icon

Môžem sa pýtať moslima na jeho vieru?

1. feb 2025

Ahojte baby, aktuálne sa nejaký čas stretávam s muzom, je moslim ale žije a pracuje 20 rokov na Slovensku. Co sa tyka viery bavili sme sa zatiaľ iba okrajovo. Viem ze bude teraz Ramadan, viem zhruba co to obnasa ale myslíte že sa ho môžem opýtať na podrobnosti ze co z toho vyplýva pre mňa? Nerada by som urobila niečo čím by som urazila jeho alebo jeho vieru nakoľko to respektujem. Myslíte že keď sa budem pýtať na jeho vieru neurazim ho tym? Vôbec netuším ako to oni majú. Ďakujem za skúsenosti z vašich životov s moslimom

autor
3. feb 2025

@canerko pochádza z Macedónska ale on aj celá jeho rodina ziju cez 20 rokov na Slovensku.

autor
3. feb 2025

@lion777 a co sa ja mam s rozvojovými krajinami? Ja aj on zijeme na Slovensku a ja sa určite nechystám nikam sťahovať. Znovu ti opakujem ze tak ako nie každý Slovák je rovnaký to isté platí o moslimoch. A keďže nemáš osobnu skúsenost tak prečo svoje predpoklady na zaklade predsudkov vydávas za všeobecne fakty?

lion777
3. feb 2025

Ak by to bol na tisic percent, vhodny a nezny partner, ktory ti nacuva, nebudes tu musiet zakladat taketo temy. Iskra, alebo nieco moze byt aj hned, urcita naklonnost k niekomu. Oci by som mala na stopkach. Ty si ta, ktora urcuje, co sa bude diat. A nehanbit sa. Uz ked si takto zacala, nevidim to na nic mimoriadne .

klotildabazarik
3. feb 2025

@kremlicka250 moze byt radsej by, som bola chlapom😂

lion777
3. feb 2025

Pretoze kulturne rozdiely, navyky, vsetko je ine. Stahovat sa nemusis, ale ak niekto vzide s takeho prostredia, treba davat pozor, ako sa bude k tebe spravat.

lenkakravcova
3. feb 2025

@lion777 Rozvojové krajiny nie sú iba islamské. Takmer polka rozvojových krajín je tzv. kresťanská a to postavenie ženy je tam ozaj na nič. - Ale nie kvôli viere, ale kvôli financiám a chudobe krajín.

lion777
3. feb 2025

@lenkakravcova ak pozeram narast tychto obyvatelov v Europskych mestach, vznika tam to iste, co maju doma. Keby neboli stedre davky, bordel a spina, by bola este vacsia. Bude to presne v ludoch. Je jedno kde zijes. Belochom rastu doslova plody prace pod rukami. Tito ich len vyzieraju. Krestania to nie su.

lucia147852
3. feb 2025

A katolíka, evanjelika, budhistu by si sa opýtala? Ak áno, prečo sa zamýšľas nad tým či sa opýtať moslima? Je nejaký nadčlovek kvôli tomu či čo?

lenkakravcova
3. feb 2025

@lion777 počkaj, čiže ty si rasista, nie si proti islamu. Ak to dobre chápem. Bieli Slováci, muslimovia ti nevadia ale vadia ti čierni, tak?

samik88
3. feb 2025

@lenkakravcova ale veď tu vôbec nejde o rasizmus. To je bohužiaľ realita 😏 . A to ešte nespomenula ako tam znásilňujú biele dievčatá. Akým prínosom sú pre našu európsku spoločnosť? A nezačni tu písať koľko poznáš doktorov moslimov ,atď. Keď sama vieš,že je takých veľmi málo. A koľko je bielych Slovákov moslimov? Tiež málo,však? Tak prečo chytáš za slovíčka?

lenkakravcova
3. feb 2025

@samik88 vieš čo, ja čo poznám muslimov na Slovensku, a to asi cez 500 ľudí, tak všetko sú to Slováci. Čiže ja sa vyjadrujem k tým, ktorých poznám a viem o nich že sú dobrí a spoľahliví ľudia.

autor
3. feb 2025

@lucia147852 katolíka a evanjelika nie pretože tu vieru poznám. Aj keď idem do cudzej krajiny rada dopredu viem co sa patrí alebo nepatrí, čo ich môže uraziť, na čo je nevhodné sa pýtať a tak podobne. Neviem co je na tom nepochopitelne ze to tu všetci potrebuje hrotit do takých extrémov

autor
3. feb 2025

@lion777 samozrejme ze iskra aj ocarenie je ale láskou by som to zatiaľ nenazyvala. Jeho spravaniu doteraz nemám absolútne co vytknúť, zaujíma sa, stara sa, je pozorný, vola a píše mi. Nemám ružové okuliare, spoznavam ho a uvidím. Nie je to žiadny lenivec, ma vlastný dom, niekoľko áut, vlastný biznis, pracuje od rána do večera takže si nemyslím ze ma potrebuje na niečo využiť.

samik88
3. feb 2025

@lenkakravcova Tak to som rada,že ich poznáš až toľko. Ale vy sa vyhľadávate práve preto,že vás je málo. Čo je to oproti tým 60 miliónom či koľko ich už žije v EÚ? Oni sa nikdy neprispôsobia a vždy nám budú spôsobovať problémy. Sami povedali,že chcú islamizovať celú Európu,čo sa im aj darí. A nie kvôli takým ako si ty čo prejdú na ich vieru,ale preto,že kresťania nemajú toľko detí ako moslimovia.

f333
3. feb 2025

Autorka, kazdym tvojim prispevkom len dokazujes, ze nemas nai tusenia o ideologii islamu.Toho politickeho.. V islame jeto tak,ze aj po tyzdni zaanost/Niekedy
aj po dni/ i hlavne u Europaniek navrhuju manzelstvo... Potrebuju pobyt ci financie....
AKneziada manzelstvo pre neho si tak ci tak len lahka zena.. Tovar....Nikd ynebudes na tej urovni u neho ako Moslimka.... >Tumoze sic etie zaj bit a zabit v mene vrazdy zo cit,ale nie je pre neho pobehlicou.. ty ano, .
A to,ze zena z nejakej Hornej dolnej trpi pripadneho utocnika je jej vina.. zakon ju chani na sk pred nasilim..
Ale Moslm v Europe neuznava zakony danych krjin. preneho je dolezita len saria. Apodlanej moze zenu byt,aj zabit......maximalne zapölati zanu rodine nejake male odskodne...
To je ten rozdel ,ktory s asnaziem ti vysvetlit. A ich mentalitu poznas,len co prjavis najmensi odpor vnejakej veci .iny nazor na vec.....Oni sa nedokazu dobre ovladat.Teda orientalci.... Takze emocie prvladaju konntrolou. takze potom len uvidisis, co je to zit s moslimom...Ai ch modus oparandi je noz a jeho pozitie
Vd eto pozivaju denne na zeny, deti.. naprk. v prarku nedavno na jaslckovu skupinu deti..... Ten chlapcek 2 rocny mal 8 bodnuti......
jwe ela zien v de-.moslimiek,ktorych muzi ci bratia mioslmovia podrezali hrdla.. vrazdy zo cti.Toto by si si zelala pre svoju dceru? Ci syna,aby taku mentalitu a ideologiu zdedil?

lenkakravcova
3. feb 2025

@samik88 to s tými deťmi je len a len vaša chyba.. za to nikto iný nemôže. Každý môže mať 3-4-5 deti, ak chce.

earlgrey
3. feb 2025

@autorka
Záleži aj odkiaľ je...teda krajina pôvodu ..ja som bola v Iraku a ver mi, že som sa neprispôsobovala ich viere, ich kultúre...dokonca ani moslinky žijuce v tom meste, kde som bola..mladšie ročníky, študentky, nechodili zahalené...normálne sukňa nad kolená...krátke tričko...žiadna šatka na hlave...alebo rifle a pekná blúzka...topánky na podpätku a bola som tam aj v čase ramadanu...normálne som sa chodila najesť do reštaurácie a poviem ti, že tam bolo veľa miestných, ktorí ramadan nedodržiavali...ok, reštaurácie boli zahalené bielou plachtou, aby do okien nikto nevidel.. ale normálne jedli, keď boli hladní...sú aj moslimovia, ktorí ani vo vlastnej krajine nedodržiavajú zákony a tradície...tak ako aj v iných krajinách...nájdeš aj takých, aj takých...a rešpekt a úcta od miestných bolo na nezaplatenie..2 týždne ma tam obskakovali ako kráľovnu 🤣🤣🤣 veľa z nich rozprávalo po anglicky, vypytovali sa na všetko, čo ich zaujímalo...muži a aj ženy...dokonca s mladými chalanmi a dievčatami som aj vodnú fajku v kaviarni fajčila...🤣 takže záleži z akej časti pochádza...a ako bol vychovávaný...

samik88
3. feb 2025

@lenkakravcova Ale to je veľmi ľahkovážny názor. Áno ,ty porodíš aj 20 detí. Ale dôležité je čo z nich vychováš. Lebo povedzme si úprimne ,že koho deti sú väčším prínosom do budúcnosti pre spoločnosť? Tie čo vyrastajú v chudobe ,špine a bez vzdelania? Či tie ,ktoré majú základné hygienické návyky ,učia sa od malička ,chodia na krúžky ,športujú ,atď. Veľmi dobre vieš ,že štatisticky majú viac detí chudobní ľudia,ktorí bohužiaľ vychovajú tiež takých s prepáčením darmožráčov,ktorí sú odkázaní na sociálne dávky a pomoc od štátu. Tzv.paraziti. Potom sa nájde pár rodín, ktoré sú na tom finančne celkom dobre a chcú mať veľkú rodinu,tam asi patríš aj ty. Lenže ty si stále Slovenka ,to je iné. Nemáš tú ich mentalitu. Chodievaš často do islamských štátov? Nie je tam veľká chudoba? Špina a smrad? Teda okrem veľkých miest.

freepalestine
3. feb 2025

@samik88 islamske krajiny a spina a smrad?
Prepac, ale toto je tak obmedzene vnimanie sveta, ze je to az na zaplakanie.
Povedz konkretne mesta/krajiny, kde je spina a smrad!
Co sa hygieny inak tyka, tak ak by mal praktizujuci moslim sudit, tak o drvivej vatsine slovakov povie, ze su nehygienicky. Moslim si totiz to az 5x denne umyje ruky, nohy, tvar… neexistuje aby sa po malej co velkej potrebe neumyl.. a to nehovorim o nasom “hygienickpm” rozotreti ho**a papierom.
Vazne, nastuduj si daco, bo na tuto temu si mimo

autor
3. feb 2025

@earlgrey pôvodom je z Macedónska ale on aj celá jeho rodina ziju už viac ako 20 rokov na Slovensku. Všetci tu majú normálne trvalý pobyt, pracujú takže žiadne výhody typu aby tu získal pobyt odo mňa nečaká ako to píšu niektoré v komentároch. Viem ze všade sú aj takí aj takí, nemám ilúzie ale radšej cloveka spoznám sama ako mať predsudky a hneď niekoho odsudit

earlgrey
3. feb 2025

@autorka
Nesúď a neodsudzuj...ako si napísala a smelo do tých otázok...nepoznám moslima, ktorého by sa otázky na jeho vieru dotkli. Čo som pracovala s touto komunikou, zbožnovala som počúvať ich zvyky, tradície a hlavne výklad Koránu...lebo ten človek, čo o tom rozprával to vedel tak super podať, že sa tomu ani žiaden film či kniha nevyrovnali 😀 ale tak ja som taká..že mňa zaujíma všetko

autor
3. feb 2025

@earlgrey áno, aj mňa to zaujíma preto som sa pýtala ci sa môžem pýtať priamo a narovinu všetko alebo su na nejaké otázky citlivy, keďže túto mentalitu poznám iba skreslenu tak ako väčšina tu v komentároch.
Určite ho neodsudzujem, ani neskatulkujem. Jeho inakost respektujem a chcem ho spoznat viac. Velmi ti ďakujem za normálny pohlad a odpovede, ktoré neboli plne odsúdenia 🙂

lenkakravcova
3. feb 2025

@samik88 bola si v Bulharsku alebo Rumunsku?
Bola si v Saudskej Arábii alebo v Emirátoch?
Môžeš porovnať. Pôrodnosť je tam podobná. Teda v tých dvoch islamských krajinách je vyššia. Záleží to teda na krajine, ktorú si dáš ako vhodnú porovnania. Všeobecne sú krajiny sveta čo sa týka kresťanstvo vs islam na tom rozvojovo takmer rovnako (máš aj silné aj slabé krajiny). Len ako píšeš, islamské krajiny majú vyššiu pôrodnosť.

canerko
3. feb 2025

Mozeš mi napisat ip ak chces.Ja aj moj byvaly moslimsky manzel sme z Macedonska

earlgrey
3. feb 2025

@autorka
Za máličko 😉

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
midka
3. feb 2025

@lenkakravcova prečo stále používaš v komunikácii vyraz muslim, namiesto moslim....
..

earlgrey
3. feb 2025

@kittykat22 Nesúhlasím...poznám veľa Európaniek, ktoré sú vo vzťahu s moslimom a nekonvertovali...síce mali tú ich "svadbu" pred Bohom...čiže nič oficiálne na papieri...ale nekonvertovali a rodiny tých moslimov nepovedali ani jedno jedine slovo...nie je moslim ako moslim 😉 takže neškatulkuj, nezovšeobecňuj...

lenkakravcova
3. feb 2025

@midka pretože je to bližšie tomu, ako sa to číta.
S "o" používajú skôr nemuslimovia. V odborných publikáciách i v celej Európe sa používa "u".