icon

Je váš manželstvo naozaj prvoradé? Diskutujme!

prosimpekne
18. sep 2024

Ahojte.
chcem sa spýtať,len tak informatívne,či si myslíte,že je toto v poriadku?
mam manzela,manzelia sme relativne kratko.nakolko byvame spolu v byte,manzel pracuje na zmeny (ranne,nočne),tak ked ma voľno,ktoré nepadne na víkend-pretože vtedy sa snažíme tráviť čas spolu ,(nakoľko ja pracujem PO-PIA) tak cez jeho voľno cez týždeň odbieha rodičom na dom a záhradu pomôcť,pretože na dome sa stále niečo nájde,čo treba.Ja to robím takisto,pokiaľ je manžel na nočnej,idem k našim alebo pokial jeho služba víde na víkend.aby som nebola na byte sama,idem k našim,tam som užitočnejšia.Rozdiel v tom ale je,ze ja pridem vzdy predtym,ako manzel pride z prace,popripade este aj navarim,aby sme neboli hladny a cakam ho,kym pride,aby nemal pocit,ze uprednostujem ine veci a jeho davam bokom.on ked je u rodicov,velakrat sa stane,ze meska.argument je ,chcel som dokoncit hento a tamto...dohodli sme sa na nejakom case,dokedy bude chodit,no aj tak sa velakrat stane,ze meska,pretoze tamto chcel dokoncit atd...ja uz si pridem,ci ja som normalna,ze chcem travit cas s manzelom,pokial sa da?tym,ze robi nocne aj vikendy (co znamena,ze cca 7-9 noci spim bez neho,iba sa obchadzame,jeden z prace,druhy do prace).chcem tym povedat to,ja viem,ze nie vzdy to ide,ale to manzelstvo a manzel je pre mna prvorady a vzdy sa snazim zorganizovat veci tak,aby ked on pride z prace domov,tak ma tam nasiel.kdez to,ja mam pocit,ze ja ho musim nahanat,aby on prisiel tak,ako ma.A argument je,ked pride neskoro a ja mam uz nervy je,ze dolezite je,ze som prisiel...
nehovoriac o tom,ze zijeme spolu uz takmer 3 roky a este donedavna hovoril domov rodnemu domu a nas domov bol BYT.upozornila som ho nato,ze mi je luto,ze sa snazim vytvorit teplo domova a on nazyva nas DOMOV iba BYT ,tak uz si dava pozor,ako nazyva nas domov.
myslite si,ze sa k tomu staviam zle?

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@silvike ja chapem,ze rodicia maju kopec roboty.ako fakt,tam je toho vela treba.ale na ukor mna?naco si teda hladal manzelku?on je dobry chlap,to nemozem povedat,snazi sa aj zarobit,aj navyse ale toto?velakrat napriklad,ked zostane na byte,ked ma volno a zavola mi,ked som v praci,ked sa zobudi,tak povie kolkrat,mama povedala,ze nemusim chodit,nech si odpociniem...a ja nato,ze tebe to musi mama povedat?proste mam taky ten vnutorny pocit,ze neorganizuje si sam svoj zivot

silvike
18. sep 2024

@prosimpekne Na tom nie je nic zle, len to musi aj on rovnako citit a chciet. A to neviem ako sa da docielit. Asi len nejako tak, aby mu fakt bolo s tebou tak super, ze by proste chcel byt viac s tebou. Ale mozno aj rodicia ho trosku manipuluju, prosia ho a taaak, proste robia trosku natlak. Tak on sa mozno citi ako medzi dvoma mlynskymi kamenmi.

annamarin
18. sep 2024

@prosimpekne Este len 3 mesiace. Prvý mesiac nejak mi nic nedochádzalo, len spomínal že kolko mu treba robiť vela na zahrade a na dome. A potom už to začalo mať spád taky, že mi prišlo, že nie je ochotný ukrojiť vôbec ten čas z roboty na to, aby ma videl. (Akokeby uz si bol mnou istejsi, tak sa prestal snažiť) Lebo ze teraz je pocasie na toto, hento treba a aj na jeseň pripraviť atd. Uz aj do budúcna, že v zime čo bude robiť. 😄Ked som mu to povedala, ze mi vadí, ze nie som jeho priorita tak zacal s tym, ze ta robota sa sama neurobí. No lenže ja som kvôli nemu si vedela aj zobrať volno z prace a on kvôli mne ani neodlozi blbé kosenie o deň, ked nema nad sebou ani žiadneho šéfa.

Popravde napisala som len tak minulého tyzdna kamaratovi (viem ze sa mi páčim, ale on mne nie), ci ma cas len tak ísť vonku sa najest (bola som v jeho meste) a on si odskočil z roboty (platenej nie na záhrade), aby ma videl a že potom dokončí zvyšok večer. To mi trochu aj dalo chrobáka do hlavy. Veď mám šancu najst si normálneho a nie takého, čo je mu prednejsia robota ako ja.
A keď rozpraval o spoločnom bývaní, tak chce byvat blizko pri rodicovskom dome, aby chodil ďalej pomáhať. Uz som mu povedala, že to nedavam a aj ze ho prestavam ľúbiť. Uz ani sa prispôsobovať nechcem. To sa odohralo až teraz, čiže ešte uvidim ako to dopadne. No ak sa nič nezmení tak myslím, že ho necham radšej voľného nech si teda robí okolo domu a nech je šťastný. 🤷🏻‍♀️ Aspoň mu do toho nikto hučať nebude. 😄

colsami
18. sep 2024

@prosimpekne ja myslim ze v byte sa to nezmeni, muz sa tam proste nudi. Hovoris ze bol rovnaky aj pred svadbou - bohuzial my zeny sa nadejame ze to zmenime ale to len malokedy.
A obavam sa ze ked pride male dieta, rozumej batola, tak to bude este horsie. (=Chlap doma v byte zavrety, este aj male babo do toho uplakane, podla mna ho to domov teda lakat nebude aspon v tych prvych mesiacoch, kym je to pre chlapa len male dieta a "nic sa s nim neda"). Ano budes vacsinou doma sama. Nemate v plane to vyriesit nejakym svojim domom? Mozno by bol muz spokojnejsi a majstroval by si na svojom, aspon by ste boli viac spolu z tej stranky, ze by bol doma.

Hovoris ze naco si hladal zenu... No sam asi nevedel do coho ide kedze manzelstvo je prenho novinka. Uniklo mi aky je stary. 40tnik? To by niektore veci vysvetlovalo.

silvike
18. sep 2024

@prosimpekne 🤨 no ved to.

gaborka28
18. sep 2024

@prosimpekne možno aj ty musíš trošku uvoľniť zo svojich predstáv a očakávaní. nie "ako by to podľa mňa malo byť", ale kompromis. ale obojstranný. pre začiatok možno aj on bude prístupnejší, keď mu povieš, vieš čo, kľudne buď jeden deň aj do večera, ale potom by som si priala jeden deň taký, že viem, že sa môžem tešiť domov viac, lebo ma budeš čakať.

annamarin
18. sep 2024

@prosimpekne Ja som toho názoru, že ked si to kupili jeho rodičia, tak nech na tom robia hlavne oni a syn vypomoze - KEĎ MÔŽE. Nie na úkor manželky. Ak to nezvládajú, tak to môžu predať. Je to ich vec co s tým zrobia a nie Vaša zodpovednosť.

Takisto ja by som nechcela, aby si moje buduce deti dakedy nemohli založiť poriadne rodiny alebo nemali volny cas na zážitky kvoli tomu, že robia pre mňa.

marca12
18. sep 2024

Mne to nepride divne. Nebude utekat od rozrobenej prace,lebo si mu nadiktovala cas,kedy ma byt doma. Aj moj robi kadejako,casu mame malo. Nemusime byt stale spolu. Tiez chodi pomahat kade tade a velakrat sa stretneme az vecer. Vela vikendov som sama. A ani sa mu necudujem,ze rad travi cas v dome. Co ma robit v byte? Ked je nauceny robit.

bonboniera
18. sep 2024

Naschval som sa pýtala aký bol pred svadbou a hovoríš ze rovnaký - prečo sa potom cudujes ze po svadbe sa nič nezmenilo? Píšeš ze si cca v jeho veku takže žiadna “mladá a blbá” (toto prosim brat s rezervou) a napriek tomu si si myslela ze on po svadbe zmení svoje správanie a priority? Veď vieš ako sa hovorí ze žena dúfa ze sa po svadbe chlap zmení a chlap dúfa ze sa žena nezmení. On nemá co meniť, jemu to vyhovuje tak ako mu to vyhovovalo doteraz. Ešte sj podľa tých jeho reči - ze hlavne ze prišiel a ze v byte chlap nemá mať akú robotu 🤦‍♀️
Ja ho neobhajujem a úplne chapem teba a tvoje potreby. Pre mňa je taký chlap absolútne no go len mi pride zvláštne ze si vedela aký je a aj tak od neho očakávaš ze absolútne zmení svoje správanie.
Inak toto nonstop pomáhanie rodičom nechápem, sak tam musí byt už dávno všetko porobené a keď nie, nech sa presťahujú tak aby nepotrebovali nonstop pomoc a neničili submisivnemu mužovi jeho súkromný život (keď už on sám sa odrezať nedokáže).
PS potenciálne dedičstvo o 2o rokov môžem mať s prepáčením u prdele …

luccija
18. sep 2024

@prosimpekne treba to trocha zmeniť, aby ste mali aj svoj čas.Je pekne, že im ide pomáhať zase verím, že keď je sám doma tak mu je dlho a povie si tak ako ty, že tam bude užitočnejši🙂ak by ste obidvaja robili na 8 tak tam asi chodí cez víkendy.
Čo bude, keď príde dieťa je vo hviezdach možno tam bude chodiť s dieťaťom, možno bude viac doma to nevieš ...ale rodičia budú starší a menej vládať, takže sa priprav, že tam bude ešte viac.
On nemá súrodencov čo by pomohli?
Vieš...nesedí v krcme, ale chápem aj teba, že chcete žiť spolu.A to, že od neho čakáš,že utrieť prach a bude ťa čakať s večerou to je také ženské myslenie.Aj ja idem dosť často k rodičom a vadilo by mi, keby to mužovi vadilo, tak ako mne nevadí, keď ide on domov.Skus zrátať ako často tam je a dať nejaký kompromis.Su ľudia čo nevedia sedieť na gauči a oddychovat Aspoň na tie neskoré príchody by si mohol dávať pozor

terry658
18. sep 2024

@prosimpekne ja tomu úplne rozumiem. Ale tým ako tlačíš na pílu robíš len sama sebe zle. Ak chceš aby s Tebou trávil viac času tak ťa musí prestať brať ako samozrejmosť. A to sa nestane tým že bude mať navarené, upratané a žena ho bude čakať v negližé pri stole. Ale príde domov a nikto tam nebude. Začne sa zamýšľať,kde asi mám tú ženu? Čo robí? S kým je?

A ak prídeš potom domov so širokým úsmevom na tvári a budeš vyrovnaná a príjemná, so zopár tajomstvami, ktoré mu nebudeš hneď vešať na nos ale postupne. No ver že mu za pár týždňov bude už pekne blikať kontrolka vráť sa domov.

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@luccija mne ale nevadize ide k rodicom.ja nechcem od neho,aby ma cakal na byte cely den.len ked vie,ze som v praci od 7:30-16:30 nech je s rodicmi vtedy amna nech caka,ked pridem.ved ma na to 9 hodin ,aby tam bol.a miestot oho kazdy chvilu sprva,zlato budem meskat?to chcem tak vela,aby bol ten podvecer doma?a ak by ma par krat prekvpail,ze uvaril som,dal som oprat alebo podobne?

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@terry658 vies len ja sa bojim,ze ked zacnem toto robit,ze nebudem doma,jemu to bude len vyhovovat a prestane si davat pozor a fakt bude iba vecer chodit

janickacrazy
18. sep 2024

@prosimpekne ale veď @terry658 ti poradila úplne perfektne, vôbec nič mu nehovor, keď príde domov on, ty tam nebudeš, nebude navarené, nákupene, upratané, oprane, ty pôjdeš do kina alebo hocikde, to je jedno, ani mu nepíš, kde si a kedy prídeš, efekt zaručený

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@janickacrazy myslis,ze mam prestat varit a starat sa o teplo domova a zariadit si cas po svojom?

janickacrazy
18. sep 2024

@prosimpekne aspoň to vyskúšaj, nemáš čo stratiť

terry658
18. sep 2024

@prosimpekne možno zo začiatku áno. Na truc. Ako malé dieťa. No postupne mu začne vadiť, že o Teba môže prísť.
On aj tak tie svoje úteky k rodičom bude čoraz viac zintenzívňovať. Ak nenastavíš hranice teraz tak keď prídu deti ostaneš doma sama ako prst celé dni.

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@janickacrazy skusim s tym nieco urobit.len proste,ja som zena,ktora sa chce postarat o svojho manzela.urobim to par krat,ci to pomoze

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@terry658 presne k tomu sa nechcem dopracovat,aby som bola s detmi cele dni sama ako prst.aj som mu to povedala velakrat,ako to bude,ked budeme mat deti?budes bud v robote,spat po nocnej alebo u rodicov?kde budeme my?

oliolijanka
18. sep 2024

@prosimpekne Tvoj problem je, ze si nikdy nemala svoje 'hobby", zalubu, pri ktorej by si zabudala na cas a co je este horsie, teraz si tu zalubu nasla v manzelovi(v manzelstve).

Skus si najst nieco, co ta bude bavit. Ja neviem... malovat, ucit sa cudzi jazyk, vysivat, stavat puzzle, tancovat, zavarat, strikovat, sit, randit s cudzimi chlapmi(😇) pit kavu s kamaratkou, pomahat nezaopatrenym seniorom, pomahat v skole alebo sa zapisat do nejakeho sachoveho alebo nabozenskeho spolku.
Taku zalubu, na ktoru sa budes tesit. Budes sa tesit, ze tvoj chlap ma dnes nocnu alebo odide k rodicom.
A ked budes v najlepsom, potom pride tvoj chlap a otravne ti bude vycitat, ze ta nenasiel doma, ze mas hned odist od kamaratky a mas ist domov varit, prat alebo utierat prach.
Predstav si, ze sedis so starsou damou, ktora nema nikoho, v parku a do toho ti zvoni manzel, ze kedy uz prides a znova si tam a on uz je pol hodiny doma a caka, kedy prides.

To nie je cnost, ze ty si vzdy doma, ked on pride. To je tvoja nemoznost najst si zalubu.
Takymto stylom vam davam max tri roky, potom to tvojho chlapa prestane bavit.

betulinka1
18. sep 2024

@prosimpekne vies co ja som v tomto zila ako dieta. Paradoxne nechodil moj otec k svojim rodicom ale svokrovcom. Lebo vzdy nieco potrebovali okolo domu. Moj dedo totalne ľavé ruky. Vobec nechapem, naco sa trepali do domu, ked nerobil nic. Otcovi bolo luto babky. Uprimne si pamatam ako mala mama nervy, lebo ona si nieco naplánovala ale zavolala babka a otec utekal. Aj si pamatam ako sa na tom hádali. Moj otec v tomto totalny dobrák a uz ked si tu tak sprav este toto. Cele som to pochopila az v puberte, ze ake to bolo hrozne, a preco sa mama s otcom tolko hádala. Uplne si mi pripomenula to trápenie mojej mami. Mojho otca nezmenila. Vzdy chodil pomahat, potom to podla mna aj vzdala a chodili sme tam, my deti na dvore a oni vzdy nieco robili. Otec tam aj postavil bazen aby sme sa ako deti nenudili. Ale sranda je, ze babka sa stale tvárila, ze nie nemusis to robit ale mala take manipulácie a dokazala to bez priameho príkazu. No to je na dlho, nebudem to cele riesit ale vysledok je taky, ze podla mna s tym nic nespravis, lebo tvoj muz im nevie povedat nie.

lucia11kob
18. sep 2024

@prosimpekne ako vychádzas s jeho rodičmi? Keď vieš, že je u nich, tak prečo nejdeš za ním k svokrovcom?

h2
18. sep 2024

@prosimpekne Ver tomu, že nič iné ti nepomôže. Zariaď sa tak, aby si nebola doma, keď on príde. Aby si proste prišla domov až po ňom (a nie hneď po ňom, ale až tak o hodinu). A nie len vtedy, keď má on voľno a ide k rodičom, ale aj keď sa vracia domov z práce. Ako sa aj ty vraciaš domov z práce, keď on má voľno a nie je tam. A keď sa bude pýtať, kde si a prečo nie si doma, no tak načo máš byť doma, keď on je kdesi preč? Urobila si si tiež svoj program. On sa ináč nespamätá, žiadne výčitky ti nepomôžu tak, ako názorná ukážka. Musí zistiť na vlastnej koži, aké to je.

h2
18. sep 2024

@lucia11kob Lebo ona nechce byť s ním u svokrovcov, kde on aj tak niečo robí. Chce s ním byť doma, pripadne niekde vonku, ale spolu sami.

terry658
18. sep 2024

@prosimpekne vieš veľmi mi pripominaš mňa samú. Vydávala som sa ako 20 ročná. Robila som presne túto chybu ako ty a dlho mi trvalo sa zmieriť s tým, že môj manžel necíti veci ako ja, nerobí veci ako ja a nepotrebuje to čo ja.
Ak ti môžem poradiť. Sprav rozpis domácich prác. Čo v ktorý deň bude mať kto na starosti doma. Ty chodíš do práce rovnako ako on, takže ak chce mať doma full servis nech ti platí dobrovoľné odvody a ty nemusíš pracovať. Aj keď viem, že nebude tak pekne upratané ako keď to robíš sama, musíš ho nechať podieľať sa na prácach doma rovnakým dielom. To by som zmenila medzi prvými vecami. Ak bude mať hotovo doma,potom môže pomáhať iným.
A ty si fakt nájdi nejaké hobby mimo neho. Stala sa z Teba slúžka a ani si si to nevšimla.

vler
18. sep 2024

@lucia11kob autorka tuzi po tom travit cas s muzom osamote

322sima123
18. sep 2024

@jaskolka presne

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@oliolijanka na tieto zaluby,ako ty hovoris mam cas,ked ma manzel nocnu a nie je doma alebo ked ma dennu a pride vecer.ale ked ma volno,tak chcem byt s nim.to je take tazke pochopit?CI AJ TO MALO ,CO MOZME BYT SPOLU SI MAM HLADAT ZALUBU?TO POTOM NEPOTREBUJEM MANZELA.NACO MI JE?KED VOLASTNE STALE MAM BYT BEZ NEHO.ocividne si vobec nepochopila moj prispevok

stvura
18. sep 2024

@prosimpekne ako uz tu xty krat citam ze chces volny cas travit so svojim manzelom ale dievca, uvedom sa, ze jeho volny cas patri jeho rodicom. Takze ak ho chces s nim travit budes u jeho rodicov aj ty. Skus to, normalne chod s nim, pomahaj, mozno skocite potom od rodicov rovno na veceru, prip. tam si date so psom prechadzku, pobavite sa pri kopani zavlah (priklad). Proste ak s nim chces byt tak budes tam. V byte to nie je pre neho volny (efektivne vyuzity) cas iba jedlo/sprcha/postel. A ak uz tento problem trva pol roka v ramci trojrocneho manzelstva by som sa osobne do rozsirovania rodiny nehrnula, lebo budes sama.

prosimpekne
autor
18. sep 2024

@betulinka1 fakt?obdivujem tvoju mamu.mozno ja som teraz take,lebo moj oco bol stale v robote alebo na fuskach a my sme s nim takmer neboli.mozno prave preto chcem travit cas s manzelom...vies,ja mu nevycitam,ze im pomaha.ale nech si zariadi cas tak,aby bol doma ked pridem.ved ma na to v podstate cely den cas,ked pracujem