icon

Mama mi nonstop vyvoláva, čo mám robiť?

8. jan 2024

Pekný deň prajem, idem si sem pre radu, už neviem ako ďalej s mojou mamou. Možno to bude trochu dlhšie, ale som tak nahnevaná a musím sa niekde vyrozprávať. Som mladá - 25 rokov, bývam sama už od 18, momentálne s mojim manželom s ktorým čakám babatko. Mama mi toto robí celý život, zvykne mi volať aj 5x denne, ona je strašne ukecaná, hovory trvajú aj hodinu, keby nekončím tak aj dlhšie. Väčšinou keď ma voľno z prace, keď je v práci tak vždy večer po práci zavolá. Netýka sa to len mňa, vyvoláva aj mojej sestre, lenže tá ma dve deti, pracuje a nemá čas jej zdvíhať, tak jej menej. Pokiaľ ju nezdvihnem, je schopná volať znova a znova - kým nezdvihnem, pokiaľ už dlho nezdvíham tak mi píše výhražne správy, že mám súrne okamžite zdvihnúť. Človek sa aj zľakne, že sa niečo stalo, ale ona vždy vola len tak bezdôvodne aby sa mohla o svojom vykecavat. Hovory sú o blbostiach, vždy hovori o svojej práci, alebo ma v niečom poučuje a keď ja chcem niečo povedať o svojom, ani ma nenechá dohovoriť a skáče do reči. Áno, je pravda, že býva sama, otec zomrel pred 2 rokmi, ale ona toto robila celý zivot, aj keď otec žil. Všetko vždy vybavuje cez mobil, úrady, rodinu, nikdy nikoho nepríde navštíviť, len všetci musia chodiť k nej. Keď jej potrebujem zavolat ja, nonstop je obsadená, buď vola s inými členmi rodiny alebo s kamoškami, nevie vydrzat bez toho aby niekoho neotravovala. Ja som síce doma, momentálne mám mesiac pred porodom, ale obťažuje ma ako mi každú chvíľu vyvoláva, tiež mám rada svoj kľud a mňa osobne nebaví furt vysiet na mobile. Môj manzel je už z toho tiež na nervy, že čo toľko chce, lebo on ma rodičov cez pól zeme a volaju mu raz denne možno na 10 minút a koniec. Kamošky to tak isto nechápu, im zavolajú mamy možno tak 2x do týždňa na chvíľu. Mne mama s týmto argumentuje, že to sú zle matky čo nemajú rady svoje deti a že mňa ma veľmi rada a chybám jej. Lenže ona toto robí každému, všetkým to vadi. Ako jej to mám prosím vás vysvetliť? Ja už nevladzem, úprimne stokrát mám chuť ju vsade zablokovať a mat svätý pokoj, ale ona je schopná ešte aj políciu zavolat ak by som sa dlhšie neozyvala. Chcem mať svoj zivot, zachvilu sa mi narodí babatko a ona ma dokáže iba vytáčať. Už som jej dávala aj ultimátum, že ju zdvihnem maximálne 1x denne ale vždy si nájde dôvod, že niečo potrebuje súrne. Aj teraz, je len 13:40 a už mi volala 3x aj keď som jej vysvetľovala, že upratujem a nemám čas, pritom zajtra ju ideme navštíviť, tak sa môže kľudne osobne vykecat, ale ona potrebuje aj dnes. Prosím, poraďte mi.. príde vám to normálne a ja som divná?

jana_eyre_2
9. jan 2024

Čítam len časť diskusie.. ale ja by som to urobila tak, že by som nepouzivala už žiadne výhovorky.. normálne, osobne by som jej povedala, že to takto ďalej nejde.. že ju máš rada, ale jednoducho ak má aj ona teba, bude sa snažiť tá pochopit.. že si zavoláte max 2x denne a po 15minutach skončíte.. žiadne výhovorky, ale priame polopatosticke vysvetlenie spojene s tým kam smeruje ak s tým neprestane..

Ja nenávidím telefonovanie doslova ma poráža ak mi niekto zavolá, neviem sa dobre sústrediť.. ak má čosi na srdci nech ti to píše.. ty môžeš reagovať 👍 alebo 😩 alebo 😏..

demonka5
9. jan 2024

Si predstav ,ze onedlho sa ti narodi babatko,budes vysilena,budete si na seba zvykat,spanok ti bude chybat a bude ta budit s hovormi?tak to sa nebude dat existovat,budes rada za kazdu chvilku pokoja a casu ore seba,vazne s nou pohovor

autor
9. jan 2024

@bolcari my sme u nej jednu dobu bývali asi 3 mesiace, no s manželom sme sa toľko hádali a všetci naokolo a aj my sme usúdili, že keby ostaneme dlhšie a nedajbože s malým tak sa nám to manželstvo naozaj rozpadne. Ako sme sa odsťahovali do svojho bytu - žiadne hádky, harmonicky šťastný vzťah. Čiže ano verim, že ona by nám bola schopná manželstvo pokaziť..

erickatt
9. jan 2024

18 x mne volala mama..18x za den
Potom jej, jej brat vynadal a chvilu bol klud. Asi tak tyzden

liduska12
9. jan 2024

Ja ta uplne chapem. Vobec nie si divna, mna by to tiez vytacalo do vyvrtky. Ja s mojou mamou mam taky neutralny vztah, takze si zavolame niekedy aj tak ze raz za par tyzdnov/raz za mesiac. Isty cas mi babka takto vyvolavala, idealne v sobotu rano o 8mej ked som bud bola po zurke alebo po robote a spala som. Proste som jej prestala dvihat a casom ju to preslo. Podla mna ked to robi kazdemu sa to tak lahko neoduci, ale mozes si ju naucit tak, ze jednoducho nebudes dvihat, max posles sms s otazkou ci je vsetko ok. Ked sa ti narodi babatko sa mozes vyhovorit, ze proste nestihas alebo ti spinka alebo si vonku, atd…

cajomila
9. jan 2024

Na odľahčenie ti môžem hneď povedať, že mne moja mama vyvoláva oveľa viac.
Jej denný rekord bol 60x!!!
Nepreháňam to, kontrolovala som históriu hovorov...a to už je teda iné psycho 😵.
Nie vždy bola takáto ale čím bola staršia a nemala už žiadne iné aktivity, tak začala s týmto šialeným vyvolávaním...niekedy iba zavolá a spýta sa,že "čo robíš"?
Len ma už má aj sklerózu, nevychádza už z domu , takže to je aj nudou.
Ale ak je tvoja mama ešte mentálne a fyzicky ok, je si veľmi dobre vedomá toho čo robí.
Prajem ti nech sa to vyrieši k tvojej spokojnosti.

januelik
9. jan 2024

Jedného dňa ti to bude veľmi chýbať, ja svojej mame volám každý deň, niekedy aj tri krát a to mám dve deti, robotu aj domácnosť a zvieratá.

17alexis
9. jan 2024

Mne mama vyvolávala aj 50x denne, ale ako som prestala dvíhať, naučila sa. Vrchol bol, keď som nemala signál a zabudla som jej povedať, že budem mimo celý deň. Neviem, čo sa jej odohrávalo v hlave, ale napísala mi SMS v znení: Kde je moja dcéra? Čo ste jej urobili? A ešte na informáciách zisťovala číslo na mamu môjho vtedajšieho frajera, ale ona ho mala utajené, tak jej dali na jeho brata a ten ju hneď poslal do hája, keď mu volala.

cacianka
9. jan 2024

@gabika0825 necitas zadanie a diskusiu ?!
Matka pracuje, mám kontakt s ľuďmi
Nie je sama
Matka takto vyvoláva celý voľný čas, kade tade, hocikomu
Matka na návštevy pozvaná bola, nechce sa pohnúť z domu a nejde nikde.
Len telefonuje a obťažuje nezmyselnými monológmi.
Nie je pekné vynucovať si pozornosť na celé hodiny, a denne.
Ani od teba vydierať, že keby nemala už mamu....

cacianka
9. jan 2024

@lamar11 píšeš trochu divne - keď tvoj poklad odíde s budeš ho počuť iba občas -
Keď tvoj poklad odíde, budeš mu volať 20x denne a nezmyselne tliachat o ničom ? Veď čo sa zmení za 1 jediný deň, za jednu hodinu ?!

cacianka
9. jan 2024

Mama je mama, ale aj mama z hrušky dole.
Povedz jej že ju máš, rada, rada si s ňou občas pohovoríš ale v unosnej miere.
Avšak to čo ona predvádza, unosna miera nie je.
Navrhni jej, že si zavoláte každý druhý deň, približný čas kedy, a max koľko minút ( približne). Inak jej nedvihnes, lebo stačilo, si už vyčerpaná, nervózna a potrebuješ svoj kľud. V ostatnom čase ju zablokuj, odblokuj iba v dohodnutom čase.
Pred rokmi keď neboli mobily, človek sa nedovolal aj celé hodiny či dni, lebo niekto jednoducho nebol doma( ale v práci, na výlete, dovolenke, návšteve, v záhrade) teraz odrazu musíš mať mobil na krku 24/7/365 ?!? Listy sme písali, a pekne čakali pár dní, nieto že zdvíhať do sekundy mobil, lebo mama si nevie nájsť zmysluplný program alebo sa len tak pozerať na telku. Má toľko možností ako môže tráviť voľný čas, nielen obťažovať telefonátmi. Lebo toto už obťažovanie je.
Asi by potrebovala psychologickú pomoc.

owecka
9. jan 2024

Mozno ta upokojim, ja mam toto so svojou matkou, len ona mi nevola, ona mi pise na messenger. Ak sa jej neozvem, uz pise haloo, zijes? Aj zijes? V nedelu som sa s nou nebavila,podla nej, lebo som vecer odkvacla v teplote do postele a taka unava ma schvatila, ze som mala problem o briadit dieta nieto este matku. Veru, nepomozem, je to tazke s takymi osobami. Brat mi preto odisiel prec mimo SVK, dovod podla nej som bola ja, ze ja mozem za to, ze brat odisiel.to su take manipulativne osoby.

lenka.25
9. jan 2024

Kto nezažil nepochopí . Mne toto robila moja svokra a keď som nezdvihla , prišlo mi do par minút desiatky výhražných sms . Títo ľudia sú chorí , majú psychické problémy a pokial to sami nebudú roesit s odborníkom , ty to nezmeníš

sccarlet
9. jan 2024

Keď ťa má rada tak musí pochopiť že keď nemáš čas sa vykecavat tak ti nemá volať ako stíhačka,a dopriať ti pokoj. Toto je hranie na city. A po ďalšie asi je závislá na tom volaní a vykecavani sa, nie je to úplne normálne. Skús jej povedať aby sa šla prejsť, do obchodu,zapla si telku. Keď potrebuje kecat, nech obkecava film v telke...

jajavm
9. jan 2024

Zo zdravotneho hladiska nie je vhodne pre tehotnu tolko telefonovat a neskor ani pri babatku behat s mobilom. Asi by to bolo treba konzultovat s Mudr.
Mozno aj keby ste jej to viaceri z rodiny skusili vysvetlit, ze vlastne viacerym ludom ona ublizuje.

elizita
9. jan 2024

A čo bude robiť keď budeš mať bábätko čo veľa spí a vypnes zvuk aby ho nik nebudil?

niqua
9. jan 2024

Mrzi ma to...mamka je bohuzial chora...ak si nedupnes, stiahne ta so sebou...moze ti to dost nastrbit vztah aj s manzelom...mne by vadilo mat manzelku, ktora 5x denne telefonje skoro hodinu s mamou..no kedze ti to robi uz tak dlho...ved mas 25 a manzela a pytas sa nas ci je to normalne alebo ty si divna, tak tu uz vidno, ze si nou dost zavzorcovana....nie, nie je to normalne, zeby ti hoci aj manzel tolkokrat denne telefonoval...vsak mne by uz mozog horel z tolkeho telefonovania...neber si to v zlom, ale ze sa nechas takto otravovat aj v praci, ked pichas injekcie..neviem ako ti to, aby som ta nejako neranila...skratka je to chore ...prepac...zajtra mas uzasnu prilezitost jej to asertivne vysvetlit..naozaj ti drzim palce 😊

tulipanicek
9. jan 2024

Odporúčam zapnúť letový režim 😅 A budeš mat pokoj. Alebo proste napísať SMS že nemôžeš, si ok.
Ale určite by som to razne vyriešila ešte pred narodením dieťaťa lebo potom sa zblaznis. A teda aj tie telefonáty aj nevyžiadané rady.
Ja s rodičmi volám max 1x za týždeň. Viac akože fakt ani nestíham pri deťoch. A keď mi volaju, buď zložím keď nemôžeš alebo nedviham keď nestíham. A naspäť bežne volám o dva tri dni neskôr lebo medzitým už aj zabudnem 🤷‍♀️

aneta475455
9. jan 2024

toxická mama

zabka4
10. jan 2024

Odporuc ju k psychologovi. Tomu sa vykeca kolko chce, on ju zmapuje a este mu aj zaplati...🫣 Toto je vážne diagnoza. Ak mas ty 25 ona ma minimlane 45 . To je este mlady vek na to aby prezivala tazko starecku samotu. Chapem ze jej chyba manzel.... Ale ked je taká socialna, nech si najde niekde debatny kruzok...vela sil prajem

eludka
10. jan 2024

Si mäkká, musíš chrániť seba a rodinu, nenechaj sa vydierať. Neviem o čom by som s mamou hovorila x- krát do dna. Raz za týždeň/dva je dost, mas vlastný život.

simca06022011
10. jan 2024

@lenka.25 nehnevaj sa, toto keby mi robil niekto, a vyhrazne sms, tak ju dam na black list a viac sa mi nedovola ani nedopise.

lenka.25
10. jan 2024

@simca06022011 ja sa nehnevám a samozrejme že ju mám zablokovanú , veď to naozaj bolo nezvládnuteľné

autor
10. jan 2024

Včera mi mama povedala, že už si našla psychiatra. Jej AD predpisoval len obvodný dlhé roky, ale teda psychiatra nikdy nenavštívila. Ale vravela mi, že pochybuje, že jej pomôže, lebo predsa ako môže pomôcť tomu, že sa cíti sama a nevládze sama žiť? Ja to chápem, že v obrovskom rodinnom dome je naozaj sama, má len jedného psíka, ale predsa nemôže druhým obmedzovať život volaním 10x denne. A toto už trvá odjakživa čo si pamätám, nie je to otcovou smrťou, ona je skrátka až príliš kontaktná osoba. Ale jasné, dvíhať už ju nebudem, rodím za 3 týždne a potrebujem pokoj a potrebujem aj pokoj v šestonedelí.. a to sa ešte chcela ku mne nasáčkovať na týždeň po pôrode 😀 lenže zatiaľ kým sa nepresťahujeme bývame v menšom 1izbáku, takže ju nemám kam dať a popravde ani nechcem. A to chcela môjho muža poslať spať na zem na týždeň, čo chudák tvrdo pracuje a má problémy s chrbticou 🤦🏻‍♀️

stella_r_gneiss
10. jan 2024

Originál som si kvôli tomuto založila účet. Prosím ťa nepočúvaj tu výčitky že ako je to možné že si za 25 rokov s týmto nič nespravila. Vôbec. Rodinné dynamiky sú ťažké, o tom inokedy.

Skús mame povedať, v JA vetách, čo potrebuješ. Napr. "JA potrebujem dnes upratať, zavolám ti zajtra." A držať sa toho. Nebude z toho nadšená a bude ťa pravdepodobne emočne vydierať ale je to malá cena za pokoj ktorý si stanovením hraníc vytvoríš.

Choď na to pomaly a postupne a keď sa ti aj niečo nepodarí, to je ok, zajtra môžeš skúsiť znova.

0silvia0
10. jan 2024

koľko má mama rokov? To príde domov z práce a vyvoláva? To má čas popri práci, domácnosti a roboty okolo domu? Nemá kamarátky?
A obvodný lekár nemôže predpísať AD, maximálne nejaký neurol pokiaľ viem. Lebo tiež moja mama začala brať AD, takto jej povedala obvodná.

sinusoida
10. jan 2024

Dohodnite, kedy máš čas a kedy ti vie zavolať a koľkokrát za týždeň. Keď už nebude, tak vôbec nebude volať.

tinapa
10. jan 2024

Keď to vadí všetkým, spojte sa všetci a povedzte jej, že je to cez čiaru. Stanovte si hranicu, a tiež je vždy lepšie osobný rozhovor ako vyvolávačky, keď sa ti to nehodí akurát.

tanatim
10. jan 2024

Ja myslím, že sa to bude časom len zhoršovať... Tvoja mamina nie je v poriadku. Toto nie je hobby, ale vycuciavanie energie z ľudí. Musi nájst tu energiu inde, najlepsie v svojom srdci. Potrebuje určite aby jej s tým niekto pomohol...A ty sa musíš od nej odstrihnut😉

lamar11
10. jan 2024

@cacianka je mi ľúto že máš zo svojou mamou zlé vzťahy. Počkaj si pár rokov že ty koľkokrát budeš kontaktovať svoje deti. Ale to sem už zrejme nezavesis,ani ostatné dievčatá.