icon

Mám platiť rodičom za bývanie po škole?

1. feb 2024

Co si myslite o tom ked mlady clovek vystuduje a ide pracovat, este byva s rodicmi a rodicia vyzaduju peniaze na byvanie od neho?

rozumny_krasavec
Odpoveď bola odstránená
stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
prasiatko30
1. feb 2024

Mozes prenajat byt a ist byvat do vlastneho, si dospely jedinec a mozes si so svojimi peniazmi zit tak ako ty chces, aj osamostatnit sa mozes

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
katkaseiner
1. feb 2024

no schvalne...kolko pytaju na mesiac rodicia a co to pokryva?

cocolinka
1. feb 2024

Podla mna je to vsetko o dohode, odo mna rodicia nikdy nechceli zobrat ani cent, vzdy mi tak povedali, ze ked nebudeme mat vypytame si, ale samozrejme, drobnosti, ako nakup, uvarenie, upratanie, to tam vzdy bolo, aj nejake peniaze..potom som zazila druhu stranu ked sme byvali u priatelovych rodicov a ti to vyzadovali, ale tam to uz bol taky extrem, ze sme platili vsetko a nie ze na polovicu ale vsetko sme tahali my a vsetky nase peniaze isli na reziu domacnosti seky a ich dlhy, takze tak 💁‍♀️

saxana000
1. feb 2024

Pokial dieta zaraba tak sa musi podielat na chode domacnosti nie len financne ale aj vlastnym pricinenim spravit nakup porobit doma pomahat varit upratovat voda elektrina strava odvoz smeti fond oprav to su vsade peniaze rodicia nikoho nezoderu z koze ale ta minimalne aspon 100ka im polepsi a ukaz mi podnajom all in pre.mladeho cloveka za 100ku kde ma navarane upratane oprane..nepaci sa ti?vyskusaj si to po svojom podnajom 500.strava 200 kde kozmetika.drogeria telefon auto a chces asi aj zit a este odkladat? Radsej 100ku.mamine tatovi a ostatne do ponozky.byt vdacna a nefrflat

marsmykkok
1. feb 2024

@viestta tak áno, napríklad ak sú 2 rodičia a 1 pracujúce dieťa a náklady sú napríklad 450 (bytový fond, elektrina, internet, voda) je tých 150 prijateľné. Ale naozaj často nastanú aj také extrémy, že napríklad sú tam dvaja rodičia, mladší súrodenec školák a chcú od toho dospelého polovicu a doslova ho využívajú. To ok nie je. Proste je ok nejakú čiastku pýtať, ale zase nie ísť do extrémov a zarábať na dospelom dieťati. Mladí to majú tiež dnes ťažké pri štarte do života.

viestta
1. feb 2024

@rozumny_krasavec ked si nenasetril, tak az taky rozumny nebudes. Krasavca teraz nechame bokom, lebo si v rekonvalescencii po dramatickom sopliku

lucia147852
1. feb 2024

Že je to normálne, ak to dotyčnému nedopne samému, treba pýtať. Hádam nechceš bývať zadarmo. Rodičia ti môžu postaviť aj kufor pred dvere a mozes ísť do podnájmu. Treba šetriť na inom.

vilma7
1. feb 2024

Že by to toho mladého vyštudovaný človeka malo predsa automaticky napadnúť. Asi toľko.

rony2255
1. feb 2024

@autorka A koľko teda pýtajú od teba?

autor
1. feb 2024

Ja by som rada davala peniaze, tu ide o to ze u mna doma su ludia tak trochu zavisly na automatoch ( online hraju tie automaty a stavkuju ) a tam sa vraža kopu peňazi, a viem že to čo dám tam vrazia hneď. Tak radšej kupim jedlo alebo podobne… zarabam zatial malo, ale nieco davam

autor
1. feb 2024

Plus 2 baliky cigariet denne… 3 osoby doma + ja , nefajcim nehram

daniela1911
1. feb 2024

Tak sa odsťahuj, prenájmi si aspoň izbu a hospodár.
Inak ja som po štátniciach zarábala primerane (nevnímala som vtedy, že málo), ale taký optimizmus, že za 3 roky našetrím na bývanie, má nenapadol. A to vtedy boli nehnuteľnosti za 1/3 dnešných cien.

zafir01
1. feb 2024

@reanda nepochopila si príspevok,a dedukujes nesprávne .
My sme s mužom začali od nuly ,resp od mínusu . Píšem ,že moje deti budú mať po skončení štúdia slušnú sumu financií na štart do života . Teda robíme s mužom pre ne aj dnes maximum ,aby to mali jednoduchšie ,a zároveň sa staráme aj o našich rodičov . Nie sme ale ťažné kone ,aby sme dochovavali rodičov, a zároveň sa starali o deti do ich 40tky ( alebo teda neviem dokedy to považuje konikovsky priemer za vhodné ) .

A nevkladaj mi do úst ,čo som nepovedala . Že nepôjdeme na wellnes v čase ,keď deti budú dospelé ,a budú bývať u nás doma zadarmo , budeme ich s mužom na dôchodku živiť , je snáď utopia ,a určite k tomu nepríde ... Pretože dnes do našich troch detí investujeme maximum nášho času aj financií, napr do vzdelania ,cestovania ,etc.

Pretože áno , ja v mojich 60 rokoch nebudem živiť moje tri dospelé deti ....nech ti to príde akokoľvek krkavčie .neviem ,čo je na tom divné ..a áno , chcem mať nárok ísť v dôchodku s mužom na wellnes ...

Veľmi rada by som si pozrela o 10-15 rokov manželov s priemerným dôchodkom ,ako živia svoje dospelé deti . A tiež xy žien ,ktoré sem mesačne vypisujú ,či už pipol rodičak , a biju sa do hrude ,že dospelým deťom budú finančne bez problémov pomáhať ,keď v produktívnom veku sú odkázané na sociálne dávky a štatne príspevky 🤔

juliana1033
1. feb 2024

Úprimne ? Svoj život si predstavuješ ako príživnik ? Je samozrejme že keď zarábaš , tak sa podielaš na chode domácnosti. Alebo si to predstavuješ tak že ťa rodičia budú živiť do smrti ?práve v mama hotely si dokážeš našetriť. Skús si vyhľadať podnájom a potom uvidíš aký je reálny život

reanda
1. feb 2024

@zafir01 ty si toho asi tiez viac nepochopila, ked vychadzas z toho, ze niekto od teba ocakava, ze budes v sestdesiatke zivit svoje dospele deti 😉

betulinka1
1. feb 2024

Autorka tak od nich odit ak zijes v takomto prostredí. Najdi si zdieľané byvanie s mladými alebo chod robit niekam, kde ponúknu aj ubytovňu. Kasli na to, ze mas zivit automaty a cigarety.

reanda
1. feb 2024

autorka - tak pokial zijes s ludmi zavislymi na automatoch, tak to asi vela neusetris.. ved v takej domacnosti budes asi casom musiet vsetko tahat ty, ked oni vsetko preflakaju na automaty.. a pokial neminaju na automaty vsetko, ale platia normalne ucty a bezne vydavky, tak tebe moze byt jedno, co spravia s peniazmi, co im das.. si zisti, kolko sa u vas plati za seky a stvrtinu im prispej, plus ostane veci ako potraviny, drogeriu si mozes kupovat vlastne a mas to vybavene.. ale aj tak by som asi isla radsej do podnajmu, ako byvat s takymi ludmi

petamich
1. feb 2024

ze je to uplne normalna vec a pre mna aj samozrejmost aj keby ti rodicia tie peniaze nechceli, snad, mam vlastny prijem preco by na nadalej mali zivit rodicia

ja som mamine prispievala hned ako som zacala pracovat

evaachesa
1. feb 2024

Dúfam že len žartuješ. 😄Však? 😳
Úplne automaticky som začala dávať rodičom peniaze keď som začala pracovať a z prvej výplaty som ich pozvala na obed do reštaurácie.

sense
1. feb 2024

Súhlasím s rodičmi. Ja som tiež platila 1/4 výdavkov. Keďže sme žili v byte 4. A teda ani ma nenapadlo protestovať, ved som zarobila dokonca viac ako moja mama ktorá mala ešte nezaopatrené dieta

leni1405
1. feb 2024

Je to úplne normálne a adekvátne. Dospelý pracujúci človek nemôže žiť stále u rodičov ako mama -tata free hotel. Musí sa naučiť zodpovednosti, veď predsa nežijeme zo vzdchu..Rodičia investujú do deti celý život ,kým nedospejú..ale potom ..už je nejaká hranica. My sme doma normálne dávali a nebola to obrovska čiastka z platu, ale rodičom pomohla , kupovala sa za to aj strava a iné...alebo na šetrenie. Veď ani rodičia nie sú naveky oslík otras sa.

majkabr
1. feb 2024

Nech sa autorka osamostatní, keď je múdra nájom 300 eur minimálne strava 200 až 300 eur . Pýtaju od Teba Vaši 600 eur???? Však sa zamysli a vravím osamostatni sa a zistíš. Ja osobne kebyže bývam u našich tak bez toho aby si pýtali dala by som im minimálne 200 eur, 100 na bývanie a 100 na stravu ak by mi ešte aj varili že sa nestravujem samostatne.

prasiatko30
1. feb 2024

@autorka osamostatni sa. Tak nebudes podporovat sprostosti ale si ty budes sama hospodarit. Kedze pracujes tak si predpokladam plnoleta a pokial nemas sudom nariadeneho tutora, bez ktoreho suhlasu sa nemozes odstahovat, tak by som uz davno bola prec

majkamasar
1. feb 2024

A kedy maju rodicia nasetrit ked maju doma dospele deti o ktore sa stale staraju? Jasne ze im treba platit a rpbit nakup. Ja toto nepochopim asi nildy. Chod do podnajmu a uvidis kolko to stoji.

juliana1033
1. feb 2024

@majkabr nájom 300€ ? Tak to nehrozi. Neviem kde býva autorka, ale u nás taký nájom nenájde , možno tak
500 €plus energie aj to len garsónka a

zafir01
1. feb 2024

@reanda pozri ,chytila si sa jednej či dvoch mojich viet,vytrhla z kontextu a pochopila po svojom , sme iné pohľady ,to je všetko . Obe sme v podobnom veku .
Už som sa vyjadrila ,že každý má doma inú situáciu ,a každý si musí zvážiť svoje limity . Vieš ,čo ja považujem za štandard , iný to považuje možno za nadštandard .
Niekomu nepraje zdravie , niekto má málo aj teraz , niekto má nadštandard a ani nepocíti na peňaženke ,ak by mal v dome ďalších aj desať " nájomníkov zadarmo " . Sú rodiny ,ktorým doslova odlahne finančne ,keď ich 25 ročné dieťa dostuduje a nájde si prácu a byt s partnerom . A deťom to nevyčítajú ,len im finančne odlahne .
Prečo sa má taký rodič cítiť menejcenne ?
Kôli tomu ,že nechcem/neviem/nemôžem poskytnúť finančnu podporu dospelým zarábajúcim deťom som horsi rodič ?
Apropo písala som ,že každý podľa možnosti ,je fajn ,keď sa nájde zlatý stred pre všetkých . Moje deti majú každé vlastnú izbu ,raz si sem budú nosiť aj partnerov , rada ich tu budem mať všetkých na nedeľnom obede , po víkendoch , ľúbim svoje deti . Nikoho ani z domu nechcem vyháňať . No nechcem prísť do štádia ,kedy tu budem mať deti , občas napr aj ich partnerov ,a nik ani len nákup neurobí , nik sa nespýta, či neprisli nedoplatky za energie . Jednoducho od zdravých dospelých zarábajúcich ľudí vyžadujem ,aby vedeli , čo je správne a vhodné .a verím ,že to moje deti vedieť budú ,a budú sa podieľať aj na celom chode a údržbe domácnosti .ale to sa vlastne už deje .

A možno ozaj ja zle chápem

rivini
1. feb 2024

Je to normalne. Ak by si nebyvala u rodicov, ale v podnajme, platil by si tiez. Setrit sa da ak tak. Tak aby dospely, pracujuci clovek byvsl zadarmo v „mama hoteli“. Taka hanba!