icon

Manželove podporovanie rodičov peniazmi ničí naše manželstvo

17. feb 2025

Dobrý deň a pekný pondelok prajem,

ani neviem,preco sem pisem,asi potrebujem pochopenie a podporu alebo vediet Vas nazor.
mam manzela,sme spolu zobrati rok a pol.Problem je s financiami.Obaja zarobime celkom fajn,mohlo by byt lepsie ale nemozme si stazovat.Manzel samorejme zarobi viacej ako ja (o nejakych 800€).
A teraz pride problem,ktory ma sere.Pravidelne dotuje rodičov s peniazmi na niečo a začina mi to vadiť.Obhajuje to,ze rodicia su dochodci,maju este hypoteku a potrebuju vypomoct.Jeho oca si chodi este privyrabat po robotach,tak si myslim sa nemaju vobec zle.
Chodia 2x za rok na dovolenku k moru na 10-14dni.A nie hociaku dovolenku.Popri tom si vybehnu este na nejake predlzene vikendy 3-4x za rok.Takze su velmi aktivni a uzivaju si zivot.
No a moj muz im prispieva na veci,ktore potrebuju poriešit.Nebudem menovat,na ake veci,napisem len sumy,ktore ma napadaju za posledneho roka (dnes 650€,minuly tyzden 250€ a 40€,v decembri 300€,v oktobri 200€...).Teraz sa dohodol so surodencami,ze kazdy mesiac im budu posielať na účet 100-150€.

Hadame sa kvoli tomu v poslednej dobe velmi casto.Pri tej poslednej sume650€ som mu povedala,ze dobre,ked on da rodicom,ja dam mojej mame,ktora je vdova,dochodkyna a sama sa stara o platby v domacnosti 1000€ do obalky.A ze pri kazdej vacsej sume,ktoru da rodicom,tak ja dam svojej mame.Nedaj to na sebe najskor znat ale nepacilo sa mu to.ze strasne vela penazi za jeden mesiac a ze on co zarobi pojde na nasu hypoteku,pre svokrovcov a pre mamu tento mesiac.tak sme sa dohodli,ze ja dam mame peniaze buduci mesiac.Moja mama,ako ju poznam,nebude chcet peniaze od nas,povie,ze my potrebujeme,aby sme si ich nechali.Svokrovci si ich ale zoberu bez ostychu.
Minuly rok sme cely rok riesili umele opladnenie,pretoze sa nam nedarilo prirodzene.Obaja mame okolo 40tky.Teraz som tehotna a budem rodit v lete.Ja ked som chcela novy kocik,ktory sme este nekupili,bol to problem,ze zoberieme si od svagrinej,aby sme usetrili,nakoniec ,ked som mu to vykricala,ze na nas setri,pristupil na novy ale samozrejme chce kupit lacny a nie kvalitny.
Na konci leta som chcela ist na dovolenku k moru,ze to bol pre nas velmi tazky rok,ze ju potrebujeme obaja,nechcel ist,vraj sme mali velke vydavky s IVF,ze setrime,tak sme nesli.
Pride vam toto normalne?Ja ked nieco od neho chcem doma (byvame na byte) trvá mu to kým to urobí,na rodičovskom dome robí stále niečo,pomáha,čo je treba.A aj to,keď chcem ,aby priŠiel od nich aspoň v Čase,keď ja chodím z roboty (snaži sa už,predtým to bol problém).Zaléží mi na tom,pretože aspoň vtedy ho vidím normálnejsˇie,kedže je zmenár.

Ospravedlňujem sa za dlhý príspevok,no kratšie sa to nedalo.

pekný deň Vám prajem a Ďakujem za Váš názor k môjmu problému.

Strana
z4
balerina2025
17. feb 2025

tvoja mama plati 1000 euro mesacne za co.

romino
17. feb 2025

nie, normalne mi to neprijde.
to co za mega hypoteku si kedysi nabrali, ze by im to este aj v dochodcovskom veku (po rokoch splacania .. a uz su predsa uplne inde dnes ceny, muselo to by za zlomok sucasnych ) .... tak obrovsky ukrajovalo ?
alebo ked aj - no tak nechodim na dovolenky
atd. atd. atd.
Davat rodicom stovky a stovky eur - pricom oni by tie peniaze mali, keby nechodia na luxusne dovolenky, dokonca sami nejdete - .. scifi.
Jasneze velke NIE

zuzka3110
Autor odpoveď zmazal
colsami
17. feb 2025

Neprijemne, taketo veci na zaciatku manzelstva. To nebude robir dobrotu.

Nesli ste na to velmi rychlo, ze vas tlacil vek a dieta? Svoji ste rok a pol, mas 40, za chviku uz rodis. Poznali ste sa pred manzelstvo dostatocne? Ak by ano, vedela by si asi ze takto funguje... A debatovali by ste urcite uz predtym o tom. Ja osobne si nemyslim, ze na tom manzel nieco v buducnosti zmeni, ked takto funguje uz ako 40tnik, a navyse u nich v rodine je to normalne, rodicom prispievat a financne sa starat, bez ohladu na to, ci oni maju peniaze a dovolenky (sudiac podla toho ze sa dohodli aj so surodencami). A mozno je to nejaky jeho zavazok, ak mu pomohli zabezpecit ako mlademu byvanie a pod. Bohvie .

crazy_cat_lady
17. feb 2025

nepride mi to normalne, aby manzel dotoval svojich rodicov, dost vysokymi sumami a ked pride na teba/Vas dvoch, tak sa vyhovara na setrenie. naco inak jeho rodicia potrebuju tolko penazi, kam/naco ich davaju? by som povedala, ze ok, daj im, ale dame aj mojej mame. rovnako. uvidis, ze za mesiac s tym prestane :D

autor
17. feb 2025

@balerina2025 ja som nepovedala,ze moja mame plati 1000€ mesacne.Ale,ze jej chcem tu 1000€ dat na prilepsenie,ked dava manzel.Nech nemam vycitky voci sama samej

autor
17. feb 2025

@romino to ja neviem presne,aku velku.ale uzivaju sa zivot na zaklade takychto veci.nech si uzivaju,ja im doprajem ale preco je to potom na ukor nas?ked sami mame velku hypoteku

lucka_ke
17. feb 2025

a určite idú tie peniaze rodičom?

janinah
17. feb 2025

Bud nikto nikomu alebo kolko on rodicom,tolko ty mame..a bodka.Mame to vysvetli,aby ich prijala,taka skromna zenicka to bude odkladat pre vnucatko,ja by som to tak robila.

romino
17. feb 2025

no vidis, takze v poslednom prispevku si sama odpovedas. Toto patri do kategorie "tema kde netreba filozofovat, je to jednoznacne" (alebo skor kategoria: "az sa mi nechce verit, ze je to realny opis")

michaelam2
17. feb 2025

Nepises tu prvykrat…daj uz tvojmu muzovi precitat vsetky tie diskusie a komentare nech sa trochu spamata

autor
17. feb 2025

@crazy_cat_lady uz som mu povedala,ze pri vacsich sumach dam mame rovnako.vies kolko veci mi sami teraz budeme potrebovat pre babo a toto sa robi?

autor
17. feb 2025

@lucka_ke to idu urcite,to viem

autor
17. feb 2025

@janinah uz som si povedala,ze to tak budem robit,pretoze hadat sa s nim nema vyznam.

balerina2025
17. feb 2025

chapem ze porovnavas a vlastnne ja nechapem preco ma dieta platit rodicom, ked toboz obaja ziju tak tipujem ze obaja maju dochodok. a snad aj dom ci byt davno splateny.

lucka_ke
17. feb 2025

peniaze v manželstve sú spoločné čiže o nich musíte rozhodovať spoločne

autor
17. feb 2025

@romino bohuzial,je to realny opis...a ja v tomto nevidim svetlo na konci tunela,som bezbranna a neviem,co robit.

autor
17. feb 2025

@balerina2025 nemaju,stale mamju na krku hypoteku

autor
17. feb 2025

@lucka_ke presne tak.ale on mam pocit,ze skor zije pre nich ako pre jeho buducu rodinu...

slavka1988
17. feb 2025

Ja to trosku otočím mne sa paci muž,ako sa stará o rodičov proste si to zaslúžia a majú sa radi ,nevidím dôvod prečo by si z tvojej výplaty nepomohla mamine svojej keď to potrebuje ,teda ja mam takú maminu ze naozaj celybzivot sa stará pomáha a tenista aj s vnúčatami a keby moja mamina raz na staré kolená nemala osobne by som jej dala aj posledné. A pri pomyslení ze tu raz nebude ma boli srdce Samozrejme nemalo by to byt na úkor rodiny ,ale ste dospelí ľudia sadnite si a vyjasniť si to a ak sa ti to nepáči zrejme si s nim nezakladaj rodinu.

sasa1310
17. feb 2025

Vy máte 40, rozmýšľam aká banka dala hypoteku, tak aby ešte splácali vo veku okolo 65 a viac rokov…

petrao2
17. feb 2025

Ty už si sem písala
A ak si ho ani po takej dobe a argumentoch nepresvedčila ja už by som riešila rozvod
Peniaze budu stále problem
A ty pôjdeš na rodičak z čoho budete žiť?
Budeš robiť aby mohol on dotovať rodičov?
S tym by som nesúhlasila
Ok dat 150 fajn ale toľko dat aj tvojej mame
A potom sa poriadne postarať o SVOJU rodinu
A nie šetriť na vás

betulinka1
17. feb 2025

Ja by som si zobrala vzdy taku istu sumu ako da rodicom a dala by som si tu sumu na svoj ucet. Keby sa pytal, tak by som mu povedala, ze tie peniaze davam mame, nech je to spravodlivé. Nedavala by som mame, nechala by som si ich. Ale nepoužívala do rodinného rozpočtu. Proste by som ich šetrila .Nech si uvedomí, ze kolko vas rozpočet stoji rozdávanie penazi. Za rok dva by som mu ukazala aha moj zlaty, toto davas rodicom, len tak.

janinah
17. feb 2025

@slavka1988 je rozdiel davat rodicom na lieky a jedlo a rozdiel davat na drahe dovolenky a pobyty viac krat rocne

crazy_cat_lady
17. feb 2025

autorka, mas to tazke. ja by som si napriklad nerobila s muzom dieta, ak by sme mali takto diametralne odlisne nazory a nezhody.. lenze nato uz je teraz neskoro.. tak treba riesit potom situaciu, uvidis, ako sa to bude vyvijat, ked uz bude babo na svete, ci bude viac setrit na viac atd.. ak ano, je to pre teba jasny signal, ze si manzel vybral svoju rodinou nad Vasou a ze s takym clovekom je tazke/nerealne planovat buducnost..

mk1111111111
17. feb 2025

spravodlivo si vezmi toľko isto, ako on dá rodičom. Iné by bolo, keby naozaj potrebovali pomôcť, ale takto, len sama seba oberáš. Odlož si, možno sa ani nenazdáš a zídu sa Ti.

janinah
17. feb 2025

To vase dieta o 18 - 20 rokov bude potrebovat ist na vs,trochu pomoc s gyvanim...ste si obaja isti,ze budete v dobrom zdravi este pracovat? Na vasom mieste setrim pre to dieta kolko sa bude dat a setrim odteraz.

petulda333
17. feb 2025

@janinah a hlavne,ak by mali nadstandardne prijmi niekolko tisic,tak nech daju rodicom aj na dovolenky,ale zrejme to takto nie je

autor
17. feb 2025

@slavka1988 to nejde o to,ja by som isla prva a dala im,keby som vedela,ze potrebuju.ale oni na tie vydavky maju.my si mame odtrhat na ukor tychto veci

janinah
17. feb 2025

@petulda333 a mozno autorka ani nevie o uplne vsetkych peniazoch,ktore tam idu...

Strana
z4