icon

Koľko času by mala babička tráviť s vnukom?

16. feb 2026

Dobrý večer, som babičkou 3ročného vnuka. Smiem si ho brávať raz za týždeň k sebe domov, na cca 3 hodinky. Raz - dva krát za mesiac príde aj syn s manželkou, alebo ja knim a sme všetci spolu, dáme si obed, prejdeme sa. S malým som teda 5x mesačne. Niekedy som ho mávala viac, teraz chodí do škôlky a viac mi ho nedajú. Sme z jednej dediny. Dnes som volala synovi, že chcem malého viac. Slušne ale rázne mi povedal že takto si to želajú a že sami maju veľa práce a aj oni si ho chcú užívať a že tak toto majú aj s nevestinými rodičmi. Príde mi, že to je primálo,čo myslíte ? Ďakujem.

janinah
16. feb 2026

Pockaj ked maly ochorie ( neželam mu to,ale...) potom si na teba spomenu častejšie.Ty nepracuješ? Ja mam najblizsie vnucata pol hod.autom a vidim ich cca raz za tyzden na par hodin,obom stranam to tak zatial vyhovuje.A to este nechodia do skolky.

modrymotyl8
16. feb 2026

@anonym_autor sranda a moji svokrovci majú jedinú vnučku a nemajú o ňu zaujem. Chodit k nam nechodia a ked prídeme my k nim, tak vnučka ich nezaujíma. Co by som ja zato dala, aby som mala taku svokru ako si ty.

anonym_f503ec
16. feb 2026
@modrymotyl8

@anonym_autor sranda a moji svokrovci majú jedinú vnučku a nemajú o ňu zaujem. Chodit k nam nechodia a ked prídeme my k nim, tak vnučka ich nezaujíma. Co by som ja zato dala, aby som mala taku svokru ako si ty.

@modrymotyl8 presne aj my tak...ale nase dieťa už aj povie ze tam nechce chodiť....a úprimne sa ani nečudujem...kašlú naň, to len svokra si myslí že keď ju vidí sa z nej pototo.

anonym_6912b3
16. feb 2026

Niekto rieši že sa starý rodičia poriadne nezaujímajú niekto zase že až príliš .Si dobrá stará mama.To moji svokrovci ak si nájdu čas raz za mesiac dva prísť navštíviť tak som veľa povedala

osky
16. feb 2026

@anonym_autor si zober,ze to takto maju este s druhymi starymi rodicmi..tak potom kolko su vlastne rodicia s ich dietatom?
Je este maly.
Podla mna mas uz len to super,ze ho mozes mat sama bez nich doma.
Ved ked ste z jednej dediny,mozes k nim behnut aj castejsie.
Ale zas nie kazdy den.
Treba si drzat hranice.
Mladi maju svoj zivot a tiez potrebuju byt aj sami,ako rodina.
Obzvlast,ak je to dietatko vybojovane.
Neboj,bude väcsi,bude chodit k tebe aj sam.
Uspokoj sa.
Aj ty si bola mlada.tiez si chcela uzit svoju rodinu.ci nie?

autor
16. feb 2026

dievčatá, ja keď čítam čo píšete ja svami aj súhlasím a vlastne to chápem, ale som na neho veľmi naviazaná, chýba mi... a aby to nevyznelo zle, syn aj nevesta sú super, rozumieme si veľmi, ale sú jednoduho takí že majú svoj život, svoje záľuby, a teda my sme veľká rodina a snažia sa stretávať so všetkými a času je málo :/ a bojím sa že keď si ho nezískam teraz, tak v 8 rokoch jednoducho sám od seba nebude chcieť chodiť...

kiki68
16. feb 2026

@anonym_autor ja neviem, ale mne je to jedno kolko casu, ked je napr babicka tu a bola tu predtym cele leto, tak s nou bol 8 hodin a hotovo a ja v praci. Alebo ked prideme tam, proste ja to neobmedzujem ani jednej strane, co daju vzajomne, ze je obom fajn, tak tolko su spolu. Napr svokor ten zvlada par hodin a to iba s nami. Svokra zmakne v poho aj cele dni a noc. Moji rodicia tiez uz viac a viac daju aj sami. Ja som rada ked maju ten kontakt.

viestta
16. feb 2026
@anonym_autor

ja nerobím dusno, dnes som sa ozvala prvý krát a už to riešiť neplánujem, len mi príde smutno že sme s jednej dediny a viac sa mi neujde

@anonym_autor "viac sa mi neujde" 🙄Vnuca nie je majetok, z ktoreho chces mat podiel. Radsej sa zameraj na to aby ste ten cas co budete spolu vyuzili maximalne, aby vnuca s tebouz bolo rado a malo na co spominat.
Este pripommiena: Je dobre, ze sa s nim citis dobre, ze si uzivas ten cas, ale ono nie je liek na tvoje depresie. Tie musi riesit mimo neho.

minenkaa
16. feb 2026
@anonym_autor

dievčatá, ja keď čítam čo píšete ja svami aj súhlasím a vlastne to chápem, ale som na neho veľmi naviazaná, chýba mi... a aby to nevyznelo zle, syn aj nevesta sú super, rozumieme si veľmi, ale sú jednoduho takí že majú svoj život, svoje záľuby, a teda my sme veľká rodina a snažia sa stretávať so všetkými a času je málo :/ a bojím sa že keď si ho nezískam teraz, tak v 8 rokoch jednoducho sám od seba nebude chcieť chodiť...

@anonym_autor ale vies ,že keď ho bude mať viac ,o to menej ho bude mať niekto iný a ty s ním potom budes tráviť nanukov niekoho iného
Buď rada,že ten čas je spravodlivo rozdelený ,vnuk nie je na svete,na zlepšenie tvojho života

oli18
16. feb 2026

To ozaj spocitavas hodiny s vnukom? Toto ma nikdy nenapadlo, ani by som to nerobila. Ved aj oni, ako rodina, maju svoj program, ktory musime respektovat. Mam 4 vnucata, su uz odrastene, takze ich mam cim dalej, tym menej. Je mi to luto, ale rastu a z toho vyplyvaju ine podmienky. Netlac na pilu, akceptuj ich podmienky,inac ta odstrihnu. A to nechces.

anonym_533b83
16. feb 2026

@anonym_autor To je presne otázka a dohoda medzi tvojimi deťmi.Ved každý má iné vzťahy, priority a každý to vníma inak. Niekto nerád dáva deti starym rodičom samé, kým iný dá bez problémov aj často. Niekde to je tak,že starý rodičia prídu zabaviť dieťa, zobrať ho na prechádzku čo občas na výlet a rodičom to nevadí. Ale vždy to majú jednoduchšie čo majú dcéry ako nevesty .

gabus543
16. feb 2026
@oli18

To ozaj spocitavas hodiny s vnukom? Toto ma nikdy nenapadlo, ani by som to nerobila. Ved aj oni, ako rodina, maju svoj program, ktory musime respektovat. Mam 4 vnucata, su uz odrastene, takze ich mam cim dalej, tym menej. Je mi to luto, ale rastu a z toho vyplyvaju ine podmienky. Netlac na pilu, akceptuj ich podmienky,inac ta odstrihnu. A to nechces.

anonym_533b83
16. feb 2026
@anonym_autor

ja nerobím dusno, dnes som sa ozvala prvý krát a už to riešiť neplánujem, len mi príde smutno že sme s jednej dediny a viac sa mi neujde

@anonym_autor Tak ak ťa môžem trošku ukľudniť tak ja mám mojich pár minút od nás a okrem sviatkov, gratulácii,vianoce, veľká noc, alebo ak niečo treba prídu, ale inak neprídu. Sme v kontakte stále, vzťahy máme super, ale cez týždeň robia do večera a víkendy chcú mať pre seba a ja to plne akceptujem. Čo iné mi ostáva...Len tak na kávu k ním nechodíme ani nijako nechcú aby sme im pomáhali. Ak niečo potrebujeme prídu, pomôžu, ale žijú svoje životy.
Proste keď budú pomoc potrebovať ozvú sa.Vedia ,že sa môžu na nás vo všetkom spoľahnúť.

anonym_e6476b
16. feb 2026

Babička s vnukom úplne stačí hodina mesacne. Babičky si svoje deti už vychovali, nech nechajú vnúčatá vychovať rodičom. Babičky si užívajú dôchodok.

sissy27
16. feb 2026

@anonym_autor tak ber ohlad na to, ze maly ma aj druhych starych rodicov a hlavne ma rodicov. Teraz je prvy rok v skolke, pockaj ked zacnu prazdniny, to pride tvoj cas - lebo tych prazdnin je podstatne viac ako dovolenky. Tak snad budes aj potom ochotna venovat sa vnucikovi cele dni.

lejduska
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no ved to, z jednej dediny a automaticky si narokujes viac 😏 to je dôvod? Teraz je to podľa mna vyvazene (aj ked pocitovo by si uvítala viac). XY starých rodičov to ma horsie s XY svokier si mysli,ze krd su blízko, mozu byt neustála súčasť mladej rodiny. Mozno sa to naozaj cez prázdniny zintenzivni, len prosím nerob to co moja svokra, ze ked nie je podla nej tak sa cez tie prázdniny distancuje

anonym_48c396
16. feb 2026
@anonym_e6476b

Babička s vnukom úplne stačí hodina mesacne. Babičky si svoje deti už vychovali, nech nechajú vnúčatá vychovať rodičom. Babičky si užívajú dôchodok.

@anonym_e6476b babičky chodia do práce

anonym_48c396
16. feb 2026

@anonym_autor Koľko času by mala babička tráviť s vnukom? Toľko,koľko vyhovuje jeho rodičom.
Ty ho chceš preto,lebo sa asi nudíš,alebo preto,že suseda má vnukov u seba častejšie a ty ju chceš tromfnúť?

anonym_3b659f
16. feb 2026

@anonym_autor Davaju ti ho az nadstandardne. Najdi si nejake hobby

anonym_90282f
16. feb 2026

Ked sa babka chce starat zle je a aj ked sa babka nechce starat zle je…🙈🙊🙉 Kludne sa ty venuj sama sebe, neponukaj sa. Ty si si uz deti vychovala nech si mladi vychovavaju svoje… volny cas venuj sebe: turistika, vylety, kavicky, kurzy, kamaratky, zahradka… a nevypekaj a nepestuj v zahrade nic, nech si mladi napecu zdrave a nech si aj zdrave vypestuju.

anonym_f05e40
17. feb 2026

@anonym_autor babka bývalá 2 domy od nás takže sme tam boli celkom často..len to bolo 25.rokov dozadu takže úplne iná doba...chodili sme prespať sobota nedeľa v.nedelu raňajky kostol po kostole.domov pomôcť mame s obedom ..zlaté časy ...veľmi mi chyba

natalka13
17. feb 2026

A ako by to malo byt?
Ty 1x druha babka 1x, 2x mesacne vikend ty 2x druha babka. Rodicia maju pravdu aj oni chcu byt s dietatom mat svoj program.

martinka13
17. feb 2026

Neboj sa. Prídu prázdniny a ešte Ťa budú prosiť. Takéto nastavovania návštev sú pre mňa veľmi zvláštne. Naše deti sú so starými rodičmi kedy chcú. Zväčša aj každý deň po škole. Svokrovci sa tiež ohlásia na návštevu kedy chcú. Ak nemáme nič na práci, stretneme sa.

anonym_97690d
17. feb 2026

Môj brat dáva našim rodičom svoje 2-ročné dieťa každý deň na niekoľko hodín, to mne sa zase zdá priveľa. Pretože oni, ako rodičia, sa majú v prvom rade venovať dieťaťu, variť mu atd... a nie starí rodičia to robia za nich.

simona92101
17. feb 2026

@anonym_autor mna by zaujimalo,kedy by si s nim chcela byt este.dieta chodi do skolky,rodicia do prace.po praci chce byt dieta aj s rodicmi,kedze bol cely den v institucii,takisto aj rodicia potrebuju svoj klud,nie aby bol stale niekto u nich.cez vikend vylet,jedna babka,druha babka,iny clenovia rodiny..ved ked ste z jednej dediny,skus sa ponuknut ze dieta vyzdvihnes zo skolky obcas.

stormie
17. feb 2026

Tak im skus navrhnut ze do skolky moze chodit na 4 dni a jeden cely stravi s tebou

anonym_5ab2e7
17. feb 2026

Si vdova, rozvedena, ci nahradzas malemu aj dedka?

melanta
17. feb 2026

Píšeš, že máš náročnú prácu a psychické problémy a že čas s vnukom ti na ti psychické problémy robí dobre. Prepáč, ale až sa mi nožík otvára vo vrecku. Sa spamätaj. Vnuk nie je nástroj na liečbu tvojich ťažkostí. A zároveň že suseda má vnukov častejšie. Ty máš úplne scestné dôvody na to, že chceš vnuka viac. Nájdi si iné aktivity, ktoré ti budú pomáhať. Nikdy mi nenapadlo riešiť, koľko hodín presne trávim s vnukom. Ja som si svoje dieťa vychovala, takže teraz nechávam priestor dcére na to, aby si ona vychovala svoje. Sme babky, nie náhradné matky, tak si nájdi aktivity, ktoré ťa budú napĺňať a prestaň sa chorobne fixovať na vnuka.

alenka58
17. feb 2026

ja by som sa na tvojom mieste tešila že mám zodpovedné deti

osky
17. feb 2026
@anonym_533b83

@anonym_autor Tak ak ťa môžem trošku ukľudniť tak ja mám mojich pár minút od nás a okrem sviatkov, gratulácii,vianoce, veľká noc, alebo ak niečo treba prídu, ale inak neprídu. Sme v kontakte stále, vzťahy máme super, ale cez týždeň robia do večera a víkendy chcú mať pre seba a ja to plne akceptujem. Čo iné mi ostáva...Len tak na kávu k ním nechodíme ani nijako nechcú aby sme im pomáhali. Ak niečo potrebujeme prídu, pomôžu, ale žijú svoje životy.
Proste keď budú pomoc potrebovať ozvú sa.Vedia ,že sa môžu na nás vo všetkom spoľahnúť.

@anonym_533b83 na to,ze dte par minut od seba,mi toto zasa pride extrenne malo.
Cudne....
A prist,len ak nieco potrebujem.....zvlastne