icon

Má zmysel sa brať po 11 rokoch vzťahu?

24. sep 2024

Myslíte že to má zmysel? Brať sa po tak dlhej dobe vzťahu? Ja som teda o ruku ešte ani požiadaná nebola, ale ani neviem či by som chcela. Čo ak sa to manželstvom pokazí? Na druhej strane, máme spolu deti ktoré nesú priateľovi priezvisko, máme spolu bývanie a hypotéku a tak nejak mi príde odveci a zvláštne že ma ešte nepožiadal. Chce ma vôbec? 😀 Len tak sa zamýšľam.

doriiis
24. sep 2024

@nyusika ...na druhej strane.Hypoteka je len ,,vec",prostriedok,ktorý vuyzijes,keď potrebuješ.Da sa vyplatiť a viac existovať nebude.A stres z deti majú aj zosobášení.To nie je vecou manželstva.🤷🏻‍♀️

banalu
24. sep 2024

Uprimne - pozri kde si teraz, mala si sa vydat na urade uz pri prvom neplanovanom 🤷‍♀️
Lenze ludia si radi komplikuju zivot - 90% ludi sa vyhovara, ze nema peniaze, ze chce velku svadbu a bla bla... mne by stacila aj svadba o svedkoch a blizskej rodine (ktoru som aj nakoniec neplanovane mala, party sme robili neskor), naco si stavat vzdusne zamky na ktore nemam - jaj aby bola vyhovorka 🤷‍♀️

really8
24. sep 2024

Preco by si ta bral? Ved vsetko co chce uz ma. Co by mal zo svadby? Iba dalsie vydavky. Btw u vela muziv plati ze keby ta nechce nie je s tebou a to zenam ma stacit.

casavina
24. sep 2024

V nedeľu máme 12. výročie svadby 💞
v júni sme mali 22. výročie vzťahu, čiže sme
pred svadbou randili 10 rokov, ten posledný pred svadbou sme bývali spolu... napriek tomu, že deti žiaľ nemáme, máme krásny vzťah, dovolím si tvrdiť že po ťažkých životných skúškach, ale stále sme spolu radi ❤️ naša vzájomná láska je oveľa pevnejšia ako v začiatkoch ❤️❤️ vekový rozdiel (17 rokov je odo mňa manžel starší) u nás dvoch nikdy nikomu nevadil...
To ako je to u vás musíte vedieť vy dvaja... treba si sadnúť a porozprávať sa, základ je komunikácia 🙏
Držím palce 🍀❤️

autor
24. sep 2024

@banalu bábätko sme plánovali 🙂 Len oprava pomedzi kecy

doriiis
24. sep 2024

Autorka....úprimne si odpovedz na otázku.Preco sa chces vlastne vydať?

autor
24. sep 2024

@doriiis nechcem to preto lebo sa to tak robí. Chcem mať istotu že keď sa nedajbože voľačo stane že ma pustia do nemocnice a dajú info o stave. V horšom prípade že nezostanem s holou riťou s dvomi deťmi. A chcem nosiť rovnaké priezvisko ako moja rodina. Pred tými pár rokmi som sa vôbec nezamyslala nad tým že dám deťom moje priezvisko, lebo som rátala s tým že hádam ma čoskoro popýta

doriiis
24. sep 2024

Ja sa tu nebudem zasa rozpisovať,lebo sa do mňa pustia naše ,,šťastne vydate" žienky.Ale dnes sa uz dá všetko zariadiť tak,aby si s holou ritou neostala a v nemocnici ti povedali,čo sa opýtas.Jedine načo naozaj nemáš nárok je to vdovské.Nechapem,ako môže táto dávka byť až tak dôležitá,nuž ale budis.Nesudim

tinus139
24. sep 2024

Ja napíšem za seba osobne , mne celkom prekážalo ako ma aj napriek tomu že sme neboli manželia , okolie lekári kade kde na úradoch oslovili ako jeho manželku a jeho ako a “pán manžel” … a často ma oslovili jeho menom priezviskom aj keď som ho nemala , mne to osobne prekážalo , nakoniec sme zhodnotili že rodinu zjednotime a mali sme svadbu už so synom mal v case 2 roky, ja som nato išla bez okolkov povedala som že si to takto želám hoc len na úrade my dvaja plus svedkovia , ale nakoniec som sa dočkala prsteňa 🙂 a naplánovali sme svadbu pre celú rodinu … cize autorka jednoducho sa skúste o tom porozprávať žeby si to takto chcela 🙂 a túžiš mať jeho priezsko .. myslím si že spoločne nájdete riešenie 🙂

lenkahvh
24. sep 2024

@doriiis len ako priklady dva - moja babka nikdy nepracovala /zo zdravotnych dovodov/ a ako relativne mlada prisla o muza, ten mal dobry plat a ona dostavala desatrocia vdovsky dochodok, inak by nemala narok na nic
moja blizka rodina - sucasnost - muz zomrel velmi mlady a ona ostala s postihnutym dietatom, keby neboli zobrati, nema narok na nic, takto berie slusny vdovsky dochodok, ktory jej pri brigadach ako tak vystaci na prezitie

luciaruz
24. sep 2024

Tak napriklad my sme sa brali tiež asi po 11tich rokoch. A praveze nam to prišlo logicke. Rychlovka na urade, obed v restike a dovidenia. Nie sme romantici, brali sme sa cisto z praktickych dovodov, keby sa jednemu z nas nieco stalo.

tiezjedna
24. sep 2024

myslím, že o akékoľvek romantické gesto si sa pripravila v momente, keď si otehotnela s chlapom, s ktorým si nemala tieto zásadné veci vyjasnené. Ty si dúfala, že ťa požiada a on si myslel, že manželstvo neriešiš... 🙈Ako z toho von neviem. Buď už len dokopať ho (zabudni na romantiku, zásnuby by som tiež vypustila, zbytočné vo vašom prípade) alebo by som sa zmierila s tým, že si ma nikdy nevezme, ale budeme ďalej spolu žiť ako rodina. Alebo sa môžeš uchýliť k tej najtrápnejšej veci na svete a vziať si jeho priezvisko bez svadby... Svoji síce nebudete, ale priezvisko budete mať rovnaké. Záleží, či chceš spadnúť tak hlboko.

andrejka1974
24. sep 2024

Tak jednoducho to urob za neho urobte si len malý obrad ty muž dvaja svedkovia a deti dohodni termín a povedz mu teraz ideme na úrad sa vziať a neboj nevycuva

adabise683
24. sep 2024

Sestra sa idu brat po 20 rokoch 😃 maju 3-rocneho syna a spolocnu hypoteku uz par rokov kedze stavali dom vo velkej miere svojpomocne a tak sa to troska natiahlo ... ich fungovanie sa asi nejak nezmeni ale tak predsa len to bude neskor aj maly inak vnimat, ze su rodina "ako sa patri" 🥰 ... tym sa nechcem nikoho dotknut, kazdy nech si zariadi podla svojich moznosti a preferencii (ja tiez budem sama s malou ktora sa mi coskoro narodi a nie je to idealna situacia), len som chcela povedat ze vyznam to ma aj po tolkych rokoch 😀

cipina
24. sep 2024

My sme zasnubeni niekolko rokov, mame 7 rocne dieta a svadbu, ktoru planujem robit v nedohladne budeme robit formou uradu a obedu. Peniaze by som minula radsej na nejaku peknu spolocnu dovolenku 🙂 A btw ked sa vydam, necham si svoje priezvisko, a absolutne mi nevadi, ze dieta sa vola po muzovi, dnes to uz nikto neriesi. Ty vsak asi tuzis po tom, aby aj on chcel manzestvo ako Ty, ale mozno on to proste k zivotu nepotrebuje. Pre mna je to tiez len papier a nic sa nezmeni, proste zmluva, este by som skor povedala, ze ma to obtazuje organizovat to 😃

pralinka25
24. sep 2024

tak za mna je manzelstvo o pravnej ochrane niekoho koho milujem. miliony ludi hlasiacich sa k LGBTIQ.... (neviem co este) bojuju o tieto prava. nie je to prezitok. stale existuju veci ktore manzela pravne ochrania. ano mnohe sa daju poriesit aj mimo svadby ale je to omnoho narocnejsie a ruku na srdce ktore pary na to myslia a ktore pary si to aj naozaj poriesia.
stale sa da rozviest. pri tom ked ludia uz maju spolocne majetky, dlhy, deti .... je obycajny rozchod problematickejsi ako rozvod.
nie manzelstvo nikoho stastnejsim nespravi. nevyriesi vztahove problemy ale stale mame zakon o rodine kde ma manzel skratka iny status ako partner.

priklad. mala som nedavno klientku. mladucku babu s dvomi malickymi detmi na materskej. Priatel - otec deti tragicky zahynul. ostala visiet doslova v lufte. bez vdovskeho, bez byvania pretoze byt bol jeho na jeho hypoteku. hej v 25 rokoch toto fakt nemali poriesene vsetky problemy ktore mozu nastat osobitne. vdovsky by jej rozhodne k rodicaku pomohol ked uz nic ine.

za mna skratka manzel manzelka ochrani pri pripadnych problemoch svojho partnera a ulahci mu mnohe veci ak by sa nieco stalo. (za predpokladu ze vztah je slusny a fungujuci)

danica2711
24. sep 2024

tak chybu si urobila hneď na začiatku. Ja som hneď keď sme začali hovoriť o spoločnej budúcnosti povedala, že deti rodím len manželovi. Našťastie muž bol toho istého názoru a tak teraz nemusíme riešiť priezviská, majetky, prípadné vdovské a podobne. A neviem, čo by sa malo manželstvom pokaziť...

amelie2017
24. sep 2024

Necitam diskusiu, ale asi nepochopim, ako/ preco mozu spolu zit dlhorocni partneri s detmi bez toho, aby uzavreli manzelstvo. Vacsina povie, ze papier nepotrebuju. Vsak ak im na tom papieri nezalezi, nech ho podpisu a odlozia, lebo v pripade smrti jedneho z nich sa im aj tych 200/400/600€ vdovskeho dochodku zide..
Moj sef sa tento rok ozenil..su spolu 12 rokov, deti 10, 9 a 4 roky..presne pre to..aj ked zabezpeceni su, ale naco nechat tie peniaze "prepadnut".
A ak sa vztah pokazi? Ak su tam deti a hypoteka, tak sa tiez neda len zbalit jeden kufor a odist..

marca12
24. sep 2024

Ak mate dobry vztah ako by sa vam manzelstvom mohol pokazit? Ved budete zit tak ako doteraz,len budete specateni aj na papieri.

akireaa
24. sep 2024

@autor my sme sa brali tento rok v máji po 12 rokoch vzťahu a vlastne po 11,5 rokoch spoločného života. S dvoma spoločnými synmi a hypotékou. Tiež sme to brali tak že sa berieme kvôli celej tej byrokracii (ak sa niekomu niečo stane, aby sme sa všetci rovnako volali, keď sa s niekým zoznamujeme poviem to je môj manžel a nie priateľ). Mali sme klasickú svadbu lebo sme takú chceli. A poviem ti pravdu posunulo nás to dopredu a upevnilo nám to vzťah.

milanemila
24. sep 2024

Ja by som to uz nespominala a neponizovala sa tym, ze budem chlapa po 11r a detoch “prosit” aby si ma zobral za zenu. Doniesla by som mu akurat na podpis papiere so suhlasim o zmene priezviska deti na svoje a hotovo.

alexandra_j22
24. sep 2024

My sme mali svadbu po 13rokoch vzťahu (v roku 2022) 😉 najkrajšia družička bola naša (vtedy) 9ročná dcéra a družba náš syn ❤️ užili sme si to všetci spoločne…takže svadba, ak je z lásky má určite v každom čase zmysel.

evansova
24. sep 2024

@milanemila milanemila, presne toto som jej chcela napisat. Bude sa volat rovnako ako jej deti. A ak by sa pankopredsa len rozkyval, moze po svadbe prijat jej priezvisko, nech deti neoremenuvaju znovu. V každom prípade by som vopred oznamila zmenu priezviska deti, aby mal cas porozmyslat preco to ide urobit.

anca30
24. sep 2024

@cipina to nie je pravda že priezvisko sa nerieši.....skús vycestovať s deťmi....ty iné priezvisko a deti iné....tam ti to pokúsi vysvetlia.....doživotne budeš dokladovať svoj vzťah k deťom....toto je jediný dôvod prečo nosím aj Exovo meno aj po rozvode😁😁😁.....ale povedala som si len do 18tky....mojej mladšej dcéry

maya_hi
25. sep 2024

Je jedno čo si kto myslí. Ak si v stave "len sa tak zamýšľam" asi ti to celkom nevyhovuje. Otázne je, či chces len zapadnúť do nejakých štandardov alebo ti to pomôže dodať pocit stability, úplnosti... Niektoré "sociálne konštrukty" majú naozaj svoj zmysel. Len sme sa v tom príliš začali vŕtať a rozbíjame tak samotný základ a význam rodiny. Nemyslím, že je to len nejaká "estetická zmena". Tento krok a rozhodnutie (väčšinou) chlapa o mnohom vypovedá. Ako už bolo spomenuté, peniaze v tom nehrajú rolu. Poznám svadby s 20 ľuďmi, či dokonca svadbu o rodičoch a 2 svedkoch (v pripade, źe by bol partner introvert a velkej šou sa desí) 😉 Nahoď tu tému, porozprávaj sa s ním.
P.S.: ja som sa zasnúbila štýlom, že som sa len tak ledabolo frajera spýtala: čo keby sme sa zobrali? A on že... dobre. A o pol roka sme sa brali. Prvé dieťa sme mali o 4 roky. Sme manželia 26 rokov. A veru boli všelijaké dni. Myslím, že keby nebol "papier" ľahšie by sa riešili odchodom (útekom) namiesto skutočného riešenia (ako to dnes vidím u mnohých párov 🫤)

ina2405
25. sep 2024

Asi ti to úplne nevyhovuje, keď máš také úvahy.
Môj muž vedel, že nemienim byť "priateľkou" rodiacou mu deti. Ale my sme sa dali dokopy už celkom zrelí a vedeli sme, že sa budeme chcieť zobrať. Po ročnom spolužití sme mali sobáš s obedom v reštike pre 11 ľudí. Zachvíľu to bude 10 rokov.

zuzigracia
25. sep 2024

My sme sa brali po 11 rokoch z čisto pragmatických a praktických dôvodov - okrem iného sirotské a vdovské 🤣. Obaja máme rizikové povolania, hypo, dve deti....

valentinkas
25. sep 2024

Požiadaj ho o ruku.

mnamko
25. sep 2024

Svadba môže byť aj o dvoch svedkov a rodicia deti, posedenie doma , zákusky kava, chlebíčky, takže to je len vyhovorka a obrucky z chirurgickej ocele vyjdu obe okolo 100€

really8
25. sep 2024

My sme mali svadbu po 10 rokoch a uplne normalnu akoze a co? Zacali sme spolu na vysokej, kym sme skoncili skoly, zariadili byvanie, nasetrili. Svadba bola podla nasich predstav, nechapem preco by po tolkyvh rokovh mala byt svadba odbita o dvoch svedkoch na urade