icon

Mám synovi kúpiť viac darčekov?

11. dec 2023

Viem, že darčeky nie sú všetko
…aleeee… keďže sa blížia sviatky, postupne kupujeme darčeky. Všetko je v poriadku, iba s partnetom sa nevieme zhodnúť na darčekoch pre dieťa. Máme chlapca (7), na jeho darčeky sme mimuli okolo (1000€), keďže si prial Playstation a mobil. Už chodí do školy, tak sme si povedali, že už je správny čas, mu kúpiť aj niečo iné, než len hračky. No problém je, že nemáme v konečnom dôsledku pre neho žiadnu hračku, od rodiny dostane hry na playko, teda žiadne skutočne hračky nedostane pod stromček. Ja mu ešte chcem kúpiť detské spoločenské hry a nejaké lietadlo na diaľkové ovládanie, pripadne väčšieho plyšaka, lego, nech má aj normálne darčeky, nie iba elektroniku. Lebo mi príde, že v 7 rokoch pod stromčekom mať len 2 menšie krabice s mobilom a playkom je málo, no ale partner sa somnou háda. Jemu príde, že malého veľmi rozmaznávam, a že je zbytočne mu ešte kupovať niečo viac.
Lenže ja si neviem ani prdestaviť, ako bude reagovať, keď naozaj nájde pod stromom 2 menšie krabice. Určite sa poteší, lebo si prial aj playko aj mobil, no ale príde mi to málo pre 7 ročne dieťa. Čo si myslíte? Mám mu kúpiť ešte aj normálne hračky , aj keď partner nesúhlasí?

Dodám, že je zvyknutý mať veľa hračiek pod stromom, od kníh, po autodráhy a interaktívne zvieratká a vždy sa s nimi vyhráme celé prázdniny, neviem si predstaviť, čo budeme robiť s 1 mobilom a playkom celé Vianoce. Určite vyskúšame hry, ale nebudeme sa predsa celé prázdniny hrať virtuálne hry.

tiezjedna
12. dec 2023

@dankanka nič im neregulujeme, ani nám uši nepília. Naše dni sú celkom akčné, takže ten čas pri tom sa reguluje prirodzene sám... Nehovoriac o tom, že sa toho prežerú ako čohokoľvek iného - Človeče, prší, Gravitraxu... dosaď hocičo. Mne to doma nijako nevadí. U nás hra ako každá iná. Ja tomu neholdujem, jediné, čo na tom baví mňa je hra Sherlock Holmes😉

anjelicek26
12. dec 2023

Ja vidim problem, ze ten vek, kedy dieta nadchnu lego, spolocenske hry, knizky, experimentalne krabice a pokusy - je velmi kratky... cim teraz vies podnietit jeho zaujem a upriamit koncentraciu a kreativitu, to potom padne... proste pubertiaka uz na taketo veci nepresvedcis, ked s tym nevyrastal a ani zaujem mat nebude... 7 rocne dieta treba rozvijat kazdym smerom a tie darceky su proste viac vhodne. PS5 daruje nech muz sebe. Hraju spolu. Travia cas spolu. Ale jemu kupte ine veci. Vsetci budu spokojny s takymto riesenim.

nikaeli
12. dec 2023

@mircalla ani tak nechápem, čo to má spoločné s darčekmi. Naviac školský poriadok zakazuje mobily, na prvom stupni, v prvom ročníku dupľom. Aj keby nie. Stále rozhoduje rodič. Moje deti určite nedostanú všetko, čo má ich kamarát. A môžu si dupkať koľko chcú 😉

dankanka
12. dec 2023

@natall113 ved jasne. Nech mu kupia k siedmim rokom playstation, mobil, novy bicykel, lyze...mne to moze byt jedno. A potom nech vypisuju ako sa ich dieta netesi z vianoc, na vianoce, ako nevedia co dat k narodeninam.. kazdeho vec :D

natall113
12. dec 2023

@dankanka píše niečo také autorka? Alebo zase miešaš hrušky a jablká??

tiezjedna
12. dec 2023

@natall113 v komentári vyššie som myslím dosť po lopate vysvetlila ako to reálne funguje a že tieto bludné predstavy si vykonštruovali tu niektoré panie, pretože proste absolútne nie sú ochotné pripustiť, že ich názor je na prd, založený len na predstave, ktorú si samé vypestovali. Reálna skúsenosť im je jedno, nehrá do kariet, nevidia, nepočujú😀 To je ako hrach o stenu švihať... Nevysvetlíš, nechaj tak😉

dankanka
12. dec 2023

@natall113 zase :D my sa pozname?

natall113
12. dec 2023

@tiezjedna dobre píšeš zaslepene a reálne skúsenosti sú menej ako ich domienky
@dankanka nie nepoznáme ale v tejto diskusií som nevidela ešte nejaku odpoveď od teba čo by bola k veci

katkajaromer
12. dec 2023

To je fakt ujetý. Já si to zhruba počítala a synovi dám několik dárků za cca 140 eur. ( přepočítáno z kurzu české koruny ). Pět knížek, časopis, plakát, kryt na mobil, kšiltovku, spešl boxerky, a vikingský amulet a přívěšek. Je mu 15, je moc hodnej a to ještě dvě knížky z toho jsou nad plán. Ale moc je chce.

katkajaromer
12. dec 2023

Věř mi, že ten přechod k závislosti na elektronice je strašně rychlej. Manžel má dva syny, toho mladšího ve střídavé péči, je mu 10 a je to naprostá katastrofa. U matky je na počítači furt, tak když mu to otec ( manžel ) vypne, není hezký koukat se na ten jeho absťák. Nic jinýho ho nebaví, nudí se bez toho pekelně. A jak u toho furt sedí, strašně přibral. Opravdu smutnej příběh. V sedmi letech mobil, to je cesta do pekel. Věř mi.

mircalla
12. dec 2023

@katkajaromer Presne tak

mircalla
12. dec 2023

@tiezjedna Ty co tema, to bludy....ale ze neskutocne dristas v kazdej teme

sense
12. dec 2023

@dankanka dieťa tu nebude pilit celý deň uši ak nastavíš limity od začiatku a budeš trvať na dodržaní. Moja dcéra síce v 7 rokoch nedostala telefón ale tablet v podstate mala ho od piatich rokov do auta na dlhé cesty, neskor počas covidu cez aplikácie od školy trénovala matematiku, robili testy. Na hranie - hry adekvátne veku mala hodinu denne keďže áno nie každý rodič bol počas kovid doma a mohol sa plnohodnotné venovať dieťaťu. Ani jeden krát sme nemali doma cirkus ani nam nepili la uši ze chce viac. Teraz ma prístup aj k Youtube, nie k všetkému a vie ze nesmie pozerať iné ako dohodnuté veci a ma povolené 2 hodiny denne max. Samozrejme po splnení povinnosti a ani teraz ten čas nevyužije nieto ze by pilila uši ze chce viac. A pozerá na tom pesničky alebo videá ako tvoriť rôzne veci alebo o maľovaní
Takže je len na rodičovi ako dokáže dieťa s médiami naložiť a ako je dieta výchovane a naučené.
Pretože sú prípady kde majú hlavne slovo rodicia a prípady kde majú hlavne slovo deti

tiezjedna
12. dec 2023

@mircalla vieš byť aj konkrétna, alebo zase ďalší výkrik do tmy?😉

duppka13
12. dec 2023

Su to prehnane dary, to ze si ich zelal by mi bolo jedno lebo este nepozna hodnotu penazi, neuvedomuje si to. Ja som kupila darcekov viac ale preto ze ma v jednom mesiaci vianoce meniny aj narodeniny a este som kupovala aj za obidve babky lebo tie nevedia ze co a nechcu chodit po obchodoch. Su to vsetko ale drobnosti typu kniha, farbicky, sada na tvorenie, plastovy dinosaury, puzzle. Suhlasim s tvojim manzelom a synovi ked sa to bude zdat malo by som mu to vysvetlila aku to ma hodnotu a ze nabuduce nech si radsej vymysli nieco ine alebo to necha na vas ze ho prekvapite a uvazite vhodnejsie darceky k jeho veku.

jania023
16. dec 2023

Tym playkom si si prave daka prvy klincek do rakvicky a ten telefon k tomu🤔🤔
Asi nevies co he to zavislost na hrach. A take ze ja si to ustrazim aby nehral vela je ze haha. Prvy rok ustrazis a potom to bude samozrejmost az do doby ked sa nebude diat nic ine ako hry.
Nase deti uz nepoznaju co je to detsvo kedze ked ich posles von sa hrat tak je to pre nich ako za trest.
Okolo mna su uz vecsie deti 15-17 rocne a poviem ti ze masaker. Tu ich boli ci picha aby nemuseli do skoly s mohli doma hrat playko. Znamky 0bodov nic ich nezaijna iba virtualny svet a ked im narusis sukromie a vezmes im ich zavislost tak este len potom uvidis ake mas dieta ked chyti amok
Fakt na 7 rokov je to velmi nevhodny darcek

kristiii
16. dec 2023

Naozaj sú to už tak dosť prehnané darčeky na 7 rokov. Dajte teraz plejko s nejakou jednou dvoma vhodnými hrami pre tento vek naň a dokupte nejaku hračku či spoločenskú hru a knizku a mobil odložte na iný sviatok. Zo spomínaných závislostí by som až takú drámu nerobila, len si nastavte od začiatku fakt pevný maximálny čas cez ktorý vlak nejede. Ale zas nech ani tatinka potom nevidí hodiny hrať sa 😆.
@jania023 zas nezovšeobecňuj, u nás je vždy plné mesto puberťákov, rozhodne nesedia len pozaliezaní doma. Aj syn pred chvíľou vypadol s kamarátom do mesta, pritom mu volal bratranec, či si nejdú niečo zahrať, vybral si radšej ísť trajdať po vonku.

autor
16. dec 2023

@jania023 Neviem čo je to závislosť na hrách, ani to nezistím, lebo viem si ustrážiť dieťa. Ja sa mu venujem, neodsúvam ho bokom, nech sa zabaví sam ako chce. Ak ty si svoje deti nevieš ustrážiť, tvoja smola. Ak nechceš mať závislé dieťa, treba sa mu venovať, nie schovať pred ním všetko, na čom by mohla vzniknúť závislosť.

pralinka25
16. dec 2023

Nic v zlom ale kricis hop kym si nepreskocila. Bacha na taketo vyhlasenia. Toto mozes povedat az ked bude dospely. Ani nevies co vsetko sa moze pocas rokov kym bude dospievat prihodit. Trochu pokory kym nie si vo finale.

autor
16. dec 2023

Dávame mu aj mobil aj playko, preto sme to kúpili, nie aby stálo v skrini. A už som ukecala chlapa 🥳, dnes sme boli nakúpiť hračky, keď zaspí idem baliť + babina mu kupuje kalčeto. Takže vyriešené. Nebude mať len 2 krabice pod stromom.
@pralinka25 No viem ako pristupovať ku dieťaťu, tak fakt ma nezaujímajú takéto blbé keci, úplne mimo tému. Viem si ustrážiť dieťa, má tablet a ešte nikdy ho neuprednostnil pred inými aktivitami, ani nemrnčí, že ho chce. Takže s kľudom môžem vyhlásiť, že závislosti sa nebojím. Tá je pre deti, ktoré rodičia zanedbávajú.

jania023
16. dec 2023

Este mas male dieta, ved pockaj ono vyrastie.
Mam iba 1 dieta dceru a ta v 7 rokoch nenala mobil iba hodinky ktore fungovali ako gps a nedalo sa s nimi nic ine robit.
Prvy mobil dostala ako 11 rocna cize ak ideme porovnavat tak zacinas hooodne skoro
Nie moja nema doma hry ziadne nema ale i tak viec o com hovorim ked hovorim o zavislosti
Nikdy neustrazis dieta aj ked sa na hlavu postavis

autor
16. dec 2023

@jania023 možno ty svoje neustrážiš, tvoja vec, ja svoje ustrážim 😉

jania023
16. dec 2023

Vsak vies co kup mu aj 10 playka mne je to jedno ale jedno ti poviem. 7 rokov je krasny vek tak zhucis a dieta stoji v pozore. V 11 rokoch uz sa zacne branit a v 16 tich ti uz zaklope na celo. Uzi si ho pokial mozes lebo cas nezastavis
Bola by som rada keby svoj aroganty pristup presmerovala na seba a ked nechces pocut iny nazor ako ten vlastny tak neviem preco zakladas temu. Ci si myslis ze je normalne kupit decku playko v jeho veku? To ako fakt? Bavime sa o venovani sa vlastnemu dietatu ake to moje nemalo v ruke hernu konzolu ci mobil ked malo 7
Sk to tvoje potrebuje tak mas asi ty skreskeny pohlad

jania023
16. dec 2023

A este raz asi si trosku nechapava
V com si mam ustrazit dieta? V hrach ktore nema?? Vsak pisem ze ona hry nema ake chodim na rodicko a pocujem co sa deje a poviem ti ze zavislost na hrach je hrozna vec hlavne pre rodica ved ani alkoholik sa nestal alkoholikom zo dna na den
Moja ma 16 rokov cize uz ju za rucicku drzat nemusim
Prajem ti aby si nemusela zakladat novu temu o par rokov

autor
16. dec 2023

@jania023 o čom som založila tému ? Či je vhodne playko? Nemám ten pocit.

misinka0611
16. dec 2023

Ďalšie dary nakúpené, takže Vianoce o dvoch daroch zažehnané. Admini to tu môžu zmazať.

Pekne sviatky 🎅😀

pralinka25
16. dec 2023

ked myslis. vela stastia. s tymto tvojim bozskym komplexom ako mas vzdy vsetko pod kontrolou skor ci neskor narazis. ani si nevies predstavit kolko zavislych deti a tinedzerov pochadza z normalnych rodin kde pozornost nechyba. nie vsetko je bohuzial taka jednoducha rovnica. ako pisem trochu pokory dievca.
nejde o to co synovi kupis alebo nie. to je tvoj problem. nezavidim ti to. nas skoly nasich deti mesacne stoja 2x tolko co je v niektorych rodinach prijem dvoch ludi. kludne by som mohla svoje deti vybavit darcekami ako ty keby som chcela. takze nepisem ti to preto lebo by som zavidela vase materialne moznosti. pisem ti to skor ako clovek co ma slusne skusenosti ako so svojimi detmi uz starsimi tak aj pracovne skusenosti.
kiez by bol svet taky jednoduchy. az ma udivuje ze aj v dospelosti niekto vidi veci tak jednoducho. ja ti to velmi prajem ale niekedy sa rodic moze postavit aj na hlavu. to ci niekto spadne do zavislosti nezavisi len od vplyvu prostredia ale aj od rady psychosomatickych preddispozicii. tie este nevies odhadnut.
pekne vianoce zelam (a namyslim to ironicky ani rypavo aby neprislo k nedorozumeniu.)

autor
16. dec 2023

@pralinka25 To keď rodina pôsobí, že sa venuje dieťaťu, a keď sa rodina naozaj venuje dieťaťu je rozdiel, a do toho ľuďom často nevidíme, ako to u nich doma naozaj prebieha. Ja nepoznám dieťa, čo by malo naozaj dobrú a kvalitnú starostlivosť, a prepadlo by závislostiam na hrách, tak mňa ozaj presviedčať nemusíš. Ak sa o dieťa rodič zaujíma a skutočne mu venuje potrebnú pozornosť, neexistuje že by sa stalo závislé na playku, lebo keď rodič pozoruje príznaky, tak zavedie opatrenia predsa. Keď niekto nerieši svoje dieťa, ani nevie ako trávi čas, ani čo potrebuje, čo zažíva, len ZRAZU si všimne, že ma doma závislé dieťa, to je chyba rodiča. A darmo sa zdá, že ide o normálne rodiny, v niečom asi to dieťa kvalitne zanedbali.

pralinka25
16. dec 2023

ok

jana_eyre_2
16. dec 2023

Ja by som to byť na tvojom mieste (čo by som asi nikdy nebola, 1000€ na Vianoce by som vzivote neminula) by som playko odložila na narodeniny a dokupila jednu knihu alebo spol.hru a jednu hračku k mobilu (ten predpokladám že potrebuje kvôli škole?).. tiež si myslím že len elektroniku bude považovať za veľkú zmenu ak bol zvyknutý na iné Vianoce.. má len 7r mám tiež tretieho 7r a teda elektronike by sa vôbec nepotešil, aj keď by šlo o hry.. deti neriešia to koľko to stalo, ale čo to je.. a v tomto veku si cenia hračky.. tak to jednoducho je a tak to aj má byť..