Ktorý vzťah má mať prioritu: dieťa alebo manžel?
Uvažujeme s kamarátkou, ktorý vzťah má prioritu. Nevieme sa zhodnúť. Podľa mňa na prvom mieste by mal byť manžel/parner a potom až dieťa. Podľa nej je na prvom mieste dieťa a potom manžel. Ako je to u vás?
Kdesi som to citala ako vyjadrenie nejakeho psychloga.. ze by mal byt na prvom mieste vztah s partnerom, pretoze on stoji po tvojom boku cely zivot aj potom ako dieta odide z domu.. lebo zanedbas vztah s muzom, odide dieta a vy zrazu zistite ze uz si viac nemate co dat a potom co? Rozvod? Aj ked v praxi je to tazke lebo deti su doslova kusok zo mna, mojho tela.. ale asi by som to zhrnula ze s partnerom po boku vychovavat dieta a popri tom nezabudat rozvijat manzelstvo/travit spolu cas, nevzdalovat sa.. nedat partnerovi/partnerke pocitit ze prichodom dietata siel na druhu kolaj lebo po rokoch uz mozno nebude mat chut sa uz na tu prvu kolaj vratit, ako nahrada za deti..
Ja nerozumiem ako nieco taketo mozte porovnavat. Romanticky sexualny partnersky vztah je nieco diametralne odlisne od vztahu s dietatom. To je ako keby si si mala vybrat ze ci je pre prezitie dolezitejsie dychat alebo jest.
@vanilkovazmrzka presne, tieto dva vzťahy sa nedajú porovnávať.
To som si hovorila aj ja pred manzelstvom,tipujem ze mas maximalne nieco po 20tke. Mas velmi idealisticky pohlad na svet a hlavne este nemas dieta. O par rokov si na to spomen. Ale urcite netreba zanedbavat muza a o vztah sa trsba starat lebo deti raz odidu. Ale chlap je nahraditelny, keby ti zomrie muz, spamatas sa z toho ale ak ti zomrie dieta tak zomrie kus teba.
@llull napísala že má dieťa
@llull toto je tak strašne osobná a intímna záležitosť, že nie je vôbec vhodne, odhadovať ako by sa niekto iný mohol alebo nemohol vyrovnať so smrťou partnera alebo dieťaťa. To je tak individuálne, že je ťažké predpokladať aj svoj vlastný postoj a reakciu, nie to reakciu kohokoľvek iného. Takže takéto tvrdenia sú úplne odveci.
V prvom rade sú deti až potom manžel ale každý den sa musí nájsť čas na to aby ste boli s manželom úplne sami bez deti keď sa spolu porozprávate
Dieta je tvoje navzdy. Tym,ze sa osamostatni,neznamena,ze prestava byt dietatom. Kdezto muz moze kedykolvek odist za inou a mas po idylke. Ja by som povedala,ze su na rovnakom mieste. Tak ako treba neustale budovat vztah s muzom,takisto je potrebne budovat si vztah k detom. Deti ta budu navzdy potrebovat. Vzdy budes ich utociskom,domovom
Raz som citala, ze dieta mame len pozicane. A je na tom nieco. Dieta raz odide z domu, osamostatni sa, bude mat vlastnu rodinu. Manzel tu (v idealnom pripade) bude aj potom. A preto sa o manzelstvo treba starat aj ked je tu dieta, ktore nas na 100% potrebuje. Mnoho parov zisti, ze ked dieta vyrastie a je samostatne, pripadne odide z domu, tak oni sa zrazu nemaju o com rozpravat, nemaju spolocne zaujmy a temy, ze su to uz cudzi ludia. Aby sa to nestalo, tak na tom treba pracovat cely zivot. Aj vtedy ked su tu deti.
@terezka1947 ono ako píšeš oboje je egoistické, ak by sme chceli teda byť spravodliví a presadiť lásku, tak by sme v tom dome asi zhoreli všetci spolu, lebo veď všetkých milujeme rovnako a kto už len ma väčšie právo prežiť ? Takže uhorieť všetci spolu v láske a rovnocennosti by bola najspravodlivejšia a najlaskyplnejšia možnosť 😜. Takže zachrániť dieťa z dôvodu: “ A nebude ten muž celý život žiť s výčitkou,že nezachránil svoje dieťa?žena mu zomrie,ostane sám....mohol mať dieťa,vnukov,rod by pokračoval? …. je rovnako egoistické ako zachrániť ženu z toho druhého dôvodu. Len na margo spomenutého článku to píšem
Práveže to nie je ťažké predpokladať . Ženu veľmi zasiahne už potrat ,nieto ešte strata narodeného dieťaťa. Už keď je v brušku vzniká veľmi silné puto medzi matkou a dieťaťom. Také puto nikdy nebudeš mať so svojim mužom. Áno môžte sa veľmi milovať ,ale je to iná láska ako tá materinská. Dieťa aj podvedome ochraňuješ keď niečo vyvedie,lebo ho ty vychovávaš,je to proste TVOJA krv. Ale tvoj muž keď niečo zlé vyvedie ,tak ho začneš odcudzovať a vyčítať mu čo urobil. Myslím, že ste si ešte nestihli takéto veci odžiť. Nikdy nevieš čo si tvoj muž zmyslí,ako sa zachová. A on môže mať na to úplne iný názor ako ty,len o tom nevieš,chlapi zvyknú dosť klamať.
Autorka, ktorý vzťah má prioritu? Teda, koho potreby náplňam prioritne? No predsa dieťaťa, keď sa narodí nevie jesť, umyť sa, ani samé spať, musíš mu robiť všetko, byť pre neho jeho svetom, dieťa je tvojou súčasťou.Muz si vie urobiť jesť, postarať sa o seba a keď večer nebude sex, lebo som úplne odrovnana od starosti o dieťa, tak z toho nezomrie. S dieťaťom sa ani z právneho hľadiska nemôžeš rozviesť, je to tzv. neopomenutelny dedič, ktorý vždy zdedí tvoj majetok, iba keby si ho závetom vydedila, vyslovene, tak nededí, dieťa je na celý život, aj keď bude samostatné, bude potrebovať pomoc, či už finančnú, emocionálnu, pomoc s vnukmi...., muž nie je tvoja krv, tvoje gény, 50percent manželstiev sa rozvedie, nemyslím, že každá druhá matka zavrhne svoje dieťa, alebo sa s ním" rozvedie".Myslim, že normálny muž chápe vzťah matka - dieťa, veď aj sám muž bol dieťaťom.
Je rozdiel vztah matka (rodic) dieta a manžel a manzelka ... je to neporovnateľny rozdiel..
Dieťa je od matky(rodicov) závislé ninimalne do 18tich rokoch, čo dospelý chlap si vie vsetko spravit... Dieťa potrebuje citit materinsku lásku, byt chapane a milované, smaozrjme, že to iste je aj medzi partnermi/manzelmi, ale trošku iná laska splynutia -sex.
Ak niečo boli dieta (napriklad) si rozbije kolienko, ides pofukas osetriš, pomojkaš, aj počas choroby, čo muža v tomto pripade pri rozbitom kolienku asi nemusis robiť..
Dieťa ti raz vyletí z hniezda, co vy s partnerom s manzelom zostane spolu v starobe.. deti su pre nas na vychovu a potešenie, ale poletia dalej natož tvoja polovička s tebou ostane až do smrti je nenahraditeľný.. ale malo by to byt tak z oboch smerov .. preto aj vychova rodicov by mala byt rovnaka..
malo by to byť rovnocenné, ale manžel aj musí pomáhať rovným dielom s dieťaťom aj v domácnosti, lebo potom sa ťažko môžu venovať jeden druhému
U mna na prvom mieste dieťa by bolo vždy.Ako nenahradiš chlapa dieťa si si porodila.Chlap odide a príde iný.Nviem prečo máš názor že chlapa nenhradiš každý je nahraditeľný len dieťa nie.Ináč by si uvažovala pokiaľ by TI zomrelo ako mne takže u mna na prvom mieste nikdy nebude žiaden chlap ale moje dieťať.
@alickapusinka no u teba je to tak, u mňa inak. A k nenahraditeľnosti, ani dieťa ani muža ani rodičov ani priateľov ani súrodencov, ani jedného stratu by mi nik nenahradil, takže tak. Ale je neskutočná hlúposť veriť, že chlap odíde a pride iný, príde možno, ale už to nebude to isté a ani ty nebudeš tá istá. Rovnako ako ženy potratia, umrie im dieťa a potom majú ďalšie deti… kto ťa sklamal, že si myslíš, že je nezmyselne bezpodmienečne milovať muža a takú lásku sa dá cítiť iba k dieťaťu ?
Autorka tvoja logika ze muza mas do konca zivota a deti nie je odveci . Deti su vzdy tvoje do smrti si ich mama nech sa stane cokolvek nech ziju na opacnom konci sveta . Muz co tak davas na prve miesto ta moze o rok vymenit za mladsi model a nemas ho do konca zivota. Ani v super vztahu nema Clovek nikdy istotu 100% ze spolu budete do konca zivota to je len tvoj pocit . Ale kludne sa ho drz. A nechaj kamoske jej nazor . V konecnom dosledku pravda je vzdy uprostred.😜
Nečítam celú diskusiu, len poznamenám, čo nám na prednáške z psychológie povedala naša pani docentka. Manžel/ka by mal/a byť jednoznačne na prvom mieste. Lebo (ako to tu zaznelo) deti vyrastú a osamostatnia sa... ale partnera sme si vybrali aby sme s ním zostali celý život. Takže na tomto vzťahu treba kontinuálne pracovať a nezanedbať ho kvôli deťom. To neznamená, že deti nie sú dôležité. Ide o to, že sa na ne netreba prehnane viazať.
Podľa mňa to má niečo do seba.
@autorka ja s tebou suhlasim.
Tu ide skor o to, ze zeny pocas materstva zabudnu byt partnerkami. Dieta je so mnou na chvilu, aj ked tvori neoddelitelnu sucast mojho zivota. Ale partnera si vyberam na cely zivot. A aby dieta vyrastali v stasti, musi vidiet stastie rodicov🙂
Tak dieta vychovam a necham zit svoj zivot, partner je niekto, s kym zdielam svoj zivot, aj ked dieta uz bude vonku z hniezda. Ano, dieta je dolezite, ale aj dieta musi pochopit, ze svet sa netoci len okolo neho.
@miadi asi prvykrat citam od teba uplny blud😉
@stanislavicenka preco? Podla mna to co napisala je uplna pravda.. nikdy nevies ako napriklad chlap rozchodi krizu stredneho veku.. ci mu neprepne a nenajde si inu.. alebo mozno aj zene, stava sa.. presne ako pise, nikdy nemas 100% istotu ze muzovi ktoremu povies "ano" s tebou zostane do smrti..
@stanislavicenka Dik beriem to ako kompliment. 😘
@miadi nič v živote nie je so 100% istotou, ale to neznamená, že budem žiť v strachu, lebo čo ak ma manžel opustí…. Ja si radšej dovolím ho milovať úplne najviac ako viem a budem dúfať, že on urobí to iste, viac spraviť nemôžem. A ak by ma raz opustil tak mi bude veľmi chýbať a bude to veľmi bolieť, ale to nie je pre mňa dôvod, nemilovať ho bezpodmienečne a žiť v strachu že ma opustí. Deti ma tiež môžu opustiť a ani sa viac za mnou neobzrieť, ale tiež ich nebudem vychovávať s myšlienkou, že raz mi ujdú na druhý koniec sveta a zabudnú že existujem….zažila si podraz od dôležitého muža v tvojom živote alebo prečo žiješ v presvedčení, že mužom sa nedá dôverovať ?
@stanislavicenka Ja som nikdy nezabudla ani popri detoch na pestovanie vztahu s muzom. Co je blud na tom ze nikdy nema clovek 100% istotu ze spolo budete do konca zivota ? Mozno tak v 80r uz je take iste .. ta istota je len pocit . Ja mam stastne manzelstvos muzom cez 13r spolu ale clovek nevie aka bude buducnost . Partner je vzdy nahraditelny deti nie . Ked sa odosobnis a pozries sa na vec logicky tak rodic si vzdy ci chces ci nechces .. jedine ze sa dietata vzdas . manzelstvo je volba kazdy jeden den . Na ktoru treba ochotu oboch stran. Ja beriem moje manzelstvo velmi vazne a prepokladam ze spolu budeme do konca zivota . Ale 100% isty nie je ziadny vztah. zeny ktore davaju na prve miesto manzela pred detmi su casto tie co dovolia zneuzivanie deti Lebo mat tu klobasu je pre ne viac ako dobro deti .
Za mňa jednoznačne dieťa, ale manžel by mal byť v tesnom závese a nie ako niektoré, že upnú sa na decko, zoberú ho k sebe do postele a chudák muž na desiatej kolaji..na druhej strane nechápem ani ženy, ktoré uprednostnia nejakého cudzieho chlapa pred vlastným dieťaťom
Boze autorka ty tak prekrucas . Ja nezijem v strachu ze mà muz opusti . Mam z teba dost . Ani ti nikde nepisem ze mas mat strach ze ta opusti . Hovorim ti len ze ta moznost kazdeho vztahu krachnut existuje . A ty tu ides robit zo mna chuderku co ju Niekto opustil zranil . Takych ludi co prekrucuju co im
Clovek povie na fylozofickej urovni a idu sa hrat na pseudopsychologa nemusim . Ja mam Mozno stastnejsi vztah ako ty s mm . Kto vie . Milujem ho stym dobrym aj zlym . Ze som realista neznamena ze mà Niekto odkopol. Ked to Musis vediet vztahy som koncila Ja ked nefungovali . Takze Ja som pre teba ten odkopavac a Moj muz sa teraz trasie . Prajem pekny den . Kazdy nech si veci vidi pp svojom . Hlavne ze si stastna stym ako to vidis nemusis o svojej pravde presviedcat aj kamosku a zeny na MK .
@miadi nepresviadčam iba diskutujem, nato som založila diskusie…. Prečo by mala byť žena, čo ju niekto opustil a zraniť chuderka? Veď je to život a o tom, kto nás opustí a zraní nerozhodujeme. Kto miluje tak sa vystavuje tomuto riziku, je to úplne prirodzené. Byť opustená a zranená nie je nič, za čo by sa mal človek hanbiť. Neznamená to, že je tá osoba slabá alebo hlúpa, znamená to len, že niekoho veľmi milovala a to nie je vôbec dôvod na hanbu. Ja zas mám pocit že na pseudopsychológa sa veľmi rada hráš ty, tak mňa z toho naozaj obviňovať nemusíš. Ja som len napísala čo si myslím o tvojom príspevku. Vôbec nebolo mojim cieľom osočovať ťa, prečo prosím ťa berieš môj komentár ako útok na tvoju osobu ?

@kikush182329 už keď filozofujeme a neprechádzajú úlohou 😃
A nebude ten muž celý život žiť s výčitkou,že nezachránil svoje dieťa?že a mu zomrie,ostane sám....mohol mať dieťa,vnukov,rod by pokračoval?
Zachránime partnera egoisticky kvôli sebe,aby sme mali s kým zostarnúť,lebo deti vyletia z hniezda?
Ako pre mňa zbytočne filozofovanie.
Budem sa opakovať,v rozumnom vzťahu partneri nemusia riešiť,čo je pre koho priorita. Ani manželka sa báť o manžela,že jej určenie s inou,keď pár nocí strávi pri posteli chorého dieťaťa lebo tam bude i ten manžel, otec.