icon

Môžem si vziať pôžičku na prerábku domu priateľa?

simonka123234
13. dec 2023

Dobrý deň prosím vás priateľ kúpil dom na hypotéku chcem na prerabku zobrať pôžičku len niesom na dome napísaná dasa to dáko aby ma potom nevyhodil niekedy mame spolu aj dieťa radšej sa poistiť len neviem ako

Strana
z2
sasa1310
13. dec 2023

@ahhola no nesedí. Nie sú manželia a o svadbe som tu ešte od autorky nič nečítala.

ahhola
13. dec 2023

@sasa1310 na základe toho, ze muž a žena zvyknú mať majetky spolu, aj keď je to čoraz zriedkavejši jav, napr. Tuknes si 4cislo bytovky X do katastra, vyjde ti 50 partaji a 3 z nich sú označené prstienkom⭕⭕ bsm, taka poetika v dokladoch štátu, zväčša sú to husakove deti💕

sasa1310
13. dec 2023

@ahhola nerozumiem. Viem čo je BSM a v tomto prípade je BSM absolútne bezpredmetné nakoľko svadba neprebehla a keby aj prebehla, tak dom aj tak nejde do BSM, ale ostane vo výlučnom vlastníctve jej partnera, pretože bol nadobudnutý pred svadbou
Ja tu teda pojem muž a žena nevidím.

zuzanaete
13. dec 2023

@ahhola Dom je ziskany pred svadbou. Takze ani pripadna svadba majetkove pomery ohladom domu nic nezmeni. Jedine darovanim alebo odkupenim. Do BSM spadaju len veci ziskane pocas manzelstva.

shirubia
13. dec 2023

Ak ťa partner chce na nehnuteľnosti, nech ti darovacou zmluvou daruje určitý podiel (alebo kúpnou si podiel odkúpiš), v banke sa požiada o zmenu vlastníka zálohu, predloží sa zmluva (darovacia alebo kúpna) a potom sa to so súhlasom banky vybavuje na katastri. Pôžičku prosím ale neber, kým nie si na liste vlastníctva.

zic
13. dec 2023

len tak mimochodom... kedze dom je zatazeny hypo, tak partner si len tak previest cast domu na partnerku nemoze... musi byt suhlas banky a je mozne, ze musi byt potom spoludlznicka (ak sa kvalifikuje... prijmom, vekom atd)

babulkomale
13. dec 2023

@simonka123234 ludia, kde chodite na tieto napady? To mate z vlastnej hlavy alebo vam to niekto povedal?

nicegirl369
13. dec 2023

@simonka123234 tvoj priateľ je zdá sa celkom prešpekulovaný:/ Brať si úver na dom, ktorý nevlastním je cesta do pekla. Ak priateľ chce zrekonštruovať svoj dom a nemá na to peniaze, trvaj na tom, aby ti normálne darovacou zmluvou daroval časť domu. Potom, keď budeš na LV, si ber úver.

cherrystone
13. dec 2023

@simonka123234 je zvlastne, ak clovek nekupuje nehnutelnost na hypo s partnerkou, s ktorou ma dokonca dieta, ale sam. spekulacie a vypocitavost do vztahu nepatria. toto nema pevne zaklady a ty tahas vyrazne za kratsi koniec. ak sledujes diskusie na mk, tak neprejde den, aby tu taka nevyplakavala, ze chce odist od muza, lenze je nanho odkazana, nema byvanie, nie je s nim v manzelstve, nema peniaze a ako bonus ma minimalne dve male deti a nemoze ist ani do prace. 🚩🚩🚩

katkami123
13. dec 2023

Pripomenula si mi jedného môjho známeho, ktorý svojej vtedy ešte priateľke prerobil komplet jej izbu v dome aj s novým nábytkom, na čo zobral potom pôžičku z nebankovky. Ona ho podviedla s iným, rozišla sa s ním a on splácal pôžičku ešte 3 roky po ich rozchode s mega úrokmi.

simonka123234
autor
14. dec 2023

@cherrystone No ja chodím do práce mam dve deti a sama sa starám aj tak o ne ;)Bývame v byte nájomnom co som ja vybavila takže žiadna vypocitavost a ani nič tam nieje len sa chcem poistiť keby náhodou niekdy aby ma nevyhodil aj s deťmi na tom není nič zlé radšej skôr ako potom vyplakavat

simonka123234
autor
14. dec 2023

@katkami123 no ale ja som určite iný prípad;) ja mam bývanie aj nábytok aj dáke peniaze ale nechcem sa osrat keďže mam deti a tejto dobe sa nedá nikomu veriť tak človek by mal byť na pozore.A nie potom vyplakavat keď sa už nič nebude dat a druhy by si užíval prerobený dom a ja ani byt ani peniaze nič tak radšej sa poradím ako ísť do toho hneď

alickapusinka
14. dec 2023

@simonka123234 prosím ťa len nepúšťaj nájomný byt a nesťahuj sa nikam. Minule tu bol prípad že pustila nájomný byt nasťahovala sa k priateľovi a ten ju za rok vyhodil a nemala s dcérkou kam ísť. Tuto chybu neurob. Stretávajte sa .Ak by bolo zlé pôjdeš bývať do drahého podnájmu že sa nedoplatíš .Veľa ľudí čaká na nájomný byt. Potom bude veľký problém. Nemyslím si že to je nejaká extra láska. Ak si v situácii v takej akej si tak zostaň v nájomnom byte viac ho dostať nemusíš. Ak sa tam niekto nasťahuje nejaká rodina s deťmi a budú tam bývať a tebe ostanú oči pre plač. Neunáhli sa stretávať sa môžete.

osky
14. dec 2023

@sasa1310 ja som popisala moj pripad.
Takze je jasne,ze u nej to bude trochu ine...
Poradila som,co som vedela

tanyag
14. dec 2023

Jednoducho, u notára spíšete darovaciu zmluvu, on ti daruje dajme tomu polku domu, dáte to na katastér nehnuteľnosti a hotovo...budete obaja spoluvlastníci...pripravte si niekoľko stoviek eur. My sme to riešili nedávno, notár nám všetko urobil, dokonca vybavil aj ten katastér, nechali sme tam niečo cez 200 eur. Žiadna veda. Všetko sa dá, ak človek chce.

stanulienkat
14. dec 2023

Ak máš nájomný byt, tiež by som sa nikam nesťahovala. Potom ho získaš ťažko naspäť. Neviem, či sú obidve dve deti detí partnerove, ale určite by som sa nesťahovala. Nepíšeš akú čiastku mu ideš poskytnúť. Ak je to 70-100 000 €, tak požaduj prepísanie polku domu na teba. Ak je to nejakých trápnych 5-6000€z toho ti vyjde 1/10 podielu. Jednoznacne si to ale osetri.

sasa1310
14. dec 2023

@osky ja narážam na tvoju odpoveď ohľadne dedenia

osky
14. dec 2023

@sasa1310 ano to som si aj myslela.vsak preto som aj odporucila sa o tom poradit s pravnikom.
Jasne predsa pisem,ze v jej ptipade to adi bude inak...s cim mas problem?

domkakvet
14. dec 2023

@simonka123234 ak tam nebude cast aj tvoja, tak ani cent.

Strana
z2