icon

Musím opustiť muža, ktorého milujem

svetlovlaska37
3. aug 2022

Ahojte .je to pre mna velmi tazke pisat o tom..nikdy som si nepomyslela ze sa mi raz toto stane, aby som sa musela rozhodnut medzi Bohom a muzom ktoreho lubim😔.zamilovala som sa do rozvedeneho muza.. najprv som si to neuvedomovala.aky problem do buducna to moze byt po krestanskej stranke..az moja rodina mi po case hovorila aky je hriech zit s rozvedenym muzom..pred Bohom patri inej zene.sme veriaca rodina..aj ja som veriaca a je pre mna strasne tazke sa rozhodnut😔..ostat s muzom ktoreho lubim a zit v hriechu..alebo ho opustit.? Strasne to boli .nemam chut jest .cele dni placem..byvame spolu pol roka cca a ja neviem ci naberiem silu opustit niekoho koho lubim😐😔..rozmyslala som aj nad anulaciou jeho manzelstva..ale je to velmi prisne..jeho byvala zena je neveriaca a v kostole si ho brala len preto ze to chcela ich rodina..nema ani birmovku.. potrebovala som sa vyrozpravat a vypocut si nejake slova utechy😔😔

zmrzlinka2021
3. aug 2022

@dadis môže, je takých x párov a druhý sobáš môže mať v pohode v ECAV alebo u babtistov, či v inej kresťanskej cirkvi

annamalaga
4. aug 2022

@filipka250 ona pisala niekde, že vyrastala v hroznej rodine, čiže rodinou to nebude.

emily_666
4. aug 2022

@vorkola viera sa neposudzuje od poctu navstev v kostole, ani od poctu modlitieb ci prijatych sviatosti.
No od toho, ci a ako zijes svoj zivot.
Ani,slovom skm nespochybnila vieru autorky, iba to, ze Boh neziada, aby sme nemilovali a opustali tych co milujeme.
To mal Jozef kam poslat Mariu, ked uz teda cakala bozie dieta, ked sa zamyslime nad touto logikou?
Mimochodom, v evanjelickej cirkvi mame vela.peknych prikladov, kedy sa da zit v sulade s laskou a aj bozim pismom a aj cirkvou.
Fararka si nasla rozvedeneho muza, tlak okolia neustala, tak sa rozhodla odist z postu fararky. Doteraz uz 15rokov je s tymto muzom stastna a maju krasnu rodinku a venuju kazdu prilezitost pomahat ludom, cirkvi.
Druha fararka si tiez nasla rozvedeneho muza, mal aj deti z predchadzajuceho manzelstva. Tato tlak a nepochopenie ustala, vzali sa, maju krasnych 2 chlapcov a ludia v dedine ich podporuju a maju ich radi.
Tretia fararka, ... to uz radsej nedam pribeh, toto by @svetlovlaska37 ani neudychala, co sa jej ako fararke udialo a cim si presla kvoli laske
Ja len, ze aj cesta k laske je niekedy trnita a netreba sa vzdat a treba o nu bojovat. Je skvele, ze partner chce riesit tu anulaciu, aj ti tu niekto,spominal, ze mali suhlas papeza. Vsetko sa da, ked sa chce.
Len ci vy dvaja mate rovnake nazory na spolocny,zivot, na pocet deti naperiklad, budes rodit ako jablon, kedze vasa cirkev nepovoluje antikoncepciu... tieto otazky v com vam tvoja viera zasahuje do zivota majte prvotne upratane

zukka
4. aug 2022

Poznas vo svojom okoli rozvedenych ludi, rozvedene zeny a muzov? Su to podla teba automaticky zli ludia?

janetinka27
4. aug 2022

@emily_666 hovoris o evanjelikoch a to je rozdiel, evanjelici neveria v nerozlucitelnost manzelstva, ale katolici ano. co teda urobili fararky, ze sa vzdali svojho povolania a odisli za muzmi, to nie je predsa krestansky vzor.

bimbambom
4. aug 2022

@janetinka27 ako nič v zlom teraz , čiastočne máš pravdu . Vy sa cítite utláčaní neveriacimi , ale zas , ja som aspoň 1000x počula ,že zhorím v pekle , ako budem trpieť atď len preto , že verím v iného boha .
Takže tolerancie nezaškodí na oboch stranách ....

janetinka27
4. aug 2022

@bimbambom ja nehovorim nic o utlacani, ale o znevazovani. ja som autorke napisala, ze zbytocne zavesila tento clanok, lebo hned sa tu objavili prispevky o fanatizme, Cirkvi, knazoch.
povedal tu niekto zenam, ktore obhajuju hrdo cudzolozstvo, ze zhoria v pekle?
teba trapi,ze ti niekto povedal,ze zhoris v pekle, ale pozri si diskusie tu na koniku, ze tu je absolutna prevaha protikatolickych protikrestanskych utocnych, znevazujucich a najma hrdych macherskych prispevkoch. a zbytocne,lebo im na koniku nie je nijak ublizovane.

janetinka27
4. aug 2022

@emily_666 ty si nespochybnila vieru autorky?

"Ani,slovom skm nespochybnila vieru autorky, iba to, ze Boh neziada, aby sme nemilovali a opustali tych co milujeme."

ale Boh predsa jasne hovori v desatore nezosmilnis. Jezis v Biblii jasne hovori, co je to cudzolozstvo. mozes mat na to osobny nazor, ale nemozes ho podlozit Pismom,cize svoje vyrok nevyhlasuj sa slovo Bozie

pipistrel13
4. aug 2022

@cocolino234 verit niecomu znamena byt fanatikom?
Boh je slabost cloveka?naozaj?
ja to vnimam uplne opacne a nie som ani nezrela ani neschopna zvladat zivot,som vyrovnana,spokojna,mam radost zo zivota,dokonca rozvedena a znova vydata,vdaka Bozej milosti aj pred Nim,ale napriek tejto svojej "dokonalosti" (ako to vnimas ty,ze si si sama bohom),mne by bez Neho nic z toho nedavalo zmysel☺️
takze ti nas nemusi byt luto,lebo predstav si aj my veriaci sme stastni,len sa jednoducho drzime niecoho,co povazujeme za viac ako sme my sami,to vsak neznamena,ze sme menej ako ti,co veria v seba😉

pipistrel13
4. aug 2022

@haley7897 👏👏👏

h2
4. aug 2022

@svetlovlaska37 Prepáč, ale si totálne pokrytecká osoba. Žiješ s mužom v spoločnej domácnosti, máte intímny vzťah. Teraz si sa spamätala, navrhla si mu vzťah bez sexu, on nesúhlasil, tak OK, sexujeme ďalej, veď "potom" sa z toho vyspovedám. A to "potom" bude vtedy, keď vám o pár rokov povolia anuláciu jeho manželstva. Potom už bude všetko OK? Lebo tá zlá neveriaca manželka už nebude manželka? Lebo nejakí dedkovia vo Vatikáne, či kde sa to rozhoduje, povedia, že už je to OK?! A dovtedy čo? A čo, keď tak vôbec nerozhodnú?
Ja som veriaca, pokrstená, mám prijímanie aj birmovku. Do kostola chodím málokedy, modlím sa, keď to tak cítim. Žijem s rozvedeným mužom už 18 rokov, máme spolu syna. Môj muž (nie sme manželia, ani len na úrade, ale je to môj muž) mal s bývalou ženou svadbu v kostole. Majú spolu 2 deti. V živote by mi nenapadlo uraziť ju natoľko, aby som si dovolila žiadať anuláciu ich manželstva, ako keby neexistovalo. Načo by som to aj robila? Nepotrebujem to. Boh ma miluje a nezatracuje ma za môj spôsob života. To proste viem. Veľakrát mi pomohol, aj môj syn je vymodlený v kostole, keď som dlhšie nemohla otehotnieť. Dovolím si tvrdiť, že s mužom žijeme lepšie, než mnohí manželia, zosobášení v kostole. A mám výborné vzťahy aj s jeho dcérami a dokonca aj s jeho exmanželkou. Mám rada aj svokru a švagrinú, celkovo v rodine sa máme radi a nemáme medzi sebou problémy, ako čítam denne tu na koníku, ako ženy neznášajú jednu, druhú, alebo obe z menovaných žien.
Áno, nemôžem ísť na spoveď a prijímať sviatosti. To bez problémov prežijem. Ak niečo ťaží moje svedomie, požiadam o odpustenie človeka, ktorému som tým ublížila a "spoveď" si vybavím súkromne v modlitbe. A keď mám chuť na oblátku, kúpim si v obchode. 😉

bimbambom
4. aug 2022

@janetinka27 ja len hovorím , že tolerancia . Všeobecne . Nepochopila si , nevadí 🙂
A nie , nevadí mi , že mi kopec ľudí povedalo , že zhorím v pekle lebo verím v iného boha , jednoducho na nebo a peklo neverím.

Inak chcela som byť dobrá kresťanka , ale rodičia nie sú sobášení v kostole ( krsty , sväté, birmovky majú) . Doma som sa vzdelávala , žila tak .... Farári mi všade zabuchovali dvere . Sa ku mne sprāvali ako keby som mala lepru ! Toľko k predstaviteľom kresťanstva , čo v malom dieťati dokázali zanechať stopu na celý život!

pipistrel13
4. aug 2022

@svetlovlaska37 nebol,na anulaciu musi byt dokazany umysel,tj. ked nanzelstvo uzatvarali musi byt preukazatelne,ze jedna strana to nemyslila uprimne alebo klamala a pod.
to co sa dialo po tom sa v anulacii neriesi
a je uplne jedno ci je veriaca a ci mala svadbu v kostole len pre rodinu ak sa za nho vydat uprimne chcela..
pravdepodobne anulacia nevyjde a trva do 2rokov a ak je pokrstena,nevyjde ani dispenz
napriek tomu,ak ho milujes,je spravne s nim zostat,sviatosti mozes prijimat aj duchovne a rovnako byt ucastna na omsiach,modlit sa,vychovavat deti vo viere,jednoducho zit krestansky zivot
ziadna ti tu neporadi,to si musis v sebe vyrovnat,ak to budes pocitovat ako hriech,znici vam to vztah,ale ak to prijmes,a budes ho milovat a zit s laskou a Bohom,urcite vas pozehna
my sme sa sobasili po 3rokoch v kostole (predtym civilne),a ked sme mali civilny,este som ani nevedela,ci podam ziadost o nulitu a Boh to tak zariadil
dokonca manzel prestal komunikovat z jeho rodinov (lebo ti su fanatici a nutili ho odomna odist) a preslo 7rokov,a uz sa ako to znasame😀
Lebo Bohu nie je nic nemozne

janetinka27
4. aug 2022

@bimbambom ale ved ano, prave, tolerancia! kde je voci krestanom v tomto prispevku tolerancia?

neviem,akej si viery, utocilo sa v tomto clanku na tvoju vieru?

je mi luto, ze si zazila negativvny pristup, no vsak neviem o tom,ze ked chces byt dobrou krestankou, tak ti farar zabuchne pred nosom dvere. ani o tom, ze dieta nesobasenych rodicov nemoze byt krestanom.to by si mohla napisat viac, lebo tvoj prispevok tvrdi, ze nemozes byt krestankou, lebo ti to farari nedovolia?

pipistrel13
4. aug 2022

@nyusika kazdy clovek sa moze zmylit,rozdiel je len v tom,ci si to niekto prizna alebo v tom pokracuje,ona si to uvedomila,ze to tak nechce
kto je bez viny nech prvy hodi kamenom...

bimbambom
4. aug 2022

@janetinka27 môžem , jasné , že môžem , ale nie oficiálne . Bolo to dávno , dnes nechcem byť súčasťou toho všetkého . Vybrala som si. A to , že ty o tom nevieš , neznamená , že sa to nikomu nikdy nestalo . Nespochybňuj moje slová , len preto , že ty si to nezažila . A vlastne , nechcem o tom hovoriť , nerobia mi dobre tie spomienky .

pipistrel13
4. aug 2022

@rastika nie je,moj byvaly bol neveriaci a nie je to dovod na anulaciu kym mi nebrani praktizovat vieru

miriam11
Odpoveď bola odstránená
danielinaa
Autor odpoveď zmazal
janetinka27
4. aug 2022

@bimbambom ja ta nespochybnujem, pisem,ze mi je to luto. natrafila si na nespravnych ludi, ale to neznamena, ze vsetci su taki.

cacianka
4. aug 2022

@jabadabadu ... a potom bude gembler, alkoholik, agresor,. ...
Ale hlavne že manželstvo podľa boha....

danielinaa
4. aug 2022

Hľadaj encykliku od Jana Pavla II pre rozvedených. Dnes už je prístup Cirkvi iný, a k rozvedeným a znovuzosobasenym sa pristupuje s láskou. Mozno nemôžeš prijímať sviatosti, ale ze budeš sa vztah s rozvedeným zatratená to Cirkev netvrdí vôbec. Tvoje manželstvo môže byť plne lásky aj keď budete len civilné zosobaseni a krajšie ako manželstvo tých čo síce su spolu ale žijú bez ucty. A toto Boh vidi, on hľadí na srdce. V živote ti teraz kňaz nepovie, musíš sa s nim rozísť. Prístup Cirkvi sa zmenil. To len prefanatizovani jedinci majú potrebu súdiť ale Cirkev ako taká nie. Nepocuvaj fanatikov. Aj keby boli z rodiny. To je skostnatela generácia, co všetko vidi čiernobielo. Život nie je ale čiernobiely. Aj anulacia je dnes jednoduchšia ako kedysi. Ale vravím ti, ak vám to s anulaciou nevyjde, buďte spolu, a žite podľa svojho najlepšieho svedomia. Prijímať môžeš aj duchovné, nielen fyzicky. A ver tomu, že mnohí naoko kresťania denne na omši, prijímaní, ale žijú v hadkach, nelaske, odsudzovali, ohovarali, môžu mať aj 10 sobášov v kostole, budú zatrateni pre svoje pokrytectvo a ty nie. Čítaj denník sv. Faustiny, je plný milosrdenstva.
@svetlovlaska37

emily_666
4. aug 2022

@janetinka27 ak mas problem, neries moje komentare. Zana je dolezite, aky je clovek v zivote a.nie sa riadit nejakou vetou, ktorej vyznam sa x- krat prekrutil v preklade a jeho povod je neznamy.

emily_666
4. aug 2022

@danielinaa vystizne a mudre slova

emily_666
Autor odpoveď zmazal
sherynkamalinka
4. aug 2022

@svetlovlaska37 autorka ty si strasny pokrytec...ako vacsina bigotne veriacich. Vodu kazu, vino piju...dufam, ze kazdy pohlavny styk si olutovala pred panom fararom a na dalsi den, si ho mala opäť. Jedine mudre co mozes urobit je rozist sa s nim, lebo len mu znicis zivot svojou falosnostou.

emily_666
4. aug 2022
nyusika
4. aug 2022

@janetinka27 to, ze o niecom nevies, neznamena, ze sa to nedeje.
poznam zenu, ktora bola pred prvym svatym prijimanim svojho dietata na spovedi, velmi uprimne sa vyspovedala...naozaj dokladne, dlho tam bola (velmi dlho predtym nebol na spovedi), celkom sa knazovi otvorila a ocakavala rozhresenie.
Nedostala ho, pretoze je vydata za rozvedeneho muza a nemali cirkevny sobas.

citila sa uplne ako zneuzita, ad jedna - knaz ju o tomto mal upozornit dopredu, ad dva, musel to byt nejaky psychopat, co sa vyzival v tom, ako mu ona hovori svojich pocitoch...
strasny pocit ublizenia mala, prirovnala ho k znasilneniu - pretoze ona tam sla naozaj uprimne olutovat to, co povazovala vo svojom spravani za nespravner

ja som dost stara na to, aby som mohla mat nazor na to, o com cela cirkev je - viera v bha urcite nie je na prvom mieste.

a netvarme sa, ze vsetci knazi su dobri ludia.

janetinka27
4. aug 2022

@emily_666 tvoje komentare riesit mozem, toto je diskusia. ak by si sa lepsie zaujimala o veci viery, vedela by si, ze zdroje su dostupne, mozes si ich dokonca prelozit sama. takze nemozes tvrdit, ze ide o nejake prekrucanie pocas prekladov alebo ze zdroj je neznamy, sorry

janetinka27
4. aug 2022

@sherynkamalinka no a? aj krestan moze hresit, moze mat krizu viery, moze mat vnutorny konflit, ale podstatou je,ze to lutuje. veriaci neznamena automaticky dokonaly alebo nebodaj chraneny od hriechu. keby bola pokrytec, tak by tvrdila ze je veriaca a ze Boh je laska a tak ona kona len lasku a ze Boh chce aby bola stastna (vzdy ked sa zamiluje, odmiluje,zamiluje,odmiluje atd). to by bolo pokrytectvo