Má partner právo vyžadovať upratovanie v dome?
S partnerom bývame v dome ktorý kúpil on. Ja som do domu vložila tiež financie a veci ktoré sme mali v byte. Neprispievam na hypotéku lebo dom nieje písaný na mňa ale inak v domácnosti tiež financujem. Otázka je však, že či som povinná mu doma robiť slúžku? Žiada odomna aby som každý deň upratovala,vynasala smeti aby bolo doma čisto. Samozrejme to robím alebo teda robila som až do momentu keď sa prestal o domácnosť zaujímať. Keď prídem z práce v dome je ustavične špina a bordel a úprimne už má nebaví stále upratovať dookola za to,že on není schopný udržiavať poriadok. Vadí mu že keď prídem z práce a ľahnem si lebo mám tiež zdravotné problémy beriem lieky a často som unavená,že v kuse má obvinuje,že nič nerobím ale už som z toho všetkého otrávená. Neustále bombardovanie o upratovaní. A vrchol bol keď jeho rodičia povedali,že sa chovam akoby som tam bola na návšteve. Úprimne v tomto vzťahu už sa necítim dobre lebo nikam nechodíme lebo treba robiť okolo domu (ako keď ustavične musím upratovať), on neprejavuje záujem ani o sex a keď už by som chcela musím to iniciovať ja nikdy on a príde mi to ako len aby si odbil povinnosť. Neda sa s ním ani porozprávať lebo to ustavične len ja niečo riešim. Už fakt neviem ako ďalej. Nemám kam ísť a z môjho platu by som nájom nezvládla.neviete mi poradiť čo už mám povedať alebo urobiť aby nemal pocit že som jeho partnerka nie spolubývajúca alebo slúžka ktorá ho má ustavične obskakovať. Chcieť od neho upratať? Kdeže veď to je ženská robota
@anonym_autor Ja som asi stará škola, ale podľa mňa je upratovanie na žene. Možno iné by to bolo,keby je ten dom na 50% tvojich a mala by si k domu vzťah - chceš, aby bol udržiavaný, chceš sa v ňom cítiť dobre - čisto,hygienicky. Garantujem Ti, že keby si bola vlastníčkpu domu, chcela by si si ho udržiavať. V Tvojom prípade nemáš vzťah,dom nie je tvoj - chápem,cítiš sa využívaná. Ja by som to nejak kompenzovala, že OK, budem upratovať, ale Tvoj partner bude viac financovať (účty, potraviny, dovolenku). Pokiaľ sa s ním takto dohodneš. Lebo v živote chlap neuprace tak dobre ako Ty. Ja si zásadne upratujem sama, síce som v opačnej situácii - nehnuteľnosť je moja a mám z nej radosť, vzťah tu mať pekne čisto a dobrý pocit. Ak sa s mužom takto nedohodneš, že nech teda platí viac,keď Ty mu robíš slúžku, tak rozchod.
@anonym_ed2c55 píše že má zdravotné problémy a býva dosť unavená na po práci si chce oddýchnuť a chlap ju len nadáva že je všade bordel, namiesto toho aby si svoje trenky dal do prádla sám.. ja tiež upratujem viacej ako manžel, ale on zas oveľa viacej pracuje, vozí syna do škôlky, vykladá riad z umývačky a keď vidí že nevládzem alebo nemám dobrý deň, nemá problém upratať a ani slovo by si mi nedovolil povedať že je doma neporiadok.
Raz by mi povedal ze je bordel... a upratoval by on. Za 20rokov čo sme spolu som ho videla upratovat mozno 5x. Ano. Ja mam rada poriadok a beriem to automaticky uz ze idem upratovat. Muz ale robi tiez veci ktore ja nebudem.
Vy ste si z toho spravili nejaky obchod.
Takze ty mu ani nic neplatis? Len si tam tak byvas a ako odplatu upratujes? Resp ziada od teba aspon toto?
A teraz mi napadlo, píšeš že predtym ste bývali u teba, to bol tvoj byt? Čo je s ním? Dúfam že si nepredala byt a všetky peniaze zaň si nedala do cudzieho domu?
Aby som vyjasnila situáciu. Byt som nikdy nevlastnila bol to sociálny byt ktorý som dostala od mesta pretože som ZTP tak som ho dostala aj s nízkym nájmom čo som v pohode zvládala platiť. Lenže po určitom období už nebolo isté,že mi mesto predĺži zmluvu a začali zvyšovať aj nájom. Mne sa zhoršil aj zdravotný stav pri ktorom sa objavili ďalšie zdravotné problémy. S partnerom sme si vtedy povedali,že si nájdeme svoje vlastné bývanie keďže sme plánovali aj svadbu. Dom ktorý sme našli sme dávali realitnej kancelárii zálohu spoločne. On svoju časť ja svoju bolo to dokopy okolo 3000€. Pôvodne sme mali hypo brat spolu lenže ja som nemala zmluvu na neurčito a banka na odmietla vziať ako spolu dlžníka a navyše som nemala dostatočný príjem. Tak sme sa dohodli,že dom bude na neho a potom ho přepíšeme aj na mňa. Lenže zrazu po dvoch rokoch partner otočil že mi ide len o dom (dovtedy som platila aj nájom) lenže keď otočil o 180 stupňov povedala som mu,že nebudem platiť niečo čo nechce napísať aj na mňa. Zrušila som skrz to svadbu a povedala som že ak nemieni má dať ako spolumajiteľmi domu do ktorého som vrazila peniaze a plus dala nábytok môže zabudnúť,že budem ďalej prispievať.
@anonym_autor na hypoteke mozes figurovat aj bez prijmu a samozrejme aj v kupnej zmluve a nasledne na LV, kludne s mensim podielom, aby to bolo fer. Si dalsia, ktora sa nechala obabrat ☹. Prist o socialny byt bola velka chyba, teraz nemas vobec nic.
@kvietok1233 a kde pôjdem? Na ulicu? Na nájom peniaze nemám. Všetky peniaze som vrazila do tohoto domu
@anonym_autor a preco si to spravila? 🫣
@hederamonstera PRESNE! A vyrasta nam tu nova generacia zien, za ktoru som vdacna. Uz si nenechaju toto ponizovanie, utlacanie, vycitky od chlapa, tahanie do byvanie k jeho rodine a znasanie prikoria, zveladovanie JEHO byvania atd. Deti sa sice nerodia, ale prvy krat v historii sa situacia otaca a zeny sa zacinaju prebudzat
@marianne1 A potom ta generacia ultrasamostatnych zien bez deti pokape a bude...finito. Populaciu budu mozno ako tak drzat tie ine zeny.
@marianne1 A potom ta generacia ultrasamostatnych zien bez deti pokape a bude...finito. Populaciu budu mozno ako tak drzat tie ine zeny.
@anonym_8c027f A?...
@anonym_8c027f A?...
@anonym_630958 Nic. Konstatovanie.
@anonym_autor no a keby sa dohodnete na rozchode a peniaze čo si do domu vrazila ti vráti ? Aspoň časť z nich
@kvietok1233 a kde pôjdem? Na ulicu? Na nájom peniaze nemám. Všetky peniaze som vrazila do tohoto domu
@anonym_autor znova a znova tá istá pesnička - vrazila si svoje peniaze do cudzieho domu. Prečo preboha ?! Ke´d už nie inak, tak nečítaš príbehy na MK, ako dopadli ženy čo vrazili ako ty svoje ťažko zarobené € do cudzieho bytu/domu ?
Ešte trpíš, aby ti v podstate za tvoje peniaze rozkazoval ako psovi "uprac môj dom " ?!
No tu ťažko robiť sudcu. Ona nič nevlastnia a nevlastní, do domu nič neinvestovala, okrem nejakého nábytku, ktorý priniesla, nemá príjem, neplatí nájom, neupratuje momentálne. Verím, že nervy u partnera pracujú na plné obrátky. A pokiaľ sa i vytratil cit, vzťah ide už len z akej takej zotrvačnosti.
Toto nie je prvý príspevok autorky.
No tu ťažko robiť sudcu. Ona nič nevlastnia a nevlastní, do domu nič neinvestovala, okrem nejakého nábytku, ktorý priniesla, nemá príjem, neplatí nájom, neupratuje momentálne. Verím, že nervy u partnera pracujú na plné obrátky. A pokiaľ sa i vytratil cit, vzťah ide už len z akej takej zotrvačnosti.
@abbey1 Nechapem, naco odisla z toho social.bytu. Vraj zdvihli ceny...tak iste, ale kedy co zlacnelo? Z tohto domu pojde skor ci neskor prec, akurat jej uz mesto ziadny byt neda a bude musiet platit komercny najom. To sa oplatilo😬
@anonym_autor tak pozaduj od neho alikvotnu čiastku za to čo si do domu vložila a choď prec
Koľko peňazí si tam reálne vrazila?
@anonym_autor opacne pomahas ty jemu? Zahrada, dom, stavanie atd? Zrejme nie. Kazdy ma svoju ulohu a je pekne si pomahat. Pokial prides z prace a vyvalis sa do postele no kto by chcel taku zenu doma? A poriadit veci s vynesenim smeti zazit nieco pekne 30 min nemas co robit.
no pockaj to meni situaciu a teda riadne, ty si zainvestovala 3000e do domu, hypo neplatis a priniesla si si nejaky nabytok.... a este odmietas doma upratovat? ho ho ho na tvojom mieste som rada, ze ma este nevyhodil z domu a ticho sucham nohami
no pockaj to meni situaciu a teda riadne, ty si zainvestovala 3000e do domu, hypo neplatis a priniesla si si nejaky nabytok.... a este odmietas doma upratovat? ho ho ho na tvojom mieste som rada, ze ma este nevyhodil z domu a ticho sucham nohami
@anonym_706a9b Je to este lepsie, tych 3000 dali spolu, nie ona sama
Vypytaj peniaze, co si do toho vrazila a chod prec. Nie, dobre toto nedopadne, hlavne po case Ta vykopne on sam, lebo nebudes chciet a vladat robit sluzku
@anonym_autor ako chceš mať dieťa, keď si po práci unavená na upratovanie a všetko. Ani sex nemáte. Vôbec sa nepokúšaj mať s ním dieťa, veľmi, veľmi zle by si dopadla a dieťa ešte horšie, ak by sa narodilo. Treba sa ti zdvihnúť a odísť, ak nechceš byť slúžka. Ak slúžka chceš byť a zároveň boxovacie vrece pre neho a jeho rodinu, zostaň. Psychicky pôjdeš postupne dole, až prerarazíš dno, a keď už nebudeš a schopna ani upratovať, ani dávať peniaze do domácnosti vyklopne ťa na ulicu.
Vypytaj peniaze, co si do toho vrazila a chod prec. Nie, dobre toto nedopadne, hlavne po case Ta vykopne on sam, lebo nebudes chciet a vladat robit sluzku
@kiki68 Ok, dajme tomu, ze do toho domu dala 2000e. Nech 3, nech nezerem. S tym daleko nepride...
@kiki68 Ok, dajme tomu, ze do toho domu dala 2000e. Nech 3, nech nezerem. S tym daleko nepride...
@anonym_630958 však dajakú izbu nájde aj za 200e na mesiac, keby chcela.
@anonym_autor Obaja mate pravo vyzadovat upratovanie v dome. Alw toto je nejaky sedlak, len za to, ze ty mas zdravitny stav a z toho titulu nizsi prijem, tak ako kompenzacia za to, je, ze mas upratovat? Nech ti vrati prachy a ty och vraz do nejakeho najmi, hoc aj do zdielanej izby, ako ti tu radia. To sa len zhorsi, obzvlast, ked pridu deti.
@abbey1 píše, že pracuje, tak nejaký príjem má
@abbey1 vy čítate vôbec čo píšem? Ja pracujem nesedim doma na zadku! A banka má odmietla pripísať. Peniaze mám ošetrené zmluvou. Ja som mu zo začiatku platila ale keď sa postavil že dom neprepise tak som prestala platiť. Platím hygienu, potraviny, zvieratám krmivo (aj sa o ne zväčša starám ja) kupujem drevo na zimu atd. Takže není to o tom,že bývam zadarmo. Platím internet,tv mobily. Máš pocit že tam žijem zadarmo?
@abbey1 prečítaj si čo som písala. Ja som normálne zamestnaná. Platím internet,mobily, tv,krmivo pre zvierat,hygienu elektriku drevo na zimu. Platím aj vodu aj dane. Takže nie nebývam tam zadarmo. Posielam s a aj finančne. Ale hovorím,že nie som slúžka aby som robila úplne všetko. Ako on nemusí absolútne nič? Sa spamätal
@abbey1 s nájmom som tam platila skoro 600€. Aj tak platím viac ako by som mala. Lebo aj zvieratám treba jesť aj nám. Kvôli tomu som si našla druhu prácu kde si viem zarobiť len 200€ k. On má iba jednu prácu a zarobí dva krát viac ako ja

@anonym_autor ty si s nim len preto, ze nemas kam odist kvoli financiam. Mala by si mu teda platit najomne, a on by ti mal platit za upratovanie alebo si najst upratovacku a naklady na nu pomerne zaratat do najomneho.