem, lebo OČR, v lepšom prípade si užije home.office s chorými deckami. Manžel zatiaľ prišiel domov a zaparkoval. Predtým si možno aj auto umyl. Zap*čuje, že je unavený, dá si sprchu a ide spať. Nie jedna takto funguje. Nie preto, lebo chce, ale preto lebo musí, lebo ak ona to neurobí, nikto to neurobí.
@tiezjedna hmmm a teraz si predstav, ze by muz, nielen na tomto fore, prehlasil, ze zeny su v podstate jednoduche stvorenia... co by sa tu strhlo.
Kazda generalizacia (vsetci sa ich dopustame, aj ja) ci sebavyvysovanie je cesta do... vieme kam.
@madeincssr to je úplne jedno... Ja hovorím ako to je😉 Nech si z toho každý vezme čo chce😉
@lenkakravcova musel by som to pohladat, ale kedysi bola robena gender studies a jeden clovek to v diskusii krasne vysvetlil preco je princip rovnakej odmeny za pracu u muzov a zien nerealny resp. tazsie zapracovatelny do praxe.
Ja nebudem nikomu stupat na otlaky a uz von koncom nie na MK, ale radikalny feminizmus je castokrat plny double standardov a preto tieto zeny mnoho muzov neberie vazne.
@selena_luna odkiaľ máš tu informáciu, že predavač zarobí viac ako predavačka? Na rovnakej pozícii s tým, že robia rovnakú prácu (prenášajú rovnako ťažké bremená - nie to kde muž môže a má prenášať viac kg /lebo to už by nešlo o rovnakú prácu/, majú rovnaký počet odpracovaných hodín).
Robila som v obchode a platy mužov a žien na rovnakej pozícii boli rovnaké. Ty si sa osobne stretla s opakom? Alebo čím je toto tvrdenie podložené?
@lenkakravcova predstav si, ze sa robia pravidelne analyzy a su zverejnovane. Nie je to o tvojom pocite, alebo ze ty si sa s tym nestretla, ale je to zber tvrdych dat na relevantnej vzorke obyvatelov a nasledne vyhodnotenie. Napriklad portaly profesia, platy.sk ci kariera info k tomu casto uverejnuju prieskumy. A nielen to - prieskumy robi europska komisia, sociologovia, ale aj iniciativy ako equal pay day. Ja si to necucam z prsta ako ty svoje tvrdenia o sportovkyniach.
@alica110 Ja to vnímam presne opačne. Žena musí urobiť sama aj veci, na ktoré by mohli byť aj dvaja, alebo kedysi boli v kategórii mužské, ale musí sa toho chytiť, lebo by sa nikdy neurobili.
Schválne: koľko žien ráno vstáva ako prvá v domácnosti, pripravuje raňajky, desiate, menežuje ranný odchod, berie deti do škôlky a školy, uteká do práce, tam.poda rovnaký výkon ako kolega (ktorý často zarobí na tej pozícii viac ako ona, s odôvodnením, že on je predsa živiteľ rodiny), uteká po decká, na menší nákup, hajde domov, niečo rýchle navariť ak sa minulo, venovať sa deťom, hygiena, rozprávka. Medzitým jej perie práčka, druhá, tretia, štvrtá, kopa zehlenia čaká v kúte. Cez deň si vybaví telefonát s lekármi,.lebo si objednáva celú rodinu na vyšetrenia, rieši opravára, láme hlavu nad dovolenkou, ktorú by bolo treba booknut, , či jej volá realitacka, kedy by vedeli prísť na obhliadku bytu, zaplatí šeky, pošle platby do škôlky, zavolajú jej, že dieťa sa v školke dogrcalo, tak hajde poňho, vybaví stretnutie s finančným poradcom na hypo, podá deťom lieky ak sú choré, ak su dosť choré, nebude ani spať, resp. ona bude tá, čo má nastavený budík na viackrát na noc, aby ich kontrolovala, atď. a ona bude tá, čo príde o príjem, lebo OČR, v lepšom prípade si užije home.office s chorými deckami. Manžel zatiaľ prišiel domov a zaparkoval. Predtým si možno aj auto umyl. Zap*čuje, že je unavený, dá si sprchu a ide spať. Nie jedna takto funguje. Nie preto, lebo chce, ale preto lebo musí, lebo ak ona to neurobí, nikto to neurobí.
@oblecenie99 Ja takého muža ako opisuješ nemám a o takého by som ani hrdzavý bicykel neoprela.
@oblecenie99 Ja takého muža ako opisuješ nemám a o takého by som ani hrdzavý bicykel neoprela.
@alica110 Ty takého nemáš, ale má ich veľmi veľmi veľa žien.
@selena_luna a prečo by žena mala mať automaticky vyšší plat, len preto, že je žena? A toto je ten pseudofeminizmus. Však nech si ho vybojuje tak, ako muž. Mne takisto nedá nikto viac len preto, že som chlap. Tiež musím ísť s kožou na trh a vedieť sa predať. A boli to niekedy ťažké boje.
Lenže toto ženy nevidia. Muž je odolnejší ku kritike a odmietaniu, lebo to ma dané biologicky. Práca a vzťahy majú veľa spoločného.
Muž, aby získal ženu, musí podať výkon, mať plán, tvrdo na sebe makať, znížiť svoje nároky, prijať kritiku a často sa zmieriť s odmietnutím.
Máloktorá žena toto pozná a skôr je čakateľkou, čo príde. A potom si vyberá. Lenže už len z toho, čo ostane a nik (chlap) nechce. A to isté platí aj pre prácu. Prešiel som mnohými zamestnaniami a skoro všetky ženy sa uspokojili s tým, čo majú, nechceli sa viac zlepšovať, podávať vyšší výkon, navrhovať zlepšenia alebo zmeniť zamestnanie. Ale zato všetky vedeli, ako to má robiť ten druhý a prečo by mali mať vyššiu výplatu.
@michal412 netvrdim ze zeny maju mat vyssi plat lebo su zeny, tvrdim ze zeny maju nizsi plat lebo su zeny a to nie je fer.
A tu znosku o odolnosti muza a zenach cakatelkach a muzoch co znizuju naroky si nechaj pre seba, na to ani nema zmysel reagovat.
@yoginka231 ja vnímam feminizmus ako rodovú rovnosť - to znamená, že rovnako muži aj ženy majú mať rovnaké práva, príležitosti a možnosť slobodne rozhodovať o svojom živote.
Feminizmus podľa mňa neznamená, že muži a ženy sú rovnakí - z biologického hľadiska. Tu maximálne rešpektujem nastavenia každého pohlavia.
Preto sa nesnažím byť silou mocou iná ako som, ani sa vyrovnávať mužom, ale ani susede od vedľa. Prečo by som to robila?
To, že žena môže vynosiť a porodiť potomstvo je fakt. A je v záujme muža, aby sa tento proces udial v bezpečnom prostredí a istote. Jasné, že dokážem mnoho z vecí, čo muž, ale veľmi si vážim, že nemusím. Rovnako muž zvládne veľa vecí, čo sú prirodzené pre ženy, ale tiež si váži, že nemusí a môže zostať sám sebou - mužom.
@selena_luna Ja napríklad robím vývoj v oblasti techniky. No doteraz som nestretol schopnú inžinierku. Čím to bude, že ste také múdre, ale kde treba vedieť matematiku, fyziku alebo logické myslenie, tak ste jalové?
@yosi pozri, s tvojimi argumentami na urovni 6 rocneho chlapca ti mozem odpovedat rovnako - jalovy si ty, lebo nedokazes vynosit dieta. Az ked ho porodis budeme sa s tebou bavit ako s rovnocennym.
Ale, o tom to predsa nie je - rovnost neznamena rovnakost. Zenske zivoty a ciele su rovnako hodnotne pre spolocnost ako muzske. Nikto nie je viac, nikto nie je menej. Co je na tomto tazke pochopit, preco si niekto na takejto jednoduchej myslienke stale dokaze honit ego, nechapem.

@viestta Nevidis to, lebo nezijes v kozmpolitnom svete. V BA, Viedni alebo inej metropole EU su tie zivotne styly v mladej generacii uplne ine. Namiesto kupy bytu sa objedna docasne Airbnb, namiesto varenia donaska z Woltu, namiesto kupy auta Bolt, namiesto opravovania sifonu sa objedna remeselnik, na kolac sa chodi do IKEA. Vsimla si si tie rozdiely? Radikalny feminizmus funguje len v spolocnosti, kde tie zeny maju pristup ku sluzbam. Radikalne feministky ziju v mentalnej bubline ze vsetko zvladnu, aj firmu zalozit, aj o deti sa starat, popri popijani gastanoveho latte v kaviarni a na sex ma Tinder, za hodinu sa jej ozve 100 chlapov, ale ak by nemali sluzby, tak sa im ten sen rozpadne. A kedy sa to zmeni? Staci prvy vacsi konflikt vo svete alebo klimaticka kriza, ked ako spolocnost prepneme do survival modu. Akonahle tie sluzby nebudu bezne alebo budu drahe, zase prevladne tradicnejsi pohlad na to.
@julialeffer, môj ty Boh, tieto sprostosti ti niekto diktuje alebo si sa udrela do hlavy? Som Bratislavčanka a vyše 20 rokov som žila vo Viedni (okrem iného), takže kozmopolitna som viac než dosť. Moja dcéra má 19, cize mám celkom prehľad aj o jej názoroch a aj názoroch jej kamarátov a spoluziakov. Prostitútky sú stále prostitútky, celkom fuk, či sú in natura alebo na OF. Je trendom nemať vodičák, áno. Ale to skôr preto, lebo najneskôr do troch rokov zaplatíš na poplatkoch a daniach nové auto ešte raz. A verejná doprava (teda vo Viedni, v ba menej) funguje perfektne. Lenže to sa netýka feminizmu ale mladých ľudí celkovo, chlapcov i dievčat. Nepoznám nikoho, kto býval v airbnb byte alebo chodil jesť výhradne do reštaurácie. Vlastne poznám. Ale pani má skoro 60 a je lekárka, vraj študovala a tak nemusí vedieť variť (naše dcéry sú kamošky, pani je inak totálne pricetna ženská. Muža nemá je vdova, ale nepýtala som sa, či mu varila). Považujem sa za radikálnu feministku, fakt neviem o žiadnej úlohe, ktorú by žena nedokázala. Lenže dokázať a musieť robiť sú dve celkom odlišné kategórie. A úprimne, dáko skvele pani tvorstva ten svet nezorganizovali, takže si nerobím iluzie, že by muži mali akúkoľvek vlastnosť/schopnost, ktorá by ich stavala nad ženy. Mňa skôr dráždi, že sa myšlienka feminizmu posledné roky prudko devalvuje a zneužíva kadejakými woke pomatencami a fantatickami, nenávidiacimi mužov. Feminizmus nie je o tom, že muž a žena sú rovnakí alebo majú rovnaké úlohy či ciele. Je o tom, že hodnota ženy a muža je rovnaká a ich ciele rovnocenné.