icon

Mám vysoké nároky vo vzťahu?

28. feb 2026

Ahojte. Poslednú dobu počúvam od okolia že mám vysoké nároky. Chcela by som počuť od okolia, či to sú fakt vysoké nároky alebo ako zijú iní. Ja som žena vo veku 26 rokov, starám sa o seba po fyzickej aj psychickej stránke. Mám aj Vš, fajn prácu, tento rok budem riešiť už vlastné bývanie. Od vzťahu očakávam aby sme mali aspoň podobné hodnoty, aby sme mali podobné názory, mali sa o čom rozprávať, bol komunikatívny, empatický, akčnejší lebo nerada sedím dlho doma, aby mi bol sympatický a aby vedel zarobiť ( kvoli materskej) a nebol lakomý. A samozrejme aby mi prejavoval náklonnosť a mal o mna naozaj záujem a nebol vyhýbavý - samozrejme, že to isté bude mať aj odomňa.

anonym_23c8fc
1. mar 2026
@orisker

@anonym_23c8fc ,
úplne s Tebou súhlasím.
Čítal som tu raz jednu diskusiu o tom, ktorý muž by bol pre autorku témy vhodnejší partner (nepamätám si názov, ani zaradenie).
No a na 11-ich stránkach diskusií som nenašiel jediný (!) príspevok, ktorý by spomínal lásku, "motýle v brušku", pocit spolupatričnosti...
Riešili sa tam byty, hypotéky, úspory, autá a výplata.

@orisker však toto, pomaly mi to pripada ako nákup v supermarkete 🫣 Spĺňa požiadavky - beriem, nespĺňa - idem ďalej. Čo ak sa práve ten “vhodný chlap” do autorky nezamiluje, ale nejaký iný áno. A čo ak ona k tomu inému bude cítiť viac než k tomu dokonalému?
Iste sú niektoré očakávania pochopiteľne, veci dôležité. Ale úprimne, takto so zoznamom sa prirodzene partner nehľadá. Tam tie city proste sú a funguje im to (možno bez splnenia všetkých kritérií, i keď tieto mi prídu normálne) alebo nie.
K tým kamoškam.. Vo vzťahu zostávam/nezostavam po nevere nie kvôli tomu, že lepšieho nenájdem. Ale preto, lebo napriek všetkému chceme byt spolu a dokážeme/nedokazeme to zvládnuť. A zvonku si to ostatní môžu vysvetľovať hocijako inak.

anonym_23c8fc
1. mar 2026
@orisker

@anonym_23c8fc ,
úplne s Tebou súhlasím.
Čítal som tu raz jednu diskusiu o tom, ktorý muž by bol pre autorku témy vhodnejší partner (nepamätám si názov, ani zaradenie).
No a na 11-ich stránkach diskusií som nenašiel jediný (!) príspevok, ktorý by spomínal lásku, "motýle v brušku", pocit spolupatričnosti...
Riešili sa tam byty, hypotéky, úspory, autá a výplata.

@orisker a to som inak prekvapená. U žien by som čakala väčšiu romantiku než takéto kalkulácie. Aspoň vy muži vidíte, do čoho vo vzťahu so ženou vstupujete. Čo jej už na začiatku behá po rozume: či večera pri sviečkach, spoločný výlet do prírody alebo auto, byt, hypotéka, príjem na materskej… 🤭

lenka.25
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@lenka.25 Vztah tvoria dvaja a spojenymi silami sa postaraju o rodinu. Ak teda hodnotime hodnotu cloveka iba podla penazi (muz) a vzhladu a schopnosti rodit (zena). Tak ak chlap, co sa sam nevie postarat o rodinu, aby ona nepracovala, nie je chlap, tak podla toho isteho principu stara zena, ktora uz nemoze rodit, nie je zena, je teda vhodna uz len na odpis a na smetisko?

@anonym_8e00cc to je úplne niečo iné . Ak raz žena nemôže mať deti , tak s tým asi nič neurobí . Ja by som proste chlapa , ktorý sa o mna a o deri nevedel plnohodnotne postarať doma nechcela . To ale neznamená , že ja sedím doma a skrabkam sa . Tiež zarábam a dokázala by som uživiť seba a deti sama , tak je úplne logické , že to vyžadujem aj od partnera . Proste mám nastavené hodnoty , pod ktoré by som nešla . Prečo ? Život mám len jeden a chcem ho prežiť podľa svojich predstav

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@lenka.25

@anonym_8e00cc to je úplne niečo iné . Ak raz žena nemôže mať deti , tak s tým asi nič neurobí . Ja by som proste chlapa , ktorý sa o mna a o deri nevedel plnohodnotne postarať doma nechcela . To ale neznamená , že ja sedím doma a skrabkam sa . Tiež zarábam a dokázala by som uživiť seba a deti sama , tak je úplne logické , že to vyžadujem aj od partnera . Proste mám nastavené hodnoty , pod ktoré by som nešla . Prečo ? Život mám len jeden a chcem ho prežiť podľa svojich predstav

@lenka.25 Mat primerane ocakavania je ok. Ale casto tu padaju, ako muz ma vsetko platit, dovolenky,... inak o neho bicykel neoprie. Potom v 40tke prides na zoznamku a tie, co vykrikovali o tom bicykli, vypisuju zufale, aka je samota zla a teba to nezaujima. Mala prist skor a nie, za mlada vykrikovat, ako jej nikto nie je dost dobry a ked je stara a skareda, tak zrazu milo a skromne. Treba mat na zreteli, ze ak sa muz posudzuje iba podla financii, zeny podla vzhladu, tak staroba pride na kazdu, ci sa jej to paci, alebo nie. Vyhoda mladosti a vyberu pominie. A pekny vzhlad netrva dlho, 25 rokov do menopauzy a po nej pride dalsich 35 rokov osamote. Deti vyrastu, zalozia si vlastne rodiny, zena zostane stara sama a bude neskoro plakat.

anonym_1114df
1. mar 2026

Ja som mala chvilu pocit,ze citam o biznise.Citam dalej a este viac mam pocit,ze vztah,laska je pre mnohe len obchod.

lenka.25
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@lenka.25 Mat primerane ocakavania je ok. Ale casto tu padaju, ako muz ma vsetko platit, dovolenky,... inak o neho bicykel neoprie. Potom v 40tke prides na zoznamku a tie, co vykrikovali o tom bicykli, vypisuju zufale, aka je samota zla a teba to nezaujima. Mala prist skor a nie, za mlada vykrikovat, ako jej nikto nie je dost dobry a ked je stara a skareda, tak zrazu milo a skromne. Treba mat na zreteli, ze ak sa muz posudzuje iba podla financii, zeny podla vzhladu, tak staroba pride na kazdu, ci sa jej to paci, alebo nie. Vyhoda mladosti a vyberu pominie. A pekny vzhlad netrva dlho, 25 rokov do menopauzy a po nej pride dalsich 35 rokov osamote. Deti vyrastu, zalozia si vlastne rodiny, zena zostane stara sama a bude neskoro plakat.

@anonym_8e00cc veď to je v poriadku . To je klasicky kolobeh života . Nikdy nevieme čo nás ešte čaká . Môže prísť choroba , úraz a z dobre zarábajúceho muža/ ženy je invalid , tam už sa prejaví ta láska , v dobrom , aj v zlom . Ale pri zakladaní rodiny , mi príde úplne normlane , že človek ma niečo nastavené a pod to nepodlezie . Potom tu čítaš , ako bývajú partneri s rodičmi , majú 2-3 deti a vlastne bývanie o tom mozu iba snívať .

anonym_8e00cc
1. mar 2026

Jedna statistika od CR, cize sme na tom podobne. Nie je to mantra, iba sa z toho da trosku vycitat vztahova dynamika.
Iba 7% zien je vo veku do 45-50 r single. To je ako prirodzena nezamestnanost. Kazdy kto chce, robi, nerobia iba ti, co nemozu/nechcu/nemusia. Cize ktora zena chce vztah a partnera, ma vysoku sancu (93%), ze ho aj najde. Single muzov v mladosti je dvojnasobok, 15%. Ako je mozne, ze 8% muzov chyba? Nechyba, lebo zenam nevadia o 5-10 starsi partneri. Preto 8% mladych rovesnikov nahradzuju starsi muzi. To ale znamena, ze tych 8% muzov bude chybat zenam nad 40r. Preto je prevaha dopytu muzov, ked ma zena pod 40 a nedostatok muzov partnerov nad 40r.
Pocet single zien sa zacne dvihat po 40tke (velke deti a prva vlna rozvodov), vyznamne zacne rast po 50. najvyssi skok od 55, az po tomto veku zostava aj vzhladom na skorsie umrtia muzov 62% zien samych.
Kto toto pochopi, tak vie prisposobit svoje rozhodovanie a vyber partnera/partnerky behom zivota.
https://statistikaamy.csu.gov.cz/jednoclenne-do...
Rozdílnosti v samostatných domácnostech jsou markantní v různých obdobích života. Zatímco více než 15 % mužů žije samo už od 25 let a tato procenta jsou plus minus stejná až do důchodu, kdy se jejich počty zvedají nad 32 %, u žen je to ve stejném období pouze 7 %. Jejich počty se významněji zvedají až od věkové hranice 55 let. Žen v důchodovém věku pak bydlí samo až 62 %. Vyšší podíl jednočlenných domácností žen v důchodovém věku se pak vysvětluje relativně větší úmrtností mužů v nižším věku.

anonym_8e00cc
1. mar 2026

Preto maju zeny po rozchodoch a po 45-50 uz horsie sance na noveho partnera, kedze z 38% zien, co nebudu po 55 single, najvacsia cast pripada na dlhodobe vztahy z mladosti, ktore vydrzali desiatky rokov.

anonym_8e00cc
1. mar 2026

Preto vidno nekonecne preberanie do 40tky, lebo je viac muzov v ponuke ako dostupnych zien a "panika" po 40-45tke, ked je normalnych muzov zrazu "nedostatok".

zelenina1
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

Preto maju zeny po rozchodoch a po 45-50 uz horsie sance na noveho partnera, kedze z 38% zien, co nebudu po 55 single, najvacsia cast pripada na dlhodobe vztahy z mladosti, ktore vydrzali desiatky rokov.

@anonym_8e00cc prilis vela omacok, realita je jednoduchsia... poznam zenske 50+, ktore sa o seba staraju a dokazu si namotat takmer kazdeho chlapa 30-70 🙂 .... Vzdy, vzdy, vzdy - sa to lame na tom, ako clovek vyzera a aku vyzaruje energiu......Hej. 50 rocna skysnuta kratkovlasa Marika precujuca cely zivot ako predavacka v Coop jednota Licartovce to ma blbe. Ale nie je to jej vekom 🙂

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@zelenina1

@anonym_8e00cc prilis vela omacok, realita je jednoduchsia... poznam zenske 50+, ktore sa o seba staraju a dokazu si namotat takmer kazdeho chlapa 30-70 🙂 .... Vzdy, vzdy, vzdy - sa to lame na tom, ako clovek vyzera a aku vyzaruje energiu......Hej. 50 rocna skysnuta kratkovlasa Marika precujuca cely zivot ako predavacka v Coop jednota Licartovce to ma blbe. Ale nie je to jej vekom 🙂

@zelenina1 Nepoznam nikoho, kto da prednost udrziavanej 50 plus pred udrziavanou 40 plus. Vek nepusti ... Teda ak ta 40 plus o neho bude mat zaujem. Ak nie, tak mu nic ine nezostane.

zelenina1
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@zelenina1 Nepoznam nikoho, kto da prednost udrziavanej 50 plus pred udrziavanou 40 plus. Vek nepusti ... Teda ak ta 40 plus o neho bude mat zaujem. Ak nie, tak mu nic ine nezostane.

@anonym_8e00cc tych udrziavanych 40+ a 50+ je tak malo- ze si v podstate ani nemusia konkurovat. (udrziavana myslim - pekna tvar, prijemna energia, BMI znesie dokonca aj miernu nadvahu, to prilis nerozhoduje) ... Chlapi co maju na vyber - idu po tvari a energii 🙂

zuzana76
1. mar 2026

Tvoje naroky su v poriadku. Uplne normalne.

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@zelenina1

@anonym_8e00cc tych udrziavanych 40+ a 50+ je tak malo- ze si v podstate ani nemusia konkurovat. (udrziavana myslim - pekna tvar, prijemna energia, BMI znesie dokonca aj miernu nadvahu, to prilis nerozhoduje) ... Chlapi co maju na vyber - idu po tvari a energii 🙂

@zelenina1 Ide ale o princip tejto diskusie, ze tak tvrdo, ako vedia ist zeny v mladosti po peniazoch, vedia ist potom muzi po vzhlade v starsom veku. A ze ziaden strom nikomu nerastie do neba ...

zuzana76
1. mar 2026
@sissy27

@anonym_autor podla mna su to uplne normalne naroky na partnera, dokonca by som povedala, ze uplne zakladne. Blbe je, ze v dnesnej dobe je maloktory chlap schopny / ochotny ich splnit a preto vela zien zostava radsej single nez mat na krku spoteneho uhundraneho nemakacenka.

@sissy27 ktoreho este musia zivit nebodaj a starat sa o neho ako o dieta.

zuzana76
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@anonym_e2af13 Vzdy ked pocujem, budem radsej sama, tak ma zaujima, ci ti ludia chcu byt naozaj sami dalsich 40 rokov do 85 (priemerny vek dozitia zien). Najskor ano a ked ich to prestane bavit, zistia, ze uz sa s tym neda seknut, lebo uz nie je s kym.

@anonym_8e00cc mam vela slobodnych, peknych kamaratok s VS, tiez su radsej same ako zlavit z narokov a ja keby som nemala mojho manzela, ktory splna moje nastavenie, asi som sama tiez.

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@zuzana76

@anonym_8e00cc mam vela slobodnych, peknych kamaratok s VS, tiez su radsej same ako zlavit z narokov a ja keby som nemala mojho manzela, ktory splna moje nastavenie, asi som sama tiez.

@zuzana76 Otazka je, ci tie naroky nie su premrstene. Lebo slusnych a normalnych muzov je dost, ale zien s premrstenymi ocakavaniami je privela. Ak im nevadi, ze budu same cely zivot a urcite nemaju ako macka 7 zivotov, je to ich vec, ako s nim nalozia. Vsetkym ostatnym bude ich samota ukradnuta, nikoho tym nepotrestaju. Iba seba. Myslim ze iba nechapu, ze pekne budu iba do menopauzy, potom sa to zrazu zlomi a zmenia sa na stare tucne tetusky. Ale do menopauzy si myslia, ze su tak peknucke, sa s hocikym nebudu zahadzovat.

zuzana76
1. mar 2026
@anonym_1114df

Ja som mala chvilu pocit,ze citam o biznise.Citam dalej a este viac mam pocit,ze vztah,laska je pre mnohe len obchod.

@anonym_1114df tak vzdelana zena si ma zavesit na krk trubu bez vzdelania, nezamestnaneho, len preto, ze je to chlap a ma klobasu medzi nohami. A potom vyplakavacky, ako sa maju druhi lepsie, ako idu na dovolenku, lebo ved zarabaju obaja a nie iba priemer. Maju dom s bazenom a ja sa tlacim v jednoizbaku. Ako mi muz doma nepomaha a ja som na vsetko sama. Atd… Ok, ako si kto ustelie, tak spi. Laska nie je pobluznenie, laska je vedome rozhodnutie, vedome =rozum.

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@zuzana76

@zuzana76 Priroda je v tomto brutalne efektivna. Ide jej iba o to, aby druhy prezili. Ked je zena v reprodukcnom obdobi (20-45r), tak spravi brutalnu magic (hormony), ze muzi su z nej hotovi. Ked skonci plodne obdobie, uz nie je dovod, urobi zase brutalnu magic, aby vyzerala tak nepritazlivo, aby ju uz muzi neotravovali. Lebo uz deti nemoze mat kvoli veku. Pekna bude uz iba pre muza, s ktorym prezila mladost. Ten nevidi staru zenu, ale vidi spomienky, ked boli mladi a pekni. Kdezto cudzi muz vidi iba staru nepritazlivu pani, spomienky su tam nula.

procrastique
1. mar 2026

Ja som mala požiadaviek ešte viac, toto považujem za absolútny základ a nemám pocit, žeby sa mi hľadalo ťažko.

lenka.25
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@zuzana76 Otazka je, ci tie naroky nie su premrstene. Lebo slusnych a normalnych muzov je dost, ale zien s premrstenymi ocakavaniami je privela. Ak im nevadi, ze budu same cely zivot a urcite nemaju ako macka 7 zivotov, je to ich vec, ako s nim nalozia. Vsetkym ostatnym bude ich samota ukradnuta, nikoho tym nepotrestaju. Iba seba. Myslim ze iba nechapu, ze pekne budu iba do menopauzy, potom sa to zrazu zlomi a zmenia sa na stare tucne tetusky. Ale do menopauzy si myslia, ze su tak peknucke, sa s hocikym nebudu zahadzovat.

@anonym_8e00cc ty čo máš stále s tou menopauzou . Poznám xy žien , čo majú už po a sú to stále krasne atraktívne a aktívne ženy . Nie žiadne tučné lemry . A takisto mladé baby , čo po jednom dieťati vyzerajú ako buchty . Napríklad moja teta ma 67 rokov a postavu by jej závideli aj dvadsiatnicky , lyžuje , chodí na túry , hra tenis , veľa pláva . Jasne , že 40- tnik by ju už nechcel , ale veď ani ona jeho 😅 .

zuzana76
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@anonym_8e00cc ale oni chcu niekoho podobneho, nechcu menej, len aby mali muza a deti, maju uz 50-60 rokov moje kamosky, nenasli, tak si ziju stastne dalej, cestuju, navstevujeme sa, vzdelavaju sa, jedna je uz na dochodku a stale nie je doma, co ju stale niekto zavola s nimi na vylet, dovolenku. Prezili zivot v komunite priatelov a su stastne. Neviem si predstavit, ze yb mali vedla seba hrubeho nevzdelaneho chlapa. A aj v tomto veke 50-60 vyzeraju velmi dobre, udrziavane.

bludna
1. mar 2026

@anonym_autor Podla mna toto co pozadujes je bare minimum. Nedaj si nahovorit, ze nie je. Drzim palce.

zuzana76
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@zuzana76 Priroda je v tomto brutalne efektivna. Ide jej iba o to, aby druhy prezili. Ked je zena v reprodukcnom obdobi (20-45r), tak spravi brutalnu magic (hormony), ze muzi su z nej hotovi. Ked skonci plodne obdobie, uz nie je dovod, urobi zase brutalnu magic, aby vyzerala tak nepritazlivo, aby ju uz muzi neotravovali. Lebo uz deti nemoze mat kvoli veku. Pekna bude uz iba pre muza, s ktorym prezila mladost. Ten nevidi staru zenu, ale vidi spomienky, ked boli mladi a pekni. Kdezto cudzi muz vidi iba staru nepritazlivu pani, spomienky su tam nula.

@anonym_8e00cc dve tie baby su ucitelky a jedna lekarka a vsetky tri dost pekne, nie tlste, podla mna taky wife material, len teda, ony nechceli ist nizsie, nenasli spravneho, tak radsej same. Je to uplne v poriadku.

zuzana76
1. mar 2026
@bludna

@anonym_autor Podla mna toto co pozadujes je bare minimum. Nedaj si nahovorit, ze nie je. Drzim palce.

@bludna presne, ved ja tam nevidim, nic sialene, uplne zakladne minimum pre vzdelanu zenu s prijmom.

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@lenka.25

@anonym_8e00cc ty čo máš stále s tou menopauzou . Poznám xy žien , čo majú už po a sú to stále krasne atraktívne a aktívne ženy . Nie žiadne tučné lemry . A takisto mladé baby , čo po jednom dieťati vyzerajú ako buchty . Napríklad moja teta ma 67 rokov a postavu by jej závideli aj dvadsiatnicky , lyžuje , chodí na túry , hra tenis , veľa pláva . Jasne , že 40- tnik by ju už nechcel , ale veď ani ona jeho 😅 .

@lenka.25 Napisala mi raz zena na zoznamke, o 5 rokov starsia. Vzhlad Gizka Onova. Ze kariera, nestihla deti, je sama a samota je brutalna. Napisal som jej, kebyze mame vek 30 a ona 35, alebo ja 35, ona 40, tak v pohode, ale v jej veku 53 proste nie. Nech sa nehneva. Vynadala mi, ze kolko ma mladych, co sa o nu zaujimaju. Tak som si pomyslel, tak nech ide za nimi. Teraz mam o 5 rokov mladsiu partnerku od seba (cize rozdiel 9 rokov oproti tej pani), 44 rocnu a ona je stale na tej zoznamke. Je to jej problem, nie moj, ak odkladala hladanie na vek po 50.

zuzana76
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@lenka.25 Napisala mi raz zena na zoznamke, o 5 rokov starsia. Vzhlad Gizka Onova. Ze kariera, nestihla deti, je sama a samota je brutalna. Napisal som jej, kebyze mame vek 30 a ona 35, alebo ja 35, ona 40, tak v pohode, ale v jej veku 53 proste nie. Nech sa nehneva. Vynadala mi, ze kolko ma mladych, co sa o nu zaujimaju. Tak som si pomyslel, tak nech ide za nimi. Teraz mam o 5 rokov mladsiu partnerku od seba (cize rozdiel 9 rokov oproti tej pani), 44 rocnu a ona je stale na tej zoznamke. Je to jej problem, nie moj, ak odkladala hladanie na vek po 50.

@anonym_8e00cc tak moje kamosky vedome nehladaju, urcite nie na zoznamkach. Do cesty im nic normalne neprislo, tak radsej same zostali.

zuzana76
1. mar 2026
@anonym_8e00cc

@anonym_8e00cc ale autorkine poziadavky nie su premrstene, to je uplny zaklad. Premrstene by bolo, keby napisala, ze ten chlap ma mat aspon 80000 auto, dom v lukrativnej lokalite, platitbje kazdy rok dovolenky, ved ona hlada niekoho, kto ponuka to, co ona.

anonym_8e00cc
1. mar 2026
@zuzana76

@anonym_8e00cc ale oni chcu niekoho podobneho, nechcu menej, len aby mali muza a deti, maju uz 50-60 rokov moje kamosky, nenasli, tak si ziju stastne dalej, cestuju, navstevujeme sa, vzdelavaju sa, jedna je uz na dochodku a stale nie je doma, co ju stale niekto zavola s nimi na vylet, dovolenku. Prezili zivot v komunite priatelov a su stastne. Neviem si predstavit, ze yb mali vedla seba hrubeho nevzdelaneho chlapa. A aj v tomto veke 50-60 vyzeraju velmi dobre, udrziavane.

@zuzana76 Nerozumiete muzskej psychologii. Preco by mal nejaky muz si zacat so starou zenou, ktora kazdu minutu, kym bola pekna, bud stravila single ako tvoje kamosky, alebo s inymi chlapmi, lebo jej vsetko platili a potom sa na nu vysr..? Ta zena nemala zaujem byt s nim ked bola pekna, on nebude s nou, ked je skareda. Kde je vernost, stat pri druhom, nejaka loajalita? A vybavene. Keby prisla za mnou nejaka baba, co sa mi pacila a 30 rokov davala prednost inym, len preto lebo mala dost napadnikov, tak ma nezaujima, nech je akokolvek udrziavana. Proste princip.
O to viac ma to udivuje, ake ste narocne v mladosti pri hladani muzov a myslite si naopak, aki budu muzi nenarocni, ked bude zena stara.

qrstxyz
1. mar 2026

Podľa mňa máš úplne normálne nároky, ja mám také isté 😃 prehnané nároky sú typu, aby mal aspoň 190 CM, modré oči a podobne. Je normálne, že niečo od partnera očakávaš, ženy čo sa uspokoja s hocikým končia ako slobodné matky alebo otrokyne a živiteľky dospelého decka. Nič prehnané podľa mňa nechceš a držím palce, aby si niekoho normálneho našla.