Mám platiť rodičom za bývanie po škole?
Co si myslite o tom ked mlady clovek vystuduje a ide pracovat, este byva s rodicmi a rodicia vyzaduju peniaze na byvanie od neho?
@rozumny_krasavec zarobil si si na nich vlastnymi rukami alebo budes bohaty, atraktivny a samozrejme rozumny a zaroven krasny dedic imperia?
@zafir01 minule som citala, ze jeden z najlepsie platenych hracov NBL - ci aku to ma skratku- chlap co zaraba miliony nie nejake drobne - svojim detom hovori - nie SME bohati, ja som bohaty a ty ak chces aby som investoval do tvojho biznisu tak mi musis odpresentovat solidny business plan a ak je to nieco co je hodne toho aby som do toho investoval tak investujem. Ale zakladom je vzdelanie a to aby boli schopni si zarobit sami na seba
@juliana1033 však toto vravim že ked sa zdráha platiť rodičom tak nech si to skusi sama a uvidí , Myslím že im s radosťou prispeje
@prasiatko30 úplne súhlasím. My sa zas držíme takej múdrosti , napíšem ju vlastnými slovami ,netuším autora .
Keď chytis dieťatu rybu ,nakŕmis ho na jeden deň . Keď naučíš dieťa chytať rybu , nakŕmis ho na celý život .
My ich to učíme , a dokonca aj "rybársku výbavu "od nás dostanú . Ale ostatné kroky sú na našich deťoch
@zafir01 yeah ale tu sa vela krat prezentuje uplne nieco ine - nevesta sa nasackuje svokrivcom do baraku a po 5 rokoch by svokrovcov najradsej vypoklonkovala z ich vlastneho baraku 🥴🤷♀️
Naši nechceli aby som prispievala prave preto aby som si co to našetrila na svoje buduce byvanie ... Ale dnes je vsetko o dosť drahšie tak možno preto.. ja stale srandujem ...deti robiť to hej ale starať sa to nie 😃 ty si sa nepytala na svet ..tak nech pomôžu ..časom pomôžeš ty im
Je to úplne normálne, keď bývaš s rodičmi a zarábaš, že sa finančne podieľaš na chode domácnosti. Ak sa ti to nepáči, odsťahuj sa - zaplať nájomné, stravu, telefón, nevyhnutnú drogériu a oblečenie a zvyšok si šetri na vlastné bývanie. Toľko k tvojej otázke.
v tomto pripade je situacia ina citajte co napisala autorka naposledy, rodina stavkuje hra automaty, isto jej prispevok nebudu odkladat, podla mna je rozumnejsie spravit raz za tyzden vacsi nakup ako davat peniaze do ruky, ale najlepsie by bolo sa odstahovat lebo ta len budu vyuzuvat a tahat dolu, si mlada odid do ineho mesta kde sa lepsie zaraba, aj do Ba napr.
alebo este lepsie do zahranicia pokial nemas deti, nech zijes lepsie ako tvoji rodicia
Ani nejdem citat viac ako 1. stranu, este ze nazory su konzistentne a teraz je kazdemu divne, aby rodicia zivili dospele babatko, ale v inej teme, kde sa velke babatko vlastne nastahovalo k rodicovi a jeho novej manzelke je v pohode, ze dieta neprispieva na najom, stravu, atd.
Si dospelá zodpovedá osoba tak prečo by ťa malí rodičia živiť
Keď sa ti nepáči platiť, môžeš sa odsťahovať a žiť v podnájme. Tak nenasetris ani za tých 5 rokov. Moja sestra sama od seba dáva mame dvojnásobok toho co pýtala od nej. A podla mňa to je spravne
syn prispieva na chod domacnosti 100 eur....zvysok co zarobi si setri, pripadne kupi si co potrebuje alebo investuje do seba...
tak si nájdi lepšie platenú prácu alebo choď do podnájmu keď sa ti nepáči, osamostatniť sa môžeš hneď. A ak máš obavy, že to nahádžu do automatov, tak kupuj v tej hodnote stravu, čistiace prostriedy, drogériu a pod. to do automatu nehodia.
Za mňa ok. Príde mi to fér, aby aj on prispieval do domácnosti, keď tam býva a má už príjem (čiže prestal byť "výživovaným dieťaťom".
rodicia vyzaduju peniaze od neho?
odpovedi mas asi dost,
ale ja som tiez po strednej byvala s rodicmi, mama mi ukazala ucty za enegie atd, vypocitala sumu a normalne som prispievala, plus som este robila nakupy.
hadam rodicia nemaju dotovat dospeleho cloveka?
Tak napríklad môžeš kúpiť potraviny raz za týždeň väčší nákup spraviť do domácnosti. Alebo niečo navariť. Aj to sa počíta. Nemusíš im dávať celú výplatu. Keby máš ísť do podnájmu, a všetko platiť sam tak by si neušetril ani cent.
@ibatanecnica ako myslim si ze aj keby autorka nakupila, oni teda svoje peniaze nahadzu do automatu...
Inak nas znamy, inak celkom majetny vlastnik realitnej kancelarie nam raz povedal: "Najhorsie co mozes urobit pre svoje deti, je - odstranit im zo zivota vsetky prekazky"
a on sa toho drzi. Jeho deti po dospelosti sa museli snazit nieco dosiahnut sami. Ano vychoval ich, vystudoval, mali vsetko co treba. Ale ked dostudovali, syn si otvaral prax ako lekar a ratal ze tatko mu to zadotuje...a nie. Dal mu par tisic a zvysok, snaz sa synu. Teraz mu je za to vdacny, lebo si sam vybudoval svoju prax a dari sa mu, nie pre tatka ale svojou sikovnostou.
Ja v tom nevidím problém. Tiež som rodičom platil do doby než som sa odsťahoval. Moje plus bolo, že rodičia peniaze odkladali (o čom som nevedel) a keď som sa sťahoval tak mi všetko dali. Takže na jednu stranu som im zato veľmi vďačný.. na druhú stranu živiť ma nemuseli (tiež som nevedel keďže peniaze dostávali) ale bolo to ich rozhodnutie za čo som im samozrejme vďačný😊
Po svadbe sme bývali dva roky zo svokrovcani nechceli od nás ani korunu , ale kúpili sme nejaký nábytok do chodby, do kuchyne, novú práčku , podlahy takže sme im to aspoň takto nejako odplatili , nakupovali sme dosť stravu aj
Ja som rodičom síce neplatila, ale s tým, že všetko som si odkladala bokom... No a za pár rokov som mala našetrenu slušnú sumu nato, aby som si vedela kúpiť menší byt s čiastočnou pomocou od banky.
Brat takisto, ale ako nám rodičia povedali, že ak by videli že rozhadzujeme tak by sme museli prispievať.
@katkaseiner tak svoje nech hádžu, ale jesť musia a tie autorkine aspoň budú rozumnejšie investované.
Plne suhlasim, aj ja to tak urobim. Peniaze budem kludne odkladat a dam ich dcere ked sa osamostatni, ale bude vediet ze vsetko nieco stoji a musi sa naucit hospodarit.
Ja som našim tiež platila kým som sa neodstahovala a nezačala žiť sama. Je to normálne a občas som aj nákupy zaplatila.
Ja som zarábala cca 600eur a našim dávala 100eur a občas nákup tak zoberme že som im dávala cca 150-200€.
zeny, naco za kazdu cenu prispievate do temy, ked sa vam nechce citat si celu diskusiu? casto su potom tie prispevky uplne odveci 🙄