Kedy a prečo klesli nároky žien na mužov?
Príde mi šialene úbohé, ako sa dnes mladé ženy doslova vnucujú mužom. Ako keby nemali žiadne nároky, hranice a neuvedomovali si vlastnú hodnotu.
Ja mám partnera a šťastný vzťah. Ale vidím okolo seba tú mizériu. Príklad: Kamarátka ide na dovolenku s priateľom a platí si zo všetkého polovicu, ešte aj každú blbú večeru platia pol na pol (on pracuje a ona je študentka). Druhá kamarátka pravidelne nedostáva od snúbenca ani len blbú čokoládu a kvety na sviatky a toleruje mu to….
Bolo to tak stále, alebo je to ozaj len “novodobý trend”? Nechápem jednak, ako sa môžu tváriť muži, že sú tak hlúpi, že nepoznajú základnú slušnosť a ako ženy môžu tolerovať tupcov?
Ak si muž neváži ženu aspoň natoľko, že v začiatkoch vzťahu si spomenie na jej narodeniny, meniny, ich výročie, tak čo vôbec očakávajú ženy od takého vzťahu? Keď tam nie je prítomná slušnosť a úcta v začiatkoch nebude to už len horšie ?
zbytocne ti nakladaju. vyzera, ze mas zrovna v okoli take priklady a zovseobecnujes. som zena, ktora sa neciti menejcenna ked za nu manzel/frajer zaplati veceru. ako studentka som mala pracujuceho frajera a bez toho, ze by sme to rozoberali frajer zaplatil aj lyzovacku aj veceru. nie preto, aby mi nieco dokazoval, ale chapal, ze ak by to slo 50/50, tak tam sedi sam. detto moj manzel. toto sa stane ked sa stretne zena este s povodnou vychovou a muz uz s novymi ocakavaniami, ze zeny su teda vo vsetkom samostatne a rovnocenne. nefunguje to. chcela by som ale vidiet tych panov ci by tuto rovnocennost aplikovali aj v starostlivosti o domacnost a deti. ale je fakt, ze mnohi muzi z tejto umelej emancipacie tazia a su velmi sebecki. myslim, ze zenam to viac uskodilo ako pomohlo
Ano je to vysledok dlhodobého moralneho úpadku celej spoločnosti. Jadro problému môžme najst v rozpade klasickej rodiny. Otcovia odchádzajú od rodin, vysoka rozvodovost, deti sa rodia z nemanleskych vzťahov. Deti sa učia sexuálnej vychove, ale neucia ich na skole ako vychovávať deti, akého muža ci zenu si mame hladat aby ten vzťah bol pevný. Mne tam chyba náuka o rodine to by bol fajn predmet.
Keďže vela zien vyrastá bez otca chyba aj tato rola z čoho potom môže prameniť aj nízka sebaucta zeny. Takze ma nizsie naroky, oblieka sa vyzývavo a pod...
Kým sa nevratime k normálnym hodnotám tak to bude iba horšie.
Všímajte si kolko problémových deti je co sa deje na školách, vysoka miera samovrážd a psychických problémov aj u mladých ľudí. To vsetko spolu suvisi.
Rodina je základná bunka spoločnosti a keď ju nebudeme celospolocensky budovať a chrániť skazime cele generácie a bude sa tu hrozne zit
@matullienka
pekne napisane
Autorka, zopakujem este raz a jednoduchsie. Ucta voci zene sa nehodnoti v eurach, ktore na nu chlap minie. Ucta cloveka k cloveku sa nemeria peniazmi.
@viestta zlatko nemusíš to opakovať jednoduchšie, už to čo si mi napísala na prvý krát bolo celé “jednoduchšie”. Myslím som dosť polopate vysvetlila o čom píšem, ak si ani tak nepochopila, tvoja vec.
Autorka je to ich voľba, možno sa niečo v tých vzťahoch majú naučiť. Ja by som s takým mužom nebola, čo by sa na mňa nespomenul na narodeniny alebo ma mal problém pozvať na večeru. Ale ja som zas stará škola, ja som nechcela ani deti pred manželstvom.
Tomu sa hovori emancipacia. Za to zeny silno bojuju, ze chcu si byt rovne, vsetko pol na pol, pocnuc robotou, prechadzajuc vychovou a konciac peniazmi. Muzi to teda nemaju dovod byt bankomatom a rovnako ocakavaju od zeny ich prispevok v kazdom smere.
Autorka, súhlasím s tebou, nároky na mužov klesli na úplné minimum, väčšine žien stačí, že jej pán úžasný dokáže chodiť vzpriamene. Čo na tom, že je to inak sebecké, vulgárne a lenivé volaco, ona je predsa samostatná sebavedomá žena. Ešte ti budú obuchavat o hlavu, aké sú vlastne oni super. Ani sami sebe nepriznajú že sú chudery, lebo by im ten ich skvost ani kus chleba nekúpil a keby neplatili všetko na polovičku, tak ich kopne odkiaľ nohy rastu, nie oni budú tliachat o samostatnosti. A ani zaboha nepochopia, že vzťah nie je matematická rovnica. Takže neslobodno od chlapa očakávať, že zaplatí večeru, že požiada ženu o ruku, že sa bude spolupodieľať v domácnosti, že kúpi darček, bude tráviť so ženou čas, budú ho zaujímať jej problémy, nie, nič z toho. Chlap je vlastne také koexistujuce luxusné zvieratko, možno občas zaplatí polovicu nejakých výdavkov a keď mám šťastie, tak si na mne užije. Byt chlapom, mám z takýchto žien depresiu. Nepotrebujem muža, aby ma živil a ani aby zaplatil večere či dovolenky. Napriek tomu to ocením a považujem za úplne normálne, že zatiahne on. A keď mám viac peňazí na účte ja zatiahnem zase ja. Ale keby pýtal odo mňa polovicu, pozeniem ho bičom. Nie sme žiadne dve polovice, som celá aj bez nejakého chlapa. Ale aj spolu tvoríme celok, ktorý sa prelína a nie je z dvoch polovic. A z tohto ma spusta žien hrôzu. Oni chcú byť samostatná polovica. A potom vychovávajú polovičných chlapov.
Celý problém je, že pre teba sú dôležité vo vzťahu určité veci, čo je super a je dôležité, aby si hľadala partnera, ktorý ti ich poskytne. Iní ľudia zase majú ako dôležité iné veci a rovnako je super, keď si nájdu partnera, ktorý im ich poskytne. Vôbec nie je dôležité, že tebe by to nestačilo. Iným by zas nestačil ten tvoj, hoci pre teba je ideálny. A tak to má byť 🙂
Ako príklad si uviedla darček na sviatok- ja napríklad vôbec nepotrebujem hmotný darček na sviatok, ani tú blbu kvetinu. Bohato mi stačí, keď mi partner zablahoželá a splní nejaké nehmotné želanie 😁 a teda nielen partner, ale aj všetci ostatní, súrodenci, rodičia a pod. Čo sa týka tej dovolenky, nepostrehla som v komentaroch, či si si istá, že na tom presnom delení trval ten muž a nie sama kamoška. Ja mám totiž kamošku, ktorá si nenechá zaplatiť ani kávu, nieto večeru.
Cítim z tvojho príspevku veľké pohoršenie ale ja na tom nevidím nič zvláštne. Mne aj keby na sviatok nedal nič len zablahoželal vôbec by som z toho nerobila tragédiu, lebo nie som typ ktorý trvá na darčeky a pod. Vzťah je o inom nie o daroch.
@autorka Preco si potom uviedla iba 2 taketo materialisticke priklady? Preto lebo pre teba su tieto veci proste prioritou a nechapes, ako je mozne, ze to niektori ludia nemaju za dolezite. Ja som s muzom spolu 13 rokov z toho sme 7 rokov spolu iba chodili, my sme si velmi skoro zaviedli aj dohodu o tom, ze si darceky nebudeme kupovat ani na ziadne sviatky (dodnes tak fungujeme), kedze si na to vobec ani jeden z nas nepotrpi...vacsinou sme si platili vsetko pol na pol, nase prijmy boli relativne v tom case este rovnake a aj keby jeho boli vyssie, nikdy by som od neho neocakavala opak...ved sme iba chodili. Ano manzelstvom sa to zmenilo, fungujeme zo spolocnej kase, manzel zaraba o dost viac ako ja, ale sme manzelia s dietatom, uz sme jedna rodina. Darceky si stale nekupujeme...mame uplne iny jazyk lasky, ale to ty asi nikdy nepochopis.
@lili1313 Presne ako pises, moj ujo napriek jeho vysokym prijmom preferuje jednoduche dovolenky, camping, stanovacky, festivaly, koncerty...raz rocne ide na trojtyzdnovu dovolenku do Ameriky na to ma ale svojich partakov. To ze ma niekto peniaze este neznamena, ze si potrpi na luxuse, ja sama som vzdy bola taka a stale spolu s manzelom sme. Radsej preferujeme stanovacku v dobrom kempe v Alpach, ako luxusny hotel v Dubaji.
Ja chapem, ze pre niekoho su autorkou spominane veci strasne dolezite v jednom vztahu, ale naozaj to v mnohych vztahoh funguje aj bez cokoladky a kvetiny na narodeniny a nie je to tym, ze si neuvedomuju vlastnu hodnotu. Chapem, ze autorka pisala o nejakych konkretnych pripadoch jej kamosiek...usudzujem, ze tam vo vztahoch budu aj ine problemy ako len to, ze nedostali cokoladku na sviatok, nepaci sa mi vsak, ako to autorka zovseobecnila na "dnesne mlade zeny". Ako keby poznala vsetky a ako v danych vztahohch naozaj funguju...
Skus sa opytat kamaratok aky maju na to nazor. Preco su s tymi konkretnymi chlapmi? Urcite maju aj pozitiva, nielen to co tebe o nich hovoria. Ved kazdy mame dobre aj zle stranky, tak isto aj zeny nie su 100%. Muzi si tiez mozu polozit otazku, ze co sa stalo s dnesnymi zenami?
Keby boli vysoké nároky na partnera,partnerku, nerodilo by sa toľko detí.
Za mňa, neexistuje aby sme si delili výdavky presne na polovicu, ak som študentka
Maximálne s tebou súhlasím
@lienka.7 Presne ako vravíš, a potom sa budú diviť prečo sa "zmenil".
Pri tejto diskusii som si spomenula na situáciu co sa stala možno aj 15 rokov dozadu. Kolegyňa z práce bola pobláznená do kolegu, nikto nechápal prečo, bol to priemerne vyzerajúci chlap žiaden krásavec ale ego na rozdávanie. Išli sme na služobku. Pánko so sebou ťahal prenosnú chladničku a furt riešil a frflal čo koľko stojí. Aby som to skrátila, išli sme na obed a on že nič si nedám nie som hladný. Kolegyňa vraví pozvem ťa. Čakala som že slušne odmietne keď teda nie je hladný alebo si objedná dačo malé aby neurazil. Keby ste videli čo všetko si objednal, najdrahšie veci z jedálneho lístka a tlačil to ako keby mesiac nezral. Kolegyňa so slzami v očiach (naše platy neboli bohviečo) platila účet. Ale aspoň sa poučila a rýchlo odlubila.
Nechce sa mi čítať odpovede, len ma zaujalo, že ty riešiš, že ženám vraj klesli nároky na chlapov, v inej sa riešilo, že ženy sú náročné, preto sú často v 30 či 40-tke samé. Tak ako to teda je? Nebude to tak, že každá sme proste iná, každá máme iné nároky, priority, je pre nás dôležité niečo iné? Načo by mňa napríklad trápilo, či ma chlap zabezpečí, keď sa viem o nás po finančnej stránke postarať aj sama. Pre mňa by muž do vzťahu musel priniesť iné hodnoty. Ale teda musím povedať, že som ešte nezažila chlapa, ktorý by mi nezaplatil večeru, či už ako študentke či ako zarabajucej. Ale teda čítala som tu rôzne príbehy 😅. Čo sa týka tej študentky, tam súhlasím, že by mal potiahnuť viac on. Ak je teda ona študentka denného štúdia s max. nejakou brigádou a on pracujúci. To je už ale na nej, ona vie, prečo je s ním aj napriek tomu vo vzťahu.
Ja celkom rozumiem takémuto príspevku . Mám dcéru z predchádzajúceho vzťahu a s terajším mužom máme spoločnú dcéru . Neexistuje aby môj muž našej malej niečo kupil a mojej staršej dcere nie . A by ste sa čudovali koľko takýchto vzťahov existuje , že spoločnému dieťaťu chlap kúpi a tomu z predchádzajúcemu nie . Alebo idu na dovolenku a za svoje dieťa si žena musí zaplatiť sama , vlastne všetky výdavky musí žena na svoje dieťa z predchádzajúce vzťahu platiť sama . No mne by sa taký muž zhnusil a nie preto , že to nie som schopná svojej dcere zabezpečiť z vlastných financií , ale ako sa to dieťa musi cítiť v takejto “ rodinne “ ?
Aj co sa týka platenia pol na pol medzi partnermi . No neviem si predstaviť ísť s mužom na obed a vypýtať dva účty , alebo keď žena zarába menej , alebo je študentka a nemá náhodou financie, to akože na večeru nepôjdu ? Nemusí chlap plaziť všetko , ani kupovať žene stále drahé dary , ale obycajna galantnost sa už ozaj vytráca
@chodec15 môj manžel mi nedovolil nič platiť. Povedal, že až keď budem zarábať aspoň ako on.
Jasne, ze to bolo stále tak. Možno by som povedala, že v minulosti to bolo ešte horšie. Keď ženy len doma rodili a starali sa o deti a držali hubu, nemali žiadne vzdelanie, žiadne nároky a žiadne práva.
Tak ty buď rada, že si samostatná a nepohorsuj sa nad vzťahmi kamarátok🙂prečo ich ohováras?asi im to vyhovuje, keď nie riešili by to.
@zmrzlinka2021 vieš dnes všade čítaš ženy majú byť emancipovane, všetko zvladat všetko sa delí na moje, tvoje, čo dali tvoji rodičia, ja som navarila ty uprac tak sa ani nečudujem, že ľudia sú vypocitavi a strážia si svoje, ale máš pravdu, keď je študentka a on pracuje mal by zaplatit
@chodec15 od muzov sa ocakava ze vsetko im padne z neba🤣podla mna, najlepsie a najkrajsie je budovat nieco spolu a necakat ze to vsetko spravi chlap, preto lebo je chlap.. uz davno nie je taka doba, a presne to potom dopada tak ze zeny na rodicakoch aj by od debila usli (ktory sa po porode zazracne zmenil) ale nemaju kam ani za co… ale keby ju pozve na dovolenku a zaplati veceru tak autorka je spokojna, lebo na oko to je pekne ale za dvere nikto nevidi co sa tam deje a ci jej neublizuje inym sposobom
to uz ci muz zenu pozve na veceru alebo nie, je podla mna bud vec toho ze je lakomy alebo ju berie “len tak” a to uz asi bude problem v tom ze co vyzarujes to pritahujes
@luccija inak teraz si napísala veľkú pravdu , a hlavne tie najemancipovanejsie ženy z modrého koňa , budú čakať že muž všetko ma platiť . Ale keď je tu debata o domácich prácach , či menení plienok , alebo nočného vstávania k deťom , tak teba všetko fifty fifty …. Keby ten muž , tej emancipovanej žene dal zrazu aj účty platiť fifty fitfty , tak emancipovanosť sa zrazu stráca

Ja Ti rozumiem, ako si to myslela, stratila sa ta galanrnost u muzov a prisla era, ze sa zeny priam podsuvaju muzom. A ti muzi to znacne vyuzivaju. Ale, je to ciastocne vina rodicov, od detsva treba chlapom vstepovat, ako sa maju k zenam spravat, ze treba pomahat v domacnosti a to plati aj opacne, ze zeny na oplatku sa staraju s laskou o muzov. Ale, to nejak v dnesnej dobe uz neplati. Smutne