icon

Majú ľudia prestali poskytovať pomoc iným?

16. nov 2024

Dam tu trosku taky vylev, pretoze ma to celkom mrzi. V poslednej dobe mam pocit, ze ludia uplne stratili sudrznost. Napriklad, isala som jednej starej znamej, ktorej sestra je pedikerka, ze by som sa s nou potrebovala spojit pretoze moja pedikerka odisla do zahranicia a jej sestra ma velmi dobre recenzie ale cislo na stranke je neexistujuce. Povedala mi, ze o tyzden ide za sestrou a opyta sa. Do teraz sa neozvala, pritom som sa jej raz aj pripomenula. Potom, dalsi priklad, pisala som spoluziacke zo strednej ci si nahodou nepamata v akom hoteli sme boli pred 3 rokmi na dozvukoch (ona to organizovala), lebo by som tam chcela ist na jeden vikend s rodinou oslavit moje narodeniny. Odpisala mi, ze si teraz nevie spomenut ale ze ked doupratuje tak sa pozrie. Nenapisala. Proste mam pocit, ze ludia si povedia ze ak sa ich to netyka, preco by to mali riesit, preco by mali niekomu pomoct. Nie, nikto nie je povinny, ale mna ked niekto o nieco poprosi tak ked viem, pomozem a s velkou radostou. Minule leto sme boli tri dievcata svedkyne napadnutia nasej susedy obcanmi z osady, hadzali po nej tie velke kamene co su medzi kolajnicami, rozbili jej hlavu. Dve sme k nej prisli jej pomoct, tretia ju prisla prosit, aj nas, ze ak pojdeme vypovedat, o nej nech nerozpravame, ze tam bola a jej meno nech nikde nespominame a utekala prec. Neviem, na kolko by to zavazilo ak by prisla ako treti svedok, ale bolo mi z jej pristupu uplne zle. Proste ten isty pristup, neprijemna situacia, ale mna sa to netyka, takze nepomozem. Aj ked mozem. Dala som sem tri rozne situacie, vaznejsie, aj menej vazne, ale je to stale o tom istom. O neochote. Preco sa toto deje? Alebo iba ja som divna?

biba_18
16. nov 2024

@lonely66 @dskjhfdlkdjhl čítam diskusiu. je tu jedno ALE - napísali ste svoje komenty predtým než ona spomenula že sa zmenil názov hotela - a podstata sa aj tak nezmenila - spýtala sa kamošky či nevie meno, ona povedala že nie a že sa ozve - a už sa neozvala…

biba_18
16. nov 2024

@jana_eyre_2 veď sa pripomenula - a znova nič…

lonely66
Odpoveď bola odstránená
biba_18
16. nov 2024

@lonely66 tak keď ho nevie nájsť je zjavné že ho hľadala … nenašla, spýtala sa spolužiačky… a ty ju pokladáš za otravnú, niekto iný, napr. ja, ju za otravnú nepokladá…

0silvia0
16. nov 2024

Autorka, ty mas pocit, ze ludia si nepomahaju. Ja mam skor pocit, ze ludia su nesamostatni, neschopni si dohladat informacie, co je dost cudne v dnesnej internetovej dobe. Dalej nie su schopni sa samostatne rozhodovat. Ja ked citam tie pancuskove temy tu na koni, ci nosia vase deti uz pancuchy... ved pozriem von oknom, zhodnotim ake je pocasie, aplikujem to na svojho potomka, ci je horkokrvny, ci zimomrivy a obleciem podla svojho uvazenia. Ale miesto toho napisem na kona, kde radia zeny od Bratislavy po Kosice, kde sa pocasie lisi...

bielasovicka
16. nov 2024

@h2 áno, sú aj výnimky, ako si ty. Klobúk dole pred takými ako si aj ty. Lenže pomaly sa už takýto ľudia vytrácajú zo sveta. A o tom hovorím.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
16. nov 2024

@lindahhh aaaale kdeže,nie som úžasná.....na svete je veľa dobrých ľudí. A často sa stane,že človek úsmevom,či pomocou osvieži život iným,vráti nádej na dobre,keď už nepomôže.
Mne sa v živote dostalo pomoci v ťažkých situáciách,často maličkosťami,ktoré v tej konkrétnej situácii znamenali pre mňa veľmi veľa. Iba sa snažím toto dať ďalej....

gab1sol
16. nov 2024

Autorka, ja sa opýtam inak? Po akej dlhej dobe si písala tej starej známej? Spolužiačke si sa za tie tri roky niekedy ozvala? A začala si oba rozhovory aspoň trochu zdvorilostne so záujmom o druhú stranu a aspoň otázkou, ako sa majú, čo majú nové? Či si sa im ozvala po veľmi dlhom čase a hneď od nich pýtala kontakty a nejakú službu?

A tretí prípad tu bol už pekne vysvetlený, strach o seba samého je niekedy viac ako pomoc iným.

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
16. nov 2024

@biba_18 píše že sa pripomenula tej so sestrou pedikerkou, nie tej čo mala povedať o hoteli.. v prípade pedikerky ide predsa o tú tretiu osobu, ktora možno vôbec nechcela poskytnúť kontakt.. prečo asi je nedostupné jej číslo na nete? Z nejakého dôvodu..

biba_18
16. nov 2024

@lonely66 ja som ako tie “kamošky”, prkotiny ma netrápia ☺️ ja som mala pocit že reaguješ na iné než ona píše, ty vravíš že klamem… čo sa dá k tomu? ona napísala že sa pýtala lebo ho vevedela nájsť - ty že sa jej nechcelo hľadať .. takže klameš ty? alebo ja? …

biba_18
16. nov 2024

@jana_eyre_2 takže moja sestra nechce poskytnúť číslo. preto to ja kamoške ktorá ho zháňa nepoviem. nech si čaká…

mayami
16. nov 2024

Nečítam komenty, tie prvé dva prípady čo si spomenula úplne chápem. Myslím, že každý máme toho v hlave toľko všeličoho , že je úplne normálne, že zabudneme, keď niekto niečo takéto má na nás. Tretí prípad - tam zaúradoval strach a to viem pochopiť tiež, tých počernejších sa boja aj policajti, je to smutné, ale je to tak. Že ľudstvo ide morálne dole vodou, to hej, ale konkrétne z týchto prípadov, čo si spomenula by som to tak čierno nevidela.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
1sally12
16. nov 2024

Normálne som prekvapená koľko ľudí považuje autorku za otravnú😳 ako opýtať sa spolužiačky takú banalitu ako názov hotel je otrava? Ja som sa raz pýtala spolužiaka na názov divadelnej hry na ktorej sme boli spolu s celou triedou zo SŠ, či si nepamätá. No asi som sa mala prehrabať repertoárom daného divadla, ktoré hry hrali 15 rokov dozadu aby som nepôsobila otravne🙄
Pokiaľ by autorka na dané osoby tlačila a neustále im vypisovala, chápem, pôsobí to otravne. Ale nevieme či im písala raz alebo trikrát. No žasnem akí ľudia sú medzi nami...potom to tu aj tak vyzerá. Nevraživosť.

janababana
16. nov 2024

Prve dve situacie: mohla si sa im ty pripomenut, mozno maju vaznejsie veci na starosti a zabudli. Keby si sa pripomenula mozno by ti ochotne dohladali info. Btw mani/pedi castokrat kontakty nedavaju ak uz maju svoju stalu klientelu, lebo na dalsie baby nemaju jednoducho cas. Tretia situacia - mohla byt PN, alebo mohla ist vypovedat v inej veci a nechce ist na policiu - svedomie nech si spytuje sama. Vseobecne mas pravdu, ludia si hladia povacsinou svoje, tiez mi obcas prejde hlavou, preco je to tak.

quaxi
16. nov 2024

Tie príklady ktoré si dala predsa vôbec nie sú o pomoci. Prvé dva sú veci ktoré by som od druhých nikdy nechcela lebo sama neznášam keď ma niekto takto ukoluje s niečím čo si kľudne mohol vybaviť sám. Tretia situácia - pomoc prebehla v momente útoku, išlo len o svedcenie čo už nie je pomoc a tam naozaj mohlo byť veľa dôvodov prečo sa toho bála.
Ja vôbec nemám pocit že by si ľudia málo pomáhali. Idem s taškami, sused mi podrží dvere. Dcéra si zabudla peňaženku a nevedela si zaplatiť autobus, niekto cudzí jej kúpil lístok. Vypadla mi zdravotná kartička z vrecka, niekto ju doniesol na pobočku poisťovne a odtiaľ mi zavolali že si ju môžem prísť prevziať. Nezavrel sa nám kufor na aute, niekto šiel okolo a všimol si to, zavolal políciu a počkal tam aby nám zatiaľ neukradli veci. Vrátil sa nám dokonca aj stratený iphone. Aj my pomôžeme vždy kde sa dá, tak možno mám len dobrú karmu, oplatí sa vyskúšať, začni od seba a uvidíš či zmenis názor.

jana_eyre_2
16. nov 2024

@biba_18 píše že stará známa, nie kamarátka, pre mňa je stará známa niekto koho som poznala pred napr.10timi rokmi, nestreravame sa, na ulici prehodíme pár slov ak sa náhodne vidíme - čiže premna viac menej cudzí človek.. možno byť na mieste autorky, áno pozastavim sa nad tým že prečo mi neodpísala, ale rozhodne by som to nepotrebovala rozpitvavat ako záležitosť neochoty pomôcť..

biba_18
16. nov 2024

@jana_eyre_2 neviem čo znamená pre autorku stará známa, neviem čo to znamená pre teba a v podstate neviem čo to znamená pre mňa - ja by som sa starej známej nepýtala z jediného dôvodu, nemám kontakty na niekoho koho nemôžem otravovať. koho kontakt mám toho otravovať podľa mňa môžem…

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
16. nov 2024

@lindahhh strasne sa smejem ako som tu par hodin nebola a co tu zo mna niektore zeny urobili. Nejaku otravnu trubku ktora nevie pouzivat google a otravuje kazdeho. Ah…

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
luccija
16. nov 2024

@diewcatqoo ja mám takú známu tiež potrebovala ísť súrne na pedikúru, lebo išli na dovolenku v Ba kde na každom rohu je pedi, ale dobre vybavila som jej termín.Potom mi písala či jej zistím z akého skladu berie kamarátka vrchný nadlak a či jej ho nemôže objednať🙂ale ona je známa vyciciavanim ostatných a sto sprav písala si jej, čo to stojí,.Odvtedy nikomu nic

osky
16. nov 2024

Autorka,mas uplnu pravdu.
Aj ked z pohladu inych riesis banality,tu ide o pointu.
Ked chcem na nieko cislo a ten clovek ho ma,tak bud mi ho da,zisti alebo jasne povie-nemam ako pomoct.
Ale povie ok,dobre...a potom sa n to vykasle..
To je co?

Ked nieco neviem najst a poziadam niekoho o pomoc,tak otravuje?
A zasa..ked doupratuje,pozrie sa..ale ok.ona sa na to doslova vykaslala.
Vsak mohla hned povedat,ze sa tym nemieni zapodievat...

Precitala som par prvych komentarov a tie len potvrdzuju to,o com tato diskusia je.
A to su zeny...

Moj dom,moj hrad...
Ja ,a ostatne ma nezaujima..
Hrozna doba...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
quaxi
16. nov 2024

@lindahhh neviem kde si z toho pochopila že jej niečo také vnucujem, ale ok, každý môže chápať ináč.
Myslím že tieto sluzbicky ktoré autorka od okolia očakáva, sú zjavne (ako vidno aj v diskusii) veľkou časťou populácie vnímané negatívne, ale na druhej strane sú tí ktorí to takto vôbec neberú. Je to vlastne stret dvoch kultúr, to si treba uvedomiť a nerobiť z toho závery že si ľudia nepomáhajú, lebo o tom to nie je. Skôr si z toho môže autorka zobrať informáciu že naozaj veľkej časti populácie sú takéto požiadavky nepríjemné tak si treba dobre rozmyslieť od koho také veci chce, a keď jej nevyhovie tak to rešpektovať a neurazat sa naňho.

rorino
16. nov 2024

@biba_18 to očakávať ty,realita môže byť úplne ina