Manželove podporovanie rodičov peniazmi ničí naše manželstvo
Dobrý deň a pekný pondelok prajem,
ani neviem,preco sem pisem,asi potrebujem pochopenie a podporu alebo vediet Vas nazor.
mam manzela,sme spolu zobrati rok a pol.Problem je s financiami.Obaja zarobime celkom fajn,mohlo by byt lepsie ale nemozme si stazovat.Manzel samorejme zarobi viacej ako ja (o nejakych 800€).
A teraz pride problem,ktory ma sere.Pravidelne dotuje rodičov s peniazmi na niečo a začina mi to vadiť.Obhajuje to,ze rodicia su dochodci,maju este hypoteku a potrebuju vypomoct.Jeho oca si chodi este privyrabat po robotach,tak si myslim sa nemaju vobec zle.
Chodia 2x za rok na dovolenku k moru na 10-14dni.A nie hociaku dovolenku.Popri tom si vybehnu este na nejake predlzene vikendy 3-4x za rok.Takze su velmi aktivni a uzivaju si zivot.
No a moj muz im prispieva na veci,ktore potrebuju poriešit.Nebudem menovat,na ake veci,napisem len sumy,ktore ma napadaju za posledneho roka (dnes 650€,minuly tyzden 250€ a 40€,v decembri 300€,v oktobri 200€...).Teraz sa dohodol so surodencami,ze kazdy mesiac im budu posielať na účet 100-150€.
Hadame sa kvoli tomu v poslednej dobe velmi casto.Pri tej poslednej sume650€ som mu povedala,ze dobre,ked on da rodicom,ja dam mojej mame,ktora je vdova,dochodkyna a sama sa stara o platby v domacnosti 1000€ do obalky.A ze pri kazdej vacsej sume,ktoru da rodicom,tak ja dam svojej mame.Nedaj to na sebe najskor znat ale nepacilo sa mu to.ze strasne vela penazi za jeden mesiac a ze on co zarobi pojde na nasu hypoteku,pre svokrovcov a pre mamu tento mesiac.tak sme sa dohodli,ze ja dam mame peniaze buduci mesiac.Moja mama,ako ju poznam,nebude chcet peniaze od nas,povie,ze my potrebujeme,aby sme si ich nechali.Svokrovci si ich ale zoberu bez ostychu.
Minuly rok sme cely rok riesili umele opladnenie,pretoze sa nam nedarilo prirodzene.Obaja mame okolo 40tky.Teraz som tehotna a budem rodit v lete.Ja ked som chcela novy kocik,ktory sme este nekupili,bol to problem,ze zoberieme si od svagrinej,aby sme usetrili,nakoniec ,ked som mu to vykricala,ze na nas setri,pristupil na novy ale samozrejme chce kupit lacny a nie kvalitny.
Na konci leta som chcela ist na dovolenku k moru,ze to bol pre nas velmi tazky rok,ze ju potrebujeme obaja,nechcel ist,vraj sme mali velke vydavky s IVF,ze setrime,tak sme nesli.
Pride vam toto normalne?Ja ked nieco od neho chcem doma (byvame na byte) trvá mu to kým to urobí,na rodičovskom dome robí stále niečo,pomáha,čo je treba.A aj to,keď chcem ,aby priŠiel od nich aspoň v Čase,keď ja chodím z roboty (snaži sa už,predtým to bol problém).Zaléží mi na tom,pretože aspoň vtedy ho vidím normálnejsˇie,kedže je zmenár.
Ospravedlňujem sa za dlhý príspevok,no kratšie sa to nedalo.
pekný deň Vám prajem a Ďakujem za Váš názor k môjmu problému.
tiez som citala tvoju predoslu diskusiu... on sa autorka nezmeni... akoze teda raz prestane dotovat rodicov... ale vsetci vieme az kedy... mne sa paci napad ist za svokrovcami a povedat im, ze nevychadzate, pretoze prijmaju od vas peniaze a vas zivotny standard ide do kytek... ked to ale spravis bude hadka, sialena a neviem ci to je to co prave teraz potrebujes.... cize menej stresu bude, ked sa dohodnes s mamou, ze rovnake ciastky bude jednoducho prijimat od vas... ak s tym neprestane aj tak po case ked budete nonstop na nule s kazdou vyplatou, tak to je cvok.... a povedala by som.mu, ze svojim spravanim smeruje k tomu, ze o vyzivne na seba a dieta budes ziadat cez sud napriek tomu, ze zijete v manzelstve, pretoze si s peniazmi robi co chce...
@summer23456 myslis,ze sa da toto dlhodobo tolerovat??zo zaciatku som to ale uz sa to neda
@slavka1988 rozmyslala som nad tym,ze to urobim.uz mi to prebleslo viackrat hlavou.ale neviem,co urobit...
Nie, nedá. Ešte sa môže stať, že im bude dávať poza tvoj chrbát, aby si bola ticho a mal od tvojich výčitiek pokoj. Proste keď je raz niekto extra zaťažený na svoju pôvodnú rodinu, nezmenis ho. Žiaľ, mám bohaté skúsenosti osobné aj odpozerane.
@fairyy on mi na to ako argument povie,ze ci mam malo,ze mam pristup k uctu,ze si mam kupit,co potrebujem...menej stresu?vies kolkokrat sme sa pohadali a ja v slzach,zlikala a akokeby si neuvedomoval,ze som tehotna a potrebujem klud
@summer23456 keby zacal toto robit,ze na tajnasa,tak to by asi nerozdychal...a ako dopadli tvoje osobne skusenosti?zmenilo sa nieco k lepsiemu?
Áno, zmenilo sa, som šťastne rozvedená už 11 rokov. Dcéra mala 15 mesiacov, keď som odišla. Alé tam bolo aj kopec iných klamstiev. Ale ako píšem, sestra niečo podobné toleruje svojmu chlapovi už 7 rokov.
A kolko ste spolu? Zrejme prispieval stale nie?
Vasa situacia sa prichosom dietata zmeni... a az potom sa uvidi..... noooo.... lahke to zjavne nebude.
ja rozumiem ze chces byt s nim a mat s nim rodinu -- no on evidentne s tebou rodinu nema, ale ma ju so svojimi rodicmi...
velmi je to smutne. Skus sa odstahovat k mame - bud ho to preberie, alebo nie. A potom zial rozvod, nebudes ani prva, a ani posledna.
Môj manžel tiež prispieva na rodičovský dom. Dokopy za tie roky tam prispel už 25000, posiela pravidelne každý mesiac, hovorí že je to investícia do jeho dedičstva ale... Naša rodina na prvom mieste, keď by nám chýbalo v rodinnom rozpočte, tak by nepeispieval, boli sme aj na dovolenke, aj sme tak ako vy po IVF, ale na výbave pre maleho sme nešetrili. Lenze my si dokážeme z platu odložiť aj 1000 eur mesačne, nemáme hypotéku a keby nám chýbali peniaze v rodinnom rozpočte a musela by som sa obmedzovať, tak by mi to vadilo rovnako ako tebe, zatiaľ to ale som schopná tolerovať. Moji a manželovi rodičia sú rovnako starí ale moji sú na tom s peniazmi podstatne lepšie, takže ja našim nemám dôvod prispievať, ale keď idem s mamou na nákup tak platím vždy ja. Počítam že sa mi to tiež raz vráti v dedičstve.
@barju to vazne?
Počítam že sa mi to tiež raz vráti v dedičstve.
Fakt sila, rocne rodicom DOCHODCOM pomahat tisicami eur, ktori defacto tie tisice eur minu na dovolenky,
ale sami vy ako pracujuci, co si zasluzia oddych - neist na dovolenku - lebo "treba setrit" ??
A to sa neprepadava od hanby ani syn, ani v prvom rade oni ??
Fakt pribeh ako z inej planety ....
Ja neviem, nestačili ti rady v predchádzajúcich témach?
@balerina2025 Ze ? Tiez ma zaraza ta vypocitavost neskutocna....hruza des taketo zmyslanie.
@romino asi im to pride normalne...ja neviem.Samozrejme,pomahat sa ma a obzvlast rodicom.ale za tychto okolnosti??
Autorka, ved berie vasej vlastnej rodine a vasmu spolocnemu dietatu. Pre mna netolerovatelne.
môj manžel prispieval rodičom dosť slušnou sumou k dôchodku 3 roky bez môjho vedomia, hneď ako som na to prišla tak prestal, rodičia to údajne vyžadovali, pritom nemali finančné problémy, bolo mi ľúto že sa so mnou neporadil, nechápala som to, je pravda že v tom čase dobre zarábal ale radšej sme to mohli šetriť a platili sme aj hypo
@luccija zvlast mi je to divne .. kedze ja mam rodicov z tej generacie .. co vyrastli za socializmu, a aspon ja vacsinu tej generacie vnimam tak,
ze ani dako nikde nechcu chodit. Mozno tu daco na Slovensku este ano, aj to po dakom presviedcani.
Ale tusim ani moji rodicia, ani svokrovci - keby im dam do ruky darcek, co i len tyzdnovy pobyt all inclusive dakde pri mori, .. by boli nestastni, ze ich nutim ist na dovolenku. Naco sa tam trieskat, to je uz predsa strasne unavne, co tam oni budu robit .. ved su stastni radsej doma na dvore :D
Aj keby to mala byt nejake vyhra v sutazi, co by mi isla prepadnut .. a preto nech radsej oni vyuziju - tak by nesli na taku dovolenku.
A fuk ho .. tu pribehy inych dochodcov .. co rovno aj zoberu tisice eur od svojho dietata, aby si zachovali ten standard, ze 2x do roka na taku dovolenku 🙂
@romino moja mama tiez nikdy pri mori nebola a asi ani na dovolenke. Jej je najlepsie doma. Pamatam raz sme sli do prahy zila tam jej sedtra to som chodila na prvy stupen zs mali sme byt tyzden a po dvoch dnoch sme sli domov. Ze jej je najlepsie doma. A to bola mlada este. Potom som chodila ku yete uz len sama vlakom cez prazdniny. Keby som ju teraz poslala na dovolenku ku moru ma 66 nesla ny lrepadlo by to.
@romino sú aj aktívni dôchodcovia🙂a možno pozadie je úplne iné moja suseda má brata, ktorý tiež rodičom kupuje pobyty, chladničku, oblečeine a druhý brat, aby nevyzeralo, že nemá tak si aj od úst odtrhne, aby sa vyrovnal bratovi to sú také psychologické hratky o čo som ja horší?
Aby sa starí rodičia mohli popýšiť niekedy je komické sledovať ako tá súrodenecka rivalita pokračuje aj v dospelosti.A možno chce len tak z dobrého srdca, ale nie ukrátiť druhých tak aj autorkins mama ma dostat
Ty si už s týmto problémom písala. Ak nie, tak v tomto vesmíru žijú 2 totožné ženy a situácia. Tam si mala plno komentov. Vidím, že nepomohlo.
@luccija len je to aj o tom či tu pomoc potrebujú alebo nie a my vieme že majú peniaze z predaja zdedenych pozemkov ale stále sa sťažujú že majú málo, ale pritom to sušia niekde v ponozke, tak mi povedal manžel. Takže keď by od nich žiadal peniaze naspäť, nemali by mať problém mu ich vrátiť, len mi príde, že sú lakomi a nevrátia mubich pre jeho pekne oči, ale že si ich bude musieť vysypať a možno sa tým pokazia vzťahy v rodine
Ja tu asi radim, len od neho odist. Podla mna ani to by sa neuvedomil. Nech teda zije u rodicov a podporuje ich do konca zivota.
Uz si tu pisala. Uz poradim len tolko, to co chces dat mame a ona si to nevezme, daj si do obalky a odloz. Stale ked on da rodicom, ty zober pre mamu a odloz. Myslim ze pridu chvile ked sa ti tie nasusnene peniaze budu hodit. Pri takomto chlapovi asi spolocny ucet je blbost. Nie na materskej ale neskor by som rozmyslala nad inym sposobom hospodarenia, zeby 2ucty a treti na domacnost? ale on nech prispieva na spolocne fungovanie viac, lebo viac zarobi.

Ou autorka keď čítam nakoniec všetko čo píšeš je mi ta úprimne ľúto:( bojim sa ze sa takýto chlap nezmení možno chod na par dni k mamine bývať aby sa zľakol ze o teba môže prísť ale úprimne neviem ci to pomôže:( veľa síl a trpezlivosti