icon

Kedy a prečo klesli nároky žien na mužov?

9. feb 2024

Príde mi šialene úbohé, ako sa dnes mladé ženy doslova vnucujú mužom. Ako keby nemali žiadne nároky, hranice a neuvedomovali si vlastnú hodnotu.
Ja mám partnera a šťastný vzťah. Ale vidím okolo seba tú mizériu. Príklad: Kamarátka ide na dovolenku s priateľom a platí si zo všetkého polovicu, ešte aj každú blbú večeru platia pol na pol (on pracuje a ona je študentka). Druhá kamarátka pravidelne nedostáva od snúbenca ani len blbú čokoládu a kvety na sviatky a toleruje mu to….
Bolo to tak stále, alebo je to ozaj len “novodobý trend”? Nechápem jednak, ako sa môžu tváriť muži, že sú tak hlúpi, že nepoznajú základnú slušnosť a ako ženy môžu tolerovať tupcov?
Ak si muž neváži ženu aspoň natoľko, že v začiatkoch vzťahu si spomenie na jej narodeniny, meniny, ich výročie, tak čo vôbec očakávajú ženy od takého vzťahu? Keď tam nie je prítomná slušnosť a úcta v začiatkoch nebude to už len horšie ?

autor
10. feb 2024

@miadi neopovrhujem mojimi kamoškami. Práveže si myslím, že sú to veľmi dobré a milé ženy. A rozhodne by si zaslúžili mať milujúcejších partnerov než majú teraz.

domi2425
10. feb 2024

a z druhej strany to neplati ? 😆muzi maju tym padom ake naroky na zeny ? ved zeny vela krat zo seba robia prazdne schranky a potom cakaju ze sa ich chyti inteligentny muz.. sranda ze sa mi akurat dnes stazoval moj dospievajuci brat, ze zenam (dievcatam) sa nic nechce robit a vsetko cakaju zadarmo, takze radsej bude sam ako sa o niekoho starat, sice mlady chalan ale tak mi ho prislo luto ze chodi na brigady a tie mlade dievcata uz od pubertalneho veku cakaju, ze sa o ne niekto postara a vsade budu pozyvane😄podla mna v zaciatkoch vztahu a randeni je uplne normalne ze muz za zenu neplati, a co ked je studentka a on pracuje ? na mna keby niekto popri studiu takto bral ohlad tak sa citim ako soplave decko.. ved nemozes vediet v akej je aj on situacii, mozno ma vela vydavkov, mozno len nechce za niekoho platit, mozno ma zlu skusenost ak bol pre nejaku slecnu s takymto zmyslanim chodiaci bankomat a mozno je len lakomy🤷🏻‍♀️
a ze nedostava kvety ani cokoladu ? nechapem ako to mozes takto sudit.. naco ti budu kvety a cokolada ked za tym dostanes vyprask ? (napriklad), lebo kvety a cokolada naozaj nie su prejavom respektu a ucty, a ty do toho nikdy vidiet nebudes.. budes vidiet iba kamoskin subjektivny pohlad, tak bud stastna vo svojom vztahu, podla svojich hodnot a preferencii a neries druhych, lebo to aj tak neporiesis😅

miadi
10. feb 2024

Oni sa ti stazuju na svojich partnerov? Mozno maju co si zasluzia alebo co si myslia ze si zasluzia. Alebo su len stazovatelky a inak su happy .

nenne27
10. feb 2024

Po precitani diskusie ti davam za pravdu.ano, naroky zien na muzov klesli.vela zien je zufalych a nevazia si same seba.a dokonca sa tym chvalia :D ah my sme s muzom stara skola, vdaka Bohu.

barbora0308
10. feb 2024

Plne suhlasim so vsetkym tym, co pisala @wolf_ a myslim, ze to nepotrebuje ziadne dalsie komentare. Ja by som ti ale este ako priklad napisala, ako funguje taky moj ujo s partnerkou. Moj ujo ma 58, rozvedny s dvomi detmi. Jeho partnerka vekovo rovnako s dvomi detmi. Ujo je financne velmi dobre zabezpeceny, az nadstadardne. Ona je pracujuca sestricka, ktora vychovavala svoje deti sama. Su spolu 7 rokov a dodnes si platia dovolenky pol na pol a nezahlcuje ju ziadnymi drahymi darcekmi a pod. Funguju ako par vynikajuco a ona nikdy neocakavala, ze jej bude drahe veci kupovat a platit dovolenky iba preto lebo on je na tom financne lepsie. Podla tvojho pohladu a komentarov, by tato zena mala ocakavat, ze ju finance bude viacej podporovat.
Ja to zase vidim tak, ze zena, ktora bola cely zivot samostatna a silna je schopna a stastna fungovat aj bez toho, aby vobec ocakavala vacsiu financu podporu od partnera, ktory je na tom finance lepsie.
To, ze sa ti priatelky stazuju na vztah asi nebude iba tym, ze im nekupuju darceky a nepozvu aspon na nejaku veceru, ked si to mozu dovolit...Ty si ale vyzdvihla ako priklady iba tieto veci, ako keby bolo jedinou moznostou chlapa, ako vyjadrit svoju naklonnost k zene kupit alebo jej zaplatit nieco...tvoje priority nemusia byt priority vsetkych ludi a nie vsetcia su taki materialisti. Ludia mozu mat uplne ine hodnoty vo vztahoch ako ty a je to stale v uplnom poriadku!

aurora33
10. feb 2024

Co ak si aj kamošky o tebe myslieť, že su zaslúžiš milujucejsieho partnera ako máš teraz?

sense
10. feb 2024

Prečo sa ne spýtaš týchto dvoch kamarátok, prečo s takými chlapmi sú, keď zjavne šťastné nie sú, ze co ma tých chlapoch vidia.

andreatytler
10. feb 2024

Tiez si myslim ze v tomto prispevku opovrhujes svojimi kamoskami. Ved pises ze je to ubohe, ako sa dnes mladé ženy vnucujú mužom... nemaju žiadne nároky, hranice a neuvedomuju si vlastnú hodnotu a potom si uviedla kamosky ako priklady.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
vev82
10. feb 2024

A preco sa ty do toho vlastne montujes? Nevidis do toho vztahu, nevies ako realne funguju, ako co riešia. Vidis len nefunkcny bankomat z tvojho pohladu 🤦🏻‍♀️. Je ta do toho prd. Mozno su stastni tak, ako su. Mozno je ta studentka hrda, ze si dokaze sama zaplatit co sa da. A je to len jej zivot, ak ju taky vztah naplna, ty nemas absolútne ziadne pravo to riesit a strkat do toho nos. Tam si zi vo svojom dokonalom vzťahu a neries. A mimochodom, mozno ten tvoj vztah, je tiez pre niekoho nepochopiteľný. Zi a nechaj zit.

zuzulka558
10. feb 2024

Pre mňa skôr žena klesla ak si nechá od muža nadávať, robiť doma slúžku, aby mal milenku a vie o tom, občas facka, ale šak dobre zarobí nemusím sa báť ze budem hladná 🤷‍♀️ ver tomu ze dosť je takých ale chváliť sa tým nebudu

h2
10. feb 2024

Autorka., s kamoškami o tom nehovoríte? Nepýtala si sa, prečo to tolerujú?

miriam11
10. feb 2024

Bolo to vždy

valeria_h
10. feb 2024

Veď tu máš plno takých žien, všetko na polovice, absolútne nezávisle od mužov 😁 Emancipácia urobila svoje.

kamatopo
10. feb 2024

No tak platiť niekomu dovolenku je trochu dráhy špás len tak ,že aby sa muž zachoval ako muž. To kde by k tomu aj tí muži prišli? Či za servis čo tam budú mať majú aspoň dovolenku zaplatiť?🤣🤔

valeria_h
10. feb 2024

Ja som tiež nezávislá, mám prácu, peniaze, nepotrebujem muža k tomu, aby som prežila. Ale rada sa nechávam rozmaznávať. O muža, ktorý mi ani kyticu nedá, ani čokoládu nekúpi by som ani nezakopla. Vďakabohu som vždy stretla mužov, ktorí nemali problém zaplatiť večeru atď. A nie, pri platení som nevyťahovala peňaženku, že napoly. Pekné nech zaplatí on, veď je gentleman predsa 😆

h2
10. feb 2024

@kamatopo Autorka nepíše, že chlap má zaplatiť žene celú dovolenku. Ale že ju aspoň raz na tej dovolenke môže pozvať na večeru, ktorú zaplatí celú on.

zeldia
10. feb 2024

Nie všetky sme “fyzicky krasne” preto neočakávame že nám okolie bude platiť za existenciu. My škaredé sa sústredíme na partnerov a ideme životom spoločne v dobrom aj zlom. Peniaze sú v takom prípade len jedna z položiek, ďalšie sú napr. varenie caju a nosenie liekov pri chorobe jedného z partnerov; slušne správanie k okoliu aj keď mi partnerove okolie tak úplne nesedí; rovnaké politické náboženské presvedčenie; schopnosť komunikovať a dôjsť ku kompromisu. Ale zas chápem že v takom veku takto rozmýšľaš ak budeš mať šťastie dozrejes a zmeníš nazor, alebo možno aj nie.

la_dolce_vita
10. feb 2024

Toto je dosledok emancipacie... uz som v zrelom veku, rozvedena, samostatna, ale na dovolenku som bola vzdy pozvana partnerom. Ak studentka toto akceptuje, tak ja sa jej sice cudujem, ale je to jej volba. Ze on sa nehanbi, je dalsia vec. Ale vidi, ze ona na to ocividne ma a je ochotna akceptovat. To uz tazko zmeni. Kazdy nech sa zariadime podla seba, mne taky partner nemusi vyhovovat, inej ano. Ale za mna kategoria drzgrosov nie je atraktivna, kedysi to nebolo take striktne ze moje, tvoje, ale doba sa meni..

janage
10. feb 2024

Nečítala som celú diskusiu, ale odporúčam pozrieť tento týždeň začala miniseria na ct1 Božena. (o Bozene Nemcovej) Ako žili ženy v tej dobe. Aj vzdelané aj múdre aj so vzdelaných a múdrymi manželmi. Ich miesto bolo v prvom rade doma v kuchyni a úlohou rodiť deti. Mužovi sa neodporovalo. Nediskutovalo sa. Vlastný názor ženy bolo čosi nepredstaviteľné.
Ak žena opustila muža lebo sa k nej zle správal, rodina ju na večer poslala späť k manželovi lebo tam je jej miesto.
Ale hej žili nabozne a vo vzájomnej úcte a manželstvo vydržalo desaťročia. Navonok.
Dnes má žena na výber. Môže sa vzdelávať, pracovať, rozhodnúť ci chce založiť rodinu a zit pre rodinu či pre prácu. Ak sa muž chová zle, má omnoho väčšie možnosti odijst od neho.
Má možnosť voľby.

gab1sol
10. feb 2024

Len raz mi platil vtedy ešte môj frajer dovolenku, keď mi ju dal ako darček na Vianoce (letenky a ubytovanie). Aj to som s ním o tom hodila debatu, či je normálny taký drahý darček mi dávať. Ani vo sne by ma nenapadlo, že by mi mal platiť niečo a už vôbec nie dovolenku. Ok, možno nie presne pol na pol, ale raz zaplatil za večeru on, raz ja… A čo sa týka tých darčekov? Keď sa už kamarátka sťažovala tebe, tak vydiskutovala si to aj s partnerom? Spomenie si aj ona na jeho sviatok a obdaruje ho? A že si ženy nájdu tupcov? To bolo vždy, nie je to len dnešnou dobou, vždy boli na svete aj tupci a vždy sa našli ženy, ktoré s nimi boli…

nevenka
10. feb 2024

Je mi smutno, ked sa tu slova autorky prekrutili a vacsina zien sa snazila ju zosmiesnit.
My a manzelom sme veru take dinosaury a @autorka rozumiem Ti, co chces napisat. Treba vediet citat medzi riadkami.
Ocivine je to tak. Vsetko napoly, najlepsie presne na centy. Na sviatok ziadny kvet ci coko? Ubohe.
Ja som obcas navarila veceru, on doniesol flasu vina. Ked som prisla za nim, listok na bus mi ozaj nekupoval, ale ten blby caj v cajovni zaplatil za oboch. To sme boli studenti. A potom, ked zarabal, tak to bolo samozrejme. Vsak sme nechodili so drahych restauracii, ziadny luxus,...
Len takto pekne vsetko rozratavat na centy a potom na rodicaku zistit, ze ziju s ignorantom a sebcom.
Ja casto dostanem kvet len tak, lebo ide v Lidli okolo a pacia sa mu tulipany a chce ma potesit.
Aj deti kreslia obrazky ku sviatku, prianicka. Kupime malu sladkost a podaruju spoluziakom, ked maju sviatok. Ucime ich byt pozornym. A nie je to len o tychto hmotnych veciach.
Ale neviem, ci pisatelky to zamerne cele prekrutili, lebo medved...alebo uprimne autorku nepochopili, ako to myslela...🤔

ivik4
10. feb 2024

Mna by takyto židak ani von nezavolal, zo mna uz citit ze s takym by som ani na slanu vodu nesla sadnut. Niekedy fakt cumim ked pocujem aky su chlapi, mne sa to fakt nikdy nestalo za 30 rokov co aj ked som s kamosmi sla na kavu niekedy.
Nechcela by som
Ale to som ja, tvoje kamosky su mozno stastne, bohvie 😎

katka700
10. feb 2024

Autorka nepripadá mi že by nároky u mužov či žien nejako klesli, naopak občas sú až prehnane vysoké. Skôr pozorujem že ešte aj ľudia okolo tridsiatky (nevravím ze všetci) sa správajú ako veľké decká, chcú si užívať život, zábavu cestovanie, a odmietajú priznať že detstvo už dávno skončilo a treba prevziať zodpovednosť a s ňou spojené záväzky. Takto sa správajú (častejšie muži) aj vo vzťahu, mat niekoho na pokec a pekne chvíľky je ok ale prečo by som mal niečo do vzťahu dávať, však za rohom môže čakať bohatšia, krajšia.
Na rozdiel od väčšiny tu s tebou súhlasím, že keď chce zarábajúci chlap od študentky aby platila všetko pol na pol a nepozve ju ani na jednu po**ATU večeru je to red flag. Ako keby vravel "na t**kanie si dobrá ale nemyslím to s tebou vážne tak nečakaj že na teba budem míňať svoje zdroje".

janage
10. feb 2024

A mimochodom nevychovavaju tých mužov ich ženy matky a otcovia muži? Mne je až smiešne, keď baba zúri, že akého rozmaznanca vychovala jej svokra a svojho synatora rozmaznáva omnoho viac. Len to už nevidí akosi.😉
Všeobecné badam na samotných inak normálnych ženách, že keď ide o ich synov, strácajú súdnosť doslova.
Dodnes si pamätám ako sa mi jedna sťažovala, že jej syna načisto jedna opantala a on chudáčik musel makať na brigáde, aby jej kúpil prívesok na sviatok. Nechala sa pozvat do kina ci na hamburger. Chalan v tom čase dospelý vš študent. 😊 A prezentácia žien ako niekoho, na koho si je potrebné dávať pozor, aby ta neosklbal.
Ak tak mnoho mužov dospelo k názoru, že svadba je zbytočnosť, pričom niekedy už len sľub, že si toho ci tu vezmeš sa bral za zaväzujúci, kde sa to vzalo? Chcú mladí žiť inak lebo sa im nepáči čo vidia doma? Za to potom ale nesie veľkú zodpovednosť generácia, čo ich vychovala a ktorá im pripravila podmienky pre ich život.

lili1313
10. feb 2024

Strasne ste sa chytili len tych financii ale to bol asi len priklad. Chapem čo chce autorka povedať. A keď aj sme konkretne pri financiách je to red flag keď je ktorýkoľvek z partnerov upaty na presne vyratane "moje - tvoje". Tiež sme si prve dovolenky platili cca na pol, poznali sme sa pár tyzdnov a par mesiacov, ale na tej večeri sme netrapošili, raz vzal jeden, raz druhy a nejak sme to nerozratavali. Hocikedy niektory z nas kupil zmrzlinu, drobnosti. A postupne sme spoluzitim už pred manželstvom splynuli tak že sme hospodarili spolocne.
@barbora0308 len ten tvoj ujo potom asi konštantne musel znižovať svoje štandardy k tomu čo financne zvládne jeho priatelka, nie? Lebo ako sestrička s detmi by som za seba asi utiahla polovicu dovolenky v apartmánoch v Chorvatsku (aj to možno s odretými ušami) a keby môj partner chcel niečo luxusnejsie, tak na to nemam. Čiže asi bol ujo OK s tým, že si aj napriek vysokym zárobkom užije lowcost. Čo je v poriadku, ak im to vyhovovalo, len je tu aj tato stranka.

stanislavicenka
10. feb 2024

A ty s kazdym tym parom byvas? 🤦 Asi sa iba nudis

autor
10. feb 2024

@barbora0308 uviedla som pár príkladov, neviem čo riešiš. Aké moje priority ? Uviedla som tieto 2 príklady nie preto, lebo je vrchol môjho hodnotového rebrícka dostať čokoládu od partnera na narodeniny, ale prišlo mi to ako dosť dobrá ukážka toho, ako sa dnes správajú muži k ženám.
Tebe príde v poriadku, keď si muž nedá záležať ani na tom, aby nezabudol na narodeniny svojej milej? Teda mne to príde ako dosť dobrá ukážka toho, ako veľmi mu “záleží” na tej žene.

lienka.7
10. feb 2024

@autorka no zistia to potom na rodicakoch, akého vola si vlastne vybrali 👌 inak toto je nejaký novodobý trend, kamoška ma tiež 22 ročnú dcéru a jej "filozofia" je však som samostatná, nemusi ma chlap sponzorovať. Som zvedava, dokedy jej to vydrží. Ako som už písala, po prvý rodicak 👌

mikadooo
10. feb 2024

Buď kľudná, bolo to tak stále... Treba trošku vyberať a nie hneď na prvého sa nalepiť, ktorý sa na ženu pozrie. Ale ako boli vždy takí muži, tak boli vždy aj ženy, ktoré potrebovali byť vo vzťahu, bez ohľadu na to, aký bol ten druhý. No a potom - ak tým dvom to vyhovuje, resp. sa na niečom dohodnú, tebe môže byť úplne u zadku kto čo platí, kto čo komu dáva a nedáva na narodeniny, atď.