icon

Manželove podporovanie rodičov peniazmi ničí naše manželstvo

17. feb 2025

Dobrý deň a pekný pondelok prajem,

ani neviem,preco sem pisem,asi potrebujem pochopenie a podporu alebo vediet Vas nazor.
mam manzela,sme spolu zobrati rok a pol.Problem je s financiami.Obaja zarobime celkom fajn,mohlo by byt lepsie ale nemozme si stazovat.Manzel samorejme zarobi viacej ako ja (o nejakych 800€).
A teraz pride problem,ktory ma sere.Pravidelne dotuje rodičov s peniazmi na niečo a začina mi to vadiť.Obhajuje to,ze rodicia su dochodci,maju este hypoteku a potrebuju vypomoct.Jeho oca si chodi este privyrabat po robotach,tak si myslim sa nemaju vobec zle.
Chodia 2x za rok na dovolenku k moru na 10-14dni.A nie hociaku dovolenku.Popri tom si vybehnu este na nejake predlzene vikendy 3-4x za rok.Takze su velmi aktivni a uzivaju si zivot.
No a moj muz im prispieva na veci,ktore potrebuju poriešit.Nebudem menovat,na ake veci,napisem len sumy,ktore ma napadaju za posledneho roka (dnes 650€,minuly tyzden 250€ a 40€,v decembri 300€,v oktobri 200€...).Teraz sa dohodol so surodencami,ze kazdy mesiac im budu posielať na účet 100-150€.

Hadame sa kvoli tomu v poslednej dobe velmi casto.Pri tej poslednej sume650€ som mu povedala,ze dobre,ked on da rodicom,ja dam mojej mame,ktora je vdova,dochodkyna a sama sa stara o platby v domacnosti 1000€ do obalky.A ze pri kazdej vacsej sume,ktoru da rodicom,tak ja dam svojej mame.Nedaj to na sebe najskor znat ale nepacilo sa mu to.ze strasne vela penazi za jeden mesiac a ze on co zarobi pojde na nasu hypoteku,pre svokrovcov a pre mamu tento mesiac.tak sme sa dohodli,ze ja dam mame peniaze buduci mesiac.Moja mama,ako ju poznam,nebude chcet peniaze od nas,povie,ze my potrebujeme,aby sme si ich nechali.Svokrovci si ich ale zoberu bez ostychu.
Minuly rok sme cely rok riesili umele opladnenie,pretoze sa nam nedarilo prirodzene.Obaja mame okolo 40tky.Teraz som tehotna a budem rodit v lete.Ja ked som chcela novy kocik,ktory sme este nekupili,bol to problem,ze zoberieme si od svagrinej,aby sme usetrili,nakoniec ,ked som mu to vykricala,ze na nas setri,pristupil na novy ale samozrejme chce kupit lacny a nie kvalitny.
Na konci leta som chcela ist na dovolenku k moru,ze to bol pre nas velmi tazky rok,ze ju potrebujeme obaja,nechcel ist,vraj sme mali velke vydavky s IVF,ze setrime,tak sme nesli.
Pride vam toto normalne?Ja ked nieco od neho chcem doma (byvame na byte) trvá mu to kým to urobí,na rodičovskom dome robí stále niečo,pomáha,čo je treba.A aj to,keď chcem ,aby priŠiel od nich aspoň v Čase,keď ja chodím z roboty (snaži sa už,predtým to bol problém).Zaléží mi na tom,pretože aspoň vtedy ho vidím normálnejsˇie,kedže je zmenár.

Ospravedlňujem sa za dlhý príspevok,no kratšie sa to nedalo.

pekný deň Vám prajem a Ďakujem za Váš názor k môjmu problému.

kavasmliekom
17. feb 2025

Už si tu raz nepísala? Tiež manžel dotoval rodičov takými sumami.
A poradím to isté, ako vtedy. Keď on dá mame, ty si odlož pre seba takú istú časť.
Hlavne nech sa nezabudne spolupodieľať na bývaní, strave...

slavka1988
17. feb 2025

Samozrejme ak majú tak to by sa mi tiež nepáčilo ale nechápem opýtaj sa muža prečo dáva keď majú lebo to nemá logiku

autor
17. feb 2025

@petrao2 je to stale o tom istom a ja uz som z toho zufala...fakt neviem,co mam robit.rozvod a co potom?zachvilku materska,potom rodicovska...ved to nezvladnem

slavka1988
17. feb 2025

@janinah súhlasím

autor
17. feb 2025

@betulinka1 myslis?a ked sa opyta mojej mamy,ci ju peniaze potesili?

michaelam2
17. feb 2025

K tym peniazom po rozvode…budes mat narok na vyzivne na dieta a aj na vyzivne na seba

autor
17. feb 2025

@kavasmliekom my mame spolocny ucet,tak to sa podiela.ide o tom,ze sami potrebujeme,caka nas vela vydavkov a takto sa to riesi

summer23456
17. feb 2025

Autorka nepoteším ťa, on sa nezmení. Sestra na podobný exemplár doma. Pre euro by si aj do kolena nechal vŕtať, keď treba dcére kúpiť legíny za 5€, vlasy mu stoja dupkom, načo ma mat dieťa dvojo zimných topánok???!!! Vraj stačia jedny...Všetko len použité, z druhej ruky, dokonca si sestra od švagrinej pýtala,či nemajú veci pre malú, pritom on zarába čas 2500€. Ale rodičov podporuje, tam mu ľúto peniaze dať nie je, už teraz im šetrí na opatrovateľky, ak sa bude treba o nich starať, on si ich vezme k sebe keď budú starí a chorí.....to je síce pekné, ale je takto len k svojim rodičom úctivý...a sestra? No načisto sa pri ňom stal z nej zgrlos a šetrí na všetkom...
Takže preňho vždy budu rodičia jeho rodina. Ty a dieťa až potom...až potom ak zvýši na vas čas, zvýšia peniaze.

autor
17. feb 2025

@slavka1988 ze na prilepsenie,lebo su dochodci a aby otec nemusel tolko po robotach chodit.

kavasmliekom
17. feb 2025

A ty nevieš vybrať z toho účtu predtým ako on stihne dat rodičom? Vyber, daj na iný účet a povedz, že nemáte.

autor
17. feb 2025

@michaelam2 aj na seba?to asi nie.lenze to vyzivne je kolko?almuzna nie?a kde budem byvat...rozvadzat sa po roku a pol?

autor
17. feb 2025

@summer23456 je toto ale normalne ?povedz mi...mne to pride chore....ja som zato,dobre raz za cas potesit nakupom alebo tak.ale toto?

slavka1988
17. feb 2025

Možno zisti ze dieťa potrebuje a prestane alebo sa dohodnúť napríklad na 200e mesačne keď už musí

janinah
17. feb 2025

A keby si sa ty porozpravala so svokrou? Ze ok,date im 100 eur mesacne,to iste tvojej mame a nech viac nepytaju,lebo sporite pre dieta,nie ste uz najmladsi rodicia..

luccija
17. feb 2025

Keď im chce dávať nic si nepomôžes aj, keď sú peniaze spoločné atď...otrasná situácia tak ako sú rodičia niekedy zaslepení, tak aj deti.Ano, správne by to bolo, keď jedným, tak aj druhým.Aj tak nikdy nezistia koľko im dáva.Pred svokrou budeš za lakomca, keď s ňou začneš túto tému a muž pred súrodencami za toho, čo nechce dať.Len či by tak pomáhali aj oni vám, ak by bolo treba...
Toto nemá riešenie jedine sa dohodnúť na sume pre jedných, pre tvoju mamu spravodlivo aj, keď tvoja mama toľko doteraz nedostala.Snad ho dieťa zmení, že potrebujete aj pre seba.je ina situácia, ak by nemali, ale vyzerá, že núdzou netrpia a on potrebuje byť ten dobrý syn a stane sa akurát zlý manzel

katkaseiner
17. feb 2025

Nie, nie a nie...
nie je to normalne. Chapala by som pomoc svokrovcom keby boli v situacii ze dochodok maly, a treba pomoct... samozrejme by som im isla 2x mesacne nakupit (s nimi nech si vyberu co chcu a potrebuju) ale toto je len chamtivost svokrovcov.
Jednak nechapem aku hypoteku maju este v dochodku. Pokial ju vedia splacat a ostava aj na dovolenky, tak by som absolutne ziadne peniaze nedavala... a hlavne nie, ked svokor a svokra si dovolenkuju niekolkokrat rocne mimo pri mori resp. welnessy a ja zgrlosim korunu aby som si mohla kupit vobec novy kocik - a nie ze kocik ktory by som realne aj chcela.
Manzel by si mal utriedit priority. Je krasne pomahat rodicom, ale jeho peniaze uz nie su len jeho.. su vase rodinne. A akonahle tebe vypadne prijem, tak vy budete vyratuvat eurovky na nakup a svokor so svokrou budu bookovat 2tyzdnove dovolenky... no taku este nehrali...

Je blbe, ze tvoj manzel nechape, ze na tie peniaze ste dvaja a za chvilu uz traja. Ze vypadok jedneho prijmu pocitite a potom pomaly aj prirastok do rodiny... cim skor mu to objasnis, tym skor zistis jeho postoj. Prejav pochopenie ze chce rodicom pomahat, ale sami budete mat menej a sami budete kalkulovat, tak svokrovci nech si vstupia do svedomia a necakaju milodary...
Drzim palce, toto je jedna zapeklita situacia

michaelam2
17. feb 2025

Ano aj na seba by si mohla dostat vyzivne kedze budes mat male babatko. A kolko tak to zalezi od toho kolko zaraba. V kazdom pripade by som mu spomenula aj tuto moznost, mozno sa trosku zobudi.

autor
17. feb 2025

@slavka1988 na 200€ mesacne?nechapem...nemyslim si,ze prestane

autor
17. feb 2025

@janinah svokra o tych 100 zatial nevie.Ale ako vidim,ostatne peniaze prijmaju bez toho,aby im to boli voci nam hlupe

lienka.7
17. feb 2025

@autorka za mna tak ci tak skončíte rozvodom. Bud to utnes teraz, alebo potom. Za mna teraz by to mohlo byt jednoduchšie.
On ich podporovať nikdy neprestane, na to rovno zabudni. A keď pride dieta bude teba obmedzovať ešte viac ako tersz, tomu ver. Cize si teraz setri, nech máš, čoho kúpiť mlieko a plienky.
A inak, keďže svokrovci nemajú evidentne "kožu na papuli", by som im povedala na rovinu, či im nie je trápne brat peniaze od vás, obzvlášť keď ich nepotrebujú.

balerina2025
17. feb 2025

@sasa1310 asi tak

summer23456
17. feb 2025

Nie je to normálne. Nepoviem keby nemajú na život, ale nie že oni idú na dovolenky a on ich podporuje. Teda moji rodičia by na to nikdy nepristúpili, aby sme im posieľali peniaze, radsej by boli na suchých rožkoch, ale niektorí rodičia s tým problém nemajú. A poviem ti, už sme mali v rodine viac takých prípadov. Keď to on nechce zmeniť, podľa mňa s ním nepohnes. On si to vysvetliť nedá. A keď jeho rodičia s tým problém nemajú, tak ich bude dotovať donekonečna.

callisia
17. feb 2025

@prosimpekne
Ty si tu už písala, že? Hneď prvá téma pod touto. 7 strán rád nestačilo aby si videla, že vaše manželstvo smeruje do záhuby?

ema22270
17. feb 2025

Uz si sem raz pisala nie, ze manzel chodi otcovi pomahat na fusky a este ho aj nevyplati, ci to nie si ty

ema22270
17. feb 2025

Tie sumy co pises su prosto sila. Pomoct rodicom napr 50-100 mesacne, lebo im to nevychadza, uplne realne nevychadza je nieco ine. Ale dotovat niekoho aby si oni mohli uzivat niekde na dovolenkach, to je trosku cez, hlavne ak teda vy sami nemate nejake velke peniaze a hypoteku na krku. A presne tak, ked jeho rodičom aj tvojej mame. Len to by ste asi boli vy sami uz na nule pomaly a nevyslo by vam ani na jedlo, kedze to nie je 50e, za co by ste im spravilo nevyhnutny nakup to su dost vysoke sumy. Ale presne mi napadlo ci tam nie je skor nejaky gambling alebo ja neviem. Nechce sa mi toto nejako verit🤔

autor
17. feb 2025

@ema22270 nie je to gambling.naozaj tie peniaze idu realne im.som z toho strasne smutna a nestastna.takto som si zivot vobec nepredstavovala.

autor
17. feb 2025

@summer23456 ani moja mama by na toto nikdy nepristupila.lebo vie,ze cakame babo a mame velku hypoteku.ale vidis??kazdy je iny...
a nehovorim o tom,ze ja ked nieco potrebujem riesit,to nikdy nie je tak dolezite,ako to,co sa tyka rodicov...

summer23456
17. feb 2025

Ja ťa úplne chápem. Máš pravdu. Len riešenie žiaľ nie je, len to buď tolerovať alebo sa rozviesť. Je mi to ľúto...

crazy_cat_lady
17. feb 2025

autorka - nechcem byt zla, ale tato situacia uz trva asi nejaky cas. preco si si s partnerom urobila dieta do vztahu, v ktorom mate taketo absolutne diametralne odlisne zmyslanie a priority? lebo su len dve moznosti - bud to partner pochopi a zmeni/obmedzi, alebo sa rozidete. z toho co pises, mi nepride, ze to vnima ako problem a neplanuje s tym do buducna nieco robit. ale takyto asi nie je posledne tyzdne, ale zrejme uz od zaciatku vztahu..

betulinka1
17. feb 2025

Dohodni sa s mamou, ze povie ano. Ved ju potesia, ze takto chces muzovi ukazat kolko to bude nakoniec penazi. Cize ani nebude klamat.